En omista pyssyä enkä kuulu metsästysseuraan, mutta tulipa vaan mieleen radion interaktiivinen ruokailta muutaman vuoden takaa. Keittiömestari J. Kolmonen kehui räkätin lihaa omalaatuisen maukkaaksi ja aromikkaaksi varsinkin loppukesällä, kun se on syönyt paljon marjoja. Antoipa vielä vinkkejä räksäpaistin valmistukseen ja tiesi että jossain Välimeren maissa sitä saa paremmista ravintoloistakin.
Räksä on maassamme erittäin yleinen ja runsas laji, puutarhojen liepeillä ihan haitaksi asti.
Jopa niinkin harmittomalle lintulajille kuin sepelkyyhkylle on säädetty metsästysaika. Moniko on sitä syönyt?
Räksä on nytkin jo vähän lievemmin rauhoitettu kuin lähimmät sukulaisensa. Helppo tunnistaa. Eikö sitä kannattaisi vähän paremmin hyödyntää?
Räkättirastas riistalajiksi?
9
2280
Vastaukset
- räksy maistuu
kun marjat kypsyy niin 200 baria ilmakkoon ja viispuolimillisellä räksät nurin. Täkät irti ja pakkaseen, kun niitä on sellanen kymmenkunta, niin räksäpannu tulemaan, on namia.
Paista täkät kiinni ja ota pannulta. Pilko sipuli renkaiksi ja kypsennä pannulla muutama minuutti. Liiskaa kourallinen tuoreita vattuja ja pane pannulle, lisää vähän hunajaa sekä dijon sinappia ruokalusikallinen joukkoon. Pieni loraus calvaa tai brändiä ja liekitys päälle. Sitten purkillinen smetanaa tai ranskan kermaa ja sekoita hyvin, lisää täkät takaisin pannuun ja anna saostua vähän aikaa. Lisukkeeksi keitetty riisi ja mustaherukkahilloa lusikallinen.- Haverisen Jokke
lopputulos on että heitä räksät pois ja syö liemi:) Aika paljon tykötarpeita räksän lisukkeena.
Muuta tarvi kun vähän voita pataan sekä vettä, ripaus mustapippuria ja suolaa niin jo pääsee räkätin oma makukin eduks.
Tosiaan aliarvostettu lintu kun on olevinaan muu kuin riistaeläin. Minun mielestä maku kuin kyyhkysellä mutta pienihän se on täkkä. - kastikekokki
Haverisen Jokke kirjoitti:
lopputulos on että heitä räksät pois ja syö liemi:) Aika paljon tykötarpeita räksän lisukkeena.
Muuta tarvi kun vähän voita pataan sekä vettä, ripaus mustapippuria ja suolaa niin jo pääsee räkätin oma makukin eduks.
Tosiaan aliarvostettu lintu kun on olevinaan muu kuin riistaeläin. Minun mielestä maku kuin kyyhkysellä mutta pienihän se on täkkä.Haverisen makuaisti ole vielä päässyt kehittymään, mutta varsinkin syrjädeuduilla ei tämä ruokaharrastus ole juurikaan päässyt kehittymään. Vaan jokainen makunsa mukaan.
- Kostikekakki
kastikekokki kirjoitti:
Haverisen makuaisti ole vielä päässyt kehittymään, mutta varsinkin syrjädeuduilla ei tämä ruokaharrastus ole juurikaan päässyt kehittymään. Vaan jokainen makunsa mukaan.
ole ikinä metsästystä harrastanu vaan keränny ikkunaan lentäneet räkätit talteen.
Makuasioista ei voi kiistellä. Haverisen Jokke kirjoitti:
lopputulos on että heitä räksät pois ja syö liemi:) Aika paljon tykötarpeita räksän lisukkeena.
Muuta tarvi kun vähän voita pataan sekä vettä, ripaus mustapippuria ja suolaa niin jo pääsee räkätin oma makukin eduks.
Tosiaan aliarvostettu lintu kun on olevinaan muu kuin riistaeläin. Minun mielestä maku kuin kyyhkysellä mutta pienihän se on täkkä....söin muutama vuosi sitten. Luomuruokaa omalta pihalta. Silloin toukokuussa satoi kaatamalla pari päivää, niin ettei ulko-ovella ehtinyt paljon sivuille vilkuilla. Sillä aikaa ehti ilmestyä kaksi räksän pesää portaiden ja pyykkinarun välittömään läheisyyteen. Miten ne vielä ehtivät muniakin yhteensä 7 munaa?
Tässä tapauksessa pariin aika radikaaliin tempaukseen osallistunut luonnonsuojeluaktiivi suojeli omaa ympäristöään paskasateelta keittämällä ne munat nokkoskeiton höysteeksi. Ihan hyviä, maku ei paljon erotu kananmunasta. Kumma kyllä, ne olivat vielä 10 minuutin keittämisen jälkeen aika pehmeitä ja läpikuultavia.
Räksien suvunjatkon kannalta se ei liene ollut kovin kohtalokasta. Nehän pesivät yhdyskunnissa eikä niiden tarvitse tapella uudesta reviiristä lajitoverien kanssa.
Kiitti vinkeistä. Yksinkertaisempi resepti sopii kai paremmin minun keittiööni, ellen onnistu houkuttelemaan tänne jotakuta luovan luomuhenkistä muijaa.- metsästävä kokki
Kostikekakki kirjoitti:
ole ikinä metsästystä harrastanu vaan keränny ikkunaan lentäneet räkätit talteen.
Makuasioista ei voi kiistellä.tuohon lopputulokseen, syystä että tämä kastikekokki näyttää selvästi olevan jyvällä ruoanlaitosta?
Metsästäjissä taas löytyy hämmästyttävän paljon sellaisisa, joilla ei ole ruoan teosta mitään käsitystä.
Kastikekokki on ottanut itselleen kyllä aikas suureellisen nimimerkin, ainakin kuvittelen sen tulevan perinteellisestä ranskalaisesta keittiöstä? Siellä " sous-chef de cuisine" toimii keittiömestarin oikeana kätenä, hienojen hotellien keittiössä. Resepti on hänellä kyllä hyvä, mutta mieleen tulee erään tähtikokin kyyhkyn aloituspäivän resepti, joka näyttäisi muunnetun räkätille. Kyyhkyssä käytettiin vadelmakastiketta, lisukkeet olivat kyllä ohrarisottoa ja punasipulihilloketta. Räkätille itse käyttäisin mielummin viinimarjaa kastikkeessa.
Viiniksi sopisi Siegrist Pinot Noir 2006 tai räkätille voisi myös kokeilla Cadavalin Padre Pedro 2009 roseeta. - kastikekokki
metsästävä kokki kirjoitti:
tuohon lopputulokseen, syystä että tämä kastikekokki näyttää selvästi olevan jyvällä ruoanlaitosta?
Metsästäjissä taas löytyy hämmästyttävän paljon sellaisisa, joilla ei ole ruoan teosta mitään käsitystä.
Kastikekokki on ottanut itselleen kyllä aikas suureellisen nimimerkin, ainakin kuvittelen sen tulevan perinteellisestä ranskalaisesta keittiöstä? Siellä " sous-chef de cuisine" toimii keittiömestarin oikeana kätenä, hienojen hotellien keittiössä. Resepti on hänellä kyllä hyvä, mutta mieleen tulee erään tähtikokin kyyhkyn aloituspäivän resepti, joka näyttäisi muunnetun räkätille. Kyyhkyssä käytettiin vadelmakastiketta, lisukkeet olivat kyllä ohrarisottoa ja punasipulihilloketta. Räkätille itse käyttäisin mielummin viinimarjaa kastikkeessa.
Viiniksi sopisi Siegrist Pinot Noir 2006 tai räkätille voisi myös kokeilla Cadavalin Padre Pedro 2009 roseeta.olla sitten vaikka soosi-simo? Jostainhan kaikki reseptit on otettu, voihan tuossa olla vaikutteita jonkun kyyhkypannusta, minusta vain tuo vadelma sopii erinomisesti räksyn ominaismakuun. Siitähän sapauskan teossa on kyse,eikö?
Voin kakin pettymykseksi myöntää olevani myös metsästäjä, tosin metsästän lähinnä, koska pidän riistaruoista, näin saa mukavasti raaka-aineita pakkaseen.
kokille vielä, mistähän tuo Cadaval on peräisin, ei näytä ainakaan Alkon listoilta löytyvän? Tuo saksalainen pinot noir kyllä löytyy, ja hintakin on varsin juhlava, vaikka räksy kuinka hyvää olisi. - kivikirves
wiikatemies kirjoitti:
...söin muutama vuosi sitten. Luomuruokaa omalta pihalta. Silloin toukokuussa satoi kaatamalla pari päivää, niin ettei ulko-ovella ehtinyt paljon sivuille vilkuilla. Sillä aikaa ehti ilmestyä kaksi räksän pesää portaiden ja pyykkinarun välittömään läheisyyteen. Miten ne vielä ehtivät muniakin yhteensä 7 munaa?
Tässä tapauksessa pariin aika radikaaliin tempaukseen osallistunut luonnonsuojeluaktiivi suojeli omaa ympäristöään paskasateelta keittämällä ne munat nokkoskeiton höysteeksi. Ihan hyviä, maku ei paljon erotu kananmunasta. Kumma kyllä, ne olivat vielä 10 minuutin keittämisen jälkeen aika pehmeitä ja läpikuultavia.
Räksien suvunjatkon kannalta se ei liene ollut kovin kohtalokasta. Nehän pesivät yhdyskunnissa eikä niiden tarvitse tapella uudesta reviiristä lajitoverien kanssa.
Kiitti vinkeistä. Yksinkertaisempi resepti sopii kai paremmin minun keittiööni, ellen onnistu houkuttelemaan tänne jotakuta luovan luomuhenkistä muijaa.kuinka riistalihan kokkaa hienoksi kurmee-ateriaksi vaan se että käristää lihan kepin nokassa nuotiolla suurinpiirtein kypsäksi, syö muristen ja saa mahansa täyteen ja kellahtaa tyytyväisenä hirventaljojen väliin..
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi244736- 883734
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313483135- 542677
- 2062621
- 512609
Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne322410- 1522338
- 311955
Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa
Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok1081549