avoliitto

oikeudet?

Harkitsen avoliittoa nykyisen kumppanini kanssa. Ymmärtääkseni avopuolison oikeuksia omaisuuden jaossa on parannettu? Itselläni on omaisuutta mutta puolisollani ei.Haluaisin turvata oman omaisuuteni avoliitossa, miten minun tulisi toimia?

4

1137

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • oikea ratkaisu

   Avoliittoa ei rekisteröidä mihinkään. Avoliitto syntyy, kun kaksi eri sukupuolta olevaa henkilöä muuttaa asumaan saman katon alle (jos henkilöillä ei ole läheistä sukulaisuussuhdetta). Monelle tulee yllätyksenä, että suhde kämppikseen katsotaan avoliitoksi, vaikkei kämppiksen kanssa seurustelisikaan. Esimerkiksi verottaja tulkitsee eri sukupuolten yhdessä asumisen
   avoliitoksi.

   Avopuolisot eivät ole toisiinsa nähden elatusvelvollisia ja molemmilla on oma omaisuutensa. Erossa kumpikin saa siis pitää oman omaisuutensa. Jos avoliiton aikana on hankittu yhteisillä rahoilla yhteistä omaisuutta, kuten vaikka pesukone tai auto, tämä omaisuus on yhteistä. Molemmat osapuolet kannattaa merkitä ostajiksi ja kaikki kaupasta tehdyt paperit kannattaa pitää tallessa. Yleensäkin kaikki paperit, jotka jollakin tavalla liittyvät rahaan, kannattaa säilyttää.

   Sopimukset ovat sen henkilön nimissä, kuka sopimuksen on tehnyt. Sopimusasioissa kannattaa miettiä, halutaanko papereihin kummankin nimi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että lain mukaan se henkilö kenen nimi on sopimuksessa, on myös vastuussa kyseisestä asiasta, esim. velasta.

   Yhteisen asunnon vuokranmaksuvelvoitteesta avo- ja aviopuolisot vastaavat yhteisvastuullisesti, vaikka ainoastaan toinen heistä olisi vuokrasopimuksen osapuoli.

   Avoliitossa asuminen vaikuttaa myös sosiaalietuihin. Toisen puolison tulot ja omaisuus vaikuttavat tukien saantiin, esim. työttömyyspäivärahan tai asumistuen suuruuteen.

   Avoliitto päättyy kun avopuolisot muuttavat erilleen asumaan. Kumpikin saa pitää oman omaisuutensa ja yhteinen omaisuus on yhteistä, niin kauan kuin sen jakamisesta on sovittu. Avoliiton päättyessä kumpikin vastaa omista veloistaan. Yhteisesti tehdystä velasta vastataan eronkin jälkeen yhdessä.

   Kannattaa myös huomata, ettei pitkänkään avoliiton jälkeen puolisolla ole perimysoikeutta, ellei siitä ole tehty testamenttia. Yhteinen omaisuus jaetaan elossa olevan ja kuolleen avopuolison perillisten kesken.

   Muutokset avoliittoon on vasta ns keskusteluasteella pitäisikö vai ei

  • mk

   Koska eron tullessa omaisuus on sen kenen nimissä se jos sitä ei ole maksettu yhdessa. Jos vaikka sinä omistat velattoman asunnon avokki muuttaa siihen asumaan niin hänhän asuu siinä periaatteessa ilmaiseksi kun ei tarvitse huolehtiä kuin käyttökuluista kun asunto on maksettu eikä asuntoa enää maksaa ollenkaan. Sitten kun ostatte vaikka yhdessä asunnon niin se joka laittaa vaikka 100000€ asuntoon joka maksaa 150000€ niin myös omistussuhteet pitää laitta eli toinen 2/3 ja toinen 1/3 niin hyvää tulee.

   • >>kun asunto on maksettu eikä asuntoa enää maksaa ollenkaan. Sitten kun ostatte vaikka yhdessä asunnon niin se joka laittaa vaikka 100000€ asuntoon joka maksaa 150000€ niin myös omistussuhteet pitää laitta eli toinen 2/3 ja toinen 1/3 niin hyvää tulee.


   • ........
    nix_nax kirjoitti:

    >>kun asunto on maksettu eikä asuntoa enää maksaa ollenkaan. Sitten kun ostatte vaikka yhdessä asunnon niin se joka laittaa vaikka 100000€ asuntoon joka maksaa 150000€ niin myös omistussuhteet pitää laitta eli toinen 2/3 ja toinen 1/3 niin hyvää tulee.

    kyllä työttömyyspäivärahaan,mutta ei silloin kun saa ansiosidonnaista.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina Aitolehti poseeraa rakkaansa kanssa - Somessa kuitti:"Oletko lainannut Haaviston Antoniota?"

   Hmmm, onhan noissa miehissä yhdennäköisyyttä täytyy myöntää… Vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja katso kuvat: http
   Kotimaiset julkkisjuorut
   206
   2947
  2. Miksi itsenäisyyspäivää vietetään...

   ...kun itsenäisyys menetettiin 4.4.2023 kun meidät liitettiin NATOon? Päätäntävaltamme siittettiin UsaNatolle tuona suru
   Maailman menoa
   518
   1561
  3. En ole kiinnostunut sinusta ikävä

   Ikämies, olet ilmaa luuseri olet.
   Ikävä
   124
   1318
  4. No joko susta on nainen tullut johtaja

   Kun sä olet opiskellut niin paljon, ja olet niin terävä?
   Ikävä
   76
   1203
  5. Hyvästi, vaalea nainen

   Edelleen pyörit päivittäin mielessäni. Mitä teitkään minulle. Niin tuttu, vaikka tutkimaton. Kaipuu ja polttava tunne si
   Ikävä
   38
   1043
  6. Pystytkö puhumaan seksistä?

   Tai onko se maailman luonnollisin ja parhaimmillaan kauneimpiakin asioita mistä et pysty puhumaan kokematta seksuaalista
   Sinkut
   150
   1020
  7. Lempinimi kaivatulle

   Minkä lempinimen olet antanut ikäväsi kohteelle mielessäsi häntä ikövöidessä? Hän kulkee aatteissa mukana lempinimellä
   Ikävä
   40
   986
  8. Seuraan sinua.

   Muistathan tämän.
   Ikävä
   107
   949
  9. Olenko tehnyt sulle jotain

   Ikävää?
   Ikävä
   38
   903
  10. MIKSI IHMEESSÄ Suomi uhoaa Venäjälle?

   Tätä tahtia ollaan sodassa ja vakavissa ongelmissa! Ei meillä ole mitään saumaa Venäjää vastaan. Ymmärtäkää nyt jo hyv
   NATO
   277
   899
  Aihe