sotilaskivääri ja ampumakoe

japetin1

Elikkä itsellä olis mahdollista hankkia tommonen liki 80 vuotias mosin-nagant tyyppinen suomalainen sotilaskivääri alkuperäsessä asussaan. jos hankin sen, niin olisi tarkoitus muutakin tehdä kun koristeena pitää. ajattelin lähinnä metsästyskäyttöä ja ehkä myös perinneammuntoja.

mahtaako tuollasella kiväärillä olla mahdollista esim. karhukoe ampua läpi? jos vaikka piipussa tarkkuus riittäisi, niin minkälainen muuten olisi ampua avotähtäimillä tommosta mustaa pahvilätkää päin? ja sitten muutenkin metästelystä: lintuhommat saa varmaan ko. aseella unohtaa, mutta olisiko hirvelle sopiva-- jos koe menee läpi? patruunapuoli olis sitten varmasti asia ihan erikseen. vaatiiko välttämättä jotain hitaita ja raskaita sota-ajan paukkuja, vai pelaako nykypäivän kaupan panoksillakin?

11

2446

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 7,62x53R

      Voihan tuolla kaliiperilla lintuakin ampua. Tarkkuus selviää vain ampumalla.

      Kuitenkin jos sinulla ei ole silmissäsi kotkan katse, niin ilman kiikaritähtäintä metsästyskäyttö on hankalaa. Ja toisaalta kiikaritähtäimen kiinnittämistä vanhaan kivääriin voisi pitää epäeettisenä. Ehkä se hirvikiväärinä menisi avotähtäiminkin lyhyeltä matkalta.

      Eipä nämä nykyajan panokset sen kummallisempia ole. Ruuti oli kuivaa ennenkin, tämähän ei ole sentään mikään mustaruutikaliiperi.

      • Rauno Aho

        Olen samaa mieltä siinä, että ilman kiikaria varustettu ase ei mikään paras ehkä metsälle ole. Jonkinlaisena lyhyen matkan puskapyssynä voi toimia, mutta ei muuten. Piipun kunto sitten määrittää rajat sille, pystyykö aseella ylipäätään pääsemään ampumakoetta läpi. Jos aseen tarkkuus on riittävästi kohdallaan, kysytään seuraavaksi ampujan henkilökohtaista ampumataitoa, ja paljon.

        Karhukoe voi tuottaa vanhalla sotaratsulla ylitsepääsemättömiä ongelmia. Viime vuonna yksi kaveri ampumakoepäivänä koetti vähän muokatulla avotähtäin Mosinilla karhumerkkiä kaksi kertaa, eikä saanut läpi. Myöhemmin yritti sitten vielä hirvimerkkiä kaksi kertaa, ja onnistuikin toisella kerralla saamaan kaikki osumat ringin sisään. Sanoi että ehdottomasti hankalinta kokeessa on löytää jyvän päälle se musta rinkula mustasta taustasta. Karhukokeessa rinki oli ollut yksinkertaisesti vielä liian pieni, ihan arvailun puolelle oli tähtäily mennyt.

        Panosten kanssa voi sitten ihan oikeesti myös tulla ongelmia. Sotaratsut kun on kummiskin kohdistettu sellasilla 13 gramman luodeilla ja 650 m/s lähtönopeuksilla. Sitten esimerkiksi tuossa nykyisessä Sako Range ratapaukussa on 8 gramman luoti ja 900 m/s lähtöjä. Sako Superhammerhead hirvipatruunassa 11 gramman luoti ja lähtöjä varmaan jotain 750 m/s.
        Jos et osta tai itse lataa panoksia noihin sota ajan latausarvoihin, niin joudut varmasti aika paljon tähtäimiä säätelemään. En tiedä mitä sotilaskivääri mallia olet hankkimassa kun se noin vanha on, mutta kuulemma esim. ensimmäisissä pystykorva-kivääreissä tähtäinten säätö on varsin kinkkistä hommaa. Neuvoja kannattaa hankkia varmaan joltain alan asiantuntijalta.


    • kokees veri punnitan

      Ampumakokeen voi ampua eri aseella kuin millä aikoo metsästää, voi olla laina-asekin. Esim. hirvikokeen voi ampua kiväärillä joka metsällä lain mukaan riittää korkeintaan peuralle.

      • OrginalCheyenne

        Ei voi kuulemma lainatulla koetta ampua. Itse kun tätä olisin hyödyntänyt kun poliisipäälikkö luvan myöntää minulle kivääriin vasta 1.11 2010 kun ehdonalainen rangaistus loppuu. Kuitenkin samainen virkamies sanoi ettei pysty nykyisen lain mukaan koetta ampumaan muulla kuin aseella johon itsellään on kantolupa... Eräältä toiselta metsästysaiheiselta foorumilta (metsästys.com) asiaa tarkistettuani sain vielä linkitetyn vastauksen joka vahvisti määräysten näin olevan...
        Siis eri aseella voi ampua kokeen kuin millä metsästää, mutta ei onnistu lainatulla.


      • jee jee

        puhetta


      • jee jee
        jee jee kirjoitti:

        puhetta

        inkkaripäällikköä edeltävä viesti


      • 27
        jee jee kirjoitti:

        inkkaripäällikköä edeltävä viesti

        Jep koe aseeseen pitää olla lupa ja sen pitää olla teholtaan metsästyslain vaatima.
        Hirvi- ja peurakokeessa tulee patruunan painaa vähintään 6 g ja osumaenergian olla väh. 2000 joulea (E100) tai väh. 8 g ja väh. 1700 (E100). Karhukokeessa edellä mainitut arvot tulee olla väh. 9 g ja väh. 2700 J tai väh. 10 g ja väh. 2000 J. Patruuna saa olla kokovaippainen ja itseladattu.
        Kyllä kumpikin koe on mahdollista ampua avotähtäimillä,kiikari kylläkin helpottaa suoritusta. Siihen vaan keskelle sitä neliömäistä pahvia paukauttelee,osuma aluettahan on kuitenkin 17cm halkaisijalla karhukokeessa. Jos ei siihen saa osumaan kannattaa hiukan enemmin harrastaa ampumista. Kokeilemallahan sen kohdistus/tähtäys pisteen voi ottaa johonkin helpommin löydettävään kohtaan kokeeseen,tuo oma kiikaroitu rata-ampuilukone käy n.8cm alle hirvilaillisilla patruunoilla joten sillä kokeessa tähdätään renkaan yläkaareen ja osumat nätisti hiukan renkaan puolenvälin yläpuolella kasassa.


    • kokees käyny

      eilen kävin hirvikokeessa ja sinne tuli sitte sellainen vanhempi hirvestäjä kuka ampui jollain h***tin vanhalla venäläisellä sotilaskiväärillä,,, ja ilman kiikaria tottakai.! kun kysyttiin niin sano että kivääri on yhtä vanha kun mies itse eli 70 v :D :D !! vähän epäiltiin porukassa että pystyykö ukko saamaan kokeen läpi olleskaan,, mutta kyllähän se sen vihreän kortin neljänellä yrittämällä ampu! täyty kyllä antaa äijälle jonkimmoiset respektit!!
      ei se koe oo sotilaskiväärillä mahoton,,, ainuustaan hiton vaikea mutta harjottelemalla menee

      • häh???

        Ei kyllä kovin hyvin oo ampunu jos vasta neljännellä kerralla läpi!?


      • kokees käyny
        häh??? kirjoitti:

        Ei kyllä kovin hyvin oo ampunu jos vasta neljännellä kerralla läpi!?

        olisitpa kuule nähny sen äijän kiväärin. oli kuule muuten ihan kun suoraan jostain talvesodasta repästy paitsi että oli tukki vaa muokattu kuulema lyhemmäks ja kevyemmäksi. ihan oli sodan iakasilla avotähtäimillä,, eli pikkasen saattais olla vaikeempi ammuttava kun normi kiikari kivääri. silti mies veti kokeen läpi kyseisellä aseella.


    • perkeleen nimimerkki

      kyllähän ne tähtäimet saa säädettyä ja helposti saakin, ja nyky panokset menee siinä missä vanhatkin, ja kyllä käypi metsästys käyttöön, ite oon ampunu jäniksiä, lintuja, joista kaukaisimman 140 metriin, ja hirvi kokeen, tuolloin se oli vielä liikkuvaan ammuttava, ja n 20 osallistujasta tuli kolmanneksi parhaat osumat vaikka kaikilla muilla oli kiikaritähtäimet. varmistin noissa sotilas kivääreissä on ainoo paska paikka mm hirven metällä ollessa, ei oo herkkua pakkasella sitä rueta vetelemään ja kääntelemään pois päältä, ja sen takia on tullut sitten tuota uudempaa torrakkoa kuleteltua. mutta jyvätähtäin ei kärsi huuruista vedestä jäästä ynnämuusta toisin kuin kiikari, ja jos sillä ei osu niin miehessä on vika. varsinkin näillä yleisimmillä ampuma matkoilla, toki 150 metristä eteenpäin on kiikari verraton peli. niin ja ei sitä kokeen rinkulaa muuten oo piirretty oikeaan hirveen eikä karhuunkaan, kyllä se pitää ite tietää metässäkin mihin ammutaan ja kuka ei nykypäivästä hirvi / karhu koetta saa läpi niin ei kyllä tarviis lähtee mehtäänkään eläimiä turhaan haavoittamaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4709
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2279
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1804
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1526
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1471
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1031
    Aihe