YLI AKTIIVINEN!!!!

Uhri!

Ystävättäreni otti lakenois-belgin pennun. On kyllä tosi söpö, mutta ihan kauhea räätäli! Puri ekalla viikolla kahdet kenkäparit ja minun aurinkolasini! Haukkuu ja ulvoo muutenkin... Kaveri aikoo harrastaa vain agilityä Pirun kanssa, riittääkö se? Vai tarviiko kaikki belgit tokoa?

20

3802

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JaZ___

      KAIKKI koirat tarvitsee tokoa. Toko=tottelevaisuus koulutus. tokihan on järjen mukaista että koira uskoo. Jos on ensikertalainen koiran omistajana, en suosittele itsekouluttamista, sillä silloin tekee helposti virheitä joita on vaikeampi korjata myöhemmin. Pentukouluun mars!

      Yliaktiivinen? ei, vaan pentu. Suosittelen hommaamaan Kongin, pentukongin tarkennettuna, se on hyvä tapa kohdistaa pureminen sallittuun kohteeseen.

      Jos kyseessä olisi oikeasti yliaktiivinen koira, sille ei missään nimessä saa heittää palloa/keppiä/mitään, vaan se kuuluu rauhoittaa. Kepin heittely aktivoi lisää, joilloin koira käy ylikierroksilla ja se on jo sille itselleen paha.

      Ja koska pentu on kyseessä, jokainen vähääkään koiriin perehtynyt tietää ottaa kengät yms tärkeät tavarat koiran saatavilta pois, joilloin sille ei tule kiusausta kohdistaa nakertelua niihin.

      • Uhri!

        No itse en tiedä hirveästi koirista, eikä myöskään kaverini... Mutta tarviiko kaikki belgit silti tokokisoja ja kursseja?


      • jaZ____
        Uhri! kirjoitti:

        No itse en tiedä hirveästi koirista, eikä myöskään kaverini... Mutta tarviiko kaikki belgit silti tokokisoja ja kursseja?

        kisoja- ei, koulutusta- kyllä.

        Ärsyttää jos ihmiset ei tiedä koirista mitään ja sitten ne ottaa niitä ja "pilaa" koska ei osaa panostaa oikein.

        Belgi on kuitenkin rodunomaisesti palveluskoira, joka tarvitsee tehtäviä itselleen, jossa se saa kuluttaa energiaansa, käyttää päätänsä jne.
        Rotuna se on omistajaansa kiintyvä, joten omistajan on itse koulutettava koiransa (ja tämä tarkoittaa esim. pentukursseilla omistaja on se joka koiraa "ohjaa"). Belgi suhtautuu epäluuloisesti vieraisiin ja se on otettava huomioon koiraa koulutettaessa. Virheitä voi tehdä niin paljon, joten suosittelen lämpimästi pentukurssia osaavan ohjaajan avustuksella. Myöhemmin on varsin hankalaa oikoa jo iskostettuja vääryyksiä, tosin mahdotonta se ei välttämättä ole.

        Pennulle PALJON uusia kokemuksia: toisia koiria, lapsia, ihmisiä, vieraita kylään jne, joilloin kaikki on koiralle paljon luonnollisempaa ja näin ollen virheiden tekemisen mahdollisuus on pienempi.

        Kannattavinta olis katsoa belgien omilta sivuilta tietoa.

        Ja AINA ennen kuin koiran ottaa, sen rotuun tulee tutustua. (Kaikkiin rotuihin, jos seropi on kyseessä).


    • Grapu60

      "Belgianpaimenkoira on ennenkaikkea paimen- ja palveluskoira. Se on älykäs, oppivainen, aktiivinen ja energinen. Jos varhaiskasvatus on onnistunut, ei koulutus tuota ongelmia. Suurehkona ja energisenä palveluskoirarotuna belgianpaimenkoira kuitenkin ehdottomasti vaatii vähintään peruskoulutuksen. Täysin kouluttamaton belgianpaimenkoira on hankala pidettävä ja siitä saattaa myös muodostua ongelmakoira. Vilkkaana ja herkkänä koirana se usein kasvuaikanaan reagoi herkästi outoihin ääniin ja ilmiöihin, mikä saattaa näkyä varovaisuutena tai epäluuloisuutena - tämä tulee ottaa kasvatuksessa huomioon. Uudet asiat tulee esittää rauhallisesti ja perusteellisesti belgianpaimenkoiralle. Sen tulee ehdottomasti saada pentuaikanaan tavata ihmisiä, kulkea mukana erilaisissa paikoissa ja kokea paljon uutta. Omistajan tulee antaa belgianpaimenkoiralle aikaa ja olla yhdessä sen kanssa, jotta siitä kehittyy harmoninen, tasapainoinen ja varma koira.

      Belgianpaimenkoiran kehittymisaika on pitkä, vasta n. pari- kolmevuotiasta koiraa voidaan pitää täysikasvuisena. Tyypillisesti narttu kehittyy hieman urosta nopeammin. Kasvatuksen ja laumasuhteiden, eli koiran ja muiden perheenjäsenten suhteiden, kehityksen kannalta juuri nuoruusvuodet, erityisesti ensimmäinen elinvuosi, ovat tärkeitä.

      Belgianpaimenkoiran varhaiskasvatus tulee aloittaa jo pentuiässä. Kehittymisaikanaan koira käy läpi erilaiset kehitysvaiheet. Kun nämä tuntee ja ottaa kasvatuksessa ja koulutuksessa huomioon, on koiraa helpompi käsitellä ja muovata sen käyttäytymistä haluttuun toivottuun suuntaan. Näitä asioita käsittelevää kirjallisuutta on runsaasti ja siihen kannattaa tutustua.


      Belgianpaimenkoiraa ei tule, kuten ei mitään koiraa, kasvattaa väkivaltaisesti vaan ystävällisesti ja kärsivällisesti. Kasvatuksessa ja koulutuksessa ennenkaikkea määrätietoisuus ja johdonmukaisuus ovat tärkeitä. Varsinkin uros saattaa saattaa toisinaan olla suorastaan jukuripäinen ja tarvita kovaakin kuria. On kuitenkin aina muistettava että koiraa ei koskaan saa käsitellä raivon vallassa: aina tulee pysyä rauhallisena ja päättäväisenä. Narttu on luonteeltaan yleisesti ehkä sopeutuvaisempi ja herkempi kuin uros ja sen vuoksi helpompi hallita. Lapsi ei pysty käsittelemään kookasta ja tempperamenttista urosta.

      Toisaalta uros saattaa kestää esim. koulutuksen virheitä paremmin kuin narttu. Sen luonne on suoraviivaisempi, eikä se ole niin herkkä ja altis haavoittumaan ohjaajansa virheistä.

      Belgianpaimenkoira tarvitsee niin kasvuaikanaan kuin täysikasvuisenakin runsaasti tehokasta, vapaata liikuntaa. Se ei viihdy täysin toimettomana ns. sohvakoirana. Belgianpaimenkoira onkin palveluskoirana ehdottomasti onnellisin silloin kun sillä on jokin tehtävä, olkooon se sitten palveluskoiralaji, agility, vetoharrastus, pelastuskoiratoiminta tai mitä tahansa missä se saa toteuttaa itseään ja kuluttaa energiaansa ja käyttää älyään (aktivointi). Monipuolisena rotuna eri harrastusmahdollisuuksia belgianpaimenkoiran kanssa on runsaasti. Belgianpaimenkoiran kiintymys omaan perheeseen on suuri ja tämä on otettava huomioon koulutuksessa - omistajan pitää itse kouluttaa belgialaisensa.

      Belgianpaimenkoira pyrkii tehokkaasti puolustamaan niin omaa kuin isäntäväkensä reviiriä, joten kotipiiriään se vartioi erinomaisesti ja vieraista ilmoitetaan yleensä haukulla. Tätä ominaisuutta olisi isäntäväen ohjattava oikeaan suuntaan, mielummin hiukan hilliten eikä ainakaan yllyttäen. Ympärivuorokautiseksi tarhakoiraksi tai juoksunaruun belgianpaimenkoira ei sovi. Sen tulee saada elää arvostettuna, hyväksyttynä ja rakastettuna perheenjäsenenä.

      Tulisieluisesta belgianpaimenkoirasta ei ole jokamiehenkoiraksi, mutta niille koiraharrastajille, joilla riittää aikaa, ystävyyttä ja mielenkiintoa kumppaniaan kohtaan se on mitä parhain, luotettavien ja uskollisin palvelus- ja oikein koulutettuna ja pidettynä myös seurakoira. Kauniista ulkomuodostaan huolimatta sitä ei missään tapauksessa voi kuitenkaan pitää pelkkänä ns. koriste- ja sohvakoirana.

      Luonteen osalla ongelmina esiintyy belgianpaimenkoirilla jonkin verran arkuutta ja/tai heikkohermoisuutta. Belgianpaimenkoiraa hankkiessa kannattaakin ehdottomasti ottaa pentu vanhemmista, joilta löytyy joko koetulokset palveluskoirakokeista tai hyväksytyt luonnetestitulokset. Nämä ovat myös belgianpaimenkoirayhdistyksen jalostusvaatimuksina luonteen osalla. "

      Belgi ei ole missään nimessä ensimmäinen koira, jos ei ole koirakokemusta.


      JaZ___, hyviä neuvoja sinulla!

      • Ter-Mal

        Mulla on kaks belgii, tervu ja mali. Kummallekkin riittää agi ja rallitoko. En oo virrallisen tokon ystäviä... Mut täytyy olla hyvä KOULUTUS!


    • Koulutus on tärkein

      Jos ette tiedä koirista mitään, älkää ainakaan ottako belgiä tai oikeastaan muutakaan, koska suoraan sanottuna pilaatte sen.

      Joten, jos vaikka ehdottaisit hienovaraisesti että miettii hieman kauemmin koiran ottamista ja palauttaa tämän pennun, tai hommaa kunnon kouluttajan, esim. Koirapalvelu Virike on hyvätasoinen paikka, jonne suosittelen menemään. Paikka on siis Vantaan Petikossa. Kai?

      MUTTA HERRANJESTAS (YLEISTYS) ÄLKÄÄ OTTAKO KOIRAA JOS ETTE TIEDÄ NIISTÄ MITÄÄN !!

      • asphyxiated

        Patista äkkiä kaverisi pentukurssille ennenkuin on myöhäisä! Belgi ei mielestäni ole hyvä rotu ensimmäiseksi koiraksi saatikka sellaiselle joka ei tiedä koirista. Tottelevaisuuskoulutus on kaiken alku, juuri ja perusta. Ilman hyvää perustottelevaisuutta kaverisi on kusessa.


    • tapetit

      pysyy seinillä,,belgi aikuistuu vajaan 2 vuoden iässä ja sen jälkeen ei tee mitään pahaa ,,kokemusta 2 belgistä,,uros ja narttu,,

    • teikuli

      Taitaa kuulua rotuominaisuuteen tuo 110 lähtö.

    • voi_itku

      rikko sun aurinkolasit!!! ja kahet kenkäparit, voi eiiiii!

    • onko tapetit

      pysyneet seinillä vielä, koira aikuistuu 1.5-2 vuotiaana ja sen jälkeen ei riko enää mitään

    • TYHMIÄKÖ

      voi voi..vai oikein kengät ja aurinkolasit..

      jos ei provo,ni ottakaa selvää asioista;pennulla pitää olla leluja,luita ym. virikkeitä!!!!

    • Tuutikki

      Kaveri ei tiedä koirista ja hankkii belggaripennun? Fiksua. Tosi fiksua.

      Ei tokokokeet sitä ratkaise, vaan lajina voi olla mikä tahansa. Ja jos oikeen hyvin kasvattaa ja kouluttaa, ei tarvitse välttämättä minkäännäköistä lajia. Tosin, lakun kanssa suosittelisin jotain harrastamaan.

      Edelliseen viestiin yhdyn, eli leluja ja virikkeitä pitää olla pennulla paljon. Plus, ei ole todellakaan epänormaalia että pentu tuhoaa tavaroita. Lähes jokainen pentu sitä tekee, eikä kengät ja aurinkolasit ole vielä paljoakaan.

      Koulutusta, virikkeitä ja liikuntaa, niin uskoisi pennun rauhoittuvan, ainakin kun ikää tulee hieman lisää.

    • Kasvattaja hoi!

      Tuota noin.. Mietin vain että mistähän tämä pentu on otettu? Kun Suomessa ei kuitenkaan kovin montaa lakujen kasvattajaa ole. Kuka kasvattaja siis on myynyt pennun ihmiselle joka ei tajua koirista mitään? Kasvattajien vastuuta kyllä jälleen peräänkuuluttaisin - ei niitä koiria voi myydä kenelle vain joka niistä sattuu maksamaan..

    • oikeus tärkee

      Pentu tarvitsee liikuntaa ja paljon etsimisharjoituksia, jäljestystä etc. Myös oikeamielinen kuri on tarpeen. Ihan turha luulla, että vilkas belgi ilman kuria tulee toimeen. Oikeamielisen ja viisaan pomon se tarvitsee kasvaakseen varmaksi ja hienoksi koiraksi. Oikeamielinen osaa myös kannustaa paljon koiraa ja leikkiä sen kanssa viisaasti.

    • Just juu

      Taitaa kasvattaja olla myynyt pennun ihan asialliseen kotiin, mutta ei ole tietenkään vaivautunut läpikäymään uuden omistajan koko tuttavapiiriä. Ei tässä maassa voisi yhtäkään minkään rodun pentua antaa kenellekään, jos yksi pääsiäiskätinen naapurin rouva olisi jonkinlainen validi este. :D

    • grotsku

      belgi on vaativa koira. pelkkä agility ei riitä (kuten muut jo todenneet). tottelevaisuuskoulutus on ihan A ja O. jos koiraa ei kouluta, voi tulla turhia "luonneongelmia", mitkä oikeasti johtuvat vain remmin päästä eli omistajasta. suosittelen ottamaan yhteyttä ammattikouluttajaan.

      • helppomurri

        Belgi on oikeasti maailman helpoin koira osaavissa käsissä. Osaamattomissa saattaa haasteita sitten riittää. Ite ostin belgin, koska ne niin uskomattoman helppoja kouluttaa ihan mihin lajiin vain ja huipulle saakka. Laiskaa ja typerää lönttiä en nurkkissani pitkään katselisi.


    • mammanälykääpiö

      No Jo On !

      Mitäpä ihmettä? o.O kaverisi on ottanut koiran, eik tiedä mitään koirista? Tietääkö se edes missä on pää ja missä häntä?
      Entäpä tämä "järkyttävän hyvä" idea ottaa belggari? Päähänpistos varmaan -_-

      Belgianpaimenkoira on erittäin aktiivinen ja lujaluonteinen (vaihteluita löytyy), se tarvitsee hyvän kurin ja hellyyttä tasapainoisesti. Aktiviteettia tarvitsee enemmän kuin tarpeeksi. Ja menoa on ku pienessä kylässä.
      Tästä rodusta saa helpostikkin vaikean pidettävän ja pahasti ongelmaisen väärällä koulutuksella taikka kouluttamattomana. Myöskään sohvaperunaksi ei belggari oo mikään paras mahdollinen. Siihen sopii vaikkapa mopsi!

      Belgianpaimenen kanssa tarvitaan ainakin parintunnin irtijuoksemisia PÄIVÄSSÄ. Paljon nenä hommia ja aivoille työskentelyä, jossa koira saa ratkoa pulmia ja tehtäviä itsenäisesti.

      Pentuiässä tehty hyvä peruskoulutus takaa sen, että koirastasi ei tule remmirähjä ja agressiivinen laumanjohtaja. Siinä se sitten paimentaa sinut kuin naapurin lapsetkin.

      Ensikertalaiselle koirailijalle löytyy paljon PALJON eri koirarotuja, joiden kanssa aloittaa koirailu.

      Peace!

    • ei_ei_näin

      Ootko tosissaan haet netistä apua jos koira rikkoo vähänkäänpaikkoja belgianpaimenkoira ei oo sieltä helpoinmastapäästä kouluttaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      28
      1387
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe