Millainen ensikoira?

---tie 17 A

Millainen koira sopisi ensimmäiseksi koiraksi perheeseen jossa lapset ovat 9 ja 12? Tuttavaperheellä on tervuerense joka pitää lapsista ja lapset siitä, ja lapset haluaisivat mielellään sellaisen, mutta onko se liian hankala kouluttaa? Tuttavakoiraa lapset taluttavat eikä ole ollut ongelmia, mutta tiedämme että se vaatii kyllä koulutuksen. Toisella vanhemmalla on kokemusta useasta schäferistä, toisella on ollut pk.collie. Asumme lähiössä rivitalossa ja lähellä on ulkoiluteitä riittämiin, perheen isä juoksee jopa maratoneja joten ulkoilutus ei tule ongelmaksi!

Siis: tervuerense (tai groenendael), pitkä- tai lyhytkarvainen collie, mahdollisesti sheltti?

9

466

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • itse .,:

      olette valmiita? Käytännössähän voi ensikoiraksi ottaa minkä rodun tahansa kunhan on tarpeeksi asennetta, johtajuutta ja päättäväisyyttä...(tietenkin sakemannit ja rottweilerit ovat parempia kokeneille mutta niistähän tässä ei puhuttukaan) Otatko sinä koko vastuun koirastasi? Valitse koira jonka tarpeet voit tyydyttää ja mitä itse olet valmist tekemään sen eteen. Uhrauksia tulee yms.
      Ja kyllä useimmat koirat lapsista tykkää...
      belgianpaimenkoirat ovat vilkkaita ja aktiivisia. Liikuntaa tarvitaan, onhan se myös paimenkoira! mikeipä ekaksi koiraksi sopisi, minunkin ensimmäinen koirani oli bordercollie... (=

      toivottavasti sait edes jotain irti(?) vähän myöhässä tämä vastauskin :"

      • lgd......

        Ei ainakaan laumanvartijakoiria. Ovat vielä huomattavasti vaikeampia, kuin edellä mainitut rodut


    • belgggari..

      Kyllähän nuo belggarit on aika aktiivisia koiria, eli vaativat mahdollisesti muutakin kuin pelkkää lenkkeilyä. Paljonhan niitä näkee agilityssä,tokokokeissa ja pk-lajeissa. Eivät välttämättä kaikki yksiköt ole yhtä aktiivisia mutta jos sellainen sattuu kohdalle, voi se turhautuessaan (kun ei ole muuta tekemistä) keksiä jotain ihmisen näkökulmasta epämukavaa kuten tavaroiden tuhoamista, lapsen paimentamista (mahdollisesti näykkimällä), turhan haukkumista tms. Mutta jos varaudutte siihen että se pitää tietysti peruskouluttaa hyvin ja mahdollisesti vaatii aktiviteettiä aivoilleen lenkkeilyn lisäksi niin miksei. Niin kuin jo joku sanoikin, se on teistä itsestänne kiinni :) ja mihi kaikkeen aika riittä. Esimerkiksi hakumetsässä kuluu helposti 3h yhtenä ilta kun sitä porukassa treenaillaan. Samoin agitreeneissä ootellaan vuoroa ja aikaa kuluu pari tuntia helposti vaikka ei itse kentällä niin kauan olekaan.

    • myösmietinnässä

      varmasti lapasempi kuin belggari, eli sitä suosittelen jos epäilyttää ettei jaksa koiran aktivointia tarpeeksi.

    • muori vm. 1958

      vaihtoehto on esim. labradorinnoutaja, NARTTU, ja joku spanieli, esim. springerspanieli.

    • idejata

      Kannattaa tutustua mahdollisimman moneen rodun edustajaan niin saa paremmin käsityksen minkälaisia koirat ovat. Vaikka koirat olisivat samaa rotua, yksilölliset erot voivat olla suuria. Suosittelisin etsimään harkitsemiesi rotujen rotujärjestön sivut, löytyy googlella ja menemään silleä foorumilla ja kyselemään koska koirat esim "kimppatreenaavat" tai löytyiskö paikkakunnaltasi rodun edustajia joita voisit mennä tapaamaan. Oman kokemukseni mukaan jonkun tietyn rodun omistajat kertovat koirastaan mielellään.

    • esimerkiksi suomenlapinkoira? ei olis ihan pieni mutta ei turhan isokaan, koska varmaan lastenkin pitäisi sitä pystyä ulkoiluttamaan. joku toinen puhui labradorinnoutajasta, ja minustakin nimenomaan NARTTU. Uroksista kun tulee jo sellasia 35 kilosia ihan reilusti jo alle vuoden iässä, eikä sellasen kanssa lasta voi ihan heti lenkille päästää. Urosten vietti usein myös suht kova. Noin yleisesti ovat toisinaan kyllä kovia häsläämään ja hyppimään mutta niitten kanssa pärjää hyvin perus lenkkeilemälläkin verrattaen esim juuri paimenkoiriin. Collie ois noista sun vaihtoehdoista kaikkein sopivin, ja ottaisin ehkä lyhytkarvaisena. lapsiakin kun on niin ei olis koko aika koiran karvoissa siivoamista, lasten rojujen lisäksi.

      • Dallinger

        Lue linkki ensin!!labradori on oikeasti myös todella aktiivinen,sheltti on oiva perhe koira,kun löydät oikean kasvattajan,collie myös,colliet kuitenkin sanotaanko "herkempiä mitä sheltit". onneksi lapsesi kuitenkin jo sen verran vanhoja että colliella tuskin menee hermot lapsiin. Paimenkoirat on aktiivisia,mutta yleensä suht helppoja kouluttaa. Miksette harkitse jonkun eläimen pelastusta,esim koiratarhalta pentu,tai miksei aikuinenkin. Sitä suosittelen lämpimästi...
        http://www.pelastetaankoirat.com/galleria_hakevat.htm


      • hhr ggr mmr
        Dallinger kirjoitti:

        Lue linkki ensin!!labradori on oikeasti myös todella aktiivinen,sheltti on oiva perhe koira,kun löydät oikean kasvattajan,collie myös,colliet kuitenkin sanotaanko "herkempiä mitä sheltit". onneksi lapsesi kuitenkin jo sen verran vanhoja että colliella tuskin menee hermot lapsiin. Paimenkoirat on aktiivisia,mutta yleensä suht helppoja kouluttaa. Miksette harkitse jonkun eläimen pelastusta,esim koiratarhalta pentu,tai miksei aikuinenkin. Sitä suosittelen lämpimästi...
        http://www.pelastetaankoirat.com/galleria_hakevat.htm

        Myös shetlanninlammaskoira ja muut colliet ovat todella aktiivisia Tosin löytyy niitä rauhallisempiakin yksilöitä, mutta samaten labradorinnoutajista.

        Ja kaiken rotuisista koirista löytyy sekä lapsirakkaita että ärhäköitä yksilöitä. Koira kannattaa kumminkin aina pennusta asti totuttaa lapsiin, mikäli meinaa pitää sitä lasten kanssa tekemisissä. Sitä paremmin koira sietää lasten leikkejä ja ymmärtää niiden olevan pentuja, mitä nuorempana/useammin se on päässyt lapsiin tutustumaan.

        Mutta minä en suosittele aikuisen koiran ottamista, jos ei tiedä mitään sen menneisyydestä. Jos koiran hankkii pentuna, niin ainakin pystyy itse sen kouluttamaan ja tuntee sen aina myös läpi kotaisin. Aikuisena hankittu koira voi tuoda mukanaan vaikka mitä yllätyksiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      244
      2253
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1468
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1310
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1075
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1039
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      960
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      943
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      855
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      679
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      670
    Aihe