Riittämätön ilmanvaihto

^^^^^?

Voiko ok-talon riittämätön ilmanvaihto (koneellinen, joko alimitoitettu tai liian ali/ylipaineinen) aiheuttaa terveysongelmia ja jos, niin millaisia?

7

854

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 13+15

      Ei suoranaisesti. Tehoton ilmanvaihto voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä rakenteisiin, joka aiheuttaa luonnollisesti kosteusvaurioita. Liika alipaine voi imeä rakenteista epäpuhtauksia.

      • Anonyymi

        Nosto


    • epäterveellistä

      Liiallinen alipaine tuppaa tosiaan vetämään korvausilmaa rakenteista, mm. seinien ja alapohjan liittymistä. Mukana tulee sitten hajuja & mahd. mikrobien aineenvaihduntatuotteita rakenteista ja maaperästä/ryömintätilasta. Ylipaine taas voi aiheuttaa kosteusvaurioita rakenteisiin - tosin omakotitalojen ilmamäärät ovat niin pienet, ettei niillä ihmeemmin painesuhteita heilutella. Jos talo on horo (höyrysulku vuotaa), niin tilanne ei todellakaan korjaannu sillä perinteisellä "poisto 10 % tuloa suurempi" tai edes 20 % mitoituksella, kun ne ilmamäärät ovat luokkaa 70/-77 l/s eli talo yritetään alipaineistaa 7 l/s ilmavirralla. Pitäisi laittaa nolla perään ... eli jättää koneellinen tuloilma kokonaan pois, eikä epätiiviissä talossa vielä piisaakaan.

      Riittämätön ilmanvaihtokin aiheuttaa ongelmia. Rak. määr. minimisuositus on, että asunnon ilman tulisi suurissa asunnoissa vaihtua kerran tunnissa ja pienissä kahdesti. Tämä, kuten useimmat muutkin suositukset, perustuu ihan käytännön kokemukseen. Mm. Ruotsissa oli muutama vuosi sitten tehty tutkimus, jonka mukaan astmaa yms. huonoon sisäilmaan yhdistettyjä oireita/sairauksia ilmenee merkittävästi enemmän asunnoissa, joissa ilmanvaihtokerroin jää alle 0,4 1/h.

      Ja nyt taas odotamme, että joku latvakakkonen tulee selittämään, ettei
      - huono ilmanvaihto ole haitallista, koska omassa tuttavapiirissä ei ole kukaan sairastunut/kuollut, vaikka paska haisee/ikkunat itkee vettä
      - tupakointi ei ole haitallista, koska kaikki tutut tupakoitsijat ovat hengissä

      Tässä on nimittäin sellainen juttu, että nämä riskit tulevat esiin vain suuren vertailuaineiston kanssa. Esim. "huono ilmanvaihto" -ryhmässä astmaatikkoja on 15 per 1000 ihmistä ja verrokkiryhmässä 6 per 1000 ihmistä -> riski on 2,5 kertainen verrokkiryhmään verrattuna. Kuulostaa edelleen mitättömältä, mutta esim. koko Suomen väestön tasolla em. ero riskitasossa tarkoittaa noin 48 000 hlö eroa sairastapausten määrässä. Jos/kun vastaavia eroja on useamman oireen/sairauden kohdalla, alkaa kustannusvaikutukset olla aikamoisia valtakunnnan tasolla (muutama ylimääräinen sairaspoissaolo / vuosi ... ennenaikainen eläköityminen/kuolema X sairastuneiden määrä X yksikkökustannus, joka voi olla muutamasta satasesta kymppitonneihin/vuosi/hlö).

      • imetään takaisin

        > asunnon ilman tulisi suurissa asunnoissa vaihtua kerran tunnissa ja pienissä kahdesti

        Huoh. Siis suurissa asunnoissa ilman tulisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa (n=0,5) ja pienissä "tuplavauhtia" eli kerran/tunti piti sanomani.


      • Anonyymi
        imetään takaisin kirjoitti:

        > asunnon ilman tulisi suurissa asunnoissa vaihtua kerran tunnissa ja pienissä kahdesti

        Huoh. Siis suurissa asunnoissa ilman tulisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa (n=0,5) ja pienissä "tuplavauhtia" eli kerran/tunti piti sanomani.

        Ilmastointi ja lämmön nousu pitkän kuuman kesän terveysongelmia .21-22 norm ihanne,mutta lämpö 28-33 .Hengitystietulehdukset,lihaskivut,hikinen olo ja iho-ongelmat.Taloissa ongelmia ilmastoinissa ja lämmitys huoneistossa viihtyvyyshaitta.


    • Anonyymi

      Jatkan tähän kysymällä, mistä tietää/miten voi mitata riittävän ilmanvaihdon? Olen itse juuri muuttanut 90-rakennettuun rivitaloon, jossa 2013 laitettu swegon casa talotuuletin liesituulettimessa. Putket komerossa ja pesutiloissa. Sitten on makkarin ja olkkarin patterin takana pyöreä räppänä, josta vetää kylmää lattioihin.

      Kiitos jo nyt vastauksista :)

      • Anonyymi

        Yleensä ton aikakauden rivareissa on riittämätön korvausilman saanti, jossei korvausilmareikiä ole tehty jälkikäteen. Silloinkin ne tehdään yleensä liian pieniksi.

        Tuon ikäisistä on moni jo homeessa jolloin ilmanvaihdon parantaminen ei auta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8116
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2492
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2223
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1876
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1634
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1469
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1435
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1143
    Aihe