Radon remontin maksaja taloyhtiössä

Rad-on

Asun rivitalossa ja mittautin radonin. Radonmittaus lukemaksi tuli yli 400Bq/m3 eli yli sallitun rajan. Teksti menee näin "Mikäli mittaustulos ylittää 400 Bq/m3, säteilyturvakeskus suosittelee asunnon omistajaa tai haltijaa ryhtymään toimenpiteisiin radonpitoisuuden pienentämiseksi niissä huonetiloissa, joissa mittaustulos on ylittänyt 400 Bq/m3. Näissä tiloissa radonpitoisuuden vuosikeskiarvo ylittää sosiaali- ja terveysministeriön päätöksessä (944/92) annetun enimmäisarvon huoneilman radonpitoisuudelle tai on sitä lähellä."

Eli ensin suositellaan mutta sitten ollaankin jo yli terveysministeriön rajojen. Täytynee ottaa hallitukseen yhteyttä jotta saadaan muutkin asukkaat mittaamaan. Voi tulla isommat rempat jos muiltakin löytyy.

Mutta ydinkysymyksenä on nyt se että velvoittaako tämä taloyhtiön korjaustoimenpiteisiin vai meneekö tämä asukkaan omaan piikkiin jos hallitus ei puolla korjausta joka nyt kuitenkin on kai sitten toteutettava. Ainakin oman maalaisjärkeni mukaan kustannukset jaetaan koko taloyhtiön kesken niiden osalta kenellä mennään yli raja-arvojen. Mutta maalaisjärkeen ei ole luottaminen sääntö- ja pykäläviidakossa joten kertokaapa joku asiantuntija mitenkä kustannusten suhteen menetellään?

Oliskohan pohjan pinta-ala kutakuinkin 40-50 neliöö ja pohjana on betoni, puhutaanko kustannuksista per asunto useammista kymmenistä tuhansista vai mitä tämmöset korjaukset suurin piirtein maksaa?

8

2819

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2222222222222222

      Kysy taloyhtiön kirjallisesti taloyhtiön hallitukselta että ottaako se vastuulleen todennäköisesti kaikissa asunnoissa tarvittavan randonremontin toteuttamisen. Halvimmaksi se tulee tehdä kerrallaan koko taloon. Tällöin asia tulee kirjatuksi hallituksen kokouksen pöäytäkirjaan. Ihan sama mitä he päättävät mutta sen jälkeen hallituksen jäsenillä on vastuu askkaiden terveydestä ja ko. kiinteistön huoneistojen avonalenemisesta ellei vikaa korjta.

    • ihan rauhallisesti

      Jos en väärin muista niin nuo määräykset koskee uusia rakennuksia ja vahoissa vain suositellaan helppojen korjaustoimenpiteiden tekemistä.

      Muistinvaraisesti veikkaisin että mittaustulos ei edellytä taloyhtiöltä toimenpiteitä, eikä 400Bq/m3 rajan ylitys ole oikeasti paha juttu. Jos arvo olisi tuhansia, niin sitten kannattaisi jo ehkä vähän huolestua.

      • otettavatosissaan

        "Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saa ylittää arvoa 400 becquerelia kuutiometrissä. Vuoden 1990 jälkeen rakennetuissa asunnoissa pitoisuuden enimmäismäärä saa olla 200 Bq/m3. MIKÄLI EDELLÄ MAINITUT RAJA-ARVOT MITTAUKSISSA YLITTYVÄT, SUOSITTELEMME KÄÄNTYMISTÄ SÄTEILYTURVAKESKUKSEN PUOLEEN."
        Näin sanotaan Helsingin Energian radonmittausohjeissa.


    • 900 PAHA JUTTU

      900 paha juttu jo ja edellyttää pikaista ilmoitusta viranomaisille!

    • Radon on iso ongelma

      Taloyhtiön piikkiin menee koko remontti. Ota puheeksi seuraavassa taloyhtiön kokouksessa,

    • Rivitaloasukas

      Radonmittaus lukemaksi tuli yli 1100Bq/m3 eli yli sallitun. MITATTU 12 VUODEN AIKANA 6 KERTAA JA AINA OLLEET VÄLILLÄ 1080 - 1600 Bq, Taloyhtiön hallitus ei meinaa korjauttaa. Onko nyt haastettava hallitus oikeuteen? Kysymys on asukkaan terveysriskeistä! Rivitalo rakennettu 1985.

      • toiminäin

        Laita asunto pikaisesti myyntiin. Myynnin yhteydessä lukemat joudutaan kertomaan. Et saa asuntoa myytyä, jolloin asia on valmis kärjäjäoikeuteen, jolloin saat mahdollisen oikeusturvavakuutuksen käyttöösi.


      • yhtiön.vastuu

        Niinku tuossa joku mainitsi, käänny "Säteilyturvakeskuksen puoleen". Sieltä saanet oikeita neuvoja, miksikäs muuten tuollainen kehotus?
        Taloyhtiössä kaikki maksavat ja summa määräytyy asunnon koon mukaan. Ihan sama onko säteilyä, tai asutko viidennessä kerroksessa. Ihan niinku vaikka parvekeremontit - aina maksat, olipa parveketta tai ei.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5839
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      510
      3668
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      177
      3486
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2694
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2469
    6. 276
      2106
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1553
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      107
      1462
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1409
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1200
    Aihe