Bukarest...

...kolme päivää

Terveiset Romanian "pahamaineisesta" pääkaupungista!

Meille matka oli täynnä mukavia yllätyksiä. Kaupunki on varmasti pettymys, jos et tiedä mitään Romanian menneisyydestä, odotat näkeväsi esim. Wienin kaltaista kaunista loistoa tai halvan biletys/shoppailumestan. 90-luvun "neukkulandiaan" varautuneina ilahduimme kaupungin siisteydestä, ihmisten kielitaidosta ja mielenkiintoisista nähtävyyksistä. Eri aikakaudet elävät rinnan: samalle kadulle mahtuu ankeita neukkuasuintaloja, 1800-luvun huviloita ja 2000-luvun lasipalatseja. Jos olet kiinnostunut historiasta ja Itä-Euroopasta, ja tykkäät kävellä paikallisten tavallisten ihmisten asuttamassa suurkaupungissa, paikka on hyvinkin muutaman päivän vierailun arvoinen! (Esim. Unkarin matkaan yhdistettynä?)

Suosittelen hankkimaan 2009 painetun Suomalaisen matkaoppaan (krijoittajat Lehtipuu ja Sundström). Käy katsomassa esim. suuria puistoja, kaupungin pohjoispuolen 1800-luvun rakennuksia (mm. suurlähetystöjä), tunnettu ulkoilmamuseo, johon on koottu vanhoja rakennuksia ympäri maata tai suuri talonpoikaismuseo valtavine käsityö- ja ikonikokoelmineen. Sotamuseota ei mainittu opaskirjassa, mutta jos teema kiinnostaa, tämä valtava ja huolella toteutettu näyttely on näkemisen arvoinen (esim. yksi kerros vain esihistorian ajan esineille). Paikka oli hankala löytää, mutta se on lähellä päärautatieasemaa. Cheausescun rakentama massiivinen parlamenttitalo taitaa olla "must".

Kaikki asiakaspalvelijat puhuivat hyvää englantia ja ihmiset olivat yleisesti ottaen ystävällisiä -tilaa antavalla tavalla. Vastaantulijat katsoivat usein silmiin, eikä kukaan jättänyt vastaamatta hymyyn. Saimme ravintoloissa ruokalistat englanniksi, ja näkemiemme paikkojen vessat olivat siistit. Söin pikaruokaa snägäriltä n. 2€, peruspastaa pizzahutissa n. 6€ ja salaatin hienossa paikassa n. 15€. Mikään ostosparatiisi paikka ei ole, mutta siellä on muutamia ostoskeskuksia niille, jotka haluavat viettää päivänsä hiplaamalla kansainvälisten liikkeiden hepeneitä. Meillä tutut supermarketit olivat tosi pieniä ja vaikeita löytää.

Paikallisten alhaisesta palkkatasosta kertoo se, että yrityksillä on varaa seisottaa jouten useita myyjiä ja tarjoilijoita. Lukuisat poliisit ja yritysten yksityiset vartijat loivat turvallisuudentunnetta -mutta rahoja ei silti kannata levitellä kadulla. Kerjäläisiä oli oikestaan vähemmän kuin monissa länsikaupungeissa, ja kuuluisat kulkukoirat yksittäistapauksia (useimmilla korvamerkki tai panta). Muuten, emme nähneet humalaisia tai kenenkään kuseksivan tai roskaavan kaduilla -kuten kotikaupungissamme Suomessa...

Lentokentällä kohtasimme taksitrokarit, jotka tarjosivat kallista laitonta kyytiä, joten hyppää vain taksitolpalla seisovaan keltaiseen taksiin, jonka kilometritaksa kerrotaan selkeästi ovessa. Mennessä matka keskustaan oli n. 20€ ja tullessa n. 12€, mutta liikuimme ruuhkattomana aikana. Tällä hetkellä lein kurssi on noin: 1€= n. 4 leitä. Suomessa vaihdettuna valuuttakurssi on selkeästi huonompi. Ota matkalle euroja, pystyt vaihtamaan niitä esim. pienissä "kioskeissa" ilman provisiota. Kahden matkan metrolippu maksoi nyt noin 75 senttiä, ja keskustan bussit ja metrot olivat moderneja ja uusia.

Keskustan pohjoisosassa oleva uusi ja pieni Christina-hotelli on raikas liikemiesten suosima paikka, ja kun maksoimme 80€/vrk (sis. monipuolisen aamiaisen ja runsaasti kylpyhuonetarvikkeita), hinta-laatusuhde oli erinomainen. Henkilökunta oli palveluhenkistä ja ystävällistä. Hotellista oli kohtuullinen kävelymatka keskustaan ja kolmelle eri maanalaisen asemalle. Suosittelen tsekkaamaan netistä! :)

Toivon kovasti romanialaisille jatkossa vakaita oloja, vaurastumista ja lisää turisteja.

0

1671

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nainen, tervetuloa

        Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
        Ikävä
        28
        5463
      2. Kela valvoo lasten tilejä.

        Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
        Yhteiskunta
        307
        3806
      3. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

        Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
        Maailman menoa
        36
        2930
      4. Olisit ollut varovaisempi

        Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
        Ikävä
        37
        2899
      5. Mitä haluaisit sanoa hänelle

        Nyt tällä hetkellä?
        Ikävä
        162
        2373
      6. Vastenmielisyys

        Kuvaa sinua parhaiten
        Ikävä
        55
        2056
      7. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

        Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
        Maailman menoa
        122
        1940
      8. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

        Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
        Suomalaiset julkkikset
        9
        1624
      9. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

        Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
        Ensitreffit alttarilla
        5
        1566
      10. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

        ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
        Ikävä
        27
        1528
      Aihe