Siivoaminen

ja kuri

Nyt kaipaan vahan (tai hiukan enemmankin) apua ja uusia lahestymistapoja. Meilla on kaksi poikaa, 5- ja 8-vuotiaat, kummallakin oma huone. Rutiini siivoamisen kanssa on sellainen etta aamuisin pedataan sanky ja jarjestetaan tavarat suht ojennukseen, ja kerran viikossa sitten tarkemmin imuroidaan ja kirjoituspoyta siivotaan ja sangyn ja piirongin aluset ym. Nuorempaa taytyy aika lailla ohjeistaa ja valilla oikein vieressa seisoa ja sanoa mita kuuluu nyt laittaa milloinkin, mutta koska han on vasta juuri tayttanyt viisi, mielestani ei ole kohtuutonta etta han tarvitsee aika lailla opastusta. Vanhempi onkin sitten toinen juttu. Mielestani 8-vuotiaan pitaisi osata ihan omin pain ymmartaa mihin suurin osa tavaroista kuuluu, esim kirjat, likaiset vaatteet, kengat, koulureppu, tussikynat, legot. No han heittaytyy taysin avuttomaksi kun pitaisi siivota, teeskentelee ettei tieda mihin mikakin menee ja syyttaa aina tilan tai hyllyjen puutetta etta ei voi pitaa tavaroita jarjestyksessa. Periaatteesta en kylla mene isolle pojalle sanomaan etta no likaiset sukat nyt pyykkikoriin jne koska se on mielestani tarpeetonta. Vaikka kuinka monta kertaa pyytaa natisti han ei vaan kertakaikkiaan yrita, vaan tunkee tavaroita huonekalujen alle ja kaappeihin tai sitten pinoaa seinan viereen. Sitten aina taytyy oikein suuttua ja usein mina kaivan kaikki roskat ja tavarat sangyn alta ja kaapeista keskelle lattiaa ja sanon etta selvita siita. Han laittaa paalle sellaisen shown ettei sita kesta. Huutaa ja raivoaa joskus tunninkin etta tarvitsee apua ja han ei kesta ja blah blah. Tasta on nyt tullut sellainen taakka etta tekee mieli luovuttaa. Asukoon laavassaan mutta ei tarvitse ajatellakaan tulevansa esim olohuoneeseen leikkimaan, olkoon sotkunsa seassa vaan. Taskurahalla on koitettu lahjoa, ja poika sai jopa remontoidun ison makuuhuoneen mika on paljon hienompi kuin veljensa huone, mutta ei vaan kiinnosta. Mita te olette tehneet vastaavassa tilanteessa? Poika ei selkeastikaan ajattele etta siivoaa huoneensa itseaan varten, vaan ajattelee etta se on tehtava minun hyvakseni. Pitaisiko jattaa vaan ja antaa pojan itse ymmartaa etta ei sekaan kivaa ole kun taskurahaa ei heru eika huoneessa mahdu olemaan? Tarvitsen kipeasti neuvoja, hermot tassa tappelussa menee.

124

6255

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ooopisk

      Vaadit myös 8-vuotiaaltasi liikaa, tuon ikäinen ei kykene täysi yksin pitämään järjestystä yllä. Ihan ensiksi; lopeta tappeleminen lapsesi kanssa ja ole suoraselkäinen aikuinen. Lopeta lapsen nöyryyttäminen antamalla hänen ensin tunkea tavarat kaappeihin ja sängyn alle ja repimällä ne sitten ulos ja käskemällä selvittää se kasa, siihen ei lapsi kykene, ei edes kaikki aikuiset.

      Sinun pitää auttaa lastasi rauhallisesti selviämään siivouksesta, sovitte säännöt mitä lapsen pitää tehdä, näytät kädestä pitäen mitä pitää tehdä etkä jätä lasta vain yksin selviämään sotkusta vaan teet sen hänen kanssaan.

      Pidä mielessä päämäärä; lasta opetetaan aikuisuutta varten eikä hänen tarvitse 8-vuotiaana olla vielä aikuinen joka selviää kaikesta ilman apua.

      Jos alat tappelemaan 8-vuotiaan kanssa niin voin kertoa, että olet hukassa muutaman vuoden päästä kun lapsesi on teini sillä silloin niitä tappelunaiheita tulee rutkasti lisää joten kannattaa valita riidan aiheet huolella eikä tapella kaikesta.

      Vaadit 8-vuotiaalta aikuisen ajattelua, hän ei kykene siihen vielä yli kymmeneen vuoteen, joten pitää edetä pienin askelin, sovitte pojan kanssa mitä hänen pitää tehdä, esim. hän siivoaa työpöydän yksin samalla kun sinä esim. imuroit, sitten keräätte yhdessä lelut lattialta ja annat pojalle paljon kehuja aivan kuin hän olisi tehnyt työn yksin. Lopeta uhkailu ja aseta selvät säännöt seuraamuksineen jotta lapsi oppii itse muuttamaan käytöstään haluttuun suuntaan. Huono keino yrittää lahjoa lasta rahalla, asia pitää olla toisinpäin, jos lapsi ei tee sovittuja asioita hän menettää etuisuuksia.

      Koulutus saattaa kestää siihen asti kun lapsi muuttaa kotoa mutta se on sinun tehtäväsi vanhempana, et voi luovuttaa, sinulla ei ole siihen oikeutta, jos haluat luovuttaa yhden vaivaisen huoneen siivouksen takia niin mitä sitten kun TODELLISET vastoinkäymiset astuvat kuvioon ja niitä tulee enemmän tai vähemmän murrosikäisen pojan kanssa.

      • siivota siivota

        Jokainen lapsi oppii ajallaan.
        Isälläni on lomamökki firma. Monesti siivosimme mökkejä yhdessä, olin 4 vuotta ja siivosin yksin ulko-huussin. Vein maton ulos, harjasin lattian pyyhin seinät istuimet ja kaikki, häädin hämähäkit, ja pesin lattian. Äiti antoi vain välineet siivoukseen ja seuraavana päivänä kun vanhemmat pesivät mökin mattoja, minä pesin puu-ceen maton. Ja ei ole jäänyt mitään traumoja ja olen opiskellut siivousta.

        Ja pikkusiskoni puki päivähoidossa talvella kaikki haalarit pipot ja välivaatteet ulos mennessä. Hoitajan tarvitsi vain vetää rukkaset haalarin hihojen päälle. Ja ikä oli 3.

        Lapsilta ei tosiaankaan vaadita liikoja. Lapset ovat fiksumpi ja osaavampia kuin kuvittelemme. Lapset vaan tykkää kun täysihoitala äiti 6 ja isi tekee kaiken


      • truut is aut teö

        Vaadit myös 8-vuotiaaltasi liikaa, KYLLÄ
        tuon ikäinen ei kykene täysi yksin pitämään järjestystä yllä.KYLLÄ
        Ihan ensiksi; lopeta tappeleminen lapsesi kanssa ja ole suoraselkäinen aikuinen.KYLLÄ
        Lopeta lapsen nöyryyttäminen KYLLÄ
        antamalla hänen ensin tunkea tavarat kaappeihin ja sängyn alle ja repimällä ne sitten ulos ja käskemällä selvittää se kasa, siihen ei lapsi kykene, ei edes kaikki aikuiset.EHDOTTOMASTI KYLLÄ!! INTISSÄ TUOLLeen nöyryytETÄÄN!

        Sinun pitää auttaa lastasi rauhallisesti selviämään siivouksesta, sovitte säännöt mitä lapsen pitää tehdä, näytät kädestä pitäen mitä pitää tehdä etkä jätä lasta vain yksin selviämään sotkusta vaan teet sen hänen kanssaan.KYLLÄ

        Pidä mielessä päämäärä; lasta opetetaan aikuisuutta varten eikä hänen tarvitse 8-vuotiaana olla vielä aikuinen joka selviää kaikesta ilman apua.KYLLÄ

        Jos alat tappelemaan 8-vuotiaan kanssa niin voin kertoa, että olet hukassa muutaman vuoden päästä kun lapsesi on teini sillä silloin niitä tappelunaiheita tulee rutkasti lisää joten kannattaa valita riidan aiheet huolella eikä tapella kaikesta.AIVAN SAMMAA MIeltä! ja jäät toiseksi...aiNA MULLE HUUDETAAN...

        Vaadit 8-vuotiaalta aikuisen ajattelua,MIKS IHMEESSÄ!
        hän ei kykene siihen vielä yli kymmeneen vuoteen, joten pitää edetä pienin askelin, sovitte pojan kanssa mitä hänen pitää tehdä, esim. hän siivoaa työpöydän yksin samalla kun sinä esim. imuroit, sitten keräätte yhdessä lelut lattialta ja annat pojalle paljon kehuja aivan kuin hän olisi tehnyt työn yksin. Lopeta uhkailu ja aseta selvät säännöt seuraamuksineen jotta lapsi oppii itse muuttamaan käytöstään haluttuun suuntaan.NII!! Huono keino yrittää lahjoa lasta rahalla, asia pitää olla toisinpäin, jos lapsi ei tee sovittuja asioita hän menettää etuisuuksia.JUST KUN MUN SUUSTA!

        Koulutus saattaa kestää siihen asti kun lapsi muuttaa kotoa mutta se on sinun tehtäväsi vanhempana, et voi luovuttaa, sinulla ei ole siihen oikeutta, jos haluat luovuttaa yhden vaivaisen huoneen siivouksen takia niin mitä sitten kun TODELLISET vastoinkäymiset astuvat kuvioon ja niitä tulee enemmän tai vähemmän murrosikäisen pojan kanssa. JUSTJUST!!
        ******************************************************************************************************
        JA se poika kaipaa huomiota ihan selvästi, muutenkin kuin että huudat naama punasena jostain siivoamisesta!
        Meillä siivottiin joskus ja jouluks, me pidettiin hauskaa ja luettiin ja naurettiin...ja ihan hyvin on,vaikka lattia olikin kuormattu tavaroilla, hypittiin yli...elämässä pitää olla hauskaa eikä túhlata sitä turhaan huutamiseen.
        Sulöla on vartmaan kiva poika, anna sen olla lapsi!


      • -----

        Meitin 5v. likka järjestää omat tavaransa ja imuroi myös niin hyvin kuin 5v. osaa. Aina tietty joutuu patistamaan, mutta ei nyt sentään uusavuton ole. Sitä en osaa sanoa oisko pojissa ja likoissa noin paljon eroa


      • antitoivo
        ----- kirjoitti:

        Meitin 5v. likka järjestää omat tavaransa ja imuroi myös niin hyvin kuin 5v. osaa. Aina tietty joutuu patistamaan, mutta ei nyt sentään uusavuton ole. Sitä en osaa sanoa oisko pojissa ja likoissa noin paljon eroa

        Lapsissa on eroja. Tytöt on lisäks luonteeltaan erilaisia kuin pojat. Ei oo omia lapsia, mutta osaan kyl sanoo tän ku oon itekkin ollu.


      • Kyllä meillä 8v osaa laittaa tavarat sinne minne kuuluu, pedata sängyn ja jopa imuroi huoneen lattian.
        Ei se ole siitä että vaatis liikaa..
        -kyllä meilläkin joutuu huomauttamaan että likaset vaatteet pyykkikoriin tai sitten vien ne sinne itse.
        Ei 8v kaikkea huomaa mutta, ei niitä leluja piilotella jne!!!!

        Ja meillä ei oo tarvinnu ees käskeä siivoomaan..poika itse haluaa imuroida jne!


      • mrs z

        Aivan mielettömän upeasti "oopisk" jäsensi asiat.


      • wamic
        ----- kirjoitti:

        Meitin 5v. likka järjestää omat tavaransa ja imuroi myös niin hyvin kuin 5v. osaa. Aina tietty joutuu patistamaan, mutta ei nyt sentään uusavuton ole. Sitä en osaa sanoa oisko pojissa ja likoissa noin paljon eroa

        no meillä ainakin 4-vuotias poika imuroisi vaikka joka päivä jos vain annetaisiin. ja tosiaan hän osaa imuroida. hänen 9-vuotias veljensä osaa myös siivota, ja joutuukin oman huoneensa siivoomaan. mutta se siivoomisen aloittaminen on niin vaikeaa, kun taitaa tuo laiskuus ylättää.
        kerran sanoin vanhemmalle pojalle, että huoneesi on ihan sekaisin ja vaatteet hujan hajan. seuraavana päivänä kysyin, että miksi et ole huonettasi siivonnut? vastaus oli, että kukaan ei ole käskenyt:).


      • EHDOTTOMASTIKYLLÄ!!!
        truut is aut teö kirjoitti:

        Vaadit myös 8-vuotiaaltasi liikaa, KYLLÄ
        tuon ikäinen ei kykene täysi yksin pitämään järjestystä yllä.KYLLÄ
        Ihan ensiksi; lopeta tappeleminen lapsesi kanssa ja ole suoraselkäinen aikuinen.KYLLÄ
        Lopeta lapsen nöyryyttäminen KYLLÄ
        antamalla hänen ensin tunkea tavarat kaappeihin ja sängyn alle ja repimällä ne sitten ulos ja käskemällä selvittää se kasa, siihen ei lapsi kykene, ei edes kaikki aikuiset.EHDOTTOMASTI KYLLÄ!! INTISSÄ TUOLLeen nöyryytETÄÄN!

        Sinun pitää auttaa lastasi rauhallisesti selviämään siivouksesta, sovitte säännöt mitä lapsen pitää tehdä, näytät kädestä pitäen mitä pitää tehdä etkä jätä lasta vain yksin selviämään sotkusta vaan teet sen hänen kanssaan.KYLLÄ

        Pidä mielessä päämäärä; lasta opetetaan aikuisuutta varten eikä hänen tarvitse 8-vuotiaana olla vielä aikuinen joka selviää kaikesta ilman apua.KYLLÄ

        Jos alat tappelemaan 8-vuotiaan kanssa niin voin kertoa, että olet hukassa muutaman vuoden päästä kun lapsesi on teini sillä silloin niitä tappelunaiheita tulee rutkasti lisää joten kannattaa valita riidan aiheet huolella eikä tapella kaikesta.AIVAN SAMMAA MIeltä! ja jäät toiseksi...aiNA MULLE HUUDETAAN...

        Vaadit 8-vuotiaalta aikuisen ajattelua,MIKS IHMEESSÄ!
        hän ei kykene siihen vielä yli kymmeneen vuoteen, joten pitää edetä pienin askelin, sovitte pojan kanssa mitä hänen pitää tehdä, esim. hän siivoaa työpöydän yksin samalla kun sinä esim. imuroit, sitten keräätte yhdessä lelut lattialta ja annat pojalle paljon kehuja aivan kuin hän olisi tehnyt työn yksin. Lopeta uhkailu ja aseta selvät säännöt seuraamuksineen jotta lapsi oppii itse muuttamaan käytöstään haluttuun suuntaan.NII!! Huono keino yrittää lahjoa lasta rahalla, asia pitää olla toisinpäin, jos lapsi ei tee sovittuja asioita hän menettää etuisuuksia.JUST KUN MUN SUUSTA!

        Koulutus saattaa kestää siihen asti kun lapsi muuttaa kotoa mutta se on sinun tehtäväsi vanhempana, et voi luovuttaa, sinulla ei ole siihen oikeutta, jos haluat luovuttaa yhden vaivaisen huoneen siivouksen takia niin mitä sitten kun TODELLISET vastoinkäymiset astuvat kuvioon ja niitä tulee enemmän tai vähemmän murrosikäisen pojan kanssa. JUSTJUST!!
        ******************************************************************************************************
        JA se poika kaipaa huomiota ihan selvästi, muutenkin kuin että huudat naama punasena jostain siivoamisesta!
        Meillä siivottiin joskus ja jouluks, me pidettiin hauskaa ja luettiin ja naurettiin...ja ihan hyvin on,vaikka lattia olikin kuormattu tavaroilla, hypittiin yli...elämässä pitää olla hauskaa eikä túhlata sitä turhaan huutamiseen.
        Sulöla on vartmaan kiva poika, anna sen olla lapsi!

        eipä muuta kuin että KYLLÄ!


      • orja?
        ----- kirjoitti:

        Meitin 5v. likka järjestää omat tavaransa ja imuroi myös niin hyvin kuin 5v. osaa. Aina tietty joutuu patistamaan, mutta ei nyt sentään uusavuton ole. Sitä en osaa sanoa oisko pojissa ja likoissa noin paljon eroa

        Tsiisus! lapsi aikuisen töissä ja sitten paheksutte lapsityövoimaa ulkomailla!


    • Apua turvattomille!

      Lapsi ei ole 3-kiloinen aikuinen ihminen syntyessään. Joka niin luulee, voisi olla hankkimatta lapsia kiusakseen. Heistä on työtä ja vaivaa vuosikausia. He eivät osaa mitään, ennen kuin ovat siinä kehitysvaiheessa, jossa oppi jää mieleen.
      Hän opettelee alusta asti kaiken, kaiken, kaiken. Joka hetki on oppimista. Oppimisjärjestystä eivät aikuiset voi muuttaa. Sen on luojamme päättänyt aikanaan.

      Tietysti vanhemmat opettavat lapsiaan tavoille, puhtauteen, koulutyöhön, jne. Monia asioita on opittava.
      Yksi niistä on järjestyksenpito. Se ei ole myötäsyntyinen lahja kuin aniharvalle. Tuhannet aikuisetkin elävät epäjärjestyksen keskellä. He eivät siitä kärsi.

      Vanhemmat pitäisi panna linnaan, kun he ostavat ja hankkivat lapsille satamäärin pientä tilpehööriä, millä he eivät tee mitään, ja joita kuitenkin pitää kaiken aikaa pitää järjestyksessä.
      Jos olet niitä vanhempia, joiden mielestä on hauskaa ostaa lapselle kaiken aikaa leluja ja kirjoja, ota se periaate, että ostat itsellesi samalla kertaa jotain pientä ja halpaa, koriste-esineitä tai rakkausromaaneja tai muovikipposia keittöön. Joka kerran!!!
      Sitten pidät omat uudet tavarasi järjestyksessä. Keittiön hyllyt tietysti täyttyvät mukeista ja pannunalusista, mutta pitämällä kaikki järjestyksessä ne kyllä mahtuvat. Kerran päivässä pyyhkäiset ne lattialle.

      Lapsi ei ole aikuinen, jolta voi odottaa tietoa siitä, mihin järkevästi voidaan asetella eri tavarat ja vaatteet.
      Kun jokin vaate vaihdetaan puhtaaseen, on aikuisen huolehdittava, että vaate menee pyykkiin. Hänhän antaa sen puhtaankin, vai kaiveleeko lapsi jostakin yhteisestä pyykkikorista itselleen vaatteet? Taitteleeko 8-vuotias pestyt vaatteensa ja asettelee kaappiin?

      Millaisia apulaisia nykypäivän lapsista oikein yritetään kasvattaa? Tuolla joku toinen höykyttää kaksosiaan ikiaikaisella siivoamisella tuntikausia päivässä, ja nyt saamme lukea toisesta samanlaisesta tapauksesta.
      Mikä on lapsen tehtävä tässä maailmassa? Siivous?
      Miksi halutaan nöyryyttää lapsia ja asettaa heidät liian raskaiden tehtävien eteen joka päivä. Lapsen työ on leikki, ei leikin jälkien korjaaminen.

      Eikö täällä kukaan puolusta lapsia!

      • oli hyvä

        kirjoitus!! En tarkoita etteikö lasten kuuluisi siivota mutta tuntuu että jotkut menee ihan liiallisuuksiin tässäkin asiassa,hyvänä esimerkkinä toi kaksosten tuntitolkulla siivoamisjuttu.Ei mitään järkeä.


      • ooopisk
        oli hyvä kirjoitti:

        kirjoitus!! En tarkoita etteikö lasten kuuluisi siivota mutta tuntuu että jotkut menee ihan liiallisuuksiin tässäkin asiassa,hyvänä esimerkkinä toi kaksosten tuntitolkulla siivoamisjuttu.Ei mitään järkeä.

        Joo todella loistava näkökulma. Nauratti kyllä kun kuvittelin, että pitäisi vetää vähintäin kerran päivässä keittiön kaapit tyhjäksi ja illalla sitten väsyneenä järjestellä roina kaappeihin kaikki omille paikoilleen.


      • juha....

        Lapsen työ on leikki-ja leikin jälkien korjaaminen. Jos leikkii sisaruksen tai/ja vanhempien kanssa niin kaikki voivat myös osallistua jälkien korjaamiseen hymy isin tai/ja äidin naamalla saa lapsen hyvälle tuulelle ja päinvastoin.sitten on kiva leikkiä toistekin:)
        Vai onko parempi lelujen lojua lattialla kunnes joku kompastuu niihin ja "lähtee lentoon" ja alastullessaan iskee päänsä lattiian,menettää tajunsa ja kenties halvaantuu,kun selkänikamat kokee liian kovia?


      • Meillä4hen/1huo
        oli hyvä kirjoitti:

        kirjoitus!! En tarkoita etteikö lasten kuuluisi siivota mutta tuntuu että jotkut menee ihan liiallisuuksiin tässäkin asiassa,hyvänä esimerkkinä toi kaksosten tuntitolkulla siivoamisjuttu.Ei mitään järkeä.

        Ns.alusta-alkaen laittamaan tavaranta oikeisiin paikkoihin,mitään "ropelia" ei synny.
        JK.Ja tämä kaiki vain opastamalla.
        JKK.kyllä jos lapsi kasvaa ja sitten "yhtÄkkiä" vaaditaan noihin tehtäviin sellaista se on sitten.


      • Siivousmoppi

        "Taitteleeko 8-vuotias pestyt vaatteensa ja asettelee kaappiin? "

        No aivan varmasti taittelee, jos on sen luontoinen ihminen että pitää siitä tai ei pidä sitä rangaistuksena. Minun 6-vuotias poikani kysyi yksi päivä, mitä tekisi. No, meillä nyt ei ole paljon viihdykettä toiminnasta pitävälle lapselle - askartelu ja soittaminen ei sillä hetkellä kiinnostanut ja videota en antanut enää katsoa - joten ehdotin, että voisit vaikka lajitella vaatekaapistasi puserot, joista pidät ja joista et pidä ja laitat ne eri pinoihin. Tehtävä oli vapaaehtoinen, minähän vain ehdotin sitä kun toinen pyysi tekemistä. Ja hyvin näytti puuha maistuvan. Kun minä olin samassa huoneessa omine töineni, hän jaksoi viikatakin puserot, ei tietysti kovin hienosti mutta kuitenkin. Enkä vieläkään usko, että joudun häntä terapiaan viemään tuon takia.

        Järjestyksenpito on taito, joka joillain on luonnostaan, toisilla ei. Minun piti lapsena siivota oma huone ja muitakin, osasin homman - ja inhosin sitä. Ei asian osaaminen kuitenkaan ole mikään tae siitä, että aikuisenakin pitäisi kamansa järjestyksessä. Kun pakko loppui, aloin elää omaan tyyliini. Useimmiten on niin sekaista, että vieraita ei voi päästää sisään, jos eivät ilmoita vähintään tuntia etukäteen tulostaan.

        Omista lapsistani näen, että siinä missä yksi leikkii kaapin järjestelyä - hän joskus jopa kyselee, voisiko taas järjestää jotain - toinen tekisi mitä tahansa muuta mieluummin.


      • Toy Story
        juha.... kirjoitti:

        Lapsen työ on leikki-ja leikin jälkien korjaaminen. Jos leikkii sisaruksen tai/ja vanhempien kanssa niin kaikki voivat myös osallistua jälkien korjaamiseen hymy isin tai/ja äidin naamalla saa lapsen hyvälle tuulelle ja päinvastoin.sitten on kiva leikkiä toistekin:)
        Vai onko parempi lelujen lojua lattialla kunnes joku kompastuu niihin ja "lähtee lentoon" ja alastullessaan iskee päänsä lattiian,menettää tajunsa ja kenties halvaantuu,kun selkänikamat kokee liian kovia?

        Nimenomaan näin: lapsen työ on myös leikin jälkien korjaaminen. 8-vuotias varsinkin osaa jo korjata erinomaisen hyvin leikkiensä jäljet, jos hänelle on sitä opetettu pienestä pitäen.

        Ja jos ei korjaa, niin ei se kyllä muidenkaan tehtävä ole.


      • Ota huomioon sekin
        Meillä4hen/1huo kirjoitti:

        Ns.alusta-alkaen laittamaan tavaranta oikeisiin paikkoihin,mitään "ropelia" ei synny.
        JK.Ja tämä kaiki vain opastamalla.
        JKK.kyllä jos lapsi kasvaa ja sitten "yhtÄkkiä" vaaditaan noihin tehtäviin sellaista se on sitten.

        On vain niin, että jokainen on yksilö jo lapsena. Minulla oli 2 lasta, joista toinen ei ikimnä siivonnut mitään tavaroitaan pois, vaan raivostui huutamaan joka kerta.
        Toinen, pari vuotta nuorempi, vei tavaroita lelulaatikkoon jo ryömimisikäisenä. Kuljetti tavaran ryömien, konttaamaan hän ei koskaan opetellut, pudotti lelun laatikkoon ja haki seuraavan.
        Hän myös piti huoneensa aina järjestyksessä. pienestä pitäen, toinen ei.
        Sama koti, samat vanhemmat, sama kasvatus.


    • perainen

      Ei pojan tarvitse "pitaa jarjestysta ylla" paivat pitkat, ja lupaan aina auttaa sekalaisen tavaran siivoamisessa jos tiedan ettei sille ole tiettya selkeeta paikkaa. Ollaanko taalla ihan oikeasti sita mielta etta 8-vuotias on kykenematon pyydettaessa katsomaan ymparilleen ja huomaamaan etta no lattialla on legoja, laitan ne lego-laatikkoon, tai etta tuossapa on likaisia vaatteita, laitan ne pyykkikoriin? Tai ymmartamaan etta roskat ei kuulu sangyn alle tai laatikoihin? En oleta etta omin pain ketaan lasta kiinnostaisi ajatella noin, mutta kun pyydetaan ja lapsi tietaa etta nyt ensin siivotaan huone ja sitten mennaan takaisin leikkimaan? Sama poika kuitenkin esim leipoo omin pain mika mielestani vaatii paljon edistyneempaa ajattelua ja hyvin tietaa ja muistaa mihin tarvikkeet menevat ja reseptia seuraa ongelmitta.

      • oopisk

        No siis näköjään lastasi ei kiinnosta siivoaminen mutta leipominen kyllä. Eihän aikuisenkaan kaikki asiat kiinnosta.
        Ongelmasi on kasvatuksellinen ja ennenkaikkea luonnekysymys, jos kerran haluat välttämättä, että lapsesi oppii jonkin tietyn asian niin sinun on panostettava opettamiseen enemmän aikaa ja vaivaa.

        Jos lapsesi ei opi helposti pitämään huonettaan siistinä niin sinun pitää opettaa häntä ehkä siihen pari tuntia päivässä joka päivä muutaman vuoden ajan, ehkä siihen asti kun lapsi muuttaa pois kotoa tai sitten voit hellittää hieman, ottaa hieman rennommin, löysätä hieman vaatimuksista ja antaa pojan vaikka leipoa sillä aikaa kun sinä itse järjestelet hänen huonettaan.

        Meillä tytön huone oli aina kuin pommin jäljiltä ja tilanne huononi mitä vanhemmaksi tyttö tuli. Minä päätin, että en ota tätä murkun ikuisuuskysymystä huoneen siisteydestä riitojen aiheeksi vaan laitoin oven kiinni.
        Lakanat otin parin viikon välein pois ja jätin puhtaat tilalle ja aina ne tiensä oikeaan paikkaan löysivät, ostin ison pyykkikorin tytön huoneeseen johon oli helppo pudottaa likaiset vaatteet. Myös imurointi n. kerran viikossa kuului tytön hommiin mutta muuten sai pitää huoneensa millaisessa sotkussa halusi.

        Miksi siis näin; siksi, että tyttö hoiti koulunsa aina moitteettomasti ja sai hyviä arvosanoja, hän harrasti itsekuria vaativaa joukkueurheilua ja käyttäytyi hyvin eikä tehnyt mitään hölmöyksiä, siinä minusta on positiivisia ominaisuuksia yllinkyllin yhdelle lapselle joten viis siitä jos se huoneen siivous ei ollut kympin luokkaa.
        Nyt neiti on parikymppinen ja muutti omilleen viime syksynä ja yllätys, yllätys, hänen yksiönsä on siisti ja kauniisti ja kekseliäästi sisustettu pikkubudjetilla. Olemmekin jutelleet tuosta siivousasiasta ja hän sanoi, että ei sitä lapsena ja varsinkaan teininä arvostanut jotain huoneen siisteyttä kun oli niin paljon muuta ajateltavaa ja tekemistä ja huone oli vaan nukkumisapaikka.

        Tyttö sanoi, että nyt on oma koti jonka haluaa olevan viihtyisän ja sanoi myös, että vaikka hän ei kotona siivonnut niin kyllä hän minulta sen mallin sai, että koti on siisti ja kivasti sisustettu eikä hän nyt voisi kuvitellakaan ettei sisustaisi kotiaan viihtyisäksi.


      • Apua turvattomille
        oopisk kirjoitti:

        No siis näköjään lastasi ei kiinnosta siivoaminen mutta leipominen kyllä. Eihän aikuisenkaan kaikki asiat kiinnosta.
        Ongelmasi on kasvatuksellinen ja ennenkaikkea luonnekysymys, jos kerran haluat välttämättä, että lapsesi oppii jonkin tietyn asian niin sinun on panostettava opettamiseen enemmän aikaa ja vaivaa.

        Jos lapsesi ei opi helposti pitämään huonettaan siistinä niin sinun pitää opettaa häntä ehkä siihen pari tuntia päivässä joka päivä muutaman vuoden ajan, ehkä siihen asti kun lapsi muuttaa pois kotoa tai sitten voit hellittää hieman, ottaa hieman rennommin, löysätä hieman vaatimuksista ja antaa pojan vaikka leipoa sillä aikaa kun sinä itse järjestelet hänen huonettaan.

        Meillä tytön huone oli aina kuin pommin jäljiltä ja tilanne huononi mitä vanhemmaksi tyttö tuli. Minä päätin, että en ota tätä murkun ikuisuuskysymystä huoneen siisteydestä riitojen aiheeksi vaan laitoin oven kiinni.
        Lakanat otin parin viikon välein pois ja jätin puhtaat tilalle ja aina ne tiensä oikeaan paikkaan löysivät, ostin ison pyykkikorin tytön huoneeseen johon oli helppo pudottaa likaiset vaatteet. Myös imurointi n. kerran viikossa kuului tytön hommiin mutta muuten sai pitää huoneensa millaisessa sotkussa halusi.

        Miksi siis näin; siksi, että tyttö hoiti koulunsa aina moitteettomasti ja sai hyviä arvosanoja, hän harrasti itsekuria vaativaa joukkueurheilua ja käyttäytyi hyvin eikä tehnyt mitään hölmöyksiä, siinä minusta on positiivisia ominaisuuksia yllinkyllin yhdelle lapselle joten viis siitä jos se huoneen siivous ei ollut kympin luokkaa.
        Nyt neiti on parikymppinen ja muutti omilleen viime syksynä ja yllätys, yllätys, hänen yksiönsä on siisti ja kauniisti ja kekseliäästi sisustettu pikkubudjetilla. Olemmekin jutelleet tuosta siivousasiasta ja hän sanoi, että ei sitä lapsena ja varsinkaan teininä arvostanut jotain huoneen siisteyttä kun oli niin paljon muuta ajateltavaa ja tekemistä ja huone oli vaan nukkumisapaikka.

        Tyttö sanoi, että nyt on oma koti jonka haluaa olevan viihtyisän ja sanoi myös, että vaikka hän ei kotona siivonnut niin kyllä hän minulta sen mallin sai, että koti on siisti ja kivasti sisustettu eikä hän nyt voisi kuvitellakaan ettei sisustaisi kotiaan viihtyisäksi.

        Opetuksesi on siis mennyt perille. Voit olla tyytyväinen lopputulokseen. :)

        Muidenkin vanhempien tulisi ymmärtää, että he eivät voi kiirehtiä lapsen oppimista ja kykyä omaksua saatu opetus. Se taito kehittyy ajan kanssa. Lapsella on niin monta asiaa opittavana, että joku järjestys siinä on oltava. Äiti toivoisi oman työnsä helpottamiseksi, että siivoustaito olisi niiden ensimmäisten taitojen joukossa, mutta jokainen teini-ikäisen lapsen vanhempi tietää, että niin ei ole. Jopa leipominenkin menee edelle. Ne jäljet on helpompi korjata ja pyyhkiä pöytä jauhoista puhtaaksi.

        Ennemmin tai myöhemmin jokainen kuitenkin oppii olemaan sisäsiisti. Harvalla aikuisella ihmisellä koti on hyrskyn-myrskyn. Jos on, hänellä on muukin elämä sekaisin.
        Se onkin jo toinen juttu, sanoi Kiplinkin.


      • toivoton äiti
        Apua turvattomille kirjoitti:

        Opetuksesi on siis mennyt perille. Voit olla tyytyväinen lopputulokseen. :)

        Muidenkin vanhempien tulisi ymmärtää, että he eivät voi kiirehtiä lapsen oppimista ja kykyä omaksua saatu opetus. Se taito kehittyy ajan kanssa. Lapsella on niin monta asiaa opittavana, että joku järjestys siinä on oltava. Äiti toivoisi oman työnsä helpottamiseksi, että siivoustaito olisi niiden ensimmäisten taitojen joukossa, mutta jokainen teini-ikäisen lapsen vanhempi tietää, että niin ei ole. Jopa leipominenkin menee edelle. Ne jäljet on helpompi korjata ja pyyhkiä pöytä jauhoista puhtaaksi.

        Ennemmin tai myöhemmin jokainen kuitenkin oppii olemaan sisäsiisti. Harvalla aikuisella ihmisellä koti on hyrskyn-myrskyn. Jos on, hänellä on muukin elämä sekaisin.
        Se onkin jo toinen juttu, sanoi Kiplinkin.

        Olen eronnut 5v sitten poikani isästä ja poikani täytti juuri 18v.Luonteeltaan poikani on kiltti,älykäs ja tunteellinen.Mutta,mutta laiska tekemään koulun hyväksi muuta kuin sen mikä on aivan pakko ja nyt on viimeinen luokka lukiossa alkanut.Mikään puhe ei auta,että yrittäisit nyt tämän vuoden niin sitten se olisi ohi !Toinen huoleni aihe on oman huoneen siivous.Sitä ei kertakaikkiaan ole ,niin että huone on kuin likainen läävä.Lattialla ei ole kohtaa mihin astuisi ja koulutehtävät (ne vähät) tehdään sängyssä istuen.Pojan isä syytää vieläkin leluiksi luokiteltavaa tavaraa kassikaupalla silloin harvoin kun tapaavat.Mikään puhe ei tässäkään asiassa auta.Kun joskus harvoin enää jaksan mainita sana siivous niin vastaus on :"minä olen mies"!
        Poikani isä osallistui n. 3-4v avioliiton alussa kotitöihin eikä sen jälkeen ollenkaan.Esimerkkiä hänestä poikamme ei ole voinut saada koska tapaavat niin harvoin ja on myös perusluonteeltaan aivan erilainen.Kun muutin pois niin mies ei tehnyt omakotitalossamme yhtään mitään.3v lehdet ajelehtivat pitkin ja poikin lattioita,keittiötä ei ihmisasumukseksi uskoisi.Vaatteita lojuu mikä missäkin ja uusia ostetaan kun ei osata pestä pyykkiä eikä silittää.Poikamme käy jouluisin isänsä luona ja SIIVOO.Antakaa edes 1 hyvä vinkki siitä mitä voin tehdä!!!
        Tämän ihanan ja kamalan murkkuni kanssa.Itsestäni tuntuu että paras tapa on luovuttaa mutta eihän sekään oikein ole.....


      • Jinkula

        Älä huoli. Pari ensimmäistä vastausta olivat ilmeisesti ihmisiltä, joilla ei joko ole omia lapsia tai sellaisilta, jotka ovat superkasvattajia. Tai ainakin niin luulevat olevansa hyssytellessään penskansa lellityiksi.

        Kyllä kahdeksanvuotias on niin iso, että pystyy selviämään siivouksestaan.

        Tässä olen sitä mieltä, että Sinun on kasvettava. Älä alennu tappelemaan poikasi kanssa, älä alennu lahjomaan, kiristämään tms.

        Ilmoita pojallesi, että huone on siivottava. Älä sano, että jos et siivoa, niin keräät tavarat pois, älä mene kiristyslinjalle, vaan toimi. Mikäli huone ei ole kolmen tunnin päästä siisti, niin mene ja kerää KAIKKI irtotavarat jätesäkkeihin ja heitä ullakolle tms. Jos poikasi saa raivarin, niin pysy itse rauhallisena. Älä edes korota ääntäsi. Jos käy päälle, niin ota lapsi syliin ja pidä sylissä niin kauan, että rauhoittuu. Jos käy väkivaltaiseksi, niin lapsesta saa pitää rauhoittamisen ajan kiinni ronskimminkin. Kun lapsi on rauhoittunut, kerro että tavarat saa sitä mukaa takaisin, kun niille löytyy joku paikka.

        Minun nyt 13-vuotias tyttöni kävi yhdeksänvuotiaana samanlaisen vaiheen ja hän oppi keräämään omat lelunsa samanlaisen episodin jälkeen. En kiristänyt, uhannut enkä lahjonut. Eikä ole vielä edes alkanut potkia mummoja tai rikkomaan yhteistä omaisuutta.


      • aik poikien ÄITEE

        .. tuon ikäisten kanssa ja palkitaan ku on hyvin tehty..minullaki 2 poikaa jotka jo armeijan käyneet...oppivat kyllä mutta lapsen pitää olla lapsi aikansa...se ei kestä kauaa..ja on poissa kotoa ,minullaki nuorin muutti ja teini iässä sai komentaa ,lapsena leikkiä...erilaisia olivat mun pojat vaikk sama kasvatus malli...lapsi muistaa sen tunnelman kotona ..leikin varjolla ja ajan kanssa yhdessä tehden tulee hyvää jälkeä ja hyvä mieli...antaa lasten tehdä j aitse siinä vähä auttaa...ja kaikki tyytyväiset kerran viikkoon..kaikkea hyvää arkeesi ..se on tärkeämpi ja muistuu lapselle mieleen aina..itsekin muistan kiljuvan äiteeni..äiti taas ei muista et oli sellaine ,mutt onneks vanha isäni muistaa..että muisti on vlaikoiva ihmisellä..tee ihana lapsuus ja aikuisena he kiittää! rakkautta ja kuria ja neuvoja tarvii pienet ja isommatkin lapset.ei rakkautta saa kukaan liikaa...vaan huonoa kohtelua liikaa vaatimmuksia ja lapset valmiit jo eläkkeelle ku uupuvat ja mielenterveys menee kovassa puristuksessa koulu,koti.- ja kuitenkin leikii aikansa ja kasvaa aikuiseksi


      • *****************
        oopisk kirjoitti:

        No siis näköjään lastasi ei kiinnosta siivoaminen mutta leipominen kyllä. Eihän aikuisenkaan kaikki asiat kiinnosta.
        Ongelmasi on kasvatuksellinen ja ennenkaikkea luonnekysymys, jos kerran haluat välttämättä, että lapsesi oppii jonkin tietyn asian niin sinun on panostettava opettamiseen enemmän aikaa ja vaivaa.

        Jos lapsesi ei opi helposti pitämään huonettaan siistinä niin sinun pitää opettaa häntä ehkä siihen pari tuntia päivässä joka päivä muutaman vuoden ajan, ehkä siihen asti kun lapsi muuttaa pois kotoa tai sitten voit hellittää hieman, ottaa hieman rennommin, löysätä hieman vaatimuksista ja antaa pojan vaikka leipoa sillä aikaa kun sinä itse järjestelet hänen huonettaan.

        Meillä tytön huone oli aina kuin pommin jäljiltä ja tilanne huononi mitä vanhemmaksi tyttö tuli. Minä päätin, että en ota tätä murkun ikuisuuskysymystä huoneen siisteydestä riitojen aiheeksi vaan laitoin oven kiinni.
        Lakanat otin parin viikon välein pois ja jätin puhtaat tilalle ja aina ne tiensä oikeaan paikkaan löysivät, ostin ison pyykkikorin tytön huoneeseen johon oli helppo pudottaa likaiset vaatteet. Myös imurointi n. kerran viikossa kuului tytön hommiin mutta muuten sai pitää huoneensa millaisessa sotkussa halusi.

        Miksi siis näin; siksi, että tyttö hoiti koulunsa aina moitteettomasti ja sai hyviä arvosanoja, hän harrasti itsekuria vaativaa joukkueurheilua ja käyttäytyi hyvin eikä tehnyt mitään hölmöyksiä, siinä minusta on positiivisia ominaisuuksia yllinkyllin yhdelle lapselle joten viis siitä jos se huoneen siivous ei ollut kympin luokkaa.
        Nyt neiti on parikymppinen ja muutti omilleen viime syksynä ja yllätys, yllätys, hänen yksiönsä on siisti ja kauniisti ja kekseliäästi sisustettu pikkubudjetilla. Olemmekin jutelleet tuosta siivousasiasta ja hän sanoi, että ei sitä lapsena ja varsinkaan teininä arvostanut jotain huoneen siisteyttä kun oli niin paljon muuta ajateltavaa ja tekemistä ja huone oli vaan nukkumisapaikka.

        Tyttö sanoi, että nyt on oma koti jonka haluaa olevan viihtyisän ja sanoi myös, että vaikka hän ei kotona siivonnut niin kyllä hän minulta sen mallin sai, että koti on siisti ja kivasti sisustettu eikä hän nyt voisi kuvitellakaan ettei sisustaisi kotiaan viihtyisäksi.

        **Tyttö sanoi, että nyt on oma koti jonka haluaa olevan viihtyisän ja sanoi myös, että vaikka hän ei kotona siivonnut niin kyllä hän minulta sen mallin sai, että koti on siisti ja kivasti sisustettu eikä hän nyt voisi kuvitellakaan ettei sisustaisi kotiaan viihtyisäksi.**

        Tää on just se pointti, ei niinkään se että mitä lapsille annetaan tehtäväksi vaan se millaisen elämisen mallin vanhemmat antavat. Monista asioista voidaan vääntää kättä mutta sitten kun se järki tulee päähän, niin mallia katsotaan usein omasta kotoa. Toisaalta niin hyvässä kuin pahassa. Monikaan vanhempi ei lapselleen salli alkoholin juomista mutta juovat itse. Ja mitäs ne monet teinit haluavat kuitenkin kokeilla ennemin tai myöhemmin, kun se on niin coolia ja aikuisten homma?


      • Tove Jonsson
        toivoton äiti kirjoitti:

        Olen eronnut 5v sitten poikani isästä ja poikani täytti juuri 18v.Luonteeltaan poikani on kiltti,älykäs ja tunteellinen.Mutta,mutta laiska tekemään koulun hyväksi muuta kuin sen mikä on aivan pakko ja nyt on viimeinen luokka lukiossa alkanut.Mikään puhe ei auta,että yrittäisit nyt tämän vuoden niin sitten se olisi ohi !Toinen huoleni aihe on oman huoneen siivous.Sitä ei kertakaikkiaan ole ,niin että huone on kuin likainen läävä.Lattialla ei ole kohtaa mihin astuisi ja koulutehtävät (ne vähät) tehdään sängyssä istuen.Pojan isä syytää vieläkin leluiksi luokiteltavaa tavaraa kassikaupalla silloin harvoin kun tapaavat.Mikään puhe ei tässäkään asiassa auta.Kun joskus harvoin enää jaksan mainita sana siivous niin vastaus on :"minä olen mies"!
        Poikani isä osallistui n. 3-4v avioliiton alussa kotitöihin eikä sen jälkeen ollenkaan.Esimerkkiä hänestä poikamme ei ole voinut saada koska tapaavat niin harvoin ja on myös perusluonteeltaan aivan erilainen.Kun muutin pois niin mies ei tehnyt omakotitalossamme yhtään mitään.3v lehdet ajelehtivat pitkin ja poikin lattioita,keittiötä ei ihmisasumukseksi uskoisi.Vaatteita lojuu mikä missäkin ja uusia ostetaan kun ei osata pestä pyykkiä eikä silittää.Poikamme käy jouluisin isänsä luona ja SIIVOO.Antakaa edes 1 hyvä vinkki siitä mitä voin tehdä!!!
        Tämän ihanan ja kamalan murkkuni kanssa.Itsestäni tuntuu että paras tapa on luovuttaa mutta eihän sekään oikein ole.....

        Onneksi olkoon! Peset mahdollisesti vielä kolmekymppisenä poikasi pyykkejä, ja merkata kalenteriisi koska on pojan työkkäri ja soitella ja muistutella. Olet antanut auktoriteettisi valua hukkaan jo aikoja sitten. Poikasi siivoaa isälläsi, koska siellä isä pitää narut käsissään ja on pojalleen se mikä vanhemman kuuluu olla! Kun kerrot, että olisi vain helpompaa antaa olla kertoo jo paljon miksi poikasi ei tee mitään. Koska äiti sen kuitenkin loppupeleissä tekee, näinhän se on aina mennyt. viikkorahat tulee kuitenkin. Ainoa mikä tässä vaiheessa voisi ehkä auttaa on vapauksien vähennys. eli liittymät kiinni. rahaa ei tipu, ja pelikonsolit sun muut myyntiin. Siinä onkin lapsella kaksi vaihtoehtoa. Ryhtyä ottamaan vastuuta omasta itsestään(josta luonnollisesti seuraa vapauksien antaminen takaisin pikkuhiljaa) tai lapsesi jatkaa samaa rataa ja muuttuu sitten lukion välivuosien jälkeen sosiaalipummiksi. ruinaa rahaa. suosittelen sinua ottamaan lapsen isän tähän kasvatukseen mukaan, koska näyttäisi siltä hänen sanansa lapsellenne on painava.


      • näkökulma

        Aikuisen näkökulma omasta osaamisesta lapsena:

        Itse en edes yli 10-vuotiaana lapsena erottanut likaista vaatetta puhtaasta. Jos muistin, mitä oli päälle viimeiset kaksi päivää (usein ei jäänyt mieleen) saatoin siitä päätellä, että ne ovat likaisia. Mutta vaatteen ulkonäkö tai säilytyspaikka, esim. lattia, ei kertonut mitään vaatteen puhtaudesta.

        Vasta noin 13-vuotiaana opin erottamaan sen, milloin omat hiukseni ovat likaiset. En kokenut niitä edes tosi rasvaisina mitenkään epämiellyttävinä. Äidin kanssa monet kerrat katsottiin peilin edessä sitä muutosta, mikä tukassa on, kun se on puhdas ja pöyhkeä tai likainen, kiiltävä ja päätä pitkin menevä.

        Oman huoneen siisteys oli äidin käsissä siihen asti, kunnes olin yläasteella. Silloin aloin arvostamaan oman huoneen siisteyttä vastapainona sille, että muu koti oli aina sekaisin. Kodin sekaisuudesta huolimatta äitini yritti saada minua siivoamaan omaa huonettani. Se tuntui typerältä, koska muukin koti oli sekaisin. Onnistuin ala-asteikäisenä siivoamisen osalta vain siltä osin, että pystyin laittamaan näkyvät tavarat näkyvälle paikalle järjestykseen, joka oli ennalta sovittu. Laatikoiden sisällöt ja käyttötarkoitukset unohtuivat alinomaa ja tuntui myös typerältä laittaa järjestykseen jotain sellaista, joka ei näy. Näin ollen en ollut myöskään halukas laittamaan esim. kyniä laatikkoon, koska "tiesin" ja aavistin, että sinne ne unohtuvat enkä niitä sitten löydä, kun tarvitsen.

        Vaatteiden lajittelu hyllyille oli tosi vaikeaa. Meni monta vuotta ennen kuin opin, että tällä hyllyllä on pikkuhousut, tällä paidat jne.. Vääriä hyllyvalintoja tuli usein. Ehkä 12-vuotiaana vasta opin sen, että en ehkä itse osaa laittaa tavaroita oikein - ja kykenin oikein itse päättelemään, että vaatetta kannattaa etsiä myös väärältä hyllyltä.

        Keittiöstä en tajunnut yhtään mitään paitsi yläasteella, vaikka olin ensimmäisestä luokasta lähtien yksin kotona iltapäivät. Vanhemmat olivat laittaneet valmiit voileivät rasiaan, jotka söin, kun tulin koulusta. Itse otin maitoa tölkistä lasiin. Ehkä puolen vuoden harjoittelun päätteeksi muistin laittaa maidon aina takaisin jääkaappiin.
        Kun ala-asteikäisenä meille tuli tiskikone, en pitkään aikaan käsittänyt, mitä sillä tehdään, koska en jälleen kerran erottanut likaisia astioita puhtaista. Vaikutti siltä, että vanhemmat siirtelevät astioita mielivaltaisesti koneen, tiskikaapin ja pöydän välillä. Vasta äidin kanssa opettelun kautta tajusin, että likaiset astiat haisevat ja niissä on ruoantähteitä. (vrt. hiukset).

        Minusta et vaadi liikaa lapselta mutta metodisi on väärä. Sinun pitää selittää lapselle itsestään selvät asiat moneen kertaan ja harjoitella niitä hänen kanssaan. Sovitte vaikka, että samaa paitaa pidetään kaksi päivää. Toisen päivän iltana lapsi vie paidan pyykkikoriin. Lapsi tuskin kykenee laskemaan päiviä mutta sinun tehtäväsi on sanoa tästä muutama vuosi eteenpäin, että nyt on mennyt kaksi päivää samalla paidalla. Jos alushousuja käytetään päivä, poika voi päivän päätteeksi itse viedä ne pyykkikoriin, koska se on jokapäiväiseen riisuutumiseen liittyvä juttu. Kannattaa varmaan myös viedä pojalle oma pyykkikori omaan huoneeseen. Olethan samalla tavalla opettanut, että housut laitetaan yöksi tuolille, koska ne laitetaan aamulla taas jalkaan.
        Sinun pitää myös sanoa, että legot laitetaan legokoriin. Ja samalla tavalla näkyvillä paikoilla olevat lelut voidaan asettaa sinne vaikka illalla. Suosittelen näin. Kädestä pitäen.


      • Opettaja.

        Ymmärrän sinua!
        Päiväkodissa opettajatkaan eivät siivoa lasten leikinjälkiä.
        Kun vanhempa tulee hakemaan lastaan kotiin (ainakin omalla työpaikallani) fiksut vanhemmat kehottavat lapsiaan siivoamaan leikkinsä pois ennenkuin menevät pukeutumaan ja lähtevät.
        Minkälaisia aikuisia lapsista tulisikaan jos heitä ei opeteta siivoamaan jälkiään eikä millään ole minkäänlaisia seurauksia.

        Kotonani omat teinit joko siivoavat huoneensa tai teen vähennyksen viikkorahasta. Välillä löydän limupulloja tai karkkipapereita sängyn alta, jos näen tämän toistuvan kolmantena kertana viikossa vähennän 1€ viikkorahasta.

        8 -vuotias on vielä vähän nuori yksin siivoamaan huonettaan. Omat lelut toki laatikoihin, kirjat jne. Pedatkaa sänky yhdessä, poika voi pyyhkiä pölyt kun ostat hauskan, edullisen, värikkään pölyhuiskan ja itse imuroit.
        Meillä on torstai suursiivouspäivä: kaikki kantavat kortensa kekoon ja kun työ on tehty tehdään jotain kivaa joko heti siivouksen jälkeen tai sovitaan päivä jolloin mennään leffaan tms.


        Kertokaa mielummin neuvoja ja kokemuksia jotka tiedätte toimivat, kuin moittimalla ihmistä joka tarvitsee apua!
        Aurinkoista loppukesää kaikille!


      • idearikas__

        Suosittelisin, että teet pojille ohjelaput vaikkapa seinälle. Niissä voi lukea, mihin mikäkin kuuluu tai niissä voi olla selviä kuvia, esim legojen kuvia ja laatikko, johon legot kuuluvat. Lisäksi jos jaksaa, voi jopa tehdä jonkin taulukon, johon voi merkata, kun homma on tehty. Jokin mukava palkinto esim. leikkihetki siivouksen jälkeen voi auttaa motivoimaan lasta vielä lisää. Näin sinun ei tarvitse olla koko ajan neuvomassa, kun pojat voivat itse tarkistaa lapuista. Kannattaa tietenkin muistaa, että ohjelaput täytyy käydä huolellisesti läpi ennen käyttöönottoa :)


      • idearikas__
        idearikas__ kirjoitti:

        Suosittelisin, että teet pojille ohjelaput vaikkapa seinälle. Niissä voi lukea, mihin mikäkin kuuluu tai niissä voi olla selviä kuvia, esim legojen kuvia ja laatikko, johon legot kuuluvat. Lisäksi jos jaksaa, voi jopa tehdä jonkin taulukon, johon voi merkata, kun homma on tehty. Jokin mukava palkinto esim. leikkihetki siivouksen jälkeen voi auttaa motivoimaan lasta vielä lisää. Näin sinun ei tarvitse olla koko ajan neuvomassa, kun pojat voivat itse tarkistaa lapuista. Kannattaa tietenkin muistaa, että ohjelaput täytyy käydä huolellisesti läpi ennen käyttöönottoa :)

        Lasta voi myös auttaa, että hän saa itse pohtia, missä olisi millekkin hyvä paikka. Jos joku muu päättää paikoista, niitä voi olla vaikea muistaa.


      • asdplfg<jfs
        Tove Jonsson kirjoitti:

        Onneksi olkoon! Peset mahdollisesti vielä kolmekymppisenä poikasi pyykkejä, ja merkata kalenteriisi koska on pojan työkkäri ja soitella ja muistutella. Olet antanut auktoriteettisi valua hukkaan jo aikoja sitten. Poikasi siivoaa isälläsi, koska siellä isä pitää narut käsissään ja on pojalleen se mikä vanhemman kuuluu olla! Kun kerrot, että olisi vain helpompaa antaa olla kertoo jo paljon miksi poikasi ei tee mitään. Koska äiti sen kuitenkin loppupeleissä tekee, näinhän se on aina mennyt. viikkorahat tulee kuitenkin. Ainoa mikä tässä vaiheessa voisi ehkä auttaa on vapauksien vähennys. eli liittymät kiinni. rahaa ei tipu, ja pelikonsolit sun muut myyntiin. Siinä onkin lapsella kaksi vaihtoehtoa. Ryhtyä ottamaan vastuuta omasta itsestään(josta luonnollisesti seuraa vapauksien antaminen takaisin pikkuhiljaa) tai lapsesi jatkaa samaa rataa ja muuttuu sitten lukion välivuosien jälkeen sosiaalipummiksi. ruinaa rahaa. suosittelen sinua ottamaan lapsen isän tähän kasvatukseen mukaan, koska näyttäisi siltä hänen sanansa lapsellenne on painava.

        no just joo, isin mallihan se olikin täydellinen kun isi ei siivoo ensinkään. isin luona poika sentään näkee millaseks koti tulee kun ei siivota ja siksi varmaan siivoo. tiedätkö että kotona on ihan eri asia siivota kun jonkun muun luona!


      • suu auki
        toivoton äiti kirjoitti:

        Olen eronnut 5v sitten poikani isästä ja poikani täytti juuri 18v.Luonteeltaan poikani on kiltti,älykäs ja tunteellinen.Mutta,mutta laiska tekemään koulun hyväksi muuta kuin sen mikä on aivan pakko ja nyt on viimeinen luokka lukiossa alkanut.Mikään puhe ei auta,että yrittäisit nyt tämän vuoden niin sitten se olisi ohi !Toinen huoleni aihe on oman huoneen siivous.Sitä ei kertakaikkiaan ole ,niin että huone on kuin likainen läävä.Lattialla ei ole kohtaa mihin astuisi ja koulutehtävät (ne vähät) tehdään sängyssä istuen.Pojan isä syytää vieläkin leluiksi luokiteltavaa tavaraa kassikaupalla silloin harvoin kun tapaavat.Mikään puhe ei tässäkään asiassa auta.Kun joskus harvoin enää jaksan mainita sana siivous niin vastaus on :"minä olen mies"!
        Poikani isä osallistui n. 3-4v avioliiton alussa kotitöihin eikä sen jälkeen ollenkaan.Esimerkkiä hänestä poikamme ei ole voinut saada koska tapaavat niin harvoin ja on myös perusluonteeltaan aivan erilainen.Kun muutin pois niin mies ei tehnyt omakotitalossamme yhtään mitään.3v lehdet ajelehtivat pitkin ja poikin lattioita,keittiötä ei ihmisasumukseksi uskoisi.Vaatteita lojuu mikä missäkin ja uusia ostetaan kun ei osata pestä pyykkiä eikä silittää.Poikamme käy jouluisin isänsä luona ja SIIVOO.Antakaa edes 1 hyvä vinkki siitä mitä voin tehdä!!!
        Tämän ihanan ja kamalan murkkuni kanssa.Itsestäni tuntuu että paras tapa on luovuttaa mutta eihän sekään oikein ole.....

        Siis anteeks ???


      • aaaaleeee

        Toden totta leipomisessa täytyy osata funtsia monta asiaa päällekkäin. Poikasi pitää leipomisen lopputuloksesta, siivoamisen mieltä hän ei näe. Hän on kulinaristi - ei visualisti :)


      • sdfasdf
        toivoton äiti kirjoitti:

        Olen eronnut 5v sitten poikani isästä ja poikani täytti juuri 18v.Luonteeltaan poikani on kiltti,älykäs ja tunteellinen.Mutta,mutta laiska tekemään koulun hyväksi muuta kuin sen mikä on aivan pakko ja nyt on viimeinen luokka lukiossa alkanut.Mikään puhe ei auta,että yrittäisit nyt tämän vuoden niin sitten se olisi ohi !Toinen huoleni aihe on oman huoneen siivous.Sitä ei kertakaikkiaan ole ,niin että huone on kuin likainen läävä.Lattialla ei ole kohtaa mihin astuisi ja koulutehtävät (ne vähät) tehdään sängyssä istuen.Pojan isä syytää vieläkin leluiksi luokiteltavaa tavaraa kassikaupalla silloin harvoin kun tapaavat.Mikään puhe ei tässäkään asiassa auta.Kun joskus harvoin enää jaksan mainita sana siivous niin vastaus on :"minä olen mies"!
        Poikani isä osallistui n. 3-4v avioliiton alussa kotitöihin eikä sen jälkeen ollenkaan.Esimerkkiä hänestä poikamme ei ole voinut saada koska tapaavat niin harvoin ja on myös perusluonteeltaan aivan erilainen.Kun muutin pois niin mies ei tehnyt omakotitalossamme yhtään mitään.3v lehdet ajelehtivat pitkin ja poikin lattioita,keittiötä ei ihmisasumukseksi uskoisi.Vaatteita lojuu mikä missäkin ja uusia ostetaan kun ei osata pestä pyykkiä eikä silittää.Poikamme käy jouluisin isänsä luona ja SIIVOO.Antakaa edes 1 hyvä vinkki siitä mitä voin tehdä!!!
        Tämän ihanan ja kamalan murkkuni kanssa.Itsestäni tuntuu että paras tapa on luovuttaa mutta eihän sekään oikein ole.....

        Jos haluat edistää pojan oppimishaluja, niin siivoa hänen huoneensa, sisusta se kauniiksi. Vaikuttaa todella paljon opiskeluhaluihin.

        Eli tee nyt se, mihin hän ei itse pysty.


      • Koristelu
        näkökulma kirjoitti:

        Aikuisen näkökulma omasta osaamisesta lapsena:

        Itse en edes yli 10-vuotiaana lapsena erottanut likaista vaatetta puhtaasta. Jos muistin, mitä oli päälle viimeiset kaksi päivää (usein ei jäänyt mieleen) saatoin siitä päätellä, että ne ovat likaisia. Mutta vaatteen ulkonäkö tai säilytyspaikka, esim. lattia, ei kertonut mitään vaatteen puhtaudesta.

        Vasta noin 13-vuotiaana opin erottamaan sen, milloin omat hiukseni ovat likaiset. En kokenut niitä edes tosi rasvaisina mitenkään epämiellyttävinä. Äidin kanssa monet kerrat katsottiin peilin edessä sitä muutosta, mikä tukassa on, kun se on puhdas ja pöyhkeä tai likainen, kiiltävä ja päätä pitkin menevä.

        Oman huoneen siisteys oli äidin käsissä siihen asti, kunnes olin yläasteella. Silloin aloin arvostamaan oman huoneen siisteyttä vastapainona sille, että muu koti oli aina sekaisin. Kodin sekaisuudesta huolimatta äitini yritti saada minua siivoamaan omaa huonettani. Se tuntui typerältä, koska muukin koti oli sekaisin. Onnistuin ala-asteikäisenä siivoamisen osalta vain siltä osin, että pystyin laittamaan näkyvät tavarat näkyvälle paikalle järjestykseen, joka oli ennalta sovittu. Laatikoiden sisällöt ja käyttötarkoitukset unohtuivat alinomaa ja tuntui myös typerältä laittaa järjestykseen jotain sellaista, joka ei näy. Näin ollen en ollut myöskään halukas laittamaan esim. kyniä laatikkoon, koska "tiesin" ja aavistin, että sinne ne unohtuvat enkä niitä sitten löydä, kun tarvitsen.

        Vaatteiden lajittelu hyllyille oli tosi vaikeaa. Meni monta vuotta ennen kuin opin, että tällä hyllyllä on pikkuhousut, tällä paidat jne.. Vääriä hyllyvalintoja tuli usein. Ehkä 12-vuotiaana vasta opin sen, että en ehkä itse osaa laittaa tavaroita oikein - ja kykenin oikein itse päättelemään, että vaatetta kannattaa etsiä myös väärältä hyllyltä.

        Keittiöstä en tajunnut yhtään mitään paitsi yläasteella, vaikka olin ensimmäisestä luokasta lähtien yksin kotona iltapäivät. Vanhemmat olivat laittaneet valmiit voileivät rasiaan, jotka söin, kun tulin koulusta. Itse otin maitoa tölkistä lasiin. Ehkä puolen vuoden harjoittelun päätteeksi muistin laittaa maidon aina takaisin jääkaappiin.
        Kun ala-asteikäisenä meille tuli tiskikone, en pitkään aikaan käsittänyt, mitä sillä tehdään, koska en jälleen kerran erottanut likaisia astioita puhtaista. Vaikutti siltä, että vanhemmat siirtelevät astioita mielivaltaisesti koneen, tiskikaapin ja pöydän välillä. Vasta äidin kanssa opettelun kautta tajusin, että likaiset astiat haisevat ja niissä on ruoantähteitä. (vrt. hiukset).

        Minusta et vaadi liikaa lapselta mutta metodisi on väärä. Sinun pitää selittää lapselle itsestään selvät asiat moneen kertaan ja harjoitella niitä hänen kanssaan. Sovitte vaikka, että samaa paitaa pidetään kaksi päivää. Toisen päivän iltana lapsi vie paidan pyykkikoriin. Lapsi tuskin kykenee laskemaan päiviä mutta sinun tehtäväsi on sanoa tästä muutama vuosi eteenpäin, että nyt on mennyt kaksi päivää samalla paidalla. Jos alushousuja käytetään päivä, poika voi päivän päätteeksi itse viedä ne pyykkikoriin, koska se on jokapäiväiseen riisuutumiseen liittyvä juttu. Kannattaa varmaan myös viedä pojalle oma pyykkikori omaan huoneeseen. Olethan samalla tavalla opettanut, että housut laitetaan yöksi tuolille, koska ne laitetaan aamulla taas jalkaan.
        Sinun pitää myös sanoa, että legot laitetaan legokoriin. Ja samalla tavalla näkyvillä paikoilla olevat lelut voidaan asettaa sinne vaikka illalla. Suosittelen näin. Kädestä pitäen.

        AIVAN MAHTAVA KIRJOITUS! Lapsen mieli toimii juuri noin. Joskus tunnistan nuo samat fiilikset aikuisenakin.

        "Ennen vanhaan", kun vaatteita oli huomattavasti vähemmän, niiden järjestyksessä pitäminenkin oli kai helpompaa. Ja toden totta, jos vaate on lattialla, ei se ole merkki sen likaisuudesta! Ehkäpä pyykkikori omassa huoneessa voisi olla ratkaisu. Vessan koriin sitä ei jaksa kuitenkaan viedä, joten likainen vaate lentää koriin, puhdas tai määrittelemätön lattialle. Ja homma toimii!


      • TOIVOTON ÄITI
        Tove Jonsson kirjoitti:

        Onneksi olkoon! Peset mahdollisesti vielä kolmekymppisenä poikasi pyykkejä, ja merkata kalenteriisi koska on pojan työkkäri ja soitella ja muistutella. Olet antanut auktoriteettisi valua hukkaan jo aikoja sitten. Poikasi siivoaa isälläsi, koska siellä isä pitää narut käsissään ja on pojalleen se mikä vanhemman kuuluu olla! Kun kerrot, että olisi vain helpompaa antaa olla kertoo jo paljon miksi poikasi ei tee mitään. Koska äiti sen kuitenkin loppupeleissä tekee, näinhän se on aina mennyt. viikkorahat tulee kuitenkin. Ainoa mikä tässä vaiheessa voisi ehkä auttaa on vapauksien vähennys. eli liittymät kiinni. rahaa ei tipu, ja pelikonsolit sun muut myyntiin. Siinä onkin lapsella kaksi vaihtoehtoa. Ryhtyä ottamaan vastuuta omasta itsestään(josta luonnollisesti seuraa vapauksien antaminen takaisin pikkuhiljaa) tai lapsesi jatkaa samaa rataa ja muuttuu sitten lukion välivuosien jälkeen sosiaalipummiksi. ruinaa rahaa. suosittelen sinua ottamaan lapsen isän tähän kasvatukseen mukaan, koska näyttäisi siltä hänen sanansa lapsellenne on painava.

        Kyllähän nyt ymmärsit asiat suorastaan päin mäntyä !!! Meillä menee pojan kanssa hyvin enkä passaa enkä paapo! Poika on älykäs ja aktiivinen muutoin.Enkä todellakaan usko että hänestä kehittyy peräkamarin poikaa.Isää en moiti pojan kuullen.Huonoa omaatuntoa vai helppoutta mutta kun tämän ikäiselle kannetaan kassikaupalla leluja ja syydetään rahaa tai ostetaan kaikki markkinoille tulevat peliuutuudet.Minkäs teet ?
        No lohduttaahan minua kun isä ja poika viettävät jouluaaton yhdessä ja pojan on raivattava tilaa että omakotitaloon pääsee sisälle ja saa pöydän siihen malliin että siinä voi aterioda.
        Isää ei ole pätkääkään koskaan kiinnostanut kasvatustyö ! Jos minä yritän siihen johdonmukaisuutta, niin jos pIkaisesti tapaavat niin johan asia käännetään nurinniskoin.
        Ei auta kuin luottaa pojan fiksuuteen ja joskus heräävään oman "pesän puhdistus" !


      • TOIVOTON ÄITI
        suu auki kirjoitti:

        Siis anteeks ???

        Meillä ei ole koskaan ollut murrosiälle tyypillistä kuohuntavaihetta.Niinpä en tätä protestia osaa muuksikaan mieltää.Pojat myös kehittyvät töttöjä hitaammin vai kuinka ?


    • Ro

      Itselläni on kaksi 7-vuotiasta lasta jotka aloittivat juuri koulun. Meillä menetellään hieman toisella tavalla, kuten esim aamuisin ei vahdata huoneen siivousta, vaan vasta hieman katsotaan kun tullaan kotiin.

      Meilläkin siivotaan kerran viikossa paremmin, mutta ainakin tähän mennessä se on sujunut suht hyvin. Meillä tyttö on omatoiminen poika taas ei, tässä tapauksessa tyttö auttaa välillää poikaa ja ollaankin sovittu, että koska tytöllä on pienenpi huone hän auttaa veljeensä. Aikuisen velvollisuus tässä asiassa on auttaa tarvittaessa. Välillä he tarvitsevat apua, mutta välillä ei.

      Itse ohjeistan vaatteiden kanssa, että millainen menee pyykkikoriin ja millainen kaappiin. En voisi vaatia, että tämän ikäinen osaisi automaattisesti tehdä jo tämän. Tietysti on päiviä, että löytyy huoneesta likapyykkiä, mielestäni vanhemman pitää silloin neuvoa lasta miten niiden kanssa toimitaan. Välillä itse vien ne pyykkikoriin ja sanon pojalle, että vaatteet olivat likaisia.

      Mielestäni tämän ikäinen lapsi tarviikin apua joissakin siivoamisessa. Meillä ainakin toimitaan niin. Toki välillä poika kieltäytyy siivoamasta, mutta yleensä keskustelemalla tästäkin on selvitty.

      Me annamme taskurahaa myös jos tekee pieniä kotitöitä. Tyttö on ahkerampi ja poika taas ei. Viimeistään kaupassa poika huomaa kuinka siskolla on enemmän rahaa ostaa lelua yms.

      Niin... meillä autetaan lasta jos tilanne vaatii niin. Ehkä kaikki eivät toimi tällä tavalla, mutta meillä tämä toimii...

      • åääö

        Näinhän se menee, pojalla isompi huone ja tyttö auttaa. Siinä sitä taas ollaan. Mikään ei koskaan muutu.


      • No tietenkin
        åääö kirjoitti:

        Näinhän se menee, pojalla isompi huone ja tyttö auttaa. Siinä sitä taas ollaan. Mikään ei koskaan muutu.

        Juuri sama asia kolahti. Poikaraukka kun on niin onnekas, että on saanut isomman huoneen ja ilmeisesti sinne enemmän ehkä rompettakin, niin onhan se "reilua" ja "selvää" että "kiltti" tyttö siivoaa hänen jälkiään.
        Voi herranjestas sanon.
        Näin sitä tehdään meitä "kilttejä" tyttöjä miesten orjiksi. Hävetkää!!!!!!!!


      • Myös järkyttynyt
        No tietenkin kirjoitti:

        Juuri sama asia kolahti. Poikaraukka kun on niin onnekas, että on saanut isomman huoneen ja ilmeisesti sinne enemmän ehkä rompettakin, niin onhan se "reilua" ja "selvää" että "kiltti" tyttö siivoaa hänen jälkiään.
        Voi herranjestas sanon.
        Näin sitä tehdään meitä "kilttejä" tyttöjä miesten orjiksi. Hävetkää!!!!!!!!

        Jep, olisi kyllä kiva kuulla perustelu tällaiselle menettelylle! Kai tuolla kasvatuksella tytöstä tuleekin järjestelmällisempi ja pojasta huithapeli "siivouskyvytön"...


    • Tytär vm71

      olen nyt 38-vuotias, ja yksi asia, joka lapsuudestani on erityisesti jäänyt mieleen, on jatkuva riita ja huuto siivoamisesta. Mitään neuvoja, puhumattakaan siitä että minun kanssani olisi touhuttu, ei annettu. Ei tuettu, ei opetettu, käytiin vain karjumassa että miksi et laiska kakara prkl siivoa. Minua kiinnostivat muut asiat, minulle huoneen siisteys ollut mikään juttu. Siispä, en todellakaan siivonnut itseäni tai mukavaa oloani varten (jos siivosin) vaan siksi, että pelkäsin kun minulle räyhättiin. Meillä oli toki muitakin ongelmia, mutta näistä siivousriidoista jäi lähinnä kaksi seuraamusta: 1) pitkään koin (tyttönä) itseni huonommaksi ja arvottomaksi koska siivous ja taloudenpito ei vain olen "minun juttuni" vaikka olenkin naispuolinen ja 2) koska siivous oli meillä vallankäytön ja riidan aihe, kaikki siihen liittyvä myös aikuisiällä tuntui ikävältä. Nyttemmin olen kyllä alkanut siivoamaan ihan "omaksi ilokseni" ja pidän paikat enimmäkseen kohtuullisessa jöössä. No, vaatekaappi tuppaa kyllä vieläkin tursuamaan... Ehkä sinun, Äiti siellä jossakin, kannattaisi miettiä, kuinka tärkeää se siivous lopulta on? Mitä muuta voisit tehdä sillä ajalla joka menee kohtuullisen tuloksettomaan stressaamiseen ja riitelyyn?

    • neljä äitee

      8-vuotias on vielä lapsi, siivoa hänen kanssaan samallalailla kuin pienemmänkin. Itse en ole odottanut koskaan ala-asteikäsiltä, että siivoat huoneensa kokonaan ja täysin itsenäisesti. Otapa huomioon että hän on vielä lapsi, eikä hoksaa edes kaikkea. Muutenkin poikahan siivoaa huonettaan sinua varten ei itseään, sinähän sitä vaadit pieneltä ihmiseltä.

      • Lattiamoppi

        En usko, että hän käyttäytyy noin sinua kiusatakseen. Todennäköisesti hänestä tuntuu ihan aidosti siltä, että siivoaminen on vaikeaa eikä hän oikein osaa sitä. Jutelkaa yhdessä siitä, mikä siivoamisessa on hänen mielestään hankalaa, ja yrittäkää keksiä miten sen voisi tehdä hänelle helpommaksi, niin että huone saataisiin pysymään sellaisessa kunnossa jonka voit hyväksyä.


      • Tove Jonsson

        kerran vapaan kasvatuksen helmet täällä jauhaa silkkaa paskaa. faktahan tässä on se että jos oikeasti oletetaan ettei kahdeksan vuotias lapsi kykene loogiseen ajatteluun. Ja paskat. Jos mammat paapoo mukuloitaan maailman tappiin ja auttaaa esim. teini-ikäistä lastaan siivoamaan, on aivan varma että vielä yli kaksikymppisenä saat kotiosi pyykkikassin kaksi kertaa viikossa. tämä on itse todettua faktaa omasta kaveri piiristä. kyllä jo kahdenksan vuotiaan normaalin lapsen aivot omaavat päättelykyvyn ja omaan huoneen siivoaminen on jo mahdollista tehdä. Lasta voi aina hieman auttaa ja opastaa, mutta juurikin tuo tavaroiden jemmaaminen piiloon, on syytä kitkeä pois tuossa iässä. Mielestäni voisit näyttää lapsellesi kuinka nopeasti siivoaminen oikeasti sujuu kun sen tekee tehokkaasti ja oikein. Ja kun lapsi on tuosta suoriutunut, niin sitten voisi porkkanana antaa karkkipussi päivän, tai tilata pitsaa, tai lähteä vuokraamaan joku lasten leffa, yms. näin luodaan lapselle mielikuva että siivoaminen on oikeasti helppoa ja nopeaa, ja kun sen nopeasti tekee pääsee nopeammin viettämään laatu aikaa perheen kanssa. Ja jos ihminen oikeasti kypsyisi tasan 18-vuotiaana, niin silloinhan koulutkin vasta alkaisi. jo lapsen älyllisten lahjojen kehittymisen auttamiseksi, tulisi joka vuosi lisätä pikkuhiljaa vastuuta ja antaa vapauksia jolloin lapsi joutuu oppimaan uutta ja kehittymään ihmisenä. Mutta muista että ongelma tilanteissa ei kannata hermostua! vaan jos lapsesi ei siivoakkaan, niin sitten ilmoitat selvästi että hän saa tämän "porkkanan" vasta kun huone on siivottu, sekä pikkuveli taas pääsee viettämään laatu aikaa kun hänen huoneensa on valmis. Näillä eväillä itse lähtisin sinuna liikkeelle. pitää muistaa että lapset kasvaa henkisesti koko ajan ja siihen millainen lapsesta tulee aikuisena, on vanhemmilla hyvä mahdollisuus vaikuttaa juurikin vastuun antamisella. Kyseessähän on kuitenkin vain oman huoneensiivous, eikä perheen auton sytytyksen ajoitus, ja nokka-akselien säätö. eli pikkuhiljaa lisää vastuuta lisää palkkioo lisää vapauksia= täysin yhteiskunta kelvollinen ihminen, joka kantaa vastuunsa ja pystyy arkielämässä selviytymään ongelma tapauksissa.


    • sEMMOSTA SE

      Kun on antanut kaiken periksi niin on vaikea sitten myöhemmin enää korjata tilannetta, itse sain turpaan pienenä kun en siivonnut huonetta, se tepsi, minunkin lapseni siivoavat kyllä huoneen ihan helposti.

    • jagarström

      huomioi että 8 vuotias lapsesi saattaa olla mustasukkainen ja sen vuoksi hangoitella vastaan.

      PS sinun koneesi ä ja ö näppäimet taitavat tilettää...

      • Klöö

        Sama tuli mullekin mieleen. Nuorempi saa apua ja ohjeistusta, isompi ei. Vituttaahan ne nuorta mieltä kun toinen saa enemmän huomiota ja siksi hän "taantuu", jotta saisi huomiota.


      • tuhkaa ja rautaa

        Allos huoli pojassasihan on ilmiselvasti lentajan ainesta.


      • mummi äiti
        Klöö kirjoitti:

        Sama tuli mullekin mieleen. Nuorempi saa apua ja ohjeistusta, isompi ei. Vituttaahan ne nuorta mieltä kun toinen saa enemmän huomiota ja siksi hän "taantuu", jotta saisi huomiota.

        Kyllä lapsi on sun poikasi pitkään vielä,sanon minä. Miten nykyisin lasten pitäsi olla aikuisen järjellä varustettuja jo pienenä,ennen ne oli lapsia, joita ohimennen neuvottiin, ja käsketys simputus ei tullumieleen.Neuvoloissa ja kaikissa kasvatus neuvoissa oli ,ota huomioon kun on pienempi ,isompi taantuu sille tasolle, jos vanhempi ei ota huomioon ,noin pieni ikäero ja sinä neuvot pienintä ja toista simputat. Voi hänelle jäädä ikuinen muisto ja vastenmielisyys siivous sanaan ja toimintaan.Kahden aikuisen pojan åitinä sanon, heillä siivoo vaimot ja miehet. Lapsena olimiten oli huoneet, jaksoin ne siivota vaikka päiväkodis työskentelin, lapset oli sillon niin erilaisia, toinen sottapytty, nyt viimosen päälle siisti. ja toinen siisti kaikki järjestyksessä,kunnes toinen opetti , on hienoa jos ei aina siivoa liian siistiksi.Mutta nyt heidän kodedeissa ei ole huonoa siivoa, vaan puhdasta ja vaatteet paikallaan.


    • reipas ihana MUMMI

      anna lasten olla lapsia siivoa itse kaikessa rauhassa eläkä ehtaa tehdä ongelmaa.Kyllä aikoinaan poikasi alkavat siivota,ja ihan varmasti pojat tekevät sellasia miesten töitä joita sinä itse et tee.Kuten pyörien huoltoa saunanlämmistystä,ja pihanurmen leikkausta ja lumitöitä.On ihan hullua alkaa äitinä raivoamaan lasten huoneen siivouksesta,se on naisille kuin luotua hommaa ihan kivaa.Itselläni oli aikoinaan tyttö ja koleme poikaa ja ovat omissa perheisä'än ja 12 lastenlasta siivoan aina itse niiden sotkut,pysyn vetreänä ja tykkään järjetell' paikkoja,pestä pyykkiä imuroida ja siivota ja piste.

    • ...tuon ikäisenä mitään omaa huonetta ollut. Toisaalta varmaan yritin ainakin siivota silloinkin mitä pyydettiin tai neuvottiin. Mutta en mä muista, että meillä ei tainnut olla pölynimuriakaan varmaan ennen v. 1974, ja olin silloin juuri 8-vuotias.

    • bubbelikumi

      kasvatus väliin....

    • poikalauman äiti

      Nyt mikä v***u siinä siivoamisessa on niin mahtavaa, tuntuu ettei teillä saa elää ja olla vaan siivota, vähemmästäkin lapseltakin järki pakenee päästä. Ja miksi sinä puutut toisen huoneeseen, kun menet sanelemaan mihin mikäkin tavara kuuluu ? Mieti nyt tarkkaan, onko tosiaan järkeä tuossa teidän hommassa ? Mielestäni ei ole, sinä sanot mihin mikäkin tavara pistetään ja jos lapsi ei muista niitä sinun sanelemiasi paikkoja niin sinä raivostut, onpa kannustava ilmapiiri. Onnittelut vaan kuule, oletpahan saanut yhden siivousta vihaavan ihmisen alun tehtyä ja siellä toinen tulee perässä. Kahdeksan vuotias ei ole aikuinen vaan keskenkasvuinen kakara ja voin vaan kuvitella miltä lapsesta tuntuu, kun äiti sanelee tavaroitten paikat ja huutaa kun ne ei ole juuri oikeassa paikassa, anna nyt vielä pojalle moppiämpäri ja mattopiiska.

      • siivonnut ennenkin

        Selvä, nyt tiedän miksi nykykakarat tuntuvat olevan velttoja paskoja, kiukuttelevia ja uusavuttomia: heidän ei tarvitse tehdä mitään, kun eivät "kykene", kyllä mamma hoitaa...

        Kyllä itse ainakin "jo" 8 -vuotiaana osasin siivota oman huoneeni siinä missä sotkinkin.
        Ei minulta lapsuus jäänyt yhtään väliin. Se on kyllä ihan totta, että toiset lapset tarvitsevat hieman enemmän opastusta kuin toiset, mutta ehkä alkuperäiseen kirjoitukseen palatakseni, voi 8vuotiaan avuttomuus johtua nuoremmasta veljestä. Onhan se epäreilua, että häntä autetaan enemmän.
        Eli kyllä lapsi siivota osaa, kunhan ei aseta omia ihanteita siisteyden suhteen lapsen kykyjen yli. Ja hyvähän se on lapsenkin osata siivota omat lelut lattialta tietyssä iässä, ettei perusasipita tarvitse sitten teinille opettaa...


      • surullinenlukea

        kamala lukea miten 8-vuotiaalta odotetaan moisia :(

        Ja että äiti nöyryyttää vielä, kun toinen yrittää jotenkin asian hoitaa.

        ja kun asia ei ole alunperinkään sujunut, olette vielä siirtäneet isompaan huoneeseen.

        Sinä voit auttaa, ostatte vaikka ikeasta kaikenlaisia muovilootia, ja tussilla päälle teksti L-E-G-O-T (tai hetkonen, 8-vuotiaat osaa varmaan lukea jo :D) ja viereen niiden kuva. Kengille sama juttu, vaikka vaatekaapissakin. Oma pyykkikori huoneen nurkkaan.

        Jos sitä tavaraa on niin paljon, että huone on sen takia sekainen, voisitte yhdessä puhua onko joistain leluista aika luopua (ei väkipakolla, itsellä traumoja kun omat vanhemmat päättivät että olen liian vanha leikkimään ala-asteella). Tai vaikka ei kokonaan luopua, mutta osa leluista voitaisiin varastoida, ja vaihdella välillä.

        Anna 8-vuotiaalle positiivista huomiota siinä missä 5-vuotiaallekin. Hän kaipaa rakkautta, lempeyttä ja huolenpitoa vieläKIN


    • äippäliini

      Juup. Olen samaa mieltä. On lapsen nöyryyttämistä, että jos hän on jo jollain tavalla yrittänyt siivota (omalla tavallaan), menet ja revit pois hänen aikaansaannoksensa. Ehkä pitäisi sanoa, että kiva että olet siivonnut mutta äiti siivoaisi vähän eri tavalla ja antaa sitä opastusta. Oletko katsonut että tavaroitten paikat ovat helppoja lapselle? Esim. jonkun alas ottaminen on lapselle helpompaa kuin sen nostaminen takaisin. Ja kaappien tai laatikoiden avaaminen voi olla hankalaa jne jne.

      Samoin mielestäni kuulostaa siltä, että hän voi olla pikkusisarelleen kateellinen huomiosta : Hän kyllä opastetaan, minua ei. Aina puhutaan kuin "isomman pitäisi ymmärtää". Lapsi on kuitenkin lapsi. Lapsi ei osaa tehdä eroa iän mukaan, varsinkaan omassa perheessään, ollessaa siellä itse lapsi. Samalla kun opastat 5vuotiasta, voit opastaa 8-vuotiasta ja kohdella heitä tasapuolisesti iästä huolimatta. Jatkuva "pienempi tarvitsee nyt apua, selviä sinä yksin" tekee hallaa itsetunnolle= tulee hylätyksi.
      nm. kokemusta omasta lapsuudesta

    • Papan oppiin

      No jos kerran on oma huone,ja huoneessa ovi eikö sitä saa kiinni??Toiseksi miksi hommata lapsia,jos ei pysty pitämään kuria yllä,tullaan keskustelu palstalle valittamaan,kun kullan nuppu ei nyt siivoa jälkiään,vanhat kasvatus menetelmät kunniaan,remmiä ja taas remmiä..

    • ...

      anna sille 2€ niin tulee puhdasta jälkeä ja äkkiä!!

      • Haukikeitto

        Noita ei saa palkita rahalla.


    • 3-lapsen äiti Lapist

      Itse opetan lapset pienestä pitäen siihen, että lelut ym kerätään niille kuuluviin paikkoihin. Itse tietysti olen aluksi mukana ja opetan ja neuvon. Minulla on kaksi lähes täysi-ikäistä lasta sekä päiväkoti-ikäinen. Heille kaikille olen opettanut samalla metodilla. Jos äiti joutuu siivoamaan leikit ym, niin äiti siivoaa ne siten, etteivät kyseiset lelut ole kuukausiin käytettävissä. Kouluikäisenä lapset tiesivät, etten pyykkää heidän vaatteitaan, mikäli niitä ei tuotu pyykkikoriin lajiteltuina. Tyttäreni oppi pyykkäämään omat vaatteensa (ja muidenkin siinä sivussa) eka luokalla. Keskimmäinen lapseni (poika) tietää viikkosiivouspäivinä, että hänen työnsä on viedä matot ulos ja tampata ne kunnolla sekä lähteä pikkuveljensä kanssa ulos siivouksen ajaksi. Normaali kotitöistä en ole ikinä maksanut yhdellekään lapselle, koska siitä ei makseta minullekaan.
      Tänäänkin 4-vuotias poikani tiesi kerätä lelunsa pois lattialta, kun ilmoitin alkavani imuroimaan. Eikä siitä edes tarvinut neuvotella. Kiitin lastani reippaudesta ja äidin auttamisesta. Kummallakin oli hyvä mieli.
      O

      • m.43.1/2

        kuulostaa ihan ihanalta tuon vanhemman pojan siivous:D,,,,


    • dreammother

      ISKEKÄÄ TURPAAN NIITÄ PENTUJA NIIN ETTÄ MAITOHAMPAAT LENTÄÄ NII OPPII

      • häh...

        Onkohan sinulta pienenä lyöty maitohampaat kurkkuun.


      • Ehkäpä useampikin lä

        Mene hoitoon pipipää, tai miksi et kuule menis uimaan vähän liian kauas myrskyllä!!
        Sua ei kukaan kaipais!


      • Tosi hyvä idea
        Ehkäpä useampikin lä kirjoitti:

        Mene hoitoon pipipää, tai miksi et kuule menis uimaan vähän liian kauas myrskyllä!!
        Sua ei kukaan kaipais!

        Voithan sää mennä maalitauluksi, että saavat harjoitella lättyyn lyömistä sinun hammasrustoosi.
        Voin kuvitella että on kyllä oksettavassa kunnossa, mutta voishan niitä muutaman kerran moukaroida.
        Muutapa lässäys voisi olla kovempikin.


    • ex-siivousvammainen

      En nyt ota kantaa siihen, onko kyse laiskuudesta, mustasukkaisuudesta tai pelkästä lapsuudesta, mutta kerronpa, että itse olen ollut täysin siivousvammainen. Äitini on aina siivonnut puolestani, ja siisteyden ylläpito on täytynyt opetella aikuisiällä, ja vasta nyt kun on omia pieniä lapsia, olen oikeasti oppinut, miten se tapahtuu. Parempi on oppia se, että kun siivoaa joka päivä vähän, niin ei synny kaaosta... itsekin opetan lapsia siivoamaan jälkensä, joskaan en kovin tiukkapipoisesti.

      Ennen en jotenkin koskaan tiennyt, minne mikäkin tavara kuului. Ja jos vaikka tiesinkin, että pinnit ja hiuslenksut kuuluvat kampauspöydän laatikkoon, niin en osannut säilyttää niitä siellä, koska niiden oli jotenkin pakko lojua siinä näkösällä. Nyt olen myöhemmin tajunnut, ettei siinä ole mitään järkeä, helpompihan se on, että ne ovat siellä laatikossa. Olisiko kenties poikasikin tälläinen "siivous-vammainen"? Paras keino oppia on, että hankit hyllyihin LÄPINÄKYVÄT laatikot, laitat jokaiseen laatikkoon kontaktimuovilla nimilapun mitä siellä säilytetään (poikasi osaa varmaan jo lukea) ja autat poikaasi siivoamaan. Kyllä hän ajan mittaan huomaa, että näinhän tämä onkin helpompaa. Tämä on asia, johon täytyy jotenkin havahtua, kaikki eivät todellakaan osaa siivota, vaikka haluaisivatkin. Eikä siitä ole apua, että käskee siivoamaan, sitten sitä vain hädissään siirtelee kamoja nurkkiin kun ei ymmärrä mihin ne kuuluu. Se on eräänlaista sokeutta. Älä ole huolissasi, voit kyllä opettaa pojan siivoamaan, ja jos hän ei opi, niin anna olla!

      • mummo jo

        Minun lastenlapsi tyttö 8-vuotias on myös laiska siivoamaan. Sanoinkin hänelle että mikähän sinusta sitten isona tulee . Tyttö vastasi että minusta tulee laiska kotirouva . Sanoin että etsi sitten rikas mies jolla on varaa ottaa siivooja .


      • nimilappu

        Samannäköiset laatikot eri tavaroille on vihoviimeinen keino. Silloin joutuu pysähtymään jokaisen rojun kanssa ja miettimään mihin sen heittäisi kun taas jos säilytysboksitkin ovat erilaisia, niiden hahmottaminen on helppoa.


    • kotihengetär-50

      moi mulla on poika 5 vuotta siivoaa kun avustaa & ITTEKUN SIIVOON NIIN PYYHKII KYLLÄ PÖLYT & IMUROI MUTTA VIIKKO RAHAN SAA KUN ;;SIIVOO OMAN HUIONEEN JOTEN KUTEN MUTTAVEI KYLLÄ 5 VUOTIAALTA VOI OIKEIN ENEMPÄÄ VAATII ;;KYLLÄ HÄN PYYKKI PÄIVÄNÄÄN TUPO OMASTA SÄNGYSTÄÄN LAKANAN & PUSSILAKANAN & TYYNYLIINAN PESUUN ;;& VIE TUULETTUMAAN TÄKKINSÄ & TYYNYNSÄ ::IMUROISIT ;; MUTTA IMUROIN HÄNEN JÄLKENSÄ PAREMMIN & KANNUSTAN ETTÄ HYVÄ TULI SE ON SÄÄNTÖ KUN OLEN YKSIN HUOLTAJANA & PIENI VAUVAON SIT VIELÄ NÄÄ LAPSET OVAT SAMAN ISÄN MUTTA ISÄ LÄHTI TOISEN NAISEN MATKAAN KUN OLIN LAITOKSELLA ,.,MUTTA PÄRJÄÄN KYLLÄ & MENEE PAREMMIN LASTENI KAA ;; ELÄ TAPPELE LAPSESI KAA SILITÄRAUHALLISESTI NIIN KIUEKII ENSIN HUUSIN & ÄÄNEKKÄÄSTI SANOI SIT JOTENKIN OPPI SANOO MULLE ÄIPPÄ JOKO IMUROIN SANOIN ETTÄ PERJANTAISI ON SIIVOUS PÄIVÄ
      EI ÄLÄ SITÄ TEE VAAN SANO POJALLE TUUS KATTOO MAHTUUKO TÄNNE KUKAAN SIT SE YMMÄRTÄÄ SANOO EI MAHDU SANOIN MITÄ PITTÄÄ TEHDÄ SIIVOTA & JÄRJESTÄÄ TAVARAT HYLLYYN & LELU LAATIKKOON & SEN HÄN TEKKEE NYT JOKA ILTA YRITÄ JAKSELLA ÄIPPÄ HELSINGISTÄ

    • ANTEEKSI ÄITI

      Anteeksi äitini, muutan tapani ja lupaan olla kiltti poikasi.

      • äiti ilman hampaita

        saat pitää maitohampaat suussasi.


    • asdfafa

      Anna pojan siivota vaan ite .Nykyään ollaan ihan liika curling vanhempia tehdään kaikki lasten puolesta

      • pyytävä poika

        on joku paskarantu housuissa kulkeva nelikymppinen äijän jässikkä, joka ei tiedä mikä sukka on puhdas ja mikä ei. Saati mihin sen likaisen sukan veisi.
        Näitä uusavuttomia äidin kultapojuja ja tyttöjä alkaa tipahdella kohdalle ihan jokapäiväisenä tuttavuutena ammatin puolesta.

        Ei äideilläkään järki päätä särkemään asti pääse. Odottavat vielä nelikymppisenkin pikku äidin kullan oppivan tuomaan sukat, ainakin edes toisen niistä, pesuun.


    • patakuha

      Kai teilläkin on karkkipäivä kerran viikossa. Eli karkit saa vasta sitten tassuun kun huone on siisti!!! Parempihan se hampaille on jos ei huonettaan siivoa mutta häviipähän napero edes jonkun edun...

      • dreammother

        ei ole hampaita nakeroilla KUN ON ISKETTY MAITOHAMPAAT KURKKUUN TOTTELEMATTOMUUDESTA, IKENILLÄ HE JÄYSTÄVÄT LAKUMATTOA


      • hammaskeijuko se
        dreammother kirjoitti:

        ei ole hampaita nakeroilla KUN ON ISKETTY MAITOHAMPAAT KURKKUUN TOTTELEMATTOMUUDESTA, IKENILLÄ HE JÄYSTÄVÄT LAKUMATTOA

        Vieläkö sinä täällä vikiset?
        No,noh, menepäs nyt ottaan lääkettä ripiään!!


      • ??????

        Sinä tuota aloitusta, lapsihan on siivonnut, mutta tämä, suoraan sanottuna, hullu akka menee ja repii kaiken lattialle, eihän se lapsi koskaan saa karkkia kun ei kelpaa se että on siivonnut omalla tavallaan. Ja kerro sinä tai aloittaja, miten luulette että 8-vuotiaalla on sama käsitys siististä tai likaisista vaatteista kuin aikuisella ? Ei lapset ole turhantarkkoja, eikä pidäkään olla, tuolla iällä.


    • herneitä nenässä

      Meiltä vanhemmilta odotetaan pitkää pinnaa, joskus se katkeaa, mutta yritetään jaksaa. Lopussa kiitos seisoo!

      Mielestäni kasvatuksessa on tärkeää että molemmat vanhemmat ovat "yhtäköyttä asiasta" oli se sitten siivous tms. asia, jos toiselta menee hermot ja antaa periksi - niin toinen jatkaa siitä mihin toinen jäi. Ei se meilläkään ihan näin toimi ja miehestäni siitä välillä muistuttelen.

      Tehkää kotiin selvät ja helposti ymmärrettävät säännöt. Tietenkin 8-vuotiaalta voi vaatia enemmän kuin 5-vuotiaalta ja täytyykin. Mielestäni kannattaisi opettaa lapset siihen että kun leikitään jotain leikkiä ja ennenkuin siirrytään seuraavaan leikkiin/asiaan niin jäljet siivotaan tai kun pelataan yhtä lautapeliä niin ennenkuin aloittaa seuraavan pelin niin ensimmäinen takaisin pakettiin ja toinen käyttöön. Eihän se aina näin tietenkään suju, mutta tavoiteena kuitenkin näin ja kun sitä on jauhannut 100 kertaa ja puoliso toisen sata niin varmaan jotain on lapsen aivonystyröihin tarttunut.

      Minä olen sitä mieltä että kasvatuksessa saa käyttää kiristystä ja lahjontaa, tärkeintä on kuitenkin että pysyy sanojensa takana ja toteuttaa uhkailunsa/lupauksensa. Tästä kiristyksestä ja lahjonnasta olen keskustellut myös ammattilaisten (neuvola-tätien) kanssa ja he ovat myös omiinsa sitä käyttäneet ja pärjäilleet.

      Kasvattaminen/vanhemmuus ei todellakaan ole helppoa, siihen ei kukaan ole vielä osannut tehdä täsmäopasta (yritetty toki paljon on) eikä kukaan koskaan tule tällaista tekemäänkään uskoisin. Ja ne joilla ei ole omia lapsia ovat "parhaita kasvattajia" > jättäkää sellaisten kommentit omaan arvoonsa > sanokaa vaikka että sinähän sen parhaiten tiedätkin ;-) ja hih.

      Voimia tärkeään tehtävään! Ja muistakaa: Mitä taakseen jättää sen edestään löytää - viimeistään murkkuna!

    • lovetti

      Itse olen 12,ja voin sanoa että se ei tunnu kivalta jos pikku sisarta autetaan muttan itseäni ei,isosiskoni ei tarvitse edes siivota kun äiti siivoaa siskon huoneen mutta minä joudun siivoamaan itse,ei kiva.

      • lovetti

        Ja niin,kysy häneltä inhottaako häntä vaikka hämähäkit,itse sen takia vihaan siivoamista.


    • epäkäytännöllinen

      On olemassa erilaisia ihmisiä, ei ole mitään takeita että tiedemieskään välttämättä selviäisi helposti sekaisen romukasan selvittämisestä. Se vaatii ihan omanlaisiaan ominaisuuksia. Ne kenellä on siivoamisen lahja, heidän on vaikea sitä kenties ymmärtää. Voi esim. olla yksinkertaisesti vaikeaa saada päätään sellaiseen olotilaan, jota siivoaminen vaatii, ja sen olotilan saavuttamiseksi joutuu pinnistelemään tosissaan.
      Itsekään en saa sopivaa olotilaa määrättyyn kellonaikaan, onneksi se kuitenkin aina välillä tulee.

    • Vlintaa

      Valitse a. tunti turpaan
      b. siivoa huoneesi

      • toinenkin pöpilö

        Nyt on kyllä aika mennä ottaa lääke tai kaksi.
        Ja sinäkin voit mennä lättyyn hakkaajien kokeilumaalitauluksi. Oiiiiikein hyvin sinun älykkyysosamäärällesi se sellainen sopisi, ajatteleppa itekki.


    • 3 lapsen äiti

      Täällä on paljon hyviä näkökulmia tähän asiaan...Olen itsekin sitä mieltä, että 8 -vuotiaan tulee jo itse siivota. On kuitenkin otettava lapsen kehitysvaihe huomioon. Olen kuitenkin useiden kanssa samaa mieltä siitä, että lapsesi tarvitsee ohjausta siivoamisessa. Tiedän itsekin syyllistyväni tuohon "äänen korottamiseen". Olen kuitenkin lapselleni läsnä. Meillä siivotaan usein leikin varjolla. Ensin siivotaan vaikkapa kaikki punaiset, sitten siniset, tai vaikkapa kaikki A:lla alkavat, jne. Lapset usein keksivät itsekin leikkejä siivoukseen, mm. Onkimalla tavaroita. Itse en juurikaan tee mitään muuta kuin kannustan,...joskus saatan vaikkapa lukea jotain romania samassa huoneessa. Joskus siivous kestää tunninkin, joskus vain 20 min tai vähemmän, riippuu tahdista.

      Nykyään meillä on yhdessä sovittu sääntö, että leikit laitetaan pois klo 18.30 ja siivota saa klo 19 tai 19:30, jolloin on iltapala. Jos lelut ei ole paikoillaan, ne laitetaan isoon säkkiin ja viedään varastoon. Näin on tarvinnut tehdä vain muutamana iltana. Varastossa olen sitten heti käynyt säkit läpi ja katsonut, mitkä lelut säästetään ja mitkä menevät kiertoon/roskiin. Sunnuntaina lapset saavat sitten molemmat 2 lelua varastosta.

    • muahahahahah

      Superkasvattajat kaikkitietävät näemmä jakavat tähänkin keskusteluun miinusta kaikille, jotka eivät ole 8-vuotiaan lapsen hyssyttelyn kannalla.. hauskaa. Montako plussaa annoitte omillenne?

    • monen lapsen äiti

      on 3 sijoitettua lasta reilusti kaikki yli 10-vuotiaita kaikki. Perjantaisin on siivouspäivä ollut aina ja heidänkin pitäisi oma huoneensa siivota. Homma on tosi väkinäistä ja saan monta kertaa patistella aloittamaan. Kerran tässä kotilomilla sisarukset olivat kai valittaneet äidillensä, että heidän pitää siivota huoneensa. Nyt kertoivat, että äiti oli sanonut, että minä saan heistä "niin paljon rahaa", että huoneiden siivous kuuluu minulle. Ja oli luvannut soittaa sossulle, että teetän lapsilla rasittavia töitä!

      Itse olen sitä mieltä, että olen vastaanottanut kasvatustehtävän, johon tietysti kuuluu kaikkien asioiden opettelu, joita tarvitaan kun ollaan isoja ja jalat ovat oman pöydän alla. Eli meillä kyllä jatkossakin siivotaan.

      Mielestäni 5 ja 8 vuotiaat ovat kuitenkin ihan liian pieniä siivoamaan omia huoneitaan yksin. Kun omat ja sijoitetut olivat pieniä, niin siivottiin yhdessä. Olin "työnjohtaja", joka antoi neuvoja mihin viedään roskat, mihin pyykit. Pienet matot veivät itse tamppaustelineelle. Tavarat menivät paikoilleen, kun olin siinä neuvomassa. Lopuksi vaihdettiin yhdessä lakanat ja pesin lattian ja laitoin matot. Lopputulokseen oli kaikki tyytyväisiä ja sitten voitiin syödä vaikka jätskit.

      • lapset.

        Osaavat siivota huoneensa,jos niitä opetetaan ja vaaditaan niin tekemään. Osaahan jo 8 vuotias näpytellä tekstareita ja pelata tietokonepelejä,joten siivoaminen on niiden rinnalla huomattavasti helpompaa. Näin lapsikin oppii tarpeellisia taitoja tulevaisuutta varten. Siivoamisesta ei pitäisi maksaa mitään,koska sen pitää kuulua aivan tavalliseen yhteiseloon perheessä. Muistan kun olin itse nuori, alle kymmenen. Kävin silloin jo kaupassa ostamassa ruokatarvikkeita,siivosin,lämmitin puulämmitteisen saunan,kannoin pihakaivosta saunaan vedet,kitkin kasvimaat,talvella tein lumitöitä pihamaalla,raput ym,puhdistin lumesta,hain postit ym.Silti jäi aikaa läksyjen tekemiseen,harrastuksiin ym omaan aikaan. Ei lapsi opi mitään tekemään,jos sitä ei opeteta tekemään. Nykyajan vanhemmilla on vanhemmuus hukassa,ollaan vaan lapsien kamuja ja hyssytellään tenavia. Ei vielä 10 vuotta sitten ollut näin paljon uusavuttomia,kuin nykyisin.


      • snanny

        8-vuotias kiukuttelee eikä "ymmärrä, muista" mitään, koska annat huomiosi nuoremmalle eli 5-vuotiaalle. Tee molemmille kuvallisia ohjekortteja mikä mihinkin kuuluu ja kumpikin kyllä kiikuttaa ne sinne. Voit vielä sanoa, ettei jos eivät tiedä niin voivat sinulta käydä kysymässä, ja annat vinkin. Älä itse siellä hästää toista neuvomassa ja toinen saa olla oman järkensä varassa vaikkei sitä vielä juuri ole tuonikäisellä. Ole vain taustatuki ja anna lasten hoitaa hommansa ikänsä mukaan. Isommalle enemmän ohjekortteja ja pienemmäle vähemmän. Palkinnot myös tarvitaan! Jotain kivaa, kun kaikki hommat on tehty omien taitojen mukaan. Yhteinen pelihetki, ruuanlaittoa, leikkiä ulkona yms. Nyt olet kyllä itse aiheuttamassa tuon käytöksen. Ei 8-vuotias ymmärrä että pienempi saa äidin huomion vain siivousopetuksen takia vaan vain sen, että pienempi sen saa vaikka tämä kasivuotiaskin sitä haluaisi. Jaapa huomiosi lapsillesi tasapuolisesti niin säästyt monilta ongelmilta myös jatkossa. Katkeruus jää lapsen mieleen aikuiseksi asti jos häntä kokee ettei ole ollut yhtä arvokas saamaan vanhemman huomiotai kuin sisarus oli kyse mistä arjen hommasta tahansa.


      • tjep
        lapset. kirjoitti:

        Osaavat siivota huoneensa,jos niitä opetetaan ja vaaditaan niin tekemään. Osaahan jo 8 vuotias näpytellä tekstareita ja pelata tietokonepelejä,joten siivoaminen on niiden rinnalla huomattavasti helpompaa. Näin lapsikin oppii tarpeellisia taitoja tulevaisuutta varten. Siivoamisesta ei pitäisi maksaa mitään,koska sen pitää kuulua aivan tavalliseen yhteiseloon perheessä. Muistan kun olin itse nuori, alle kymmenen. Kävin silloin jo kaupassa ostamassa ruokatarvikkeita,siivosin,lämmitin puulämmitteisen saunan,kannoin pihakaivosta saunaan vedet,kitkin kasvimaat,talvella tein lumitöitä pihamaalla,raput ym,puhdistin lumesta,hain postit ym.Silti jäi aikaa läksyjen tekemiseen,harrastuksiin ym omaan aikaan. Ei lapsi opi mitään tekemään,jos sitä ei opeteta tekemään. Nykyajan vanhemmilla on vanhemmuus hukassa,ollaan vaan lapsien kamuja ja hyssytellään tenavia. Ei vielä 10 vuotta sitten ollut näin paljon uusavuttomia,kuin nykyisin.

        meillä siivottiin joka perjantai tai lauantai koko talo kun olin lapsi. me lapset osallistuttiin minkä pystyttiin. vaihdettiin lakanat, tampattiin mattoja, pyyhittiin pölyjä, imuroitiin, tiskattiin jne. oli kivaa kun vanhempien kanssa tehtiin yhdessä eikä siitä edes neuvoteltu että siivotaanko vai ei, sitä muuten siivottiin.
        yläasteella ja lukiossa siivous jostain syystä lankesi mulle vanhimpana lapsena ja siivosin ainakin alakerran joka viikko. meidän lasten huoneet oli yläkerrassa ja niitä ei ollut pakko siivota joka viikko enää siinä vaiheessa. välillä siivosin alakerran nenä nyrpällä, välillä ajattelin että äiti ja isä töistä tullessa on iloisia kun on siistiä. ja niin olivatkin. kyllä lapsikin osaa ajatella joskus että ilahduttaa vanhempiaan siisteydellä. mutta pikkusisko ei pistänyt rikkaa ristiin siivouksen kanssa.
        nykyään meidän kotona ei siivota joka viikko. lapsiakaan ei kyllä ole, katsotaan sitten kun on, miten asiat menee. tavarat järjestellään, pyykkiä pesen niin usein kun tarvitsee ja tiskitkin pesee kone. siskoni koti taas on supersiisti, ehkä siksi, että hänen ei lapsena tarvinnut ottaa vastuuta siivouksesta.
        korostan kuitenkin luettuani näitä vastauksia täällä, että näennäisistä ikäkausien osaamisista ja osaamattomuuksista huolimatta JOKAINEN LAPSI ON YKSILÖ joka osaa ja tykkää eri asioista. jos sinun lapsi osaa ja tykkää jostain, ei se tarkoita että saat sillä nokittaa toisen lasta tai kasvatusta jos se lapsi ei osaa tai tykkää. minä ja siskokin oltiin ihan erilaisia ja ollaan edelleen. sisko ei koskaan ajatellut että äiti voisi ilahtua siististä kodista. minä olin se vastuuntuntoinen. eikä siitä muuten maksettu.
        ap kirjoitukseen ehkä se kommentti kun monelta muultakin, että lopeta se rähjääminen. hyviä kommentteja olit saanut joiltakin, asiat on todennäköisesti järjestettävissä muulla kun mahtavvalla huudolla.
        tsemppiä kaikille lasten kasvatukseen!


    • Jokke..

      Tuollaisia ne kakarat on. Onneksi itse olen ollut viisas ja enkä ole tehnyt omia lapsia. Paljon rauhaisempaa elämää.

      • mummo jo

        Sen huomaa jo näistä vastauksista kun lukee niitä . Tietenkin elämä on rauhallisempaa ilman lapsia. Mutta jokainen normaali mies ja nainen haluaa perillisiä .


      • kiitti vaan
        mummo jo kirjoitti:

        Sen huomaa jo näistä vastauksista kun lukee niitä . Tietenkin elämä on rauhallisempaa ilman lapsia. Mutta jokainen normaali mies ja nainen haluaa perillisiä .

        No minä en sitte varmaan ole normaali kun en perillisiä halua!!


    • **

      takamukseen

      • Parempi kännykkä

        "Remmi Apeli",kyllä siitä on ollut "puhetta"


    • Saatanan tollot

      Ootte ihan vitun uusavuttomia koko sakki. NETISTÄ kysyt miten lapsen kanssa toimit*? HUH HUH HUIJAA. Miten ihmiset ennen mahtoivat pärjätäkään ilman nettiä ja suomi24:n auttavaa väkeä. Soita nyt vielä 112:een "mun lapsi ei siivoo!!! mitä mä teeeeen-!!!"

    • ex-hypersiivooja

      Mielestäni olen lukenut ammattilaisten neuvoja, että lapsen tulee antaa leikkiä leikkinsä rauhallisesti, eikä koko ajan patistella siivoamaan. Toki voi opettaa että yksi leikki kerrallaan, mutta monesti se unohtuu leikin tiimellyksessä. Sitten voi iltaisin keräillä yhdessä lapsen iästä riippuen leluja, ja välillä voi osan ottaa varastoonkin, ja vaihdella niitä leluja mitä esillä pitää. Liika tavara ei ole edes hyvästä.

      Kahdeksanvuotias osaa jo siivota, mutta kaikki ei ole luonteeltaan siistejä tai järjestelmällisiä, toiset taas on, Mutta liika patistaminen ei tee hyvää. Nimimerkillä kokemusta on. (tuli vain jatkuvaa riitaa)
      Kerran viikossa siivous on ihan hyvä tapa, mutta ikä huomioiden tehvävät.

      Tappelua ei kannata synnyttää, kokeile palkitsemista. Meillä on tapana, että viikkoraha tulee kun on viikkosiivuous omassa huoneessa tehty. Se voisi sisältää tavaroiden järjestelemisen, äiti sitten imuroi:)
      Parin vuoden päästä 8-vuotiaasi voi sitäkin tehdä, osaahan nyttenkin mutta jos nyt aloitat vähitellen.
      Kehu suorituksia, pieniäkin. Se kannustaa jatkamaan, ja vältä korjaamasa lapsesi nähden kaikkea hänen aikaansaannoksiaan.

      Tosin varaudu teini-ikäisen sotkuisuuteen ja laiskotteluun:)
      Jotkut teinit ovat kauheita sottapyttyjä, ja nauttivat siitä. Jotkut taas alkavat siivoamaan vasta tuolloin, kun haluavat siistin huoneen.

      Itse olen sitä mieltä, että äitin patistelut kyllä auttoivat oppimaan siivoamista, mutta liika neuroottisuuskin voi tarttua. Pitää oppia elämään pienessä epäjärjestyksessäkin, varsinki lapsiperheessä. Ei se tee kenestäkään huonoa äitiä, vaikka tavarat eivät olisikaan tiptop!!!!!
      Itselläni meni kauan tajuta, että on ok ettei kaikki kiillä ja muutama villakoira voi lattiallakin olla, ja silti olen hyvä äiti!

    • hyvin menee

      Olen kokemukseni kautta jälkiviisas ja haluaisin että vanhemmat ymmärtäisivät ottaa huomioon nämä asiat. Tottakai lapset saattavat tehdä mitä vain tai keksiä mitä vain ettei tarvitsisi siivota kun se ei ole mukavaa tai jos ei muidenkaan lasten tarvi, niin kuin lapsilla on tapana verrata. Itselläni oli yhden pojan kannssa tällaisia ongelmia kun hän oli nuorempi. Se oli aina joo, joota tai minä kohta tai jotain muuta eikä homma edistynyt yhtään. Aika kului ja poikani tuli murrosikään ja teini-ikään, alkoi ongelmat lisääntyä, ja lopulta hän itse sanoi noin 16 vuotiaana ettei kykene hahmottamaan mistä aloittaa ja mihin lopettaa. Aloin miettiä ettei kaikki ole kunnossa. Poikani masentui kun en kyennyt häntä auttamaan tai en tiennyt vielä mitä tekisin. Sitten jouduin tilaamaan hänelle psykologille ajan jossa kartoitettiin hänen ongelmaansa. Ongelmat vain pahenivat ja monen lääkärissä käynnin ja viimeisen tutkimuksen myötä neuropsykologin tutkimuksissa ilmeni pojallani ADHD eli tarkkaavaisuus ja ylivilkkaus häiriö (21 vuotiaana). ADHD oireyhtymässä ylivilkkaus häviää tai vähenee mitättömiin aikuistuessa mutta tarkkaamattomuus säilyy ja pään sisäinen levottomuus lisääntyy, tai sitten ylivilkkautta ei kaikilla ole ollenkaan. Tämä selitti sen ettei hän kyennyt lapsenakaan hahmottamaan ja hänellä ei tarkkaavaisuus riittänyt järjestämään asioita niin että hän olisi kyennyt siivoamaan itsenäisesti. ADHD:ssä oman toiminnan ohjaus on puutteellista, on vaikea aloittaa asioita ja työmuisti on huono. Ota ihmeessä tällaiset asiat huomioon, älä pakota lasta siihen mihin hän ei mahdollisesti kykene ja ohjaa, kannusta ja kehu kun pienikin homma on tehty tai onnistunut. Heillä itseluottamus säilyy ja kasvaa, eikä he tunne itseään hölmöksi ja nujerretuksi. Nuori saattaa omien ongelmiensa seurauksena lähteä hakemaan apua ja lohtua erilaisista päihteistä ja huonosta seurasta. Tutkiskele poikia ja heidän käyttäytymistä, onko se todella laiskuudesta ja viitsimisestä kiinni vai onko taustalla todellinen ongelma.

    • 6915

      Siis ei hyvänen aika teitä nykyajan vanhempia! "taskurahalla koitettu lahjoa" ei jumalauta, kuinka tyhmiä te ihmiset olette??

      Neuvoja en anna, mutta ajattelemisen aihetta kuitenkin: mistähän johtuu että vielä muutama kymmenen vuotta sitten lapset oli vanhempien komennettavana ja kasvatettavana eikä toisin päin? Että lapset käyttäyty siivosti eikä hyppiny vanhempien silmille?

      Nyt jos vielä tuota pohditte ettekä tiedä niin vastaus on että sillon osattiin vielä lapsia kasvattaa ja KURITTAA. Eikä rutistu turhasta, perkele. Saamarin uusavuttomat vanhemmat, lapsen teko tässä maassa pitäis kieltää lailla.

    • Isofaija

      Niin, missä isän malli on? Onko saanut lemput perheestä ennen aikojaan? Miehenalku tarvitsee kotona ja koulussa miehenmallin. Minne olet sen lempannut? Mikset ajatellut asioita ajoissa?
      Lempattu isofaija

    • Ãñõ Ñÿýmíñéñ

      "Poika ei selkeastikaan ajattele etta siivoaa huoneensa itseaan varten, vaan ajattelee etta se on tehtava minun hyvakseni."
      Miksi hän mitenkään muuten asian ajattelisi? Ehkä yrität liikaa, tunnut lapsestasi tosikkomaiselta pikkuasioihin tarrautujalta, suorastaan ilkeältä ihmiseltä. Lopeta tuollainen kun se selvästikään ei toimi.

    • :----------)

      harva 8v tajuaa et se huone siivotaa itteesä vartenn. koittakaa keskustella asiasta rauhallisesti ja kerrot mitä allergioita yms tulee jos huonetta ei siivoa.

      • 132ytr

        jos jättää siivoamatta höpöhöpö


    • Rööriiiiiiiii

      Pitäkääpäs vaihteeksi koko perheen kesken sellainen päivä, että sinä ja perheen isä panette koko päivän olohuoneen sohvalla ja jätätte lapset omiin leikkeihinsä. He saavat vapaasti vaeltaa koko päivän sisällä ja ulkona heräämisestä tasan keskiyöhön asti, kunnes pyydätte heidät nukkumaan.

    • En jaksanut lukea neuvoja. Poikani 15 v, ei siivoa. En käy enään hänen huoneessan. Ikuinen riita asiasta loppunut. Puhtaita vaatteita kun ei ole kun en niitä lattialta hae. JNE. Elämä opettaa, laita ovi kiinni. Älä stressaa tosta kun huolet on suuremmat kohta. Nauti nyt kun hän on kotona.

    • Äläviiti

      En lukenut aikaisemmin saamiasi vastauksia, mutta...
      Voisiko olla niin, että 8-vuotiaanne kaipaa enemmän huomiota?
      Huomiotahan saa helposti olemalla v.mäinen kakara tai sitten se "Herran terttu".
      Jospa unohtaisit nuo siivous rutiinit ja herättäisit vanhemman lapsesi (8v)aamuisin vartin-puoli tuntia ennen muita. Viettäisit hänen kanssaan kahdenkeskisen hetken ilman muita? Kahvikuppi, piirrustuspaperi kynä ja hymy... Kerro hänelle, kuinka ylpeä olet hänestä, kuinka upeita piirrustuksia hän tuo kotiin ja kuinka paljon elämääsi helpottaa se, että hän ymmärtää olevansa nuorempien lapsien "idoli'.
      Hienoa, että olet saanut lapsesi tajuamaan, että jokaisella on tehtävänsä. Olet suoriutunut monista vaikeista asioista, mutta muista rakas keskustelunaloittaja, että puhut LAPSISTA! Omista lapsistasi!
      He kilpailevat huomiostasi hamaan tulevaisuuteen asti.
      Rakasta heitä yksilöinä, älä yhtälöinä.

      • Äiti70+4

        ...VASTUUTA lapselle kehitystason mukaan juuri niin paljon kuin kykenee hoitamaan. Kasvatuksessa JOHDONMUKAISUUTTA ja SELKEYTTÄ. KEHUJA, KEHUJA JA KEHUJA "oikein" tehdyistä asioista ja konkreettista neuvontaa, jos asiat ei suju... Ensimmäinen vastaaja jo sanoi oikeastaan kaiken tarpeellisen. Olikohan se Dr Phil vai joku muu viisas, kun kertoi vähän vanhemman lapsen, joka ei huolehtinut huoneensa siivoamisesta, vastanneen kysymykseen, "Mitä huoneesi siivoaminen tarkoittaa?", että ikkunoiden pesemistä ja verhojen vaihtamista jne. kaikkea mitä äiti/isäkin tekee. Kyllä lapselle pitää selittää mitä siivoaminen hänen kohdallaan tarkoittaa, selkeästi ja yksityiskohtaisesti. Ja tietenkin valvoa hänen tekemisiään MONEN MONTA KERTAA. Tavoitteena itsenäisesti toimiva yhteiskuntakelpoinen ihminen, mutta vasta monen miljoonan toiston jälkeen!


      • eu-laali-a

        Mitä helekutin väliä sillä huoneen siivoamisella on!
        EI MITÄÄN!
        nauti terveestä lapsestasi joka voi juosta ja kiivetä, hyppiä ja riemuita, touhuta ja nauraa!
        Terve lapsi kaikin puolin...ja sinä itket joutavaa...siivoamista!
        Asiaa joka kuuluu aikuiselle!
        Pidä huolta lapsestasi, iloitse hänestä ja hänen kyvyistään ja taidoistaan!

        Vois laittaa vaikka millaisia linkkejä vammaisiin...ja muihin avuttomiin jotka ei osaa eikä pysty siivoamaan!
        Ja kuka ne lelut on sinne laahannu!
        Itte olette ostaneet, älä vieritä lapsen syyksi, vie lastensairaalaan tai lastenkotiin kossa niitä osataan arvostaa jos se siitäkin on kiinni...köyhille lapsille joilla ei mitään ole,m Virossa ja muualla...
        Häpeä vähän!


    • aleksejv85

      helppo homma: annat lapsen pois, teet hänestä hyviä fileitä ja myyt torilla ja tienaat rahaa ja pääset ongelmista samalla eroon, tai sitten viimeisenä vaihtoehtona hankit ITSELLESI lastenkasvatustaitoja :) Muista, että lapsesi on vasta kahdeksanvuotias. Sinullakin on varmasti jotakin, jota et voinut noin nuorena vielä ymmärtää? Hyvä vanhempi osaa aina ottaa huomioon lapsen iän ja henkisen tason.

    • Osaa 8-vuotias jos vain haluaa. Kun siivoamisen palkintona meillä on ollut esim uusi peli odottamassa niin pölyimuri ja siivousliina ovat löytyneet, tavarat on laitettu paikallaan. Herätessään tämä 8-vuotias poika alkoi kiskoa lakanaa paikalleen ja kykynsä mukaan laittoi peittoa päälle, enempi tämä tahdon asia on. Leluja huone ei ole pullollaan joten tämä auttaa järjestyksen ylläpidossa, perjantaisin katsotaan aina että huone on kunnossa kun viikonloppu alkaa. Tämän ikäiset ovat nopeita oppimaan, rakennetaan legoista, pelataan pelejä ja tehdään kaikkea mikä tuntuu kivalta. Ei pidä mennä lankaan että "en mä osaa" ja joutuu tekemään itse aina kaiken.

    • mk

      Tartte siivota koska sitä varten on vanhemmat ja vasta siinäyli 10-vuotiailta voi vähän vaatia siivoomista. Itsellä tyttö jo melkein 16v ja en koskaan ole siivoomaan käskenyt mutta kun ikää tuli siivoaa vapaaaikoinaan koko riviraliasunnon ihan pyytämättä ja on kiva menna siistiin asuntoon töistä tullessaan. Itse miehenäkin siivoan ja siitä tehdään ihan liian iso asia kun omaan 77m2 rivarin siivoamiseen menee nojn 3 tuntia ja ei sitä joka viikko tartte siivota kun pitää tavarat järjestyksess niin riittää imurointi kerran viikossa. Ja kun kyseessä on pojat niin heille ei kuulu siivoominen van remonttityöt talossa ja niin edelleen. Itse en lapsuuden kodissa koskaan joutunut siivoamaan mutta kun asuin aikoinaa yksin niin kyllä se kämppä siistina pysy kun oli kotona tottunut siistiin ympäristöön niin haluaa itsekkin asua siistissä asunnossa.

    • Yualle

      kuten paikka likaisille sukille pitää opettaa, mutta muutoinhan lapsen pitää löytää kullekin tavaralleen oma paikkansa. Ei sitä voi kukaan sanella, missä mikin tavara on. Ihminen järjestää työpöytänsä siten, että tavarat on siitä nimenomaan hänen itsenäs kaikkein tehokkaimmalla tavalla saatavissa.

    • Ohhooho

      Voin kertoa sinulle, että oman huoneen siivoaminen on samoista syistä vaikeaa myös 16-vuotiaalle, jos jokaiselle tavaralle ei ole selkeää paikkaa. Ja myös silloin se voi olla hankalaa, koska lattialle joutuu tuon tuosta tavaraa, joka ei kuulu ns. mihinkään.

      Vaadit siis 8-vuotiaaltasi liikaa. Opeta häntä laittamaan käyttämänsä tavara HETI käytön jälkeen sille paikalle , mistä hän on sen ottanut, niin ei tule siivottavaa. Tätäkin sinun täytyisi valvoa aluksi ja osoittaa hänelle, millä tavalla sekasotku syntyy ja miten se ei synny.

      Ja sitten se varsinainen neuvoni: kirjoita hyvin selkeät ohjeet paperille siivoamisen sisällöistä. Voit vielä illalla ennen nukkumaanmenoa rauhallisesti pojan kanssa katsoa, miten se päivä on pärjätty uusilla ohjeilla. Ja jos tavaroita löytyy vääristä paikoista, neuvot häntä siivoamaan ne paikoilleen.

    • Rakkautta ja rajoja

      Itse määrittelet rajat ja tavat miten teillä toimitaan (siis lain puitteissa), jos siis haluat, että lapsesi huolehtii tavallasi huoneen siivouksesta, niin silloin vaadit sen. Toki riitely asian kanssa ei kannatta, mutta periksi et saa antaa vaan jaksat kerta toisensa jälkeen vaatia saman, vaikka tuntuukin turhautavalle, mutta kuten muutkin ovat todenneet niin se on erittäin hyädyllistä sitten isomapana. Itse saan tyttäreeni siivousintoa, jos on vaihtoehtona menettää jotain itselleen mieluisaa kuten aikaa kaveriden kanssa. Ja todellakin, tyttäreni ei ole mikään alistunut, siisti tyttölapsonen vaan todellinen "hulda huoleton" eli älkää yleistäkö tätä tyttöjen halua siivota tai pitää järjestystä yllä...
      Tsemppiä ja kestäviä hermoja ;) Kohta se siivous sujuu ja jostain muusta asiasta aletaan kokeileen rajoja. Ja rajojen kokeiluhan on vaan tervettä ja normaalia, älä anna periksi! :)

    • Martta45

      "Poika ei selkeastikaan ajattele etta siivoaa huoneensa itseaan varten, vaan ajattelee etta se on tehtava minun hyvakseni"

      Ei sillä ole väliä kenen hyväksi hän sen kuvittelee tekevänsä. Jos hän pitää läävässä asumisesta, mutta sinun mielestäsi teidän kodissanne ei pidä olla sen näköistä, silloin siivoamisen perusteluksi riittää sinun mielipiteesi. (kohtuudella tietysti, siivoushullujen basilofobistien mielipide olisikin toinen äärimmäisyys eikä sitäkään pidä hyväksyä)

      Sitä paitsi jos hän ei vie sukkia pyykkiin, silloin hän teettää sinulle turhaa kotityötä - eikä sitä pidä sallia. Siitähän tässä on kysymys. Jokainen tekee oman leiviskänsä perhe-nimisessä yrityksessä ettei yksi ihminen joudu vastaamaan kaikesta.

      Poikasi tarvitsee paljon ohjausta. Älä vertaa häntä naapuruston siisteihin tyttölapsiin, jotka osaavat kaiken. Olen minäkin niitä nähnyt, mutta kukin tyylillään.

    • asfsfsd

      Tee tehtävälista. Poika rastittaa siitä kohdat, jotka on tehnyt ja asia tulee hänellekin selvemmäksi.

      • -Marika

        Tuossa aiemmin oli puhetta siitä, että lapselta vaaditaan liikaa? Minun mielestäni ei todellakaan ole liikaa vaadittu että lapsi siivoaa oman huoneensa. Itselläni on 4 vuotias poika, hän laittaa itse lelut paikoilleen ja vie likaiset pyykkikoriin. Siivouspäivinä annan hänelle rätin ja hän pyyhkii kanssani pölyjä, ihan omasta halustaan! On lapselle erittäin terveellistä antaa vastuuta, ja lelut ovat mainio kohde sille nuoressa ja vähän vanhemmassakin iässä. Lapsi tuntee kuuluvansa tiiviimmin perheeseen kun hänelläkin on oma vastuu alueensa.
        Tietysti joudun patistamaan lelujen laittamiseen joka päivä (huone siistitään ennen nukkumaan menoa joka ilta)mutta meillä toimii etuuden pois otto. Jos poika ei siisti niin karkkipäivä lähtee siltä viikolta. Se tepsii ainakin vielä hyvin ja tulee leluille vauhtia. Tietenkään 4 vee ei vielä osaa järjestelemällä järjestellä, vaatimuksena onkin että laleut laitetaan lelukoriin ja hyllylle niin että lattialla ei ole leluja eikä lelut ole hyllyllä kasassa. - Se riittää tässä vaiheessa.

        Mutta kun poika on kahdeksan vaadin kyllä että lelut ovat järjestyksessä, koulupöytä järjestyksessä ja vuode sijattuna. Jos ei ole viikkorahat lähtevät ja teevee kielto tulee. Minä vaadin, koska muuten lapsi ei opi. Meillä on säännöt ja rajat - jos niitä ei noudata niin siitä tulee seuraamus. lapset kyllä ymmärtävät syy-seuraus yhteyden jo varhain. itseni mielestä useimmat jo 3 vuotiaina. Tietysti lapsissa on eroja niinkuin meissä vanhemmissakin.


    • claudiusnero

      taskurahat pois ja poika pysyköön huoneesaan kunnes oppii perusasioita

      jos huuto jatkuu pistä häpeänurkkaan ja pidä siellä


      siihen eivät edes suomen ylisosiaaliliberaalitantat pysty puuttumaan

      • äiti24/7

        poika ja tyttö siivoavat huoneensa siten että minä siivoan heidän kanssaan! Ei heitä yksinään kiinnosta huoneensa siivoaminen vaan haluavat minut mukaan. Enkä heiltä yksinään siivoamista vaadikaan, tulee kaikille parempi mieli kun siivotaan yhdessä ja äiti hoitaa isommat asiat. Esim. imuroinnin tai tasojen pyyhkimiset.
        Sitten kun olemme valmiit, ihastelemme aikaansaannosta hetken ja kiitän lapsia siitä että HE siivosivat huoneensa. Ovat silloin varsin tyytyväisiä aikaansaannoksistaan, eikä kenelläkään jäänyt paha mieli. En voisi itse vain seistä vieressä ja komennella toista tekemään, sillä siitä saisin vain itse hermoromahduksen ja lapsien uhmaaminen kasvaisi potenssiin sata. Meidän perheessä komentelulla ei saa mitään aikaiseksi, vaan kehumalla, palkitsemalla ja esimerkin näyttämisellä. Ei, en tajunnut tätä heti, olin yhdessä vaiheessa lähes yhtä vaativa kuin sinä mutta jossain vaiheessa ymmärsin että tässä suhteessa minä olen väärässä ja jotain muuta pitää asian eteen yrittää. Vanhemmuus kun ei ole toisen kyykyttämistä ja komentelua vaan osallistumista ja kuuntelemista.


    • PIIKKI82

      Ihme kukkahattu tanttoja taas saitti täynnä tai sitten lapsettomia! Kyllä 8v osaa siivota oman huoneensa ja tietää tasantarkkaan mihin kamat kuuluu! Se on 2 luokkalainen jolta vaaditaan samaa koulussakin! Jos ei ala huone olemaan järjestyksessä ni kamat pussiin ja huone tyhjäksi! Niin minä tein omalle pojalleni ja kyllä alko huoneen siistinä pito kiinnostaa! Tuo vaate juttu onkin sitten asia erikseen koska edes AIKUINEN MIES ei osaa käyttää pyykki koria ni sitä ei voi vaatia lapseltakaan! Kyllä 8vuotiaalle kuuluu jo vastuu omasta huoneestaan ja ennen kaikkea omista leluistaan! Mulla 9v poika on jo vuosia siivonnut oman huoneensa aina leikkien jälkeen tai ennen nukkumaan menoa ja imuroi 2-3krt viikossa! Minä petaan pedin kun parvi ni ei saa laitettua itse! Meillä poika tekee kotitöitä ansaitakseen itse ylimäärästä rahaa kuten roskien vienti, astanpesukoneen tyhjennys ja täyttö yms muita pieniä hommia.

    • raaka peli

      Käske pojan pyyhkiä jalkansa kun tulee huoneestaan ihmisten asumiin tiloihin. Ja muista , että
      suomen kielessä on käytössä yhä edelleen "ääkköset".

    • eräs..

      Nyt kun muistelen alle teini ikääni niin siivoamista ei todellakaan ajatellut itselleni parasta vaan sen takia koska vanhempi käskee. Jopa teininäkään ei aina ajatellut että se on itseä varten. Vasta 16veestä ylöspäin kun vihoviimein muisti, että on pölyallergia niin alkaa siivoaminen maistumaan, jos ei halua aivastella. Ja 16veestä ylöspäin aatteli, että lukiokirjatkin löytää paremmin kun ne on juuri siinä paikassa hyllyä yms. Ei alle 16veenä todellakaan ajatellut, että on kivaa kun on siivoa, että siitä on itselle hyötyä. Ihmettelin oikee, mitä se äiti patistaa siivoamaan vaikka ei itse nuku siinä huoneessa. Nykypäivänä 23veenä miehenä siivoan ihan kaiken lähes säännöllisesti. Mukavampi elää puhtaassa kuin sikolätissä. Ennen en todellakaan ajatellut noin. Kiitos kuitenkin vanhemman patistamisen niin ne siivoamisen tekniset osaamiset ainakin on hallinnassa sitten, kun haluaisi oikeasti siivota, vaikka siitä joskus lapsena sai taistella, kuinka ärsyttävää se oli. Se periaate taisi olla, että lelut on siinä omassa *lelukopassansa* ni ei tarvitse niitä etsiä muista laatikoista. Ja videokasetit kuuluivat hyllyllensä edes videoiden kaappi tasanteelle järjestykseen eikä lattialle. Ja se pesukoneen järjestäminen. Se oli kyllä yks ihmeellinen asia osata. Viikko rahaa en koskaan saanut.

    • Anonyymi

      Siis lopeta huutaminen!! Ei lapselle saa huutaa! Se ihan oikeasti sattuu. https://www.iltalehti.fi/perhe/a/2013090717459085

      Oon 12v. Mun isi aina huutaa mulle aivan kurkku suorana jos mulla on pyyhe lattialla ja äiti ei uskalla huutaa mutta se aina kun se näkee et mul on vaikka huone sotkunen niin se ihan yrittää saada isin hoitamaan hommansa ja sen huutamaan mulle D: Itken aina sen jälkeen :(

      Tosi huonoa käytöstä vanhemmilta! Varsinki 8-vuotiaalle!! Lopettakaa huutaminen se ei oo lapsille hyväksi!

    • Anonyymi

      Iteltä menee aina moti siivoamiseen jos vanhemmat alkaa sitä jankkaamaan. Kerran aloin ihan omatoimisesti siivoamaan. Ja vanhemmat tajus sen vasta sillon, että ei niiden kannata mulle siitä huutaa ku sit vaan itken. Oon 12v.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1438
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      972
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      741
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      34
      692
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      687
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      110
      644
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      641
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      624
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      598
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      587
    Aihe