Itsensä heijaaminen

gamb

Mietin tässä ihan muuten vaan, että mistä se johtuu että aikuinen ihminen heijaa itseään?
Siis keinuttaa itseään edestakaisin?
Auttaako itsensä keinuttaminen jotenkin, esimerkiksi stressi- tai pelkotilanteessa, ja missä muissa tilanteissa sellaista voi tapahtua?

27

10142

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • heijatkaamme

      Olen nähnyt vangittujen eläinten heijaavan itseään esim. suurten apinoiden tai suurpetojen. Uskon, että ihmiselläkin heijaaminen juontuu piilotajuisista viihtymättömyystekijöistä.
      Tunsin itseään heijaavat siskokset. Ehkä nuorempi heistä omaksui tavan vanhemmalta sisareltaan. Jotenkin automaattisesti käynnistyvä reaktio heillä; aina kun oli edellytykset heijata.

    • pipinä

      pelko ja turvattomuus tekevät itselleni olon, että haluan heijata itseäni. en siis tee niin, mutta kun on tosi turvaton olo (johtuen yksinäisyydestä ja itsensä hallinnan menettämisen pelosta), tekisi mieli heijata.

      kerran tosi vaikean pelkotilanteen iskiessä nuorempana, muistan jotenkin heijanneeni itseäni. se oli kyllä ihan ääretöntä pelkoa, siis itkin ja huusin heijaamisen lisäksi.

      kun paha meinaa pyrkiä sisään, näin itse ainakin ajattelen.

      • heiluja

        Itselläni liittynee myös adhd-tyyppiseen käytökseen. "Heijaan" jalkoja tai käsiä julkisesti ja joskus koko itseäni, kun muut eivät näe. Keho tuntuu tarvitsevan enemmän liikevirikettä. Heijaaminen liittyy minullakin joskus ahdistaviin tunteisiin. Lapset usein heijaavat päätään nukuttaessaan itseään.


    • eioohelppoa

      Nostan. Haijaaminen ja tukan pyörittely (joita en itse edes rekisteröi tekeväni) ovat olleet osa minua aina. Nyt aloinkin miettimään mikähän päässä on vialla, kun ei pysty pitämään kehoaan liikkumatta. Add on todnäk, ei ole diagnosoitu, kun masennus rajoittaa näitä vaadittavia toimenpiteitä itsensä tutkituttamiseksi. Vaikeaa saada aikaiseksi mitään, kun ei pysty keskittymään. No tuossa varmaan onkin jo syytä keinumiselle, mutta selittyykö vain sillä..

    • Nainen30vee

      Onpa hyvä, että löysin tämän ketjun! Mulla on luullakseni diagnosoimaton adhd ja tosi pahoja univaikeuksia ollut viime aikoina. Ahdistusta ja lievä masennus myös. Pari yötä sitten tuli sellainen olo, että pakko heijata pystyäkseni rauhoittumaan. Siirryin miegen vierestä sohvalle ja heijasin itseäni arviolta 10min ja kappas, nukahdin! Kuinka siistiä huomata, että noin yksinkertainen asia auttaa tuntien unettomuuden jälkeen.

      Oon aina ajatellut, että saatan olla myös lievästi autistinen, meinaako tämä heijjaaminen, että olen sitä varmasti? Eikö kukaan normaali ihminen tee tätä?
      Olisipa mielenkiintoista tietää :)

      T. Nainen 30v

      • Nainen20lgdghh

        Saat ihan vapaasti leimata itseäsi miksi haluat, mutta kyllä tuo heijaaminen on ihan normaalia. Jotkut tekevät sitä lievästi huomaamattaan, jotkut tekevät sitä tietoisesti rentouttaakseen tai viihdyttääkseen itseään. Ihmisillä, joilla on vaikea olla paikallaan, heijaaminen on ns. Jooga-asento xd

        Heijaaminen on ihan samanlainen kuin muutkin rauhoittumis keinot, kuten hiusten räpläys, kynän taputtaminen, edestakaisin kävely, onhan noita.

        Mitä pahaa heijaamisessa on? Kyllä ihmiset tykkää keinumisesta, tuudittelusta, heilumisesta. Tai siis, miettikää nyt esim. Riippumattoa.

        Ja kyllä, heijaan itseäni. Minua se rauhoittaa ja usein antaa esim. Yöllä turvallisen olon. Tehnyt lapsesta saakka, en muuttaisi mitään. Joskus tapahtuu ajatuksissani, joskus tekee vain mieli liikkua ja päästää energiaa. Siitä tulee hyvä olo ja vapaa olo.

        Olen nähnyt niin monen heijaavan, etten näe siinä mitään outoa. Pitäisin kummallisempana jos aikuinen ihminen alkaisi yksin lauleskelemaan julkisella paikalla (ei siis mitään outoa, otinpahan vertauskohteeksi)


    • haittaakoheijaaminen

      adhd luonne on ylivilkas, ei osaa keskittyä ja olla paikallaan, ei ole pitkäjännitteisyyttä. ei kannata tehdä omin päin diagnooseja. heijaaminen kai liittyy johonkin lapsena koettuun turvattomuus, -ja ahdistuskokemuksiin.

    • Heijaan

      Heijaan itseäni silloin kun olen ahdistunut ja mieli maassa, se rauhoittaa. Mutta en ihmisten ilmoilla, yksin vain. Mulla masennus, ja niinkuin tuossa jollain muullakin, adhd-tutkimukset keskeytettiin, koska masennusdiagnoosi. Hankalaa vaan, kun ei tiedä miten rämpiä tästä suosta ylös, kun ei saa oikeaa hoitoa, jollei ole oikeita diagnooseja. Pitkään diagnosoimaton ja elämää hankaloittava adhd kun voi johtaa masennukseen. "Jaarittelu"terapia ei auta. Yksin koitan selvitä, jos olis läheinen, tai joku, joka halaisi, ehkä en heijaisi. Heijaaminen siis rauhoittaa.

      • Anonyymi

        Olipas tyhmästi tehty kerran adhd-tutkimukset lopetettiin kun sait masennusdiagnoosin.
        Sulkevatko ne vaivat toisensa pois? Eli masentuneella ei voi olla myös adhd:tä? Enpä usko.
        Kaikesta paskasta joku palkkansa saakin ilman että pitää vastuuta ottaa mistään.
        Sellaisia ne porvarit ovat, kunhan iso palkka tulee se riittää, ihan sama mikä on lopputulos jos ei oma tekeleensä kyseessä.


      • Anonyymi

        Itselläni myös heijaamista. Kovasti kiinnostaisi vertaistuki. Haluaisitko kertoa omasta kokemuksistasi enemmän? Miten alkoi, miten vaikuttaa arkeen, miten loppui vai loppuiko?


    • Anonyymi

      Haluaisin nostaa tämän aiheen uudelleen esille. Häiritseekö heijaaminen teidän normaalia arkea? Kaipaisin vertaistukea asiassa..

    • Anonyymi

      Minulla oli vuosia sitten runsas psyykenlääkitys, silloin minulla oli lähes jatkuvaa heijaamista.
      En osaa sanoa, johtuiko se pelkästään niistä lääkityksistä, vai oliko mukana sen hetkisen psyykkisen voinnin aiheuttamat mielentilat tms.
      Heijaus kyllä loppui, kun lääkkeet jäivät pikkuhiljaa pois.

      Niinä vuosina minua ei se oma heijaaminen kovin paljoa itseäni häirinnyt tai haitannut, tosin tilanne oli muutenkin silloin, mikä oli, olin huonossa kunnossa psyykkisesti.
      Ehkä se häiritsisi itseäni, jos sitä tapahtuisi edelleen, nyt jo hyvässä kunnossa ollessani.

      Itse kyllä ajattelin akatisiaa, jota psyykenlääkkeet saattavat aiheuttaa.
      Toki heijausta voi aiheuttaa jokin muukin, kun yleisesti ajatellaan erilaisia sairauksia ym.
      Ehkä jopa levottomuus, rauhaton olo, saattaisi olla yksi tekijä, että on hankalaa pysyä paikoillaan.

      • Anonyymi

        Kiitos, vastauksesta. Itselläni on ollut tätä aina, jo ennen lääkitystä. Uskon että itselläni traumaattinen lapsuus on tämän aiheuttanut.


      • Anonyymi

        Psyykenlääkkeet voi laukaista motorista levottomuutta ja agitaatiota joka ilmenee sitten tarpeena liikutella itseään. Pahimmillaan niin että pakko kokoajan liikutella itseään, lievimmillään vain levottomuuden ja rauhattomuuden tunteen lisääntymisenä.

        Traumat laukaisee hermostollista ylivireyttä ja ehkä tuo heijaaminen voi olla tapa tyynnyttää ylivireää hermostoa?


      • Anonyymi

        Kovasti kaipaisin vertaistukea tässä asiassa. Haluaisitko kertoa lisää? Milloin heijaaminen alkoi, osaatko sanoa miksi, miten se vaikutti arkeen, miten se loppui?


    • Anonyymi

      Millä tavoin olette itseänne heijanneet tai nähneet jonkun toisen heijaavan. Tämä aihe kiinnostaa minua, koska omakohtaista kokemusta. Mielelläni kuulisin aiheesta lisää, jotta saisin vertaistukea itselleni.

      • Anonyymi

        Vuosia sitten, kun heijasin itseäni, se oli sellaista, kun istuin jossain, niin kiikuttelin ylävartaloa eteen ja taakse. Ei mitään kovin laajaa liikettä, mutta sen verran kuitenkin, että se näkyi päällepäin.

        Silloin oli myös tapana istuessa vatkata jalkaa, jompaakumpaa. Kenties johtui jonkinlaisesta hermostuksesta.


      • Anonyymi

        Muistan nähneeni dokumentin Romanialaisesta lastenkodista.
        Lapset olivat karmeissa oloissa eikä kukaan heistä aidosti välittänyt.
        Väkivaltaa ja hyväksikäyttöä oli. Mitään lasten tarvikkeita ei ollut ja aliravitsemuksesta kärsivät. Jotkut kuolivat. Pienten lasten kehitys oli pysähtynyt tai hidastunut ja vakavasti vaarantanut. Useat oli laitettu sänkyihinsä koko ajaksi makaamaan eikä kukaan opettanut mitään heille eli eivät edes puhuneet. Useat näistä lapsista heijasi itseään. (Rauhoittaakseen itseään? Ajankuluksi? Viihdykkeeksi? Tekemisen korvikkeeksi? En tiedä.)
        Ehkä yli kymmenen vuotta on kulunut sen karmean ohjelman katsomisesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vuosia sitten, kun heijasin itseäni, se oli sellaista, kun istuin jossain, niin kiikuttelin ylävartaloa eteen ja taakse. Ei mitään kovin laajaa liikettä, mutta sen verran kuitenkin, että se näkyi päällepäin.

        Silloin oli myös tapana istuessa vatkata jalkaa, jompaakumpaa. Kenties johtui jonkinlaisesta hermostuksesta.

        Kovasti tahtoisin vertaistukea tässä asiassa. Haluaisitko kertoa lisää miten heijaaminen vaikutti sinun arkeen, milloin se alkoi, mistä syystä, kuinka se loppui?


    • Anonyymi

      Lääkkeet ja sopiva määrä viiniä saattaa tehdä tuota?

    • Anonyymi

      Tiedoksi että puolelta toiselle ylävartalon kallistelu rennosti on erittäin hyvä liike selkärangan nikamille, edistää nestekiertoa ja parantaa siten selkävaivoja.

    • Anonyymi

      Tiedostamaton heijaaminen joka on jatkunut lapsuudesta saakka, on neuroepätyypillisyyttä.
      Tiedostettu heijaaminen taas viittä psyykkisiin haasteisiin.

      • Anonyymi

        Kyllä!

        Ja nimenomaan autisminkirjoon.

        Täällä yksi diagnoosia vailla oleva autisti (näyttöä syntymästä saakka), joka juuri sai videoitua omaa heijaamistaan.
        Tätä olen tehnyt niin kauan kuin muistan. Ja sitä piilottelin lapsena, koska maskaamisen aloitin hyvin varhain.


    • Anonyymi

      Entä teijaaminen. Se että kun henkilö teijaa koko ajan edestakaisin, ikäänkuin ei tietäisi miten päin olla. Siis jaloilla teijaa. Liike on vähän siis enemmän mitä perus heijaaminen. Heijaamisessahan vain vähän heijataan. Mutta teijaaminen näkyy kauemmas, kun kunnolla teijaa. Joku ottaa teijatessa jopa vähän askelia.

    • Anonyymi

      Onko kenelläkään omakohtaista kokemusta heijaamisesta? Miten se vaikutti teidän arkeen?

      • Anonyymi

        Ei juuri, kun on kyse autistisesta heijaamisesta.
        Lapsena piilottelin sitä, koska aloitin maskaamisen todella nuorena.
        Nyt liki nelikymppisenä sain sen vihdoin videoitua.


    • Anonyymi

      Ite heijaan kans siin ei oo mitään pahaa eikä sitä saa rajata niinkuin mun isäpuol tekee niin, se niinkuin rauhoittaa ihmisen mieltä ainaki minun se auttaa hallitsemaan itseään, minä kuuntelen kuulokkeilla/kaiuttimella musiikkii samal ku heijaan sängyssä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      147
      10722
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3043
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2859
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2137
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1888
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1709
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1656
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1597
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1543
    10. 83
      1496
    Aihe