mietinkö sittenkin vielä toisen kerran?

kk

olemme miettineet koiran hankkimista ja rotu olisi näillä näkymin ainakin kooikerhondje. Olen koittanut mahdollisimman paljon tutustua rotuun ja lukenut kaikkea mahdollista kyseisestä rodusta. Rotu vaikuttaa oikein mukavalta ja juuri meille sopivalta, mutta vaikka kyseessä onkin monipuolinen harrastuskoira emme rupeaisi harrastamaan sen kanssa mitään sellaista virallista kuten agilityä tai tokoa. Koira saisi toki paljon liikuntaa ja virikkeitä aktiivinen kun on. Tänään lueskellessani taas keskustelupalstoja rodusta eteeni tuli tämä sivu : http://www.australianpaimenkoirat.net/keskustelu/thread.php?forumid=7&threadid=5621
Silmääni pistivät eritoten kohdat : "Ja täytynee vielä lisätä, että muistaakseni joitakin vuosia sitten Hollannissa koikkereitten yleisin lopetussyy oli vihaisuus. " , "Liian paljon olen nähnyt niitä arkoja ja räksyttäviä otuksia." , "Minun mielestäni löytyy valitettavan paljon rähjiä, ihmisille ja toisille koirille aggressiivisia ja toisaalta taas aivan liian arkoja ja pehmeitä."

Mitä meiltä olette tämän keskustelupalstan mielipiteistä koikkereiden suhteen ja miten hyvin ne mielestänne pitävät paikkansa?

2

352

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myös omistaja

      Olen ollut kooikerhondjen omistaja reilut puoli votta, ja kyseinen koira on ensimmäiseni tai ylipäätään koko perheemme ensimmäinen koira.

      Kooikerhondjeja on vielä suhteellisen vähän, ja noita lunnevikaisia tapauksia ollaan minun nähdäkseni nostamassa esille kovin herkästi. Lisäksi erityisesti Suomessa rotua on jalostettu vasta reilut kymmenen vuotta, ja sinä aikana näkisin rodun kehittyneen ja sen hyvien ja huonojen puolien tuntemuksen kasvaneen kasvattajien keskuudessa. (Eihän ole kasvattajallekaan tuottoisaa tietoisesti jalostaa arkoja tai vihaisia koiria..)

      Aluksi kommentoin vähän omaa koiraani: kriteerini koiralle ja rotuvalinnalle olivat mm. energisyys, monipuolisuus, koko, koulutettavuus, turkin helppohoitoisuus.. ja kyllähän se ulkonäkökin vähän vaikutti. Koska olen uusi koiraharrastaja, olen vasta tutustumassa eri harrastuslajeihin, enkä välttämättä ala kilpailla missään lajissa. Koiran aktiivisuudesta sen verran, että minun koiraani ei pelkästään lenkkeily yleensä väsytä, vaan se kaipaa ainakin muutaman kerran viikossa muutakin, kuten uusien temppujen opettamista, piilotettujen namien etsintää, tokoilua, agilitya, uintia, jäljestämistä tai muuta aktivointia. (Toisaalta soisin kyllä tällaisia aktiviteetteja ihan jokaiselle koiralle niiden elämän piristykseksi.) Jos haluaa agilitykoiran, kannattaa muistaa, että jos pennun emä ja isä ovat isoja, tulee luonnollisesti pennuistakin suuria, ja ne saattavat joutua maxiluokkaan.


      Itse vertailin pitkään eri kasvattajien kotisivuja, luin luonnekuvauksia jne. Kun otin yhteyttä kasvattajaan, sovimme että menen ensin tutustumaan heidän aikuisiin koiriinsa, jotta saan tuntumaa rotuun ja heidän kasvatuslinjaansa jne. Suosittelen käymään esim. kooikereiden omassa erikoisnäyttelyssä, 8-ryhmän ryhmänäyttelyissä, suurmpien paikkakuntien kv- tai kr-näyttelyissä tai missä vaan tapahtumissa, missä voisi olettaa useampaa eri kenneliä edustavan kooikerhondjen olevan paikalla. Näyttelyissä voi mennä konkreettisesti itse katsomaan, miten se koira vieraaseen ihmiseen ja muihin koiriin suhtautuu.

      Oma koirani on todella avoin ja sosiaalinen ja tervehtii iloisesti kaikkia vieraita. Tulee hyvin toimeen myös muiden koirien kanssa, tietysti aina on joukossa poikkeuksia, kun ei kemiat kaikilla koirillakaan kohtaa. Olen ollut erittäin tyytyväinen rotu-, kasvattaja- ja pentuvalintaani. Olen kyllä nättelyissä nähnyt arempia ja pidättyväisempiäkin kooikereita. Jossain määrin suoranainen arkuus tulee ihan sukulinjoja pitkin, joskus se on "opittua". Siksi kannattaa todella tarkkaan tutkia harkitsemansa pennun taustaa.

      Koska koikkereiden joukossa esiintyy pidättyväisyyttä ja arkuutta, nousee sosiaalistamisen merkitys avainasemaan. Pikkupennun kanssa EI saa jäädä kotiin neljän seinän sisälle, vaan muutama päivä luovutuksen jälkeen, kun pentu on kotiutunut, on tärkeää alkaa kohdata vieraita ihmisiä, tilanteita, paikkoja, materiaaleja, ääniä... Ja koska kokemukseni mukaan jotkut kooikerit näyttelykehissä vähän väistävät tuomarin kosketusta, mainitsen vielä erikseen käsittelyyn totuttamisen: pentua pitää tunnustella ja silitellä, käännellä ja nostella. Namia nassuun ja vieraatkin ihmiset pentua lääppimään! Sosiaalistamisen tulee olla sillä tavalla turvattua, ettei pikkupennulle kuitenkaan jää ikäviä muistoja. Pennun täytyy voida luottaa omistajansa harkintakykyyn ja johtajuuteen ja kokea olonsa mukavaksi.

      En ole tavannut vielä yhtäkään ihmiselle vihaista kooikerhondjea. Pidättyväisiä olen tavannut: sellaisia, jotka vieraan ihmisen tavatessaan hakevat turvaa omistajastaan ja hetken miettiivät, kannattaako mennä vieraan ihmisen rapsuteltavaksi vai ei. Jotkut ovat siis "oman laumansa koiria". Kokemukseni mukaan nartut ovat enemmän tietoisia omasta henkilökohtaisesta tilastaan, ja antavat helposti äkkilähdön liian lähelle, "hameen alle" tunkeville vieraille koirille. Olen kuitenkin kuullut ja nähnyt paljon sellaisia koikkereita, joiden laumaan kuuluu toinen samanrotuinen tai muun rotuisia koiria, ja yhteiselo sujuu sulassa sovussa laumajärjestyksen mukaisesti. Yhtään räksyttävää kooikeria en ole vielä tavannut.

      Kouluttaessaan koiraansa oppii yleensä itse huomaamaan, onko se pehmeä vai kova. Tiedän pari kooikeria, joita ei saa väärällä hetkellä komentaa liian rajusti (esim. karjua). Oma koirani ei ole niin herkkä (ei silti ole tapana karjua sille...), mutta välillä silläkin voi kestää esim. yllättävän ja kovan äänen aiheuttamasta säikähdyksestä toipuminen joitakin minuutteja. Ukoisin, että samanlaista pehmeän ja hieman kovan luonteen vaihtelua on muissakin roduissa. Korostan vielä, että ihmisten kirjoitteluja lukiessa pitää muistaa suhteuttaa kooikereiden lukumäärä sen rodun lukumäärään, johon sitä verrataan.

      • kk

        kiitos paljon pitkäjänteisestä vastauksesta, se oli vastasi moneen kysymykseen ja auttoi todella! :) eikun vaan pentujen taustoja tutkimaan! :D


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikä kaivatussasi

      Oikein häiritsee?
      Ikävä
      152
      2085
    2. Stubb kävi pelaamassa golfia Trumpin kanssa Floridassa

      Presidentit tapasivat aamiaisella, pelasivat kierroksen golfia ja lounastivat yhdessä. Vierailu oli luonteeltaan epävir
      Maailman menoa
      330
      1284
    3. Mies, miksi et vaikuta halukkaalta?

      Ihmeellistä käytöstä mieheltä. Toki et ole mikään teinipoika enää.
      Ikävä
      92
      1189
    4. 149
      1072
    5. Minä tiedän sen

      Sinun ei tarvitse nainen sitä sanoa, minä tiedän jo sen.
      Ikävä
      35
      928
    6. Hitto että tekis

      Mieli saada sua
      Ikävä
      67
      919
    7. Minkä kultakimpaleen

      Menetän jos en saa häntä. Joku muu saisi nauttia siitä hellyydestä, huumorista ja intohimosta. Ehkä hän ymmärtää nyt mik
      Ikävä
      31
      869
    8. Ikävä on häntä

      Josta on tullut niin tärkeä ja rakas. Olisinko onnellinen hänen kanssaan. Ne rakastavat silmät jotka mua katsoo aina jos
      Ikävä
      59
      807
    9. Joustoasuminen , kyykyttämistä vai ihan vaan mielenvikaisuutta?

      https://yle.fi/a/74-20149669 Kun asumistukia leikataan joittenkin sääntöjen mukaan,olis pakko muuttaa halvempaan. Mutta
      Maailman menoa
      23
      796
    10. Onko kaivattusi

      Työelämässä vai ei? Jo on niin mitä ajattelet hänen ammatistaan? Jos ei ole niin haittaako se sinua?
      Ikävä
      46
      769
    Aihe