Haiku

http://fi.wikipedia.org/wiki/Haiku_(käyttöjärjestelmä)
http://en.wikipedia.org/wiki/Haiku_(operating_system)
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Haiku_(operating_system)

Haiku näyttäisi olevan mielenkiintoinen käyttöjärjestelmäprojekti, jossa lähtökohtana on BeOS-yhteensopivuus. Kaupallisesti jo lopetetussa BeOS-käyttöjärjestelmässä näyttää olleen mikroydin-rakenne, mielenkiintoinen oma tiedostojärjestelmä ja multimedia-painopiste. Menestyksen esteet eivät ole tiedossani, mutta ehkä alkuperäinen alustavalinta, BeBox-tietokone Hobbit-suorittimin, ei suonut sinänsä kelvolliselle käyttöjärjestelmällekään leviämismahdollisuutta? BeOsin erona esim. unix-lähtöisiin järjestelmiin oli graafinen käyttöliittymä alusta alkaen, jolloin muistinvaraisesti käytettävän päätteen tarve jää vähäiseksi.

Haiku on uudelleennimetty Open BeOS ja sen kehittäminen versioon 1.0 näyttäisi kestävän yli 10 vuotta. Arvatenkin kymmenkertaisilla kehitysresursseilla tilanne olisi toisin. Samalla sovellustarjontakin olisi laajempi. Esimerkiksi OpenOffice.orgin (tai jonkin sen johdannaisen) saamisesta Haikuun olen vasta kuullut suunnittelutietoja.

Mitäs ihminen oikeastaan muuta tarvitsisi, kuin FF:n ja OOo:n vaikka USB-tikulla, kunhan alla olisi nopsa käyttis? Esim. kirjastossa (ehkä koulussakin?) käyttäjällä olisi oma tikkunsa (ja ehkä hiirensäkin?) ja kirjasto tarjoaisi koneesta vain USB-pistokkeet, keskusmuistin, vähän oheislaitteita ja nettiyhteyden. Kone voisi siis olla ilman kovalevyä tai käyttöjärjestelmää? Iso säästö investoinneissa ja ylläpidossa!

Seurataanpa Haikun kehitystä kiinnostuksella.

1

404

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Haiku näyttäisi olevan mielenkiintoinen käyttöjärjestelmäprojekti, jossa lähtökohtana on BeOS-yhteensopivuus. Kaupallisesti jo lopetetussa BeOS-käyttöjärjestelmässä näyttää olleen mikroydin-rakenne, mielenkiintoinen oma tiedostojärjestelmä ja multimedia-painopiste."

      En usko tämän menestyvän ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen. Syynä on yksinkertaisesti se, että kehittäjiä ei kiinnosta jonka näkee jo olemattomista kehitysresursseista. Ja miksi kehittäjiä ei oikein kiinnosta? No siksi kun se ei ole unix. Kehittäjiä ei kiinnosta säätää erikoistapauksia varten eikä standardoimattomilla alustoilla. Windowskin on ongelmissa tämän vuoksi, vaikka sitä käytetään vielä paljon niin kehittäjistä enemmistä käyttää unixeja ja Windowsilla yleensäkin jotain toimii siksi kun kaikki vielä toistaiseksi jaksaa "nuoleskella" enemmän tai vähemmän niitä avuttomia Windowsin käyttäjiä. Windowsin suosion laskiessa Windowsympäristö käy kokoajan kalliimaksi ja vaikeammaksi. Nykyisinkin näkyy selvästi kuinka monet ohjelmistot toimii huonommin Windowsilla, esim. OpenOffice.

      Odottaisin Haikun jäävän ns. akateemiseksi käyttöjärjestelmäksi. Se kehittyy pienillä resursseilla ja hioutuu ja jos nykyiset systeemit kosahtaa jotenkin omaan mahdottomuuteensa niin tuollainen saatetaan ottaa esiin ja kehittää siitä jotain uutta standardia. Muitakin löytyy: http://en.wikipedia.org/wiki/Plan_9_from_Bell_Labs

      Tällä hetkellä tuo Haiku voisi kiinnosta Taiwanin laitevalmistajia jos saisivat tuotteistettua siitä näppärän alustan, mutta näillä taas ei ole niin paljoa omaa ohjelmistotuotantoa että rahkeet riittäisi. HP:llä, IBM:llä ja Nokialla riittäisi. HP tosin osti miljardilla Palmin näiden WebOS:n takia, Nokialla on MeeGo ja IBM:ää tuskin kiinnostaa. Taiwanin valmistajat todennäköisemmin ostaa konkurssikypsän Mandrivan pois kuleksimasta.

      "Mitäs ihminen oikeastaan muuta tarvitsisi, kuin FF:n ja OOo:n vaikka USB-tikulla, kunhan alla olisi nopsa käyttis? Esim. kirjastossa (ehkä koulussakin?) käyttäjällä olisi oma tikkunsa (ja ehkä hiirensäkin?) ja kirjasto tarjoaisi koneesta vain USB-pistokkeet, keskusmuistin, vähän oheislaitteita ja nettiyhteyden. Kone voisi siis olla ilman kovalevyä tai käyttöjärjestelmää? Iso säästö investoinneissa ja ylläpidossa!"

      http://www2.mandriva.com/flash/

      "Seurataanpa Haikun kehitystä kiinnostuksella."

      Itse seuraan MeeGoa ja Jolicloudia, näillä on parhaat eväät menestykseen uusista/tulevista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      79
      1573
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      69
      1263
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1198
    4. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      178
      998
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      148
      988
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      984
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      862
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      834
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      806
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      764
    Aihe