avoliitto

oikeudet?

Harkitsen avoliittoa nykyisen kumppanini kanssa. Ymmärtääkseni avopuolison oikeuksia omaisuuden jaossa on parannettu? Itselläni on omaisuutta mutta puolisollani ei.Haluaisin turvata oman omaisuuteni avoliitossa, miten minun tulisi toimia?

4

1154

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oikea ratkaisu

      Avoliittoa ei rekisteröidä mihinkään. Avoliitto syntyy, kun kaksi eri sukupuolta olevaa henkilöä muuttaa asumaan saman katon alle (jos henkilöillä ei ole läheistä sukulaisuussuhdetta). Monelle tulee yllätyksenä, että suhde kämppikseen katsotaan avoliitoksi, vaikkei kämppiksen kanssa seurustelisikaan. Esimerkiksi verottaja tulkitsee eri sukupuolten yhdessä asumisen
      avoliitoksi.

      Avopuolisot eivät ole toisiinsa nähden elatusvelvollisia ja molemmilla on oma omaisuutensa. Erossa kumpikin saa siis pitää oman omaisuutensa. Jos avoliiton aikana on hankittu yhteisillä rahoilla yhteistä omaisuutta, kuten vaikka pesukone tai auto, tämä omaisuus on yhteistä. Molemmat osapuolet kannattaa merkitä ostajiksi ja kaikki kaupasta tehdyt paperit kannattaa pitää tallessa. Yleensäkin kaikki paperit, jotka jollakin tavalla liittyvät rahaan, kannattaa säilyttää.

      Sopimukset ovat sen henkilön nimissä, kuka sopimuksen on tehnyt. Sopimusasioissa kannattaa miettiä, halutaanko papereihin kummankin nimi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että lain mukaan se henkilö kenen nimi on sopimuksessa, on myös vastuussa kyseisestä asiasta, esim. velasta.

      Yhteisen asunnon vuokranmaksuvelvoitteesta avo- ja aviopuolisot vastaavat yhteisvastuullisesti, vaikka ainoastaan toinen heistä olisi vuokrasopimuksen osapuoli.

      Avoliitossa asuminen vaikuttaa myös sosiaalietuihin. Toisen puolison tulot ja omaisuus vaikuttavat tukien saantiin, esim. työttömyyspäivärahan tai asumistuen suuruuteen.

      Avoliitto päättyy kun avopuolisot muuttavat erilleen asumaan. Kumpikin saa pitää oman omaisuutensa ja yhteinen omaisuus on yhteistä, niin kauan kuin sen jakamisesta on sovittu. Avoliiton päättyessä kumpikin vastaa omista veloistaan. Yhteisesti tehdystä velasta vastataan eronkin jälkeen yhdessä.

      Kannattaa myös huomata, ettei pitkänkään avoliiton jälkeen puolisolla ole perimysoikeutta, ellei siitä ole tehty testamenttia. Yhteinen omaisuus jaetaan elossa olevan ja kuolleen avopuolison perillisten kesken.

      Muutokset avoliittoon on vasta ns keskusteluasteella pitäisikö vai ei

    • mk

      Koska eron tullessa omaisuus on sen kenen nimissä se jos sitä ei ole maksettu yhdessa. Jos vaikka sinä omistat velattoman asunnon avokki muuttaa siihen asumaan niin hänhän asuu siinä periaatteessa ilmaiseksi kun ei tarvitse huolehtiä kuin käyttökuluista kun asunto on maksettu eikä asuntoa enää maksaa ollenkaan. Sitten kun ostatte vaikka yhdessä asunnon niin se joka laittaa vaikka 100000€ asuntoon joka maksaa 150000€ niin myös omistussuhteet pitää laitta eli toinen 2/3 ja toinen 1/3 niin hyvää tulee.

      • >>kun asunto on maksettu eikä asuntoa enää maksaa ollenkaan. Sitten kun ostatte vaikka yhdessä asunnon niin se joka laittaa vaikka 100000€ asuntoon joka maksaa 150000€ niin myös omistussuhteet pitää laitta eli toinen 2/3 ja toinen 1/3 niin hyvää tulee.


      • ........
        nix_nax kirjoitti:

        >>kun asunto on maksettu eikä asuntoa enää maksaa ollenkaan. Sitten kun ostatte vaikka yhdessä asunnon niin se joka laittaa vaikka 100000€ asuntoon joka maksaa 150000€ niin myös omistussuhteet pitää laitta eli toinen 2/3 ja toinen 1/3 niin hyvää tulee.

        kyllä työttömyyspäivärahaan,mutta ei silloin kun saa ansiosidonnaista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      78
      5841
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2526
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2017
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1775
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1408
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1311
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe