virtsakiteet/kivet

huolissaan kissasta

minulla on noin 7 vuotias kollikissa. kissani liikkuu vapaasti ulkona, jossa syö hiiriä. maaliskuussa kissallani todettiin virtsakiviä, jotka saatiin katetroimalla pois ja kissalleni annetaan nykyään eläinlääkäriltä ostettua kuivaruokaa. tänään huomasin kissani taas käyttäytyvän samalla tavalla kuin sillä olisi taas kiteitä. mistä voi johtua jos annan kissalleni ruokaa joka "sulattaa" kiteet? viimeksi kissani oli todella kipeä. huomenna soitan eläinlääkärille ajan. kysyn siis että mistä kiteet tai kivet voivat johtua jos se ei ruoasta voi tulla? voiko hiiristä tulla tukos?

5

413

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kivikissa

      Onhan kissalle tarpeeksi vettä tarjolla? Sehän on ihan ehdoton asia tolla ruokavaliolla mikä lisää janontunnetta.

      Omalla kollillani todettiin myös kivet vuosia sitten eikä ole ollut ongelmia. Toiset kissat tietysti saattaa olla herkempiä, mutta kissasi on kuitenkin syönyt jo aika kauan liuotusruokaa, että kyllä kivien pitäisi olla jo pois.
      Ruokavaliohan on elinikäinen, mutta sen varmaan tiedätkin :)

      Mutta jos näyttää siltä, että pissaa ei tule, niin suosittelen kiireesti lääkärille menoa! Virtsamyrkytyksen kanssa ei parane aikailla yhtään.

      • ap.

        on vettä tarjolla. välillä se käy juomassa ja jopa syö raksujakin. huomenna soitan heti aamusta eläinlääkäriin joten päästään varmaan heti vastaanotolle. onko sinulla tietoa, voiko hiirissä/päästäisissä olla fosforia ja magnesiumia jotka aiheuttavat virtakiviä?


    • Chiste

      synönyt maaliskuusta saakka liuotusruokaa, vai onko välillä vaihdettu ylläpitoon? Nimittäin jos liuotusruokaa syötetään liian kauan esim. struviittikiteiden ja -kivien liuotukseen, voi se alkaa aiheuttamaan oksalaattikiteiden muodostumista. Siispä ensin liuotusta lääkärin määräämä aika, ja sitten ylläpitoa loppuelämä.

      Hiiri on kissalle terveellistä ruokaa, mutta ei virtsakivipotilaalle, sillä liuotus-/ylläpitoravinnon lisäksi ei saisi kissalle antaa mitään muuta ruokaa, ei edes hiiriä! Pienet herkkupalat silloin tällöin on sallittuja kunhan niitä ei tosiaankaan anna paljoa eikä ne ole suuria! Hiiret eivät varmasti sinällään aiheuta virtsakiviä (mutu), mutta pienikin lisä muuta ravintoa ylläpito- ja liuotusruokaan vesittävät näiden valmisteiden tehon ja huonolla onnella kissan virtsakivivaivat uusivat nopeasti - kokemusta tästä on, valitettavasti.

      Jos kissa kuitenkin liikkuu vapaana ja saa pyydystää hiiriä ja lintuja sun muita pikkuvipeltäjiä, voisi eläinlääkäriltä kysyä sitä mahdollisuutta että teollisten virtsakivikissan ruokien sijaan kissalle alettaisiin antamaan dl-metioniinia ja ammoniumkloridia sekoitettuna lihaan/kalaan/siipikarjaan. Jos esim. aamuruuassa annettaisiin kissan päivittäin tarvitsema määrä em. virtsan hapattajia, ei olisi niin vaarallista jos kissa muutaman hiiren tai tipun sen lisäksi suuhunsa pistäisikin. Mutta tästä on neuvoteltava asiaa ymmärtävän eläinlääkärin kanssa ja sitouduttava säännöllisiin eläinlääkärintarkastuksiin, kuin myös on osattava olla todella tarkka em. aineiden annostelun kanssa!!

      Vielä lisään sen, että kuivamuona on aina se huonompi ratkaisu kissan ruokinnassa. Myös silloin kun on kyse erilaisista dieettiravinnoista kuten virtsakivikissan ruuista. Märkä- eli purkkiruoka on aina parempaa!

      Virtsakivistä on keskusteltu täällä paljonkin, joten jos halua riittää niin kannattaa kaivella joitain vanhoja ketjuja joista ehkä apua löytyy.

    • vaan ne raksut

      enemmän kiviä aiheuttaa raksuravinto eli jos olet antanut hiirten ohella jotain muutakin, vilja on pahin aiheuttaja, sitä on huonolaatuisessa kissanruuassa.

      Silloin kun liuotushoitoa käytetään, ei saisi syödä esim. hiiriä, koska liuotus perustuu ph:n laskemiselle. Liuotusruoka on kuitenkin vain väliaikainen ruoka, eli jos käytät ylläpitoruokaa, niin kyllä se joillain jatkaa ongelman kehittymistä, valitettavasti. Ja virtsan happamoituessa kivien laatu voi vain muuttua.

      Kannattaa lukaista http://personal.inet.fi/koti/maaru/kivijalka.html#22

      • 4+4

        siirtyminen ei kyllä ole välttämättä tie onneen, vaan vaa´assa painaa kissan alttius saada virtsakivivaiva tai että se uusiutuu.
        Tiedän tapauksia jossa ylläpitoruuan jälkeen kissa on voinut syödä tavallista purkkiruokaa sairastumatta, mutta toisaalta hyvin usein jo pienikin poikkeama ylläpitoravinnossa on vaivan uusinut.
        Virtsakivet eivät välttämättä ole ruokintasidonnaisia, sillä niitä on saanut pelkällä luonnonravinnolla elävät ulkokissat kuin barffaavat kotikissatkin.
        Kyse siis yksilöllisestä taipumuksesta, vaikka toki kuivamuonat olivat ne kuinka laadukkaita tahansa on varmin keino saada kissalleen tuo kivulias ja jopa kohtalokas vaiva.

        Oma virtsakivikissani söi pelkkää ylläpitoruokaa vuosikausia ja pysyi terveenä. Sitten lopetin em. ruuan ja syötin kissalleni raakoja lihatuotteita kuten kehoitettu on, mutta ei mennyt kauaakaan kun virtsakivet uusiutuivat. Liuotusravinnolla kissa saatiin taas kuntoon ja nyt se syö koko loppuelämänsä teollista ylläpitoruokaa tai lihaa johon lisätään jo edellä mainitut dl metioniini ja ammoniumkloridi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      154
      27137
    2. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      627
      24105
    3. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      189
      17140
    4. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      402
      10137
    5. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      336
      9062
    6. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6308
    7. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4053
    8. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      191
      3728
    9. Mitä hänellä oli päällään kun viimeksi näit hänet?

      Avoimia vastauksia saa kirjoitella... Ehkä joku saattaa tunnistaa itsensä kommenttien joukosta :)
      Ikävä
      79
      2203
    10. Meidän tarinako on ohi?

      Ootko niin päättänyt?
      Ikävä
      124
      1823
    Aihe