Puhevaikeudet ja päivähoito.

2,5vee tyttö

Onko kokemusta siitä kuinka päivähoito paikkaan vieminen on vaikuttanut lapsen puhumiseen?

Meillä 2 ja puoli vuotias tytön tyllerö.Kehoitettiin neuvolasta viime käynnillä varaamaan aika puheterapiaan.Näin tein,mutta aikaa emme ole vielä saaneet koska puheterapiassa on ruuhkaa.

Tyttö siis puhuu paljon yksittäisiä sanoja ja osaa nimetä esineitä mutta puhe on epäselvää,kirjaimet vaihtelevat paikkaa (esim.pallo on ammo.perhonen on erho.äiti on äijä).Kaksi sanaisia lauseitakin tulee,mutta ovat usein epäselviä,joskus selvästi ymmärrettävissä.Myös kolme sanaisia lauseita on nyt alkanut tulla esim.tänään "missä mummo on" "missä ukko on" "lisää vettä anna"... sanat saattavat olla väärässä järjestyksessä ja puhe voi takkuilla niin että loppujen lopuksi vain minä äitinä ymmärrän mitä hän tarkoittaa.

Tytöllä olisi nyt alkamassa syksyn aikana joko päiväkoti tai perhepäivähoito koska lähden itse töihin.Pelkään että tyttöä ei ymmärretä tai että häntä aletaan kiusata koska hän ei osaa puhua vielä kunnolla.

Kokemuksia,hyvät ihmiset?:) joskus on sanottu että päivähoito voi auttaa puheenkehitystä?

6

1631

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ronja/Hki

      Minä vein 3,5 vuotiaan poikani juuri tuosta syystä päiväkotiin kun hänen puheensa oli tuon tasoista mitä tytöllänne on nyt 2,5 vuotiaana. Juuri sen takia vein että puhe lähtisi paremmin oppien muiden lapsien kautta sitä puhetta ja muutenkin kun virikkeitä on enemmän kuin kotona.
      Riippuu hyvin paljon ryhmästä ja nimeomaan hoitajista miten kaikki sujuu. Mielestäni tyttönne puhe ei ole jäljessä pahemmin jos ollenkaan. Toki jotkut jo puhuvat sujuvasti jo tuossa iässä mutta 2,5 vuotias on niin pieni vielä että sehän on pääasia vain että kommunoi jollain tapaa. Jos ei kommunikoisi ja ottaisi kontaktia niin olisi syytä huoleen.
      Omituinen neuvolantäti ku käskee puheterpiaan vaikka jo sanoo sanoja ja jopa 2-3 sanan lauseita. Helsingissä vasta jos 3 vuotias ei sano sanoja eikä 2 sanan lauseita niin laitetaan puh. terapiaan.

      • 2,5vee tytön äiti.

        Alkoiko poikasi sitten puhumaan enemmän kun veit hänet päiväkotiin? Oliko hänellä minkä kokoinen ryhmä jossa oli?
        Näköjään nuo neuvolan ohjeistukset riippuvat paljonkin paikkakunnasta.Me ollaan lappeenrannasta.Saatiin puheterapia aika nyt tämän kuun lopulle.


      • Ronja/Hki
        2,5vee tytön äiti. kirjoitti:

        Alkoiko poikasi sitten puhumaan enemmän kun veit hänet päiväkotiin? Oliko hänellä minkä kokoinen ryhmä jossa oli?
        Näköjään nuo neuvolan ohjeistukset riippuvat paljonkin paikkakunnasta.Me ollaan lappeenrannasta.Saatiin puheterapia aika nyt tämän kuun lopulle.

        Sori kun kesti vastata :)

        Kyllä se puhe monipuolistui ja kehitys muutenkin lähti etenemään heti kun päiväkodin aloitti. Puheenviivästyksiin ja muihin kehitysongelmiin suositellaan päiväkotia ja nimeomaan päiväkotia eikä perhepäivähoitoa. Päiväkodissa ja useampi aikuinen ja ammattitaitoista henkilökuntaa ja tarpeen tulleen myös puhe- ja/tai toimintaterapiaa järjestelyjen mukaan.
        Pelkästään se että päiväkodissa on selkeä päivärytmi ja monesti vielä päiväjärjestys laitettu kuvina niin kehittää lapsen ymmärrystä ja puhetta.. oppii jäsentämään päässänsä paremmin tapahtumia ja asioita. Muiden lasten malli on myös erittäin hyvä ellei paras lapsen kehittäjä.
        Sitten kun päiväkodissa on ollut 0,5-1 vuotta ja jos sitten ei puhe ole kehittynyt niin sitten on enempi syytä huoleen.
        Tiedän todella monia lapsia joiden puhe on muutamassa kuukaudessa kehittynyt päiväkodissa täysin ikäisensä tasolle jos on ollut viiveistä. Kotona on se telkkari usein pilaamssa puheekehitystä plus äiti ja isä jotka ymmärtää pienetkin älähdykset niin ei tartte opetella :)


    • päivis...

      ´hei!

      Minä voisin vastata tähän omasta näkökulmasta.Eli työskentelen erityisavustajana 0-3 vuotiaiden ryhmässä ja toimin ryhmässä tukien asiakastani joka on kehitysvammainen. Hänellä puhe viivästynyt ja kovaa vauhtia kyllä oppii tukiviittomia ja kuvien käyttöä puheen tukena. Aiempien avustettavien kohdalla päivähoidon kuntouttava ote on edesauttanut lasta paitsi puheekehityksessä,myös psyykkisessä kehityksessä. Mikäli päivähoidossa on osaavaa ja ammattitaitoista henkilökuntaa töissä, he tottakai mahdollistavat lapsesi sopeutumisen sekä ohjauksen esim. leikkitilanteissa. On hyvä että lapsille kerrotaan reilusti että ihmiset ovat erilaisia ja lapset osaavat kyllä yleisesti ottaen suhtautua "erikoisiin" ominaisuuksiin hyvin.
      Kun puhun kuntouttavasta otteesta päiväkodissa, tarkoitan lähinnä työntekijöiden mahdollisuutta harjaannuttaa lapsesi kykyjä ja tuoda niitä ehkä paremmin esille tukien samalla kokonaiskehitystä.

      Itse työstän tällä hetkellä puheenkehityksessä viivästyneelle asiakkaalle materiaaleja seuraavaa vuotta ajatellen.Kyllä ehdottomasti päivähoitoon vieminen voi parhaimmillaan olla varsin positiivinen kokemus ja samalla kehittävä. Päiväkodin toiminnat,kuten ohjatut leikit,kirjan lukeminen lapsen kanssa,ryhmän yhdessäolo ja kaikenkaikkiaan kehitystä tukeva ilmapiiri on enemmän kuin tärkeää, lapselle kuin lapselle. Puheterapia on hyvä juttu sieltä tuleekin paljon tietoa jota voi hyödyntää kotona ja päiväkodin toiminnoissa:) Sinun on varmaankin hyvä käydä tutustumassa tulevaan hoitopaikkaan ja ´jutella siellä henkilökunnan kanssa mahdollisista tukitoimista tai tuoda esille huoli mieltäsi askarruttavista asioista.Tarkemminhan näitä käydään läpi sitten varhaiskasvatussuunnitelmissakin. tsemppiä tulevaan vuoteen, uskon että hyvin lapsesi pärjää ja kehittyy.

    • Yasmin.....

      tyttäreni lievästi kehitysvammaiseksi luokiteltu, on vuoden ollut päiväkodissa (nyt 4v.) saa puheterapiaa 1krt/vkossa, sanoo yksittäisiä sanoja, samaan tyyliin, kuin joku vuoden, parin vanha opettelee.
      Lähinnä tohon kiusaamiseen kommentti, että häntä ei ole kiusattu, vaan koko ryhmä opetellut tukiviittomia, ja ryhmä ei kovin suuri (yli 10 lasta). Heillä hyvä henki ryhmässä.

    • Aktiivinen äiti

      Meillä poika meni kolmivuotiaana päiväkotiin juuri viivästyneen puheenkehityksen vuoksi. Käytössä oli silloin n. kymmenen sanaa. Puhetta alkoi tulla 3.5 vuotiaana. Mielestäni päiväkoti ei asiaan vaikuttanut suuntaan tai toiseen. Sen sijaan tukiviittomien käytöstä oli pojalle valtavasti hyötyä. Niiden opettelu oli vanhemmille aika työlästä ja aikaa vievää mutta ehdottomasti kannattavaa. Päiväkoti oli kiitettävästi mukana viittomien käytössä ja heillä olikin niistä ennestään kokemusta. Päiväkodista oli kokonaisuutena mielestäni hyötyä lapselle. Puheterapia meillä aloitettiin jo 2 v 3 kk ikäisenä ja jatkuu edelleen. Puheterapiaa kannattaa ehdottomasti vaatia ja olla itse aktiivinen ja kysellä jonotilannetta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      284
      2978
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1890
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1562
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1350
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1218
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      262
      1162
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1052
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1021
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      961
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      143
      821
    Aihe