basenji kokemusta?

koirakuume

Elikkäs... Perheeseemme kuuluu aikuisten lisäksi 13v tyttö ja 6v poika. Olisimme hankkimassa basenjia. Sopiiko se ensimmäiseksi koiraksi? Tyttö harrastaisi agilityä tai maastojuoksua sen kanssa, urheilullinen kun on. Kotimme on keskikokoinen omakotitalo. Eniten tässä pelottaa että koira raatelee juuri ostamamme sohvan. Pystyisikö sen opettamaan ettei se järsisi sohvaa ennen kun se ehtii sitä edes järsiä? Muut huonekalut eivät niin huoleta. Entä hinta? Paljon maksaa? Pojalla on myös astma ja koira-allergia, siksi olemme ottamassa pian testikoirabasenjia 3 viikoksi, joten näemme tuleeko oireita. Toinen rotuvaihtoehto olisi kääpiösnautseri. Haluamme aktiivisen koiran, joka jaksaa liikkua. Siksi ei oiken mitkään bochonit sopisi. Haluamme myös ettei koirasta lähde jurikaan karvoja. Jos ei nämä niin mitä rotua suosittelisitte? Haluamme aika pienen koiran, basenji on juuri suurin mitä voisimme ottaa. Kiitos vastauksista!

2

3440

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vastailen ranskalaisittain, eli pikkuvastauksia avauksesta löytämiini pikkukysymyksiin:-))

      -Toki basenji sopii myös ensimmäisesi koiraksi, mikäli koiran omistaja(t) ovat riittävän määrätietoisia määrätietoisen koiran omistajiksi.
      -Maastojuoksu harrastuksena ei basenjien kohdalla tarkoita sitä, että ihminen juoksee koiran mukana. Maastojuoksuissa kuten myös ratajuoksuissa basenji juoksee vieheen perässä ja toisten basenjien kanssa. Tyttären urheilullisuus tulisi käteväksi lisäksi lähinnä koiraa arkiulkoilutettaessa, ei niinkään maastojuoksussa siis. Tosi nopsajalkainen pitäisi tyttären olla, jos basenjin tahdissa pysyisi juoksuradalla: voittaisi semmoinen tyär sadalla metrillä Jusain Boltinkin ihan kevyesti:-))
      -Sohva ja muut arvoesineet kannattaa suojata vaikkapa ovella tai portilla, joka estää basenjin pääsyn siihen huoneeseen, missä arvoesine on. Sohvaa pienemmät esineet voi tietysti suojata myös nostamalla ne hyllylle tai laittamalla suljettavaan kaappiin tai laatikkoon. Jos yrität pennulle opettaa nounouta jostakin tietystä sohvasta, niin se todennäköisesti oppii juuri sen, että tämä siis porukalla kilvan syödään hajalle:-) Itseäni pelottaa eniten 'koirakuumeen' kirjoitus, että uuden sohvan tuhoaminen koiranhankinnassa pelottaa eniten. Minusta kun sohva on vain esine, jonka vaikkapa ihmislapsi voi sotkea käyttökelvottomaksi oksentamalla siihen, tai sotkemalla sen suklaalla yms. Jos sohva on niin Tärkeä, niin eikös sitten ole viisaampaa pysytellä erossa sekä eläimistä että lapsista yleensä, kuten myös epäluotettavista vieraista, juoposta isännästä jne. Niistä kaikista kun saattaa löytyä Sohvan tuhon siemen...
      -Basenji maksaa about tonnin, usein vähän allekin.
      -Tunnen parikin astmaatikkoa, joilla on useita basenjeja, ja kaikki on mennyt vuosikausia ok. Lähinnä pennut ja pentujen pissa vaikuttaisi aiheuttavan ongelmia näille itse tuntemilleni astmaatikoille.
      -Basenji on taatusti aktiivinen koira, saamanne pitää juuri sitä, mitä halusittekin.
      -Mikä ihme rotu on bochon? Never heard...
      -Basenjista lähtee satavarmasti karvoja vähintäänkin kerran vuodessa ihan kunnolla. Vaan ovathan ne lyhyitä pikkutikkuja ja aluskarvaa ei ole juuri lainkaan, joten karvanlähtö on kuitenkin ihan eri luokkaa kuin jollakin muulla, aluskarvallisella rodulla. Itse en basenjin karvanlähtöä koe ongelmaksi, mutta toki löytyy niitä, joille se(kin) on ongelma.

    • basenjisti

      Suosittelen teille villakoiraa! Niitä löytyy myös basenjin kokoisina (keksikokoinen) mutta myös pienempinä.

      Villakoira on energinen ja oppii helposti ja mielellään. Sen kanssa voi harrastaa melkein mitä vain. Basenjin kanssa harrastaminen on melkoista pään hakkaamista seinään. Agility basenjin kanssa tuskin onnistuu. Myös irti pitäminen on vaikeaa ja karkaamisriski on suuri niin itsenäisellä ja metsästysviettisellä koiralla. Tiedätkö, että kolmas osa basenjeista päättää elämänsä auton alle? Hyvin aidattu piha on tärkeä juttu!

      Villakoira on trimmattava koira, eli siitä ei lähde karvaa. Myös hilseen määrä on aivan eri luokkaa, eli todennäköisemmin sopii allergikolle kuin basenji. Basenjista lähtee karvanlähtöaikoina melko paljonkin karvaa...ja näin ollen myös hilsettä. Ilmanpuhdistimet auttavat tietysti paljon hillitsemään allergiaoireita koiran karvanlähtöaikoina.

      Tuhoaminen on basenjeille TODELLA yleistä, varsinkin nuorena. Portit eivät ole mikään este 8-viikkoisellekaan basenjille, joka apinan lailla kiipeää niistä yli. Jos teillä on joku huone, joka pyhittää basenjin remonteille, niin laittakaa se sinne, kun jää yksin. Koira tuntee olonsa turvallisemmaksi pienessä tilassa kuin että sillä on koko talo vahdittavanaan. Basenji tykkää myös katsella ikkunasta, joten superhieno juttu aina, jos pystyy järkkäämään basenjille näköalan ulos.

      Basenjit ovat hauskoja, mutta haastavia koiria. Miellyttämisenhalua ei paljon löydy ja oman arvon tunto on yleensä huipussaan. Kissamainen koira. Mutta tarvitsee kaikkien koirien lailla paljon virikkeitä, seuraa ja liikuntaa, toisin kuin kissat.

      Uskoisin silti, että villakoira täyttäisi koiranmentävän kolon perheessänne täydellisemmin kuin basenji. Onnea joka tapauksessa pennun hankintaan!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1418
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      952
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      741
    4. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      677
    5. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      32
      665
    6. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      641
    7. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      110
      634
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      614
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      598
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      587
    Aihe