Ydinonnettomuus - paljonko aikaa?

Paljonko sinulla on aikaa pelastautua ydinonnettomuudelta?

Ydinvoimala onnettomuuden pelastussuunnitelmat lähtee siitä, että aikaa onnettomuuden alkutapahtumasta radioaktiivisten päästöjen vapautumiseen ympäristöön on ainakin neljä tuntia. Tuon ajan siis ydinvoimalan henkilökunnan oletetaan voivan pitää onnettomuustilanteen sen verran hallinnassaan, että radioaktiivisia päästöjä ympäristöön ei vapaudu, ja väestön pelastustoimenpiteet voidaan käynnistää. TMIn onnettomuus on esimerkki siitä, miten laitoksen henkilökunta voi tuntien taistelun jälkeen kokonaan estää merkittävien päästömäärien pääsyn ympäristöön. Säteilyturvakeskuksen mukaan pahimmillaan päästöjä ympäristöön voi vapautua jopa alle puolen tunnin kuluessa onnettomuuden alkutapahtumasta. Siinä ajassa on ehkä kuitenkin jo ehditty käynnistää pelastustoimenpiteet suunnitelmien mukaisesti.

Onnettomuus siis voi olla jo tapahtunut, kun väestön suojelutyö käynnistyy ja saat tiedon onnettomuudesta. Riippuu tietenkin sinun ja onnettomuusydinvoimalan välisestä etäisyydestä sekä säästä, kuinka pian radioaktiiviset laskeumat ovat kohdallasi. Pahin tilanne on sadeilma onnettomuusydinvoimalan läheisyydessä, jolloin saasteet laskeutuvat maahan nopeasti. Tuulen nopeusta voi laskea karkean arvion saasteiden kulkeutumiselle: 5m/s puhaltava tuuli kuljettaa saasteita noin 20km/h (5m*60s*60min=18000m)

Mitä lähempänä ydinvoimalaa asuu, sitä tärkeämpää on ylläpitää jonkinasteista valmiutta äkkievakkoon. Voi myös henkisesti varautua siihen, että jättämäänsä kotiin ei sen jälkeen enää koskaan pääse asumaan muuten kuin ehkä omalla vastuullaan (Tshernobylin alueesta liikkuu tietoja, joiden mukaan alue on asumiskelpoinen noin 600 vuoden kuluttua). Niinkin kaukana kuin 20km päässä ydinvoimalasta voi onnettomuuden sattuessa saada säteilysairauden oireita.

Joditabletit ovat ydinonnettomuuden varalta halpa vakuutus kilpirauhassyöpää vastaan erikoisesti lapsille ja nuorille. Pidä niitä varastossa itselläsi ja tutustu niiden käyttööön etukäteen. Niiden säilymisaika (vaihtoväli) on noin 5 vuotta.

18

551

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onnettomuuudesta tiedottaminen saattaa tökkiä Loviisassa

      "Loviisan ydinvoimalaitos on siirtänyt kaiken ulkoisen viestinnän Fortumin konserniviestintään Espoon Keilaniemeen.

      - Vaikka tämä on vastoin kaikkia tiedottamisen periaatteita siitä, että lähitiedottaminen tapahtuu paikallisesti, uskomme toimintamalliin, yhdyskuntasuhdepäällikkö Peter Tuominen sanoo."
      http://itauusimaa.vartti.fi/kuninkaanportti/uutiset/loviisan_voimalaitos_keskitti_tiedottamisen_fortumin/ (17.11.2011)

      Mitenhän tuossa oikein käy, kun äkkinäinen iso jytky uhkaa. Loviisan ydinvoimalasta yritetään viestittää Fortumin Espoon pääkonttoriin, että täällä on vähän hikiset paikat, mutta viestintäyhteydet ei toimi, tai toimii huonosti. Ja sitten sieltä pääkonttorista pitäisi saada vielä yhteys Loviisan pelastusorganisaatioon...

      Kehtaavat jopa myöntää, että tekevät vastoin kaikkia tiedottamisen periaatteita ja toimivat jatkossa uskon varassa. Itsevarmuus ainakin on huipussaan.

      Mitä mieltä muuten STUK on asiasta? Ilman STUKin lupaa tuskin voidaan uskon varaan pelastustöitä siirtää.

      • Kun säteily onnettomuuden vuoksi pääsee vapaasti etenemään, tappava etäisyys saattaa olla niinkin lyhyr kuin alle 1 kilometri. Pelastustyö on silloin todella vaikeaa,


      • Liian myöhään, vesip

        Tuo viestinnän siirtäminen on uutta minulle vaikka asun Loviisassa.
        Virka-ajan ulkopuolella ei siis saada edes sitä liian myöhässä olevaa ilmoitusta katastrofista.
        Vaikka viestintä tapahtuisi Loviisastakin, saa siihen luvan omaava henkilö tiedot myöhässä ja tarkistaa ne vielä muutamasta paikasta, niin sitten ainakin lähimmän 20 km:n alueella asuville tieto tulee liian myöhään. On myös huomioitava viranomaiskuvioitten vaatima aika joka on useita tunteja ainakin virka-ajan ulkopuolella. Toisaalta kenellä on valmius lähteä päästöpilveä pakoon ja millä valmiusajalla? Tuskin päästön suuntaakaan saadaan selvitettyä lähimmän puolen tunnin sisällä, vaikka tuulensuuntamittari laitoksella onkin.

        Saksassa on jo enemmän kuin 20 vuotta ollut armeijalla määräys tarvittaessa ampumalla pysäyttää kansalaisten pako ydinonnettomuusalueelta. Suomessa on myös salaiset toimintaohjeet, mutta en tiedä niiden sisältöä vaikka tiedänkin, missä yksi osa niistä on.


    • Ydinvoimalan suoja-alueen asukkailla voi tulla vähän riivatunmoinen kiire.... Kun päästöt voi alkaa jo puoli tuntia alkutapahtumasta, ja ennenkuin hälytys on ehditty antaa, on jo kulunut oletettavasti vähintään 15 minuuttia. Onneksi mitään "ISOA JYTKYÄ" ei ole odotettavissa aivan heti..

      • Köyliön Late

        Kuten Japaninkin onnettomuus osoitti, käytännössä ei mitään aikaa jää suojautumiseen ja evakuoinnit tehdään myöhässä. Speed-järjestelmä antoi Japanissa oikeansuuntaisen ennusteen jo heti alussa, mutta tämä ennuste salattiin, koska sitä pidettiin heikkojen politiikkojen osalta liian "järkyttävänä"

        Toinen syy siihen, ettei aikaa jää, on tietenkin se, että alkuvaiheen tapahtumat pyritään salaamaan ja tilanne pyritään pelastamaan vielä viimeiseen asti. Kun sitten lopulta huomataan, ettei mitään ole enää tehtävissä, aikakin on jo loppu ja kaikkein tärkein suojatuminen, ensimmäiset tunnit ja vuorokaudet, jää tekemättä.

        Joditabletti on lähinnä plasebo-pilleri, sen vaikutus on vähäinen, mutta sillä voidaan rahoitella kansaa.


    • Vesa Kaitera

      Köyliön Late kirjoitti: "Joditabletti on lähinnä plasebo-pilleri, sen vaikutus on vähäinen, mutta sillä voidaan rahoitella kansaa."


      Olisin kyllä toista mieltä kanssasi. Ydinvoimalaonnettomuuden aiheuttaman säteilyvuodon ensimmäisessä aallossa sillä jodin radioaktiivisella isotoopilla, jonka puoliintumisaika on kahdeksan päivää, on oikeinkin suuri merkitys. Koska puoliintumisaika on noinkin lyhyt, niin tuollaisen jodin lähettämä säteily on erittäinkin intensiivistä. Jos tuolle säteilylle altistunut henkilö ei ole ottanut joditapletteja, niin radioaktiiivinen jodi kerääntyy hänen kilpirauhaseensa ja tuhoaa siitä osan. Tämähän on nykyäänkin hoitomuotona niissä tapauksissa, joissa kilpirauhanen on selvästi yliaktiivinen: sopivalla annoksella radioaktiivista jodia tuhotaaan ylimääräinen kapasiteetti. Mutta jos ydinvoimalaonnettomuuden yhteydessä normaali kilpirauhan saa ison annoksen radioaktiivista jodia, niin seurauksena on kilpirauhansen pysyvä vajaavoiminta. Erityisen alttiita moiselle ovat lapset.

      Jos henkilö on saamassa niin suuren säteilyannoksen, että se suoraan uhkaa hänen henkeään, niin täsä tapauksesa joditableteista ei ole suurta hyötyä.

      Joditabletteja ei kannata ottaa ennakkoon"kaiken varalta", vaan vasta sitten kun vastaavat viranomaiset ovat esittäneet suosituksen siitä. Fukushiman tapauksessa osa Suomessa asuvistakin rupesi syömään joditabletteja, mikä oli hukkaan heitettyä vaivaa ja rahaa.

      • Potassium Iodine

        Entäs jodille allergiset? He kuolevat joditablettiin. Heitähän onkin vain prosentti kansasta, joten no matter.


    • zsexdrcft

      Fukushiman onnettomuus alkoi 11.3.2011. Neljänä ensimmäisenä päivänä päästöt olivat pääosin hallittuja, eivät olleet erityisen suuria ja ilmavirtaukset suuntautuivat pääosin merelle. Suurimmat hallitsemattomat päästöt sattuivat 15-16.3. ja ne suuntautivat osittain maalle päin.
      Eli evakuointeihin oli käytännössä käytettävissä kolmisen päivää ja ne toteutettiin 30 km asti. Yksi huomattavan suuri päästö suuntautui laitoksesta luoteeseen, noin 20 km leveälle ja 50 km pitkälle kaistalle. Lähinnä tällä kaistalla jäi väestöä "päästön alle".
      Mitä tulee Tshernobyliin, siellä on paikkoja puhdistettu ja ulommalla 10-30 km eristysvyöhykkeellä ei ole enää kovin korkeita säteilytasoja. Lähitulevaisuusessa tuo vyöhyke voidaan varmaan vapauttaa rajoitettuun käyttöön. Entisiä peltoja on metsitetty, joten maanviljelystä siellä tuskin harjoitetaan vuosikymmeniin. Sisempi 10 km eristysvyöhyke pysyy varmaan suljettuna satoja vuosia. Sinne on perusteilla erilaisia radioaktiivisten jätteiden käsittely- ja loppusijoituslaitoksia, joten sillä tavoin aluetta voidaan hyödyntää.

      • sitroen.

        Alkusyksystä Tsernobylin ympäristössä ihmeteltiin, kun Cs -aktiivisuus ei puoliinnukaan noin 30 vuodessa kuten pitäisi, vaan pikemminkin 300 vuodessa.
        Oletettavasti joku muu isotooppi hajaantuu Cs:ksi. Vai onko parempaa tietoa? Nuklidikarttaa minulla ei juuri nyt ole tässä käsillä enkä viitsi Googlellakaan etsiä, mikä isotooppi voisi tulla kysymykseen.

        Ja Cs on vain yksi hajoamistuote. Suunnilleen saman puoliintumisajan omaavaa strontiumia on jokseenkin yhtä paljon kuin Cs:ia. Cesiumia vain on helpompi mitata ja se kuvaa päästöä muutenkin kohtuullisen hyvin. Tavalliset gammasäteilyä mittaavat säteilymittarit on kalibroitu juuri cesiumille.


    • zsexdrcft

      Ei Cs-137:llä ole mitään emonuklidia, kyllä se puoliintuu 30 vuodessa. Siellä on paljon hiekkaperäistä maata, joten uutta kontaminaatiota voi tulla puhdistetuille alueille, jos kontaminaatio ole sitoutunut maaperään.
      Polttoaineen inventaarissa strontiumia on suunnilleen yhtä paljon kuin cesiumia, mutta se höyrystyy paljon heikommin, siksi sitä ei ollut paljonkaan päästöissä. Eli kyseessä ei ole mittausongelma.

      • sitroen.

        On sikäli mittausongelma, että strontium on beetasäteilijä. Beetasäteilyä ei kaikki mittarit, mm kotimainen KATA (= ainut joka on myynnissä Suomessa?), tunnista ollenkaan. Toki ulkomailta saa ostettua muitakin ja murto-osalla KATA:n hinnasta, mutta kaikki eivät vain halua antaa luottokorttitietojaan muille.


      • zsexdrcft
        sitroen. kirjoitti:

        On sikäli mittausongelma, että strontium on beetasäteilijä. Beetasäteilyä ei kaikki mittarit, mm kotimainen KATA (= ainut joka on myynnissä Suomessa?), tunnista ollenkaan. Toki ulkomailta saa ostettua muitakin ja murto-osalla KATA:n hinnasta, mutta kaikki eivät vain halua antaa luottokorttitietojaan muille.

        Strontium on luonnollisesti vaikeampi mitata, tarkasti voidaan määrittää näytteenotolla ja laboratoriomittauksella. Mutta kyllähän niitä on tehty paljon Fukushiman ympäristössä. Myös Tshernobylin onnettomuudessa strontiumia vapautui paljon vähemmän kuin cesiumia eikä sitä kantautunut Suomeen juuri lainakaan.


      • ettäkö niin
        sitroen. kirjoitti:

        On sikäli mittausongelma, että strontium on beetasäteilijä. Beetasäteilyä ei kaikki mittarit, mm kotimainen KATA (= ainut joka on myynnissä Suomessa?), tunnista ollenkaan. Toki ulkomailta saa ostettua muitakin ja murto-osalla KATA:n hinnasta, mutta kaikki eivät vain halua antaa luottokorttitietojaan muille.

        Beeta-säteilijöitä ovat molemmat.

        http://www.wolframalpha.com/input/?i=cesium 137


      • zsexdrcft
        ettäkö niin kirjoitti:

        Beeta-säteilijöitä ovat molemmat.

        http://www.wolframalpha.com/input/?i=cesium 137

        Kyllä, mutta strontium on "puhdas beetasäteilijä", kun cesium on lisäksi gammasäteilijä. Gammasäteilyä on helpompi mitata.


    • EUn ydinvoimaloiden stressitestin tuloksista

      "Erityisen vakavia puutteita selonteossa löytyi kahdesta ydinvoimalasta - suomalaisesta Olkiluodosta ja ruotsalaisesta Forsmarkista. Molemmissa työntekijöillä on täydellisen sähkökatkoksen tai jäähdytysjärjestelmän pettämisen jälkeen vähemmän kuin tunti aikaa saada turvallisuusjärjestelmä jälleen toimimaan, kertoo arvostettu saksalaislehti Der Spiegel. "
      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012100216151712_uu.shtml

      Tuo ei ehkä anna ihan suoraa vastausta keskustelun otsikon kysymykseen "Ydinonnettomuus - paljonko aikaa?", koska sitä, mitä olisi voinut tapahtunua ennen kerrottua tilannetta, ei tiedetä/kerrota, mutta tunti sen jälkeen voi olla jo helvetti irti ha tulipalokiire lähialueen asukkailla. Joku tosin saattaa nukkua pommiin.

      • STUK: "Suomen ydinvoimalaitokset soveltavat stressitestien oppeja jo käytäntöön"


        "Stressitestien peruina esimerkiksi Olkiluodon käynnissä olevilla voimalaitosyksiköillä varaudutaan parantamaan järjestelmiä pitkäaikaisen sähkökatkon varalle. Loviisan ydinvoimalaitoksella tehdään uusia suunnitelmia muun muassa tulvasuojelun parantamiseksi poikkeuksellisen korkean meriveden pinnan varalle.

        Teollisuuden Voima tekee parhaillaan suunnitelmia sähköstä riippumattomien jäähdytysjärjestelmän toteuttamiseksi Olkiluodon ydinvoimalaitoksella. Järjestelmän on tarkoitus auttaa tilanteessa, jossa kaikki sähkölähteet on menetetty samanaikaisesti. Tilanne on Olkiluodon ydinvoimalaitoksella erittäin epätodennäköinen, sillä laitokselle on rakennettu moninkertaiset, toisistaan riippumattomat sähköntuotto- ja jakelujärjestelmät, joiden avulla riittävä jäähdytys saadaan varmistettua onnettomuustilanteissakin."
        http://www.stuk.fi/stuk/tiedotteet/fi_FI/news_784/

        Fukushima opetti suomalaisiakin: jäähdydytysveden saanti on kyettävä turvaamaan (lähes) kaikissa tilanteissa. Sen kustannuksia ei kannata laskea, koska riskinä on jopa yli 10mrd euron taloudelliset menetykset, sekä itkua ja parkua vuosikymmeniksi.


    • Ydinvoimaloiden suoja-alueella (5km) ei enää ole asukasmäärärajoitusta. Ainoastaan maankäyttöä on alueella rajoitettu.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5810
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3687
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      1948
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1782
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1232
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1187
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      957
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      51
      951
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      889
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe