Sokkelin kosteusjäljet

Amando

Meillä muutaman vuoden vanhassa talossa on tuollainen rouhepinnoitettu sokkeli (alla Serpo laasti) ja harkkoperustus. Heti kun ilmankosteus nousee korkealla tai on satanut vettä, niin sokkeliin ilmestyy kosteusjälkiä. Jäljet ovat aina samoissa paikoissa mutta eivät ole maanrajassa vaan ilmestyvät ihan keskellekin näkyvää sokkelia. Osa jäljistä on viivamaisia (ei kuitenkaan saumauslaastin mukaisia) osa taas läiskämäisiä. Mutta aina samoissa kohdissa. Kun ilma kuivaa niin jäljetkin tuosta aina häviää. Onkohan tämä ihan normaalia? Sisätäytöstä tuon kosteus ei pitäisi tulla, koska samanlaisia jälkiä näkyy autokatoksenkin rappauksessa (vaikka tässä on siis vain autokatoksen seinä jonka takana ei ole enää mitään ja harkkorivi, eikä siis mitään tämän harkkorivin takana). Maa kallistuu seinän viereltä pois päin ja sokkelia vastan on pintakerroksena sepeli, joten ulkopuolisesta kosteudestakaan tuo ei pitäisi johtua. Putkivuotokaan ei pitäisi olla kyseessä koska putket suojaputkissa eikä mittari pyöri itsekseen. Mitään havaintoja ei talon sisäpuolelta ole tehty. En keksi enää mitään järkevää syytä. Voiko ilmankosteus sitoutua tiettyihin kohtiin jos on käytetty esim. rappauslaastia on näissä kohdin jäänyt harkon ulkopintaan tms?

4

1090

  Vastaukset

  • eiks se kalkki puske läpi

  • Onko routasuojastyroxit ladottu seinään kiinni eli sokkelia vasten pystyssä ei ole patolevyä, joka tuulettaa kosteuden routasuojastyroxin alta pois? Ainakin meillä tuon suuntainen ongelma johtui tuosta syystä. Asia korjaantui, kun leikkasi routasuojastyroxista perustuksen vierestä sentin siivun pois ja ujutti patolevyn pystyyn styroxin ja perustuksen väliin. Näin väli pääsi tuulettumaan ja kosteus ei enää noussut styroxin alta perustukseen. Oli melkoinen homma, mutta huomattavasti halvempi kuin uusia koko routasuojaus.

   • Miten korkean kaistaleen patolevyä sait tuolla tavalla laitettua?

    Meillä on samankaltainen ongelma, sokkelia vasten on pystyssä styroksit ja patolevyä ei ole, kosteus nousee rumasti sokkelia pitkin.

    Ajattelin korjata kaivamalla pystystyroksin yläpinnan näkyviin ja asentamalla sen päältä lähtevän kaistaleen patolevyä joka kuivaa sokkelin yläosan?


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia taas Stefun kanssa. Bailaamassa

   Stefu pisti kuvia ig storyyn. Juhlat jatkuuuuu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   1781