Perintöarkku

Arkun omistaja

Sain tänään kotiini entisöitäväksi puisen 1800-luvulta olevan arkun. Tarkoitus olisi ihan kotikonstein tehdä siitä katseen vangitsija olohuoneeseen. No, kokemusta entisöinnistä ei kauheasti ole, mutta intoa sitäkin enemmän.
Nyt on aloitettu kuumailmapuhaltimella ja kaapimalla poistamaan pinnasta maalikerroksia, joita on ilm. pari. Alta ilmestyy vanhaa puupinta, jossa on ilm. vielä ollut joku lakan tapainenkin.

Nyt olis hyvät neuvot tarpeen.
Miten maali ja kaikki olisi pasras poistaa.
Miten poistaa metällikehikosta ja heloista maali sekä ruoste alta.
Millä pinta olisi hyvä käsitellä, jos sen nyt jotenkin puhtaaksi saa.

Eli vinkkejä tämmöiseen.

10

3281

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • jaapajuu

   Älä sitä nyt herranjestas luilleen puhdista, tuskin on ollut sellainen ennestään - kyllä 1800 luvulla arkut maalattiin tai pintakäsiteltiin...tai siis jos haluat vaan tehdä siitä täysin puupintaisen, niin älä puhu entistämisestä. Vanhat maalikerrokset voidaan poistaa esim. maalinpoistoaineella tai itse tehdyllä liuoksella, ja tosiaan jos haluaa ottaa maalin pois kerroksittain, niin sitten hautumisaika on kokeiltava, millä mikäkin kerros lähtee.

   Helat saa ruosteettomiksi esim. käyttämllä Dremeliä (tai vastaavaa) tai sitten ihan vaan rautaharjalla (lähtee niin maali kuin ruoste).

   Jos teet sen puupuhtaaksi, niin laita vaikka vaha siihen päälle, paras olisi kuiteskin katsoa sen alimmaisin pintakäsittely ja tehdä siitä samanlainen kuin mitä se oli silloin joskus "uutena"

   • Näinhän se menee

    Sano nyt näkemiin ja hyvästi sille arkkusi mahdolliselle antiikkiarvolle sillä se meni jo.

    Tommoset vanhat arkut oli maalatuua. Käy kirjastossa katsomassa, miltä ne pitäisi näyttää. Hienoissa arkuissa olisi sitten koristemaalauksia ja ornamentteja.


   • Näinhän se menee kirjoitti:

    Sano nyt näkemiin ja hyvästi sille arkkusi mahdolliselle antiikkiarvolle sillä se meni jo.

    Tommoset vanhat arkut oli maalatuua. Käy kirjastossa katsomassa, miltä ne pitäisi näyttää. Hienoissa arkuissa olisi sitten koristemaalauksia ja ornamentteja.

    Käytettiin sinistä, punaista ja vihreää värjä. Voit tehdä itse, teet ensin preston 30 70, pigmentit ja ihan hiukan nopeuttajaa (serotiini). Anna olla ja valuta sideharsosta läpi, pigmentit maavärejä, joten jää pahimmat nokareet sideharsoon. Ohenna oulun A ykkösellä sopivaksi, silleen että pensseli liukuu mukavasti.


  • Voe taivas

   Olet juuri tuhonnut antiikkiesineen.

   • Pohjamaalitkin lähti

    Näinpä juuri. Sanoja "antiikki" ja "hiekkapuhallus" ei pidä koskaan käyttää samassa lauseessa.
    Piru kun näitä itseoppineita "entisöijiä" on nykyään kaikkialla. No, entisiä nämä tavarat sitten ovatkin kyseisten sankareitten jäljiltä. Sääli vanhaa arkkua.


   • Olenmasentunut
    Pohjamaalitkin lähti kirjoitti:

    Näinpä juuri. Sanoja "antiikki" ja "hiekkapuhallus" ei pidä koskaan käyttää samassa lauseessa.
    Piru kun näitä itseoppineita "entisöijiä" on nykyään kaikkialla. No, entisiä nämä tavarat sitten ovatkin kyseisten sankareitten jäljiltä. Sääli vanhaa arkkua.

    Hyvin menee taas.

    Tämä palstahan on pahinta aktiikkiesineiden terrorismia, mitä maan päällä on. Joka toinen hemmo on poistamasssa maalit kuumailmapuhaltimella ja loput maalinpoistoaineilla.

    Mistä näitä wanna-be-entisöijiä siitetään? Ei mitään tolkkua tai kokemusta, mutta antiikkikalun kimppuun vaan raspi heiluen.


   • Arjus

    Hioin ja maalasin. Se siitä. Empire-merkkisellä maalilla. En paklannut. Kolot halusin jättää.


  • löytänyt ¨¨¨¨

   Sen sisällä oli vuosiluku 1803 ja kahdet nimikirjaimet, joita en enää muista. Se oli maalattu ilmeisesti munatemperalla vaalean vihertäväksi. Rautaosat olivat joskus olleet hieman punaruskeat. Kun en tiennyt, mitä tehdä, luin ohjeita, joiden mukaan olisi pitänyt toimia. Annoin periksi, kun näin työn runsauden ja vein arkun museoon. Siellä se nyt on kansi auki kaikkien katseltavana. Tämä oli minulle paras vaihtoehto, enkä pilannut mitään. Kiitos, että löytyi kirjallisuutta tästäkin aiheesta. Aina kannattaa etsiä ensin tietoa.

   • löytänyt¨¨

    Kustaan kome kruunua kehän sisällä, ja ne olivat säilyneet kirjainten kanssa ihan hyvin.


  • Anonyymi

   Hei, itselläni on vanha kapioarkku jonka kannessa on pitkittäissuuntainen halkeama.Millä halkeaman voisi paikata ja hionnan jälkeen pintakäsitellä? Arkku on tumman puun värinen,ajan tummentama ja haluaisin että olisi saman värinen edelleenkin.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Marinin juopotteluvideot on kuvannut sama Autio,

   Joka otti legendaarisen ruisrokkikuvankin. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009012343.html "Videot ovat alkujaan rayharautio-nimiseltä yksityise
   Maailman menoa
   199
   6586
  2. Mihin aikaan tulee Marinin eroilmoitus huomenna?

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cc979c9c-c331-42f5-afe6-d30bdb869e3a Yksityiset pikku bileet, taustalla kuuluu: v*ttu tästä tulee hyvä olo. Jau
   Maailman menoa
   495
   6546
  3. "Bile-Sanna" lempinimen saanut Sanna Marin selittelee: "Tiesin kyllä, että minua kuvataan, mutta..."

   Bile-Sannan bailuvideo on saanut pääministerin myrskyn silmään. Mitä mieltä olet, pitäisikö pääministerin saada olla ihan tavallinen ihminen ja juhlij
   Maailman menoa
   541
   5220
  4. Marinin tiedotustilaisuus täysi floppi

   Ei tajua tai halua vasta toimittajien kysymyksiin, oliko hän kännissä toimintakunnossa pääministerin tehtävien suhteen. Ei tunnu tajuavan tilanteen v
   Maailman menoa
   540
   3649
  5. Jauhojengi äänet lisätty videoon jälkikäteen

   Kylläpäs taas jauhotettiin persupölvästit tässäkin tapauksessa :-D Hyvä läppä tuo kyllä on.
   Maailman menoa
   159
   2337
  6. Some liekeissä! Sanna Marin saa suitsutusta: "Wohooo!!!" "Miten magee pääministeri!" "Hyvä Sanna!"

   Mitäs mieltä sinä olet bilevideo-kohusta? Onko myrsky vesilasissa vai esim. oikea turvallisuusuhka? Lue juttu: https://www.suomi24.fi/viihde/some
   Maailman menoa
   212
   2194
  7. Sanna Marin juhlii ja tanssii villisti julkkisporukassa.

   Videot alkoivat levitä somessa: Sanna Marin juhlii ja tanssii villisti julkkisporukassa. Pääministeri Sanna Marin tanssii ja laulaa useilla videoilla
   Pori
   356
   1946
  8. Uusi shokkipaljastus Marinista: Kiehnäsi ja tanssi intiimisti vieraiden miesten syleissä

   https://www.seiska.fi/Kotimaa/Uusi-shokkipaljastus-Sanna-Marin-kiehnasi-ja-tanssi-intiimisti-vieraiden-miesten-syleissa Villi bileremmi ilmestyi Tea
   Maailman menoa
   393
   1943
  9. No kyllä siinä sanotaan jauhojengi

   Aivan selvästi. Marin on säälittävä, että roikkuu 36v. pääministerin asemassa ja perheenäitinä noissa parikymppisten koksubileissä. Täl on varmaan vak
   Maailman menoa
   62
   1647
  Aihe