Aihe

Nizza, Monaco, Menton ja Ventimiglia

Huh hellettä

Kotiuduimme eilen 9 päivän reissusta, ja koska sain itse täältä hyviä vinkkejä, laitan omat matkakokemukset vastaavasti kiertoon :) Suosittelen Nizzaa teille, jotka tykkäätte meluisista, kalliista ja vilkkaista kulttuurikaupungeista yhdistettynä aurinkoon ja rantaan. (Meille nämä elementit olivat totta puhuen vähän liikaa...) Olimme vuokranneet asunnon Mentonista, mikä on aivan Italian rajalla. Alue oli todella kaunis kukkivine puineen, palmuinen, jyrkkine kallioineen, vanhoine huviloineen ja meren välkkeineen. Luonto muistutti hyvin paljon Madeiraa!
Käytimme paljon helppoa ja edullista rantajunaa -suosittelen - ja joka kerta junassa muuten törmäsimme muihinkin suomalaisiin. Tuntui, että Riviera muodostaa varsin yhtenäisen kokonaisuuden Italiasta Ranskaan Monacoa unohtamatta. Suosittelen junaretkeä Italian Ventimigliaan. Kaupungin yleisilme on koostuu sympaattisesti paikallisasutuksesta ja pienistä kiinnostavista kaupoista. Perjantaitorilla oli paljon naisväkeä kiinnostavia hepeneitä, ja aseman lähellä oleva kauppahalli sai kasvisten ystävän kuolaamaan ihastuksesta. ( edulliset hinnat)
Olimme liikkeellä turistisesongin alussa, mikä tarkoitti esim. loma-asuntojen vuokrissa 30-40% sesonkilisää ja vuokra-autojen loppumista. (Autot n. 100 €/vrk paikan päältä.) Saimme Italian puolelta itsellemme mukavan kuhmuisen uudehkon Fiat Punton kahdeksi päiväksi. Lämpötila oli juhannuksesta heinäkuun alkuun n. 30 asteessa, vaikka pitkä ennuste oli luvannut "vain" 20 astetta ja päivittäisiä ukkoskuurojen riskiä. Ikinä ei tiedä... Kesäkuun alussahan Etelä-Ranskaa koettelivat poikkeukselliset rankkasateet ja tulvat.
Useimmat Rivieran turistit olivat aivan tavallisia rennosti pukeutuneita ranskalaisia ja italialaisia, jotka halusivat viettää aikaa rannalla, ravintoloissa ja ostoskaduilla. (Vaikka näyteikkunoissa näinkin 300€ hellemekkoja...) Tiesin etukäteen alueen kalliiksi, mutta olin silti vähän yllättynyt... Pienissä ei-niin-hienoissa- ranta- ja katuravintoloissa pastat, pizzat ja salaattiannokset maksoivat kautta linjan n. 10 € /kpl. Pöytään tuotiin melkein aina myös kuiva sämpylöitä tai patonkia ilman levitettä. Kalan ystäville tarjolla oli paljon kiinnostavia vaihtoehtoja, ja simpukat näyttivät olevan yksi suosituimmista annoksista. Possua tai kanaa ei käytetä yhtä paljon kuin Suomessa. Kokeilemamme pihvit maksoivat n. 15-22€ ja hyvän naudan fileen lisukkeena tarjottiin vähän ranskalaisia ja muutama salaatinlehti sitruunaviipaleella. Pidimme annoksia vähän mielikuvituksettomina...Kadun 3,5-4,5€ täytetyt patongit ovat oiva lounasvaihtoehto. Ravintoloissa limutölkki maksoi 2,5-3,5€, olutlasi 3-6€, viinilasi 2€ ylöspäin taivas rajana... Eli neljän hengen perhe voi varautua aivan vaatimattomallakin vesilounaalla 40-60€ laskuun.
Yksi yllätys oli, että pärjäsimme ihan mukavasti vain niillä kahdella ranskan sanalla, jotka osasimme. Bonjour, merci! Kaikkialla tervehdittiin, katsottiin silmiin ja hymyiltiin. Ja niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan... (Onnistuimme vuokraamaan auton Italian puolelta ilman yhteistä kieltä -eläköön google-kääntäjä.) Taksikuskimme jutteli meille iloisesti ranskaksi koko matkan lentokentältä hotelliin. Kohtasimme myös muutamia nuoria myyjiä ja tarjoilijoita, jotka puhuivat oikein hyvää englantia. Jos haluaisit liikkua paljon puoli-ilmaisilla paikallisbusseilla, kannattaa käydä heti ekana päivänä turisti-infossa pyytämässä reittivinkit ja aikataulut -he kun puhuvat englantia.
Suosittelen myös edes 10-30 km poistumista rannikolta vuoristoon. Teimme itse esim. mukava pikku retken Ste-Agnesin kylään. Serpentiinitie, huikeat näköalat ja viehättävä pikkukylä ravintoloineen. Voit fiilistellä keskiajan tunnelmilla, ja kiivetä rauniolinnoitukseen ihailemaan maisemia...

10

3911

  Vastaukset

  • Hei! Saako kysyä minkä firman kautta vuokraistte asunnon ja missä päin Mentonia asustelitte?

   • Moi! Löysimme asunnon seuraavilta sivuilta http://www.homelidays.co.uk/menton
    Sivusto saattaa asuntoa etsivät ja niitä vuokraavat yhteen, ja kaikesta sovitaan jatkossa kahdestaan sähköpostin välityksellä (tai puhelimitse). Allekirjoitettu vuokrasopimuskin kulki sähköpostin liitteenä. Koska mikään kolmas taho ei käytännössä valvo asunnon siisteyttä tai vaikka astioiden riittävyyttä, kannattaa lukea esittelyistä rivien välitkin ja kysyä rohkeasti asioista. Monet Ranskan loma-asunnot näyttivät olevan italialaisten omistuksessa. Uima-allas ja/tai parkkipaikka nostavat hintaa. Asuimme hyvin lähellä Italian rajaa. Ja ai niin, jos perheessä on astmaatikkoja tai homeallergisia, sanoisin nenäaistimuksen perusteella, että Mentonin vanhoja (siis 70-luvunkin) taloja on syytä välttää...


  • Olen taas lähdössä Nizzaan mutta valitettavasti vain yhden viikon pituiselle reissulle. Olen käynyt monet monituiset kerrat siellä eikä koskaan ole ollut mitään ongelmia.
   Ysätäväni aina ihmettelevät että miten siellä niin kalliissa paikassa on varaa käydä. No, valistan tietenkin heitä että siellä eläminen tulee paljon halvemmaksi kuin täällä Suomessa.
   Ei kannata matkustaa sesonkiaikaan koska silloin kaikki on todella kallista. Kannattaa vuokrata asunto ja tehdä itse ruokaa ja nauttia kaikista ihanista tuotteista mitä hypermarketeista saa todella edullisesti.
   Eikä kannata valita kaikista kalleinta ravintolaa juuri rannasta. Nizza on täynnä edullisia ruokapaikkoja jos ei itse halua tehdä ruokaa tai vaikka vaihteeksi käy ravintolassa syömässä. Voin sanoa ettei Suomessakaan alle kympin syödä mitään reilumpaa ravintola-annosta.
   Matkustaminen maksaa euron bussilla eikä junankaan hinnat päätä huimaa. Jos tykkää hiihdellä niin Isolaan pääsee myös eurolla.
   Kieltä kun osaa muutaman sanan kuten tuolla edellä mainittiin ne kaksi tärkeää ainakin, bonjour ja merci niin varmasti pärjää koska Nizzassa puhutaan todella paljon englantia. Joskus jopa ihan haitaksi asti kun haluaisi vähän harjoitella olemantonta ranskan taitoa.
   Ja tietysti on paljon itsestä kiinni miten suhtautuu ja ottaa asiat. Jos ei ole tiukkapipo niin asiat sujuvat rennommin.
   Ja vielä asunnoista. Kannattaa suosia amerikkalaisten tai brittien omistamia asuntoja, ne ovat laadukkaita.

  • Nizzasta en niin osaa sanoa. Olin siellä vain yhden viikonlopun keväällä ja yhden päivän elokuussa. mutta Ranskan Rivierasta osaan jotain kertoa. Heti kun lähdetään Nizzasta kivoihin piakkoihin loppuu Englannilla pelaaminen ja elämä ilman ranskan alkeita voi olla kallista ja vaikeaa. Ruokalistat on ranskaksi (paitsi turistirysissä), Englantia puhuvia tarjoilijoita yksi/3 ravintolaa.

   Jos haluaa syödä hyvin ja edullisesti kannattaa tutkia menuja. Jokaisessa vähänkin paremmassa paikassa on päivän menu eli alkupala, pääruoka ja jälkiruoka, jokaista kolme eli 9 ruokalajista saa valita kolme. Menun hinta vaihteli kaupungeittain 12-22€, eli saman verran kuin pihvi listalta. Talon viinipullo maksaa 15-25€. päälle jälkiruuan kanssa konjakit ja kahvit. 4 hengen illallisen keskihinta oli 25€/henk. Tämä hintataso oli siis elokuussa 2010, sesongin huipulla.

   Drinkit aika tasan 7-10€ riippuen paikasta. Yökerhosta kannattaa ostaa pullo kerralla 70-100€, sitä saa juoda koko seurue. Mutta monta kertaa hauskempaa oli tehdä sangriaa kannuihin ja lähteä istumaan iltaa ranskalaisten, tunisialaisten, marokkolaisten ja brittiläisten nuorten kanssa rannalle. Viinipullo kaupassa 3€, muut tilpehöörit suomen hintatasoa.

  • Onko Mentonissa sama hintataso kuin Nizzassa ? Huoneistohotellia olen ajatellut perheeni kanssa varata.Silloin säästää paljon, kun ei tarrvitse aina syödä ravintolassa.
   Löytyykö Mentonista kävelyreittejä vuoristoon päin? Näyttävät maisemat mahtavilta siellä. Millaista mentonissa on illalla? Suunnittelen majoitusta sieltä, koska siellä vähän rauhallisempaa kuin Nizzassa ja etäisyydet sekä Monacoon, että Italian puolelle lyhyet. Kertokaa kokemuksianne paikasta lisää Please!

   • Muutaman vuoden takaiselta Menton & Nizzan reissulta muistelen, että Menton oli pikkuisen kalliimpi paikka kuin Nizza : niin kaupat kuin ravintolatkin. Ylipäänsä Nizzasta tietysti löytyy suurempi valikoima kaikkea kaupoista ravintoloihin, joten löytynee monenlaista hintatasoa helpommin kuin Mentonista.
    Viikko asuttiin Mentonissa (vuokrattu asunto). Mutta Menton oli kiva ja rauhallinen paikka. Kovin myöhään emme iltaisin kaupungilla kävelleet, koska matkassa oli lapsiakin (ei ihan pieniä kuitenkaan).
    Ja sehän täällä Nizza /Cote d' azur-keskusteluissa jo moneen kertaan todettu, että se liikkuminen julkisilla kulkupeleillä tuolla seudulla on todella helppoa ja halpaa :)
    Vuoristoon tai kukkulakyliin ei valitettavasti ehditty, mutta toivottavasti seuraavalla reissulla!


  • "Kokeilemamme pihvit maksoivat n. 15-22€ ja hyvän naudan fileen lisukkeena tarjottiin vähän ranskalaisia ja muutama salaatinlehti sitruunaviipaleella. Pidimme annoksia vähän mielikuvituksettomina."

   Siellä päin (Ranskassa ja Italiassa) on tapana lisätä sitä "mielikuvituksellisuutta" alkupaloilla, sivuruoalla jne. Jokaiselle ei tuoda pihvin tilatessa samanlaista lautasellista, jossa on kaikenlaista sörsseliä, vaan jokainen suunnittelee ateriansa itse listalla tarjolla olevista. Tämä on niitä ruokakulttuurin eroja.

   • Olen käynyt Nizzassa n.10 kertaa. ensi kesänä taas kahdeksi viikoksi. Jossain vaiheessa kyllästyimme ravintoloiden ruokiin, joissa ei läheskään aina ole hinta/laatusuhde kohdallaan. Ainakin nuo turistiravintolat myyvät osittain aivan surkeaa ruokaa.Kunnes löytyi ratkaisu...olemme ostaneet valmisruokaa usein "pääkadulla" raitsikkakadulla sijaitsevasta Monoprixin myymälästä. Jokapäivä lämmintiski jossa monenlaista ruokaa valittavana. Ei kuitenkaan mitään kovin halpaa, mutta paljon maukkaampaa, kuin ravintoloissa. Lisäksi sieltä saa lämmintä leipää, patonkia, sämpylää ym. Sitten vaan rannan tuoleille istumaan ja syömään. Tietäisikö joku kertoa, olisko keskustan tuntumassa jotain toistakin kauppaa, josta saisi lämmintäruokaa tiskistä? Voisi joskus vaihtelun vuoksi kokeilla muualtakin ostaa ruokaa. Muutenkin tosi kiva kaupunki. Kaikkea löytyy.


   • Love Nice kirjoitti:

    Olen käynyt Nizzassa n.10 kertaa. ensi kesänä taas kahdeksi viikoksi. Jossain vaiheessa kyllästyimme ravintoloiden ruokiin, joissa ei läheskään aina ole hinta/laatusuhde kohdallaan. Ainakin nuo turistiravintolat myyvät osittain aivan surkeaa ruokaa.Kunnes löytyi ratkaisu...olemme ostaneet valmisruokaa usein "pääkadulla" raitsikkakadulla sijaitsevasta Monoprixin myymälästä. Jokapäivä lämmintiski jossa monenlaista ruokaa valittavana. Ei kuitenkaan mitään kovin halpaa, mutta paljon maukkaampaa, kuin ravintoloissa. Lisäksi sieltä saa lämmintä leipää, patonkia, sämpylää ym. Sitten vaan rannan tuoleille istumaan ja syömään. Tietäisikö joku kertoa, olisko keskustan tuntumassa jotain toistakin kauppaa, josta saisi lämmintäruokaa tiskistä? Voisi joskus vaihtelun vuoksi kokeilla muualtakin ostaa ruokaa. Muutenkin tosi kiva kaupunki. Kaikkea löytyy.

    Koskaan olet syönyt perheen kanssa burgerit jotka maksaa saatana satasen kuten hard rock koffee Nizzassa olisi pitäny mennä MC kurjuuteen kuitenkin


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   13751
  2. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   9682