Tervetuliaismalja

Onko etikettivirhe jättää tervetuliaismalja (kuohari/alkoholiton esim. Pommac)pois juhlatilaisuudesta, rennosta sellaisesta?
Ilmianna
Jaa

9 VastaustaAsetu itse vieraan asemaan ja mieti, mitä ja millaista protokollaa hän odottaa tilaisuudelta.

Mikä tilaisuus on kyseessä ja miten aiot sen järjestää?
Ilmianna
Jaa
tervetuliasmalja kumminkin aina vähän vapauttaa ilmapiiriä heti alussa kun odotellaan muita vieraita lisää :-)
suosittelen maljan antamista,eihän se pakko ole, mutta sitten kaikki vaan on ja ihmettelee kunnes juhlat alkaa...
Ilmianna
Jaa
aina sellaisiakin vieraita, jotka eivät voi syystä tai toisesta alkoholia nauttia. Mainitsemasi Pommac on hyvä vaihtoehto. Meillä oli häissä alkoholismia sairastavia henkilöitä, joten kaikille oli Pommacia kiusauksen välttämiseksi.
Ilmianna
Jaa
Ei ole mikään etikettivirhe jos jättää tervetulomaljan pois. Ei ennen ollenkaan tarjottu mitään maljoja. Käskettiin istumaan ja kahvipöytään. Riippuu tietysti juhlan juhlallisuudesta ja muusta.

Varsinkin nuoret ja vanhat voivat pitää juhlia ilman maljoja. Olen viime aikoina ollut monissakin tilaisuuksissa joissa ei ole maljoja juotu.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Suomalaiset juo liikaakin kaikenlaisia "maljoja". Ilon saa irti muutenkin.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
adios kirjoitti:
Suomalaiset juo liikaakin kaikenlaisia "maljoja". Ilon saa irti muutenkin.
Onko aina pakko tervetulijaismaljan olla alkoholillinen. Minusta me nykyajan ihmiset emme osaa huomioida vieraitamme tarpeeksi. Siksi pieni pysähdys juhlan järjestäjän,tai sankarin kanssa vaikka mehulasin myötä on sangen hyvä ja mieluisa hetki molemmille. Näin tulet nähneeksi ja tulet nähdyksi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Tervetuliaisdrinkki on melkein aina paikallaan. Mutta on täydellisen väärin ja epäoikeutettua olettaa sen sisältävän viinaa.

Toimiessani itse (liiankin) usein emäntänä, en koskaan tarjoile alkoholipitoisia juomia. Vain hyvin pienen lasillisen viiniä jos sitäkään aterian kanssa. Vieraani eivät edes kaipaa viinaa, heille riittää järjestämäni seura ja tarjoilemani ruoka ja juoma.

Yllätys yllätys, he kaikki aina mielellään tulevat luokseni, koska tietävät että minä arvostan heitä enemmän täydellisen selvänä kuin että saatan aikaan tilanteita joissa joku jälkeenpäin saattaa katua sanomisiaan tai tekemisiään.

Todellakin meistä kukaan ei edes kaipaa viinaa!
Ilmianna
Jaa
Tämä on aina ihmeellinen aihe, tämä suomalaiset ja alkoholi - on se sitten viiniä tai viinaa!

Emme vielä tähän päivään mennessä ole päässeet eroon ajatuksesta, etteikö alkoholin nauttiminen johtaisi vääjäämättä humaltumiseen. Ja että ihmiset eivät tunne rajojaan ja alkoholipitoisten juomien todellista luonnetta nautintoaineina - siinä kuin muukin ruoka ja juoma. Tai että lasi viiniä johtaa aina turmellukseen ja kadotukseen.

Ei ole etikettivirhe jättää tervetuliasmalja pois, jos haluaa. Ei sillä nyt niin suurta viestiä isäntäperheen taloudellisesta tilanteesta tms. anneta, etteikö sitä voisi tehdä. Ehkä joku kohauttelee kulmiaan, mutta väliäkö hällä. Mutta maljan nostaminen vadelmamehulla on jo viesti: "me emme suvaitse alkoholia" tai "kun noita vadelmia nyt siunaantui niin paljon tänä vuonna ja rahatkin on vähän piukalla...".

Hyvä emäntä/isäntä ottaa vieraansa huomioon ja haluaa tarjota parastaan. On hölmöä kutsua vieraita tarkoituksella osoittaa omaa mielipidettään jostain asiasta tai vain muodon vuoksi. Kun juhlitaan, niin juhlitaan kunnolla - mutta ei siihen hunaltuminen. Tilaisuuden "rentoudella" ei ole niin väliä; hyvät tavat ja juhlallisuudet kuuluvat myös rentoon juhlintaan.

Tervetuliaismalja antaa isäntäväelle hyvän tilaisuuden kerätä vieraat yhteen, sanoa sanottavansa ja toivottaa vieraat tervetulleeksi; kertoa, miksi kutsu on käynyt, mitä juhlimme ja johdatella vieraat muun tarjoilun äärelle. Se on myös kevyenä drinkkinä hyvä aperitiivi ruokailulle.

Aina voi jättää muun alkoholipitoisen tarjoilun siihen, jolloin toden totta ei pitäisi tulla ongelmia alkoholin kanssa - jollei vieraissasi ole ihmisiä, joilla on oma pullo kivenkolossa. Sellaisia vieraita ei toisaalta saisi edes juhliin kutsuakaan.

Toinen asia on tehdä drinkki alkoholittomista aineista, mikä on tietysti ihan mahdollista. Silloin kannattaa vähän paneutua aiheeseen, että drinkistä tulee hyvän makuinen ja raikas. Pommac on melkoisen vulgaari ratkaisu ja mehu suorastaan ideaköyhä. Netti on täynnänsä hyviä ohjeita alkoholittomiksi vaihtoehdoiksi. Ja ainahan tulisi olla drinkki kumpaakin lajia, mutta silloinkin niiden pitäisi olla melkolailla samanlaisia näöltään ja maultaankin.

En osaa sanoa kuinka monilla kokkareilla, virallisilla ja yksityisillä partyilla olen elämäni aikana ollut ja kuinka monessa maassa. Vain Suomessa olen varsinaisesti törmännyt partykännääjiin. Ja mielestäni yksi asia on merkille pantava: muissa maissa, jos joku on tullut ottaneeksi illan vähän liian hilpeästi, on muun seurueen paheksunta seuraavana päivänä ollut merkillepantavaa. Suomessa sillä saa vain sankarin sädekehän ja gloriaa kaveripiirissä.

Kummallista?
Ilmianna
Jaa
Mielestäni tervetuliaismalja on aina mukava tapa aloittaa tilaisuus. Minun kaveripiirissäni tervetuliaismalja tarjoillaan usein jopa ihan tavallisilla rennoilla illallisilla kavereiden kesken. Se ikäänkuin luontevasti "julistaa" tilaisuuden alkaneeksi.

Toisaalta ei se mikään pakollinen juttu ole. Nykyään kaikenlaiset juhlatilaisuudet voi järjestää melkolailla oman makunsa mukaisesti muutenkin, joten miksei tätäkin asiaa voisi soveltaa mielensä mukaan.
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Tervetuliaismalja

Onko etikettivirhe jättää tervetuliaismalja (kuohari/alkoholiton esim. Pommac)pois juhlatilaisuudesta, rennosta sellaisesta?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta