Miksi ihmiskunta "taantui" antiikinajoista

Heikkkkkkki

Hei!

Olisi kiva saada mielipiteitä ja keskustelua aikaan, mikä on aiheuttanut kehityksen taantumisen esimerkiksi Antiikin Rooman ajoista.
Kevyenä esimerkkinä: Roomassa oli kylpylöitä ja muuta aktiviteettiä ja kehityksessä mennään kokoajan eteenpäin hitaasti ja varmasti. Yhtäkkiä ihmiskunta taantuu siihen, että likaa peitetään meikeillä ja hajuvesillä ja luullaan, että iho kuoriutuu pois jos peseytyy. Mitä ihmettä tapahtui? Antiikin "sivistysvaltiosta" noitavainoihin ja ruttoihin?

Ymmärrän Rooman kulttuurin kariutumisen uskonnollisten konfliktien, henkisen rappeutumisen ja "barbaarien" jatkuvien hyökkäysten takia, mutta mitä tapahtui kansakunnalle, miksi se alkoi mennä "alaspäin", kunnes se lähti taas uuteen nousuun tieteen ja muun saralla. Oliko Rooma niin eristäytynyt? Vaikuttiko Kristinusko ja Islam radikaalisti tuohon taantumiseen, eli onko taas uskonto ja kirkko syyllisiä?

Mielipiteitä ja ajatuksia?

35

2213

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ensinnäkin Rooman tuhoutumisen syitä on lukemattomia, kristinuskon leviämisellä oli hyvin vähän vaikutusta. Valtakunnan laajentuminen aiheutti sen ongelman että kaupunginvaltuusto eli senaatti ei ollut sopiva imperiumin hallitsijaksi. Eriläiset sotapäälliköt (esim. Sulla, Marius, Pompeius, Caesar) aloittivat itsevaltiuden aikakauden mikä johti keisariaikaan. Aikaa myöten keisarit tulivat yhä riippuvaisimmiksi sotilaiden suosiosta ja monet keisarit valittiin virkaansa juuri sotilaiden toimesta. Kun eri sotajoukot kannattivat omia komentajiaan, oli tarjolla lukuisia keisariehdokkaita, mikä johti sisällissotiin 200-luvulla jKr. Koska valtakunnan voimavarat kuluivat sisäisiin riitoihin, ei valloituksia enää tehty eikä maahantunkeutujia vastaan ollut tarpeeksi joukkoja. Valloitusten väheneminen johti siihen että orjia ei saatu lisää. Lisäksi jo vuosisatojen ajan oli ollut muodissa vapauttaa orjia, mikä oli välillä yltynyt niin pahaksi villitykseksi, että oltiin jouduttu antamaan asetuksia siitä, kuinka paljon orjia saa kerralla vapauttaa. Tämä johti orjakatoon eli työvoiman vähenemiseen. Erilaisten keksintöjen, esim. höyryvoiman, kehittelyä ei oltu jatkettu käytännön sovelluksiin asti, koska pelättiin koneiden vievän orjilta työt. Se, että orjat tekivät työt, aiheutti sen että vapaat alkoivat halveksia töitä. Valtion piti ruokkia työttömät, joita yksistään Rooman kaupungissa oli parhaillaan 150 000. Näin valloitusten väheneminen eli orjien väheneminen johti lopulta siihen että töitä ei saatu tehtyä.
      Ja tuo on vain yksi esimerkki tuhoon jotaneista monisyisistä tapahtumaketjuista.
      Islam ei vaikuttanut Rooman tuhoon, sillä se syntyi vasta 600-luvulla, kun taas Länsi-Rooma tuhoutui jo 400-luvulla. Itä-Rooma kyllkin joutui muslimien uhriksi kun Konstantinopoli vallattiin 1453, mutta ratkaisevan iskun Bysantti oli kärsinyt kun Länsi-Euroopasta lähteneet ristiretkeläiset olivatkin ryöstäneet Konstantinopolin 1200-luvulla sen sijaan että olisivat menneet Jerusalemiin. Tämä johti siihen että Bysantti heikentyi ratkaisevasti ja oli helppo uhri islamilaisille joukoille pari sataa vuotta myöhemmin.

      "Miksi ihmiskunta "taantui" antiikinajoista"

      No en nyt sanoisi että länsieurooppalaiset edustavat koko ihmiskuntaa. Bysantti jatkoi kukoistustaan pitkään Länsi-Rooman tuhouduttua. Muslimimaissa kulttuuri ja etenkin tiede kukoistivat ennennäkemättömällä tavalla juuri sinä aikana kun Euroopassa elettiin "pimeintä keskiaikaa". Kiina, Intia, Amerikan kulttuurit jne. eivät kärsineet Rooman tuhosta.

      "Yhtäkkiä ihmiskunta taantuu siihen, että likaa peitetään meikeillä ja hajuvesillä ja luullaan, että iho kuoriutuu pois jos peseytyy. Mitä ihmettä tapahtui? Antiikin "sivistysvaltiosta" noitavainoihin ja ruttoihin?"

      Todellisuudessa keskiajan pimeys on renessanssin aikana syntynyt mielikuva, mikä johtui siitä että omaa aikaa haluttiin korostaa. Lisäksi myöhemmin protestantit halusivat mustamaalata katolisen keskiajan. Todellisuudessa antiikin kulttuuri ei tuhoutunut vaan jatkoi olemassaoloaan muissa muodoissa. Ja jos taantumista tapahtui, se ei missään nimessä ollut yht'äkkinen juttu vaan vuosisatoja kestänyt vaihe. Kylpylät olivat hyvin yleisiä 1500-luvulle asti, vasta sitten alettin peseytymistä pitää haitallisena tai peräti vaarallisena. Samoin noitavainot ovat nimenomaan uuden ajan ilmiö, niitä ei keskiajalla ollut. Antiikin aikana ruttoepidemioista kärsittiin siinä missä keskiajallakin. Ja keskiajalla maailmaa EI luultu littanaksi!!! Maapallon pyöreyttä ei ole kiistetty sitten 400-luvun eKr.

      • 7667686786788

        "Antiikin aikana ruttoepidemioista kärsittiin siinä missä keskiajallakin."

        ei ole mitään varmuutta siitä että antiikin aikaiset epidemiat olisivat olleet juuri ruttoa. mutta ainakin v. 1347 jälkeen ruttoepidemiat kiusasivat tavan takaa eurooppaa(kin).

        ja hassu uutinen johon törmäsin, vuodelta 1997: Madagaskarilta löytynyt antibiooteille ja muille lääkkeille resistentti paiserutto!


      • Kylpylöiden lakkauttamiseen vaikutti voimakkaasti Amerikoista levinnyt syfilis. Hilpeä kylpyläelämä oli myös vetänyt puoleensa seksiä ja kun seksistä seurasi syfilis, syy pantiin kylpylöille ja peseytymiselle.


      • 7667686786788
        sharyn kirjoitti:

        Kylpylöiden lakkauttamiseen vaikutti voimakkaasti Amerikoista levinnyt syfilis. Hilpeä kylpyläelämä oli myös vetänyt puoleensa seksiä ja kun seksistä seurasi syfilis, syy pantiin kylpylöille ja peseytymiselle.

        Amerikka "löydettiin" vasta 1495. Ei se syfilis siis tuhonnut antiikin Rooman ajan kylpylöitä.


    • senatus populusque

      Yksi Euroopan taantumisen syy oli germaaniheimojen pääseminen valtaan kansaivaellusten yhteydessä. Noilla heimoilla oli harvinaisen heikkohalu tai kyky muodostaa järjestäytyneitä yhteiskuntia tai edes kyetä ottamaan vastaan sivistystä.

      Germaanikansat elivät satoja vuosia Rooman valtakunnan rajanaapureina. Heidän yhteytensä Roomaan olivat jatkuvat. Germmanikansat kävivät kauppaa mahtavan naapurinsa kanssa ja osa meni sinne töihin. Kaiken tämän olisi luullut siirtävän heille korkeamman kulttuurin siemeniä ja lopulta johtavan oman valtion muodostamiseen. Aikaa oli sentään satoja vuosia. Kirjoitustaito jäi käytännössä oppimatta, germaanivaltio perustamatta, innovaatiot leviämättä. Rooman rajan pohjoispuolen kansat elivät vuosisadasta toiseen lähes muuttumattomina sotien ja ryöstellen toinen toisiaan.

      Rooma ajautui 300-luvun lopulta alkaen yhä heikompien hallitusten, käytännössä sotilasjunttien, huonoon hallintoon. Lopulta hunnien aiheittama kansojen liikehdintä ajoi germaanikansoja Roomaan. Heikko hallinto teki sen, että keskusvalta menetti otteensa valtiosta, juuri kun sitä olisi tarvittu. Maa jakaantui itsekseen parhaansa selviämään pyrkiviin osiin. Nämä palaset olivat kulttuuriltaan ryöstelyyn ja sotimiseen keskittyneille germaaniheimoille helppoja saaliita.

      Eurooppa muuttui kokonaisuudessaan germaaniyhteiskuntien mallin mukaiseksi toinen toisiaan ryösteleviksi pikku ryhmittymiksi. Jos Rooman mallin mukaan joskus valittiin kuningas tai keiisari ei tällä tai keskusvallalla ollut käytännössä paljoakaan valtaa, vaan pikku ruhtinaat taistelivat toisiaan vastaan kuten ennekin.

      Lopulta germaanien vaikutus muinaisen Rooman kansojen joukossa alkoi heiketä ja kansat pääsivät jälleen rakentamaan sivistynyttä yhteiskuntaa. Kehitys eteenpäin alkoi lopulta lähes tuhannen vuoden kaaoksen jälkeen juuri Rooman ydinalueilta, Pohjois-Italiasta. Järjestäytyneitä valtioita alkoi syntyä ja tiede ja taide alkoivat jälleen kukoistaa. Kuvaavaa on, että germaanien ydinalueella Saksassa jatkui pikkuvaltioiden sekamelska ja keskinäinen sotiminen vielä 1800-luvun jälkipuoliskolle, mutta lopulta sielläkin onnistuttiin valtion muodostamiseen.

      Ikävä muulle Euroopalle, että Saksassa jatkui yhä entiset germaanien ryöstely- ja sotimisperinteet. Vasta täydellisten romahdusten jälkeen Saksakin toivottavasti lopulta siirtyi normaalien yhteiskuntien joukkoon - yli kahdentuhannen vuoden jälkeen sen päästyä yhteyteen korkeakulttuurin kanssa. Kulttuuri leviää vääjäämättä, mutta joskus se on vain todella hidasta.

      • "Lopulta germaanien vaikutus muinaisen Rooman kansojen joukossa alkoi heiketä ja kansat pääsivät jälleen rakentamaan sivistynyttä yhteiskuntaa. Kehitys eteenpäin alkoi lopulta lähes tuhannen vuoden kaaoksen jälkeen juuri Rooman ydinalueilta, Pohjois-Italiasta. Järjestäytyneitä valtioita alkoi syntyä ja tiede ja taide alkoivat jälleen kukoistaa. Kuvaavaa on, että germaanien ydinalueella Saksassa jatkui pikkuvaltioiden sekamelska ja keskinäinen sotiminen vielä 1800-luvun jälkipuoliskolle, mutta lopulta sielläkin onnistuttiin valtion muodostamiseen."

        Oletko unohtanut sellaisen (liitto)valtion kuin Pyhä Saksalais-Roomalainen Keisarikunta? Se pysyi kasassa tuhat vuotta. Tämä kertonee jotain germaanien "kyvyttömyydestä" perustaa kestävä valtio. Myös Kaarle Suuren valtakunta oli germaaninen. Nimenomaan germaaniset angolosaksit yhdistivät Englannin lukuisat pikkuvaltiot yhdeksi valtakunnaksi mikä yhä on olemassa.
        Mitä tulee "germaanien ydinalueisiin" niin eivät ne mitenkään olleet Euroopan ainoat sotaakäyneet maat. Ja myös näillä alueilla tieteet ja taiteet kuskoistivat. Kirjapainotaidonkin germaanit kehittivät.

        "Vasta täydellisten romahdusten jälkeen Saksakin toivottavasti lopulta siirtyi normaalien yhteiskuntien joukkoon - yli kahdentuhannen vuoden jälkeen sen päästyä yhteyteen korkeakulttuurin kanssa"

        Aivan, aivan niin: sellaisia henkilöitä kuin esim. Gutenberg, Dürer, Bach, Brahms, Mozart, Beethoven, Goethe, Schiller, Wagner, Mommsen, Schliemann ja Thomas Mann ei voida katsoa kuuluviksi länsimaisen kulttuurin ja sivistyksen edustajiin.


      • senatus populusque
        Michelarkangelo kirjoitti:

        "Lopulta germaanien vaikutus muinaisen Rooman kansojen joukossa alkoi heiketä ja kansat pääsivät jälleen rakentamaan sivistynyttä yhteiskuntaa. Kehitys eteenpäin alkoi lopulta lähes tuhannen vuoden kaaoksen jälkeen juuri Rooman ydinalueilta, Pohjois-Italiasta. Järjestäytyneitä valtioita alkoi syntyä ja tiede ja taide alkoivat jälleen kukoistaa. Kuvaavaa on, että germaanien ydinalueella Saksassa jatkui pikkuvaltioiden sekamelska ja keskinäinen sotiminen vielä 1800-luvun jälkipuoliskolle, mutta lopulta sielläkin onnistuttiin valtion muodostamiseen."

        Oletko unohtanut sellaisen (liitto)valtion kuin Pyhä Saksalais-Roomalainen Keisarikunta? Se pysyi kasassa tuhat vuotta. Tämä kertonee jotain germaanien "kyvyttömyydestä" perustaa kestävä valtio. Myös Kaarle Suuren valtakunta oli germaaninen. Nimenomaan germaaniset angolosaksit yhdistivät Englannin lukuisat pikkuvaltiot yhdeksi valtakunnaksi mikä yhä on olemassa.
        Mitä tulee "germaanien ydinalueisiin" niin eivät ne mitenkään olleet Euroopan ainoat sotaakäyneet maat. Ja myös näillä alueilla tieteet ja taiteet kuskoistivat. Kirjapainotaidonkin germaanit kehittivät.

        "Vasta täydellisten romahdusten jälkeen Saksakin toivottavasti lopulta siirtyi normaalien yhteiskuntien joukkoon - yli kahdentuhannen vuoden jälkeen sen päästyä yhteyteen korkeakulttuurin kanssa"

        Aivan, aivan niin: sellaisia henkilöitä kuin esim. Gutenberg, Dürer, Bach, Brahms, Mozart, Beethoven, Goethe, Schiller, Wagner, Mommsen, Schliemann ja Thomas Mann ei voida katsoa kuuluviksi länsimaisen kulttuurin ja sivistyksen edustajiin.

        Pyhä Saksalais-Roomalainen keisarikunta oli pääosin epäonnistunut yritys yhtenäisen valtion perustamiseen. Kyse ei ollut muusta kuin hyvin löyhästä liitosta. Siihen kuuluvat itsenäiset pikku ruhtinaskunnat taistelivat hyvin usein keskenään eikä keisarilla ollut pieniä hetkellisiä poikkeuksia lukuunottamatta käytännössä valtaa.

        Kyvykkäiden yksilöiden ansiosta germaanit perustivat aina silloin tällöin hetkellisesti suuriakin valtioita, jotka säännönmukaisesti hajosivat takaisin toisiaan vastaan taisteleviksi pienemmiksi valtioiksi tämän kyvykkään yksilön kuoltua.

        1400- ja 1500-luvuille tultaessa yli tuhannen vuotta Rooman luhistumisen jälkeen, ja Pohjois-Italiassa syntyneen renssannsin levittyä oli todennäköisesti germaanien pienistä valtioista hyötyäkin. Kyvykkäät yksilöt onnistuivat löytämäään usein sellaisen hallinnon, jossa heille oli mahdollista kehittää ajatuksiaan. Tiede ja taide alkoivat kukoistaa, vaikka osassa valtioista olikin kaiken tyrehdyttävä entinen sotaisia kulttuuri vallassa. Varsinkin alueilla, jotka eivät olleet koskaan kuuluneet Roomaan ja jossa väestö oli tämän seurauksena puhtaammin germaanista perimää taiteiden ja tieteen kehitys oli vaikeaa. Lopulta juuri sieltä nousi Saksan yksi sotillallisin kansa, joka onnistui sodillaan alistamaan muut saksalaiset valtansa alle. Preussilaisten aloittamista sodista muuta Saksaa vastaan ja muita Euroopan valtioita vastaan syntyi paitsi Saksa myös Euroopalle tuhoista kaksi maailmansotaa.

        Brittein saarilla roomalaisten sieltä poistuttua alkoi suuri kaaoksen aika, koska eri germaaniheimoja hyökkäsi maahan ja ajoi maan sadoiksi vuosiksi sekasortoon. Kehitys yhtenäiseen valtioon alkoi vasta normannien valloitettua maan. Normannit olivat germaanisten viikinkien ja gallialais-roomalaisten ranskalaisten onnistunut yhdistelmä, joka lopulta sai germaanien kuutisen sataa vuotta raiskanneen maan järjestyneeseen tilaan


    • orjan selkänahka

      Antiikin aikaan vapaiden kansalaisten korkean elintason mahdollisti runsaslukuinen orjatyövoima ja orjien alhainen elintaso.

      • Arrakis

        kun otit tämän asian puheeksi. Sillä monien väite ihmiskunnan "taantumisesta" antiikinajoista keskiajalle tultaessa perustuu pitkälti siihen, että miksi roomalaisilla oli kivetyt kadut, kylpylät, vesijohdot ja jopa vesivessat, kun taas keskiajalla niitä ei ollut. Itseasiassa pitää kysyä, miksi Rooman talous oli niin kukoistava?

        Yksi syy on mielestäni juuri orjuuteen perustuva talous. Roomalaisilla oli orjat, jotka olivat lähes ilmaista työvoimaa ja heidän ansiostaan tuottavuus nousi niin korkealle, että Rooman vapailta kansalaisilta vapautui aikaa muuhun kuin vain perheen välittömään ruokkimiseen. Jos ihmisen koko aika menee vain työskentelyyn pelloilla, ei silloin aikaa juuri liikene ajatustyöhön. Eikä ole myöskään varaa rakentaa huvituslaitoksia pelkästään kansalaisten iloksi, saatikka päällystää teitä kiveyksillä.

        Nykyaikana meillä on koneet ja teknologia jotka vastaavat antiikin Rooman orjatyövoimaa, niimpä jälleen on vapautunut työaikaa muuhunkin kuin perheen välittömään ruokkimiseen.


      • Spartacus*
        Arrakis kirjoitti:

        kun otit tämän asian puheeksi. Sillä monien väite ihmiskunnan "taantumisesta" antiikinajoista keskiajalle tultaessa perustuu pitkälti siihen, että miksi roomalaisilla oli kivetyt kadut, kylpylät, vesijohdot ja jopa vesivessat, kun taas keskiajalla niitä ei ollut. Itseasiassa pitää kysyä, miksi Rooman talous oli niin kukoistava?

        Yksi syy on mielestäni juuri orjuuteen perustuva talous. Roomalaisilla oli orjat, jotka olivat lähes ilmaista työvoimaa ja heidän ansiostaan tuottavuus nousi niin korkealle, että Rooman vapailta kansalaisilta vapautui aikaa muuhun kuin vain perheen välittömään ruokkimiseen. Jos ihmisen koko aika menee vain työskentelyyn pelloilla, ei silloin aikaa juuri liikene ajatustyöhön. Eikä ole myöskään varaa rakentaa huvituslaitoksia pelkästään kansalaisten iloksi, saatikka päällystää teitä kiveyksillä.

        Nykyaikana meillä on koneet ja teknologia jotka vastaavat antiikin Rooman orjatyövoimaa, niimpä jälleen on vapautunut työaikaa muuhunkin kuin perheen välittömään ruokkimiseen.

        Orjien katkeamaton virta Roomaan vaurastutti kaupunkia, tämä on selviö. Rooman valtakunnan vauraus oli kuitenkin jakaantunut tasaisemmin kuin nykyajan suurvaltioissa, joissa syrjäseudut on valjastettu lähinnä työvoimareserviksi.
        Toisaalta keskiajan feodaaliyhteiskunnassa "orjina" toimivat talonpojat jotka olivat käytännössä maaorjia.


    • keskiajan likaisuudesta ei täsmälleen pidä paikkaansa. Rooman valtakunnalla oli vesijohtoja ja kylpylöitä, jotka eivät levinneet Etelä-Ranskan pohjoispuolelle (paitsi roomalaisen ajan Englantiin), mutta keskiajan Euroopassa oli runsaasti saunoja ja kylpylöitä. Niitä suljettiin vasta, kun syfilis levisi Eurooppaan, luultavasti Amerikasta. Pohjoismaissa ja Venäjän alueella saunat tietenkin jatkoivat olemassaoloaan.

      Rooman valtakunnan tuho vaikutti tietenkin voimakkaasti yhteiskuntaan, mutta "pimeä" aika oli varsin lyhyt. Esimerkiksi teknisiä edistysaskeleita jatkettiin koko ajan, mikä usein unohtuu. Keskiajan keksintöjä on runsaasti jalustimesta vesimyllyyn ja ruuviin. Eräitä kehitystä pysäyttäviä seikkoja oliat musta surma 1300-luvulla, joka lähes puolitti Euroopan väkiluvun, ja ns. "pikku jääkausi" 1600-luvulla.

      Rooman valtakuntaa eivät mutuen tuhonneet barbaarit, vaan sisällissodat. Tuhoisin muutos oli, kun keisariksi hyväksyttiin miehiä, jotka eivät kuuluneet senaattoriluokkaan. Tämä tuntui varmaan aikoinaan hyvältä idealta - paljon päteviä miehiä - mutta se avasi "free of all" -pelin, joka lopulta tuhosi valtakunnan.

      • Sääd män

        Lähdettiin nollasta niin kuin myös v.2001 kun tornit romahtivat.


      • Sääd män kirjoitti:

        Lähdettiin nollasta niin kuin myös v.2001 kun tornit romahtivat.

        Perusteluita, jos saan pyytää.

        Kristinusko ei vaikuttanut siihen, että vapaat kansalaiset halveksivat töitä, tai siihen että orjatyöriippuvuus aiheutti ongelmia, tai siihen että Rooma kärsi heikentävistä sisällissodista, tai siihen että kansainvaellukset ajoivat germaanit hyökkäilemään Rooman kimppuun, tai siihen että valtakunta saavutti äärimmäiset rajansa kun lännessä tuli vastaan meri, pohjoisessa Germaanian loputtomat metsät, etelässä autiomaa ja idässä yhtä vahva Parthian/Persian valtakunta, mikä aiheutti sen että orjien saamiseksi saatavia sotia ei voitu käydä ja että sotasaaliiseen paljon nojautuva talous meni rapakuntoon.

        Toki kristittyjen vainot veivät jonkin verran voimavaroja, mutta eivät mitenkään merkittävästi. Kristinusko ei myöskään hajottanut yhteiskuntaa vaan päin vastoin kehoitti "antamaan keisarille mikä keisarin on", olemaan kuuliainen esivallalle ja orjia tyytymään osaansa.


    • Luepa huviksesi Kansojen Historiasta Rooman valtakunnan tuhosta ja vertaa sitä nykymenoon. Täysin yhtenäistä; sama kaava toistuu. Tässä syy nytkin meillä meneillään olevaan syöksykierteeseen. Vallannauttijamme eivät tiedä mitään menneisyydestä joten eivät ymmärrä nykytilaa ja ovat tulevasta ulkona kuin tampoonin naru.

    • jogunenko

      historian tietäjillä menevät oppikirjojen opetukset sekaisin. Ei tarvitse kuin seurata aiempaa hitlerin, mussolinin aikaa, tai nykyistä berlusconilaista Italiaa, niin syyt "sivistyksen" katoamiseen selviävät. Kun primitiiviset Välimerenrodun edustajat (pienet, tummat ja karvaiset) pääsivät valtaan, taantuminen oli/on varmaa.
      Tyhmiä kysymyksiä tietäjille: - oliko frankit ja anglit varmasti germaaneja ? - milloin nimitys "saksalais-roomalainen keisarikunta" ensimmäisen kerran on mainittu ? levisikö syfilis amerikasta, vai "roomasta" ? - kummat olivat "sivistyneempiä", vandaalit, hunnit, keltit, vai roomalaiset ? - suomessakin on ollut 2-300 000 työtöntä, eikä valtio romahtanut, päinvastoin, kylpylöitä rakennettiin tiuhaan tahtiin ? - jalustin, ruuvi ja vesimyllyt keksittiin Itä-Aasiassa parituhatta vuotta ennen "keskiaikaa"

      • Jos historiantuntemuksesi ei ulotu Mussolinia kauemmas, niin ei ihme, että se on vääristynyt. Primitiiviset? Pienet, tummat ja karvaiset? Kuulehan naapuri, roomalaist olivat tunnetusti pientä kansaa, ja antiikin kulttuurien luojat myös tummia. Karvaisimpia ihmisiä ovat pohjoiseurooppalaiset (mahdollisesti ainuja lukuunottamatta).

        Opiksesi: frankit ja anglit olivat todellakin germaaneja, jotka joskus 200-luvun tienoilla siirtyivät Länsi-Eurooppaan. Syfiliksestä väitellään, mutta ensimmäiset tapaukset ilmestyivät Eurooppaan Kolumbuksen matkojen jälkeen, ja Amerikan intiaaneilla tunnettiin syfilis, joka heillä oli pelkkä kotoperäinen ihosairaus, mutta kehittyi Euroopassa tappavaksi.

        Jalustin, ruuvi ja vesimylly keksittiin Euroopassa, vaikka Kiinasa tehtiin monia muita keksintöjä, kuten paperi ja kompanssi.

        Nimitystä "Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta" käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1512, mutta nimeä "Rooman keisarikunta" käytettiin Verdunin sopimuksessa 843 hajonneen frankkien valtakunnan itäisestä osasta. Rooman keisarin arvonimeä käytti ensimmäsieksi Otto II vuodesta 973.

        Vandaalit olivat oman aikansa mittapuun mukaan kohtalaisen sivistyneitä ja perustivat valtion Pohjois-Afrikkaan. Keltit eivät koskaan kehittäneet kirjoitustaitoa ja heillä oli poikkeuksellisen verenhimoinen kulttuuri, mutta monia taitoja, kuten suolakaivosten perustaminen. Hunnit olivat arojen ratsastajia kuten myöhemmin mongolit. Roomalaiset olivat antiikin suuri kulttuurikansa, joiden sivistykseen perustuu suuri osa nykypäivänkin Euroopan kulttuurista - tekniikka, laki, kirjallisuus... vastaako tämä kysymykseesi?


      • "- suomessakin on ollut 2-300 000 työtöntä, eikä valtio romahtanut, päinvastoin, kylpylöitä rakennettiin tiuhaan tahtiin ?"

        Kuten ylempänä jo kerroin, se että Roomassa oli työttömyyttä, oli vain yksi syy romahdukseen, ilmiö ei itsessään ollut kovin vakava, mutta yhdistettynä muihin ongelmiin se aikaa myöten vaikutti epäsuotuisasti. Niin, onhan Suomessa ollut lama-aikana suurta työttömyyttä, mutta se on ollut suhteellisen lyhytaikaista, kun taas Roomassa se noin 150 000 elätettävää oli vakio. Lisäksi myös pääkaupungin ulkopuolella eläneet vapaat kansalaiset halveksivat periaatteellisesti työtä ja nauttivat valtion avustusta. Tottakai Suomessa rakenneltiin uimahalleja, sehän loi työpaikkoja. Mutta Roomassa rakentaminen hoidettiin orjilla eivätkä työttömät halunneet tehdä mitään sellaista, suomalaiset työttömät taas yleensä haluavat työtä. Kulttuurieron takia Rooman ja Suomen työttömyyttä ei käy vertaaminen.


      • jogunenko
        Michelarkangelo kirjoitti:

        "- suomessakin on ollut 2-300 000 työtöntä, eikä valtio romahtanut, päinvastoin, kylpylöitä rakennettiin tiuhaan tahtiin ?"

        Kuten ylempänä jo kerroin, se että Roomassa oli työttömyyttä, oli vain yksi syy romahdukseen, ilmiö ei itsessään ollut kovin vakava, mutta yhdistettynä muihin ongelmiin se aikaa myöten vaikutti epäsuotuisasti. Niin, onhan Suomessa ollut lama-aikana suurta työttömyyttä, mutta se on ollut suhteellisen lyhytaikaista, kun taas Roomassa se noin 150 000 elätettävää oli vakio. Lisäksi myös pääkaupungin ulkopuolella eläneet vapaat kansalaiset halveksivat periaatteellisesti työtä ja nauttivat valtion avustusta. Tottakai Suomessa rakenneltiin uimahalleja, sehän loi työpaikkoja. Mutta Roomassa rakentaminen hoidettiin orjilla eivätkä työttömät halunneet tehdä mitään sellaista, suomalaiset työttömät taas yleensä haluavat työtä. Kulttuurieron takia Rooman ja Suomen työttömyyttä ei käy vertaaminen.

        vakitietäjät taitavat olla pieniä, tummia ja karvaisia ammattityöttömiä, kun leikkivät opettajaa, ilman pedagogista koulutusta. En viitsi selittää uimahallin ja kylpylän eroa, enkä kajota kuppaan sen kummemmin, mutta roomalaiset (ja kreikkal.) olivat perseestä, kuten asterix ja obelix´kin totesivat.


      • ISO ja karvaton
        sharyn kirjoitti:

        Jos historiantuntemuksesi ei ulotu Mussolinia kauemmas, niin ei ihme, että se on vääristynyt. Primitiiviset? Pienet, tummat ja karvaiset? Kuulehan naapuri, roomalaist olivat tunnetusti pientä kansaa, ja antiikin kulttuurien luojat myös tummia. Karvaisimpia ihmisiä ovat pohjoiseurooppalaiset (mahdollisesti ainuja lukuunottamatta).

        Opiksesi: frankit ja anglit olivat todellakin germaaneja, jotka joskus 200-luvun tienoilla siirtyivät Länsi-Eurooppaan. Syfiliksestä väitellään, mutta ensimmäiset tapaukset ilmestyivät Eurooppaan Kolumbuksen matkojen jälkeen, ja Amerikan intiaaneilla tunnettiin syfilis, joka heillä oli pelkkä kotoperäinen ihosairaus, mutta kehittyi Euroopassa tappavaksi.

        Jalustin, ruuvi ja vesimylly keksittiin Euroopassa, vaikka Kiinasa tehtiin monia muita keksintöjä, kuten paperi ja kompanssi.

        Nimitystä "Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta" käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1512, mutta nimeä "Rooman keisarikunta" käytettiin Verdunin sopimuksessa 843 hajonneen frankkien valtakunnan itäisestä osasta. Rooman keisarin arvonimeä käytti ensimmäsieksi Otto II vuodesta 973.

        Vandaalit olivat oman aikansa mittapuun mukaan kohtalaisen sivistyneitä ja perustivat valtion Pohjois-Afrikkaan. Keltit eivät koskaan kehittäneet kirjoitustaitoa ja heillä oli poikkeuksellisen verenhimoinen kulttuuri, mutta monia taitoja, kuten suolakaivosten perustaminen. Hunnit olivat arojen ratsastajia kuten myöhemmin mongolit. Roomalaiset olivat antiikin suuri kulttuurikansa, joiden sivistykseen perustuu suuri osa nykypäivänkin Euroopan kulttuurista - tekniikka, laki, kirjallisuus... vastaako tämä kysymykseesi?

        aikoinaan esittänyt, että ainut olisivat alunperin olleet s-u kielen puhujia, mutta eipä niitä ole pohjois-euroopassa pahemmin näkynyt ?


      • jogunenko kirjoitti:

        vakitietäjät taitavat olla pieniä, tummia ja karvaisia ammattityöttömiä, kun leikkivät opettajaa, ilman pedagogista koulutusta. En viitsi selittää uimahallin ja kylpylän eroa, enkä kajota kuppaan sen kummemmin, mutta roomalaiset (ja kreikkal.) olivat perseestä, kuten asterix ja obelix´kin totesivat.

        Mistä kuvittelet tietäväsi muiden pedagogisen koulutuksen? Tai työpaikat? Tai - sen puoleen - uimahallin ja kylpylän eron?

        No, paljastuihan historiasi lähde - Asterix ja Obelix. Jos ymmärtäisit niiden ironian, oppisit jotakin.


      • jogunenko kirjoitti:

        vakitietäjät taitavat olla pieniä, tummia ja karvaisia ammattityöttömiä, kun leikkivät opettajaa, ilman pedagogista koulutusta. En viitsi selittää uimahallin ja kylpylän eroa, enkä kajota kuppaan sen kummemmin, mutta roomalaiset (ja kreikkal.) olivat perseestä, kuten asterix ja obelix´kin totesivat.

        "vakitietäjät taitavat olla pieniä, tummia ja karvaisia ammattityöttömiä, kun leikkivät opettajaa, ilman pedagogista koulutusta."

        Olisiko sittenkin niin että, kun sinulla ei ole asiallisia perusteita väitteillesi, alat pilkkaamaan niitä jotka eivät ole yhtä mieltä kanssasi?

        (Ps. olen 172cm pitkä, minulla on "maantienväriset" hiukset, vaalea iho ja siniharmaat silmät. Ja minulla on työpaikka.)


      • raakuudella vaan
        sharyn kirjoitti:

        Jos historiantuntemuksesi ei ulotu Mussolinia kauemmas, niin ei ihme, että se on vääristynyt. Primitiiviset? Pienet, tummat ja karvaiset? Kuulehan naapuri, roomalaist olivat tunnetusti pientä kansaa, ja antiikin kulttuurien luojat myös tummia. Karvaisimpia ihmisiä ovat pohjoiseurooppalaiset (mahdollisesti ainuja lukuunottamatta).

        Opiksesi: frankit ja anglit olivat todellakin germaaneja, jotka joskus 200-luvun tienoilla siirtyivät Länsi-Eurooppaan. Syfiliksestä väitellään, mutta ensimmäiset tapaukset ilmestyivät Eurooppaan Kolumbuksen matkojen jälkeen, ja Amerikan intiaaneilla tunnettiin syfilis, joka heillä oli pelkkä kotoperäinen ihosairaus, mutta kehittyi Euroopassa tappavaksi.

        Jalustin, ruuvi ja vesimylly keksittiin Euroopassa, vaikka Kiinasa tehtiin monia muita keksintöjä, kuten paperi ja kompanssi.

        Nimitystä "Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta" käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1512, mutta nimeä "Rooman keisarikunta" käytettiin Verdunin sopimuksessa 843 hajonneen frankkien valtakunnan itäisestä osasta. Rooman keisarin arvonimeä käytti ensimmäsieksi Otto II vuodesta 973.

        Vandaalit olivat oman aikansa mittapuun mukaan kohtalaisen sivistyneitä ja perustivat valtion Pohjois-Afrikkaan. Keltit eivät koskaan kehittäneet kirjoitustaitoa ja heillä oli poikkeuksellisen verenhimoinen kulttuuri, mutta monia taitoja, kuten suolakaivosten perustaminen. Hunnit olivat arojen ratsastajia kuten myöhemmin mongolit. Roomalaiset olivat antiikin suuri kulttuurikansa, joiden sivistykseen perustuu suuri osa nykypäivänkin Euroopan kulttuurista - tekniikka, laki, kirjallisuus... vastaako tämä kysymykseesi?

        >>Roomalaiset olivat antiikin suuri kulttuurikansa, joiden sivistykseen perustuu suuri osa nykypäivänkin Euroopan kulttuurista - tekniikka, laki, kirjallisuus...

        Paitsi että roomalaiset ei keksineet itse juuri mitään. Ottivat niinsanotusti vastaan vain vaikutteita, pääosin kreikkalaisilta. Suurvallan rakensivat yksinkertaisesti olemalla sodassa vain järjestelmällisempiä ja raaempia kuin vastustajat. Tästä seurasi vaurastuminen, ja rahallahan saa ja hevosella pääsee.


    • Claudius*

      Euroopan kansojen alennustilaan keskiajalla on monta syytä. Suurin taannuttava vaikutus kansoihin tuli Mustana surma tunnettuna ruttoa-aikana 1300-luvun lopulla.
      Ahdasmielinen, fundamentalistinen kristinuskon tulkinta ja Euroopan jakaantuminen pieniin keskenään sotiviin valtioihin täydensivät eri alojen taantumista antiikin ajoista.
      Uskonnollisessa mielesssä sama on nähtävissä Iranin ja Afganistanin nykytilanteessa.
      "Tautipuolella" on samaa taantumista havaittavissa tietyissä Afrikan maissa joissa Aids-epidemiat heikentää yhteiskunnan henkistä ja taloudellista hyvinvoitia ja sisällissotien vaikutuksen kaikki ymmärtää ilman esimerkkiäkin.

      • "Euroopan kansojen alennustilaan keskiajalla on monta syytä. Suurin taannuttava vaikutus kansoihin tuli Mustana surma tunnettuna ruttoa-aikana 1300-luvun lopulla."

        Kuten tässä viestiketjussa on monta kertaa todettu, keskiajan "pimeys" on pitkälti myöhempien aikojen keksintöä. Pahin taantuma oli 400-600-luvuilla Rooman valtakunnan hajoamisen seurauksena (ei voi kuitenkaan yleistää että koko Eurooppa taantui), mutta kun maanosa selvisi yhteiskunnallisten olojen muutoksen aiheuttamasta "krapulasta", alkoi nousukausi mikä oikeastaan jatkuu yhä. 700-800-lukujen taitteessa oli ns. "karolinginen renessanssi", 1100-luvulla alkoi "1100-luvun renessanssi" ja 1300-luvulla alkoi se tunnetuin renessanssi. Nämä aikarajat kuitenkin ovat hyvin liukuvia ja eri renessanssit sekoittuivat toisiinsa ja olivat toistensa jatkumoa. Mustasta Surmasta toivuttiin oikeastaan hämmästyttävän nopeasti. Sen suurin seuraus oli että työvoima, mitä ennen sitä oli paljon, väheni ja tästä syystä palkat nousivat ja elinolot paranivat. Työvoiman vähyys myös aiheutti sen, että ihmisen korvaavat tai työmäärää vähentävät laitteet ja keksinnöt tulivat tarpeellisimmiksi, ja tämä johti niiden kehittelyyn. Näin ollen musta surma nimenomaan pisti kehityksen pyörät suurempaan vauhtiin eikä suinkaan heittänyt niihin kapuloita.
        Ja ruttoepidemiat olivat aivan yhtä suuri ongelma antiikin aikana kuin keskiajalla. Keskiajalla hygieniasta pidettiin huolta niinkuin antiikin aikana; peseytymättömyys on uudemman ajan juttu.

        "Ahdasmielinen, fundamentalistinen kristinuskon tulkinta ja Euroopan jakaantuminen pieniin keskenään sotiviin valtioihin täydensivät eri alojen taantumista antiikin ajoista."

        Mistäköhän aloittaisi tämän lauseen virheiden kommentoimisen? No, eri alat eivät taantuneet antiikin ajoista, vaan keskiajalla tehtiin uusia keksintöjä sekä sovelluksia ja otettiin käyttöön muualla keksittyjä asioita. Ylempänä olevissa viesteissa on paljon esimerkkejä näistä.
        Eurooppa on aina ollut sotaisa paikka. Oikeastaan vasta Napoleonin kukistuminen rauhoitti maanosan niin että pitkäaikaisemmat rauhanjaksot olivat mahdollisia. Keskiajalla sodankäyntiä sai harjoittaa vain tiistaiaamusta torstai-iltaan, tämä ns. "Herran rauha" aiheutti että sotiminen ei ollut läheskään niin intensiivistä kuin nykyään.
        Fundamentalistinen kristinusko syntyi vasta uskonpuhdistuksen myötä: yleensä unohdetaan se, että katolinen kirkko suostui toteuttamaan lähes kaikki Lutherin vaatimukset Trenton kirkolliskokouksessa. Tämä johti siihen että protestanteilla ei ollut mitä vastaan protestoida, joten he alkoivat vedota entistä tiukemmin Raamattuun, katolilaiset tekivät samoin jne. ja tästä kierteestä syntyi Raamatun kirjaimellinen tulkintatapa (mikä siis ei ole mikään "aito ja alkuperäinen" näkemys Raamatusta).
        Etenkin protestanttisissa maissa tiukennettiin myös kirkkokuria. 1600-luvun "puhdasoppisuuden aika" poikkesi tyysti keskiajasta. Inkvisitiota tai noitavainoja ei ollut keskiajalla.
        Näkemys katolisen kirkon keskiaikaisesta hirmuhallinnosta on peräisin protestanttisesta propagandasta. Vieläkin saattaa lukea jostain että "keskiajalla jumalanpalvelus kesti neljä tuntia ja oli kokonaan latinaksi ja kansa, mikä ei ymmärtänyt latinaa, jouduttiin pitämään hereillä unilukkarin avulla". "Unilukkari" on nimenomaan protestanttisten jumalanpalvelusten synnyttämä virka, sillä katoliset menot olivat keskiajan ihmiselle elämys. Keskiajalla suurin osa palvelusmenoista oli kansankielisiä, ja on arveltu että myöhäiskeskiajalla ihmiset tiesivät ainakin suunnilleen latinankielisten rukousten sisällön.

        Keskiajalla kirkko kyllä tuomitsi ihmisiä, mutta ei niinkään harhaopeista, vaan kirkon auktoriteetin vastustamisesta. Uskonpuhdistus ei ollut lutherin keksintö, vaan jo satoja vuosia ennen häntä alkanut prosessi. Keskiajalla kirkkoa arvosteltiin jatkuvasti, esim. aneet saivat paljon vastustusta jo ennen Lutheria. Eikä Luther tuonut kuuluisissa teeseissään esille oikeastaan mitään uutta kritiikkiä. Hänen merkityksensä on siinä, että radikalisoi uskonpuhdistuksen.

        Keskiajalla uskonnollinen elämä oli siis vapaampaa kuin myöhemmin.

        Toistan jälleen tämän esimerkin mielikuvien virheellisyydestä: nykyään lähes kaikki tietävät sen "totuuden" että keskiajan ihmiset luulivat maapalloa littanaksi, vaikka todellisuudessa kukaan ei kiistänyt sen pyöreyttä.


      • Claudius*
        Michelarkangelo kirjoitti:

        "Euroopan kansojen alennustilaan keskiajalla on monta syytä. Suurin taannuttava vaikutus kansoihin tuli Mustana surma tunnettuna ruttoa-aikana 1300-luvun lopulla."

        Kuten tässä viestiketjussa on monta kertaa todettu, keskiajan "pimeys" on pitkälti myöhempien aikojen keksintöä. Pahin taantuma oli 400-600-luvuilla Rooman valtakunnan hajoamisen seurauksena (ei voi kuitenkaan yleistää että koko Eurooppa taantui), mutta kun maanosa selvisi yhteiskunnallisten olojen muutoksen aiheuttamasta "krapulasta", alkoi nousukausi mikä oikeastaan jatkuu yhä. 700-800-lukujen taitteessa oli ns. "karolinginen renessanssi", 1100-luvulla alkoi "1100-luvun renessanssi" ja 1300-luvulla alkoi se tunnetuin renessanssi. Nämä aikarajat kuitenkin ovat hyvin liukuvia ja eri renessanssit sekoittuivat toisiinsa ja olivat toistensa jatkumoa. Mustasta Surmasta toivuttiin oikeastaan hämmästyttävän nopeasti. Sen suurin seuraus oli että työvoima, mitä ennen sitä oli paljon, väheni ja tästä syystä palkat nousivat ja elinolot paranivat. Työvoiman vähyys myös aiheutti sen, että ihmisen korvaavat tai työmäärää vähentävät laitteet ja keksinnöt tulivat tarpeellisimmiksi, ja tämä johti niiden kehittelyyn. Näin ollen musta surma nimenomaan pisti kehityksen pyörät suurempaan vauhtiin eikä suinkaan heittänyt niihin kapuloita.
        Ja ruttoepidemiat olivat aivan yhtä suuri ongelma antiikin aikana kuin keskiajalla. Keskiajalla hygieniasta pidettiin huolta niinkuin antiikin aikana; peseytymättömyys on uudemman ajan juttu.

        "Ahdasmielinen, fundamentalistinen kristinuskon tulkinta ja Euroopan jakaantuminen pieniin keskenään sotiviin valtioihin täydensivät eri alojen taantumista antiikin ajoista."

        Mistäköhän aloittaisi tämän lauseen virheiden kommentoimisen? No, eri alat eivät taantuneet antiikin ajoista, vaan keskiajalla tehtiin uusia keksintöjä sekä sovelluksia ja otettiin käyttöön muualla keksittyjä asioita. Ylempänä olevissa viesteissa on paljon esimerkkejä näistä.
        Eurooppa on aina ollut sotaisa paikka. Oikeastaan vasta Napoleonin kukistuminen rauhoitti maanosan niin että pitkäaikaisemmat rauhanjaksot olivat mahdollisia. Keskiajalla sodankäyntiä sai harjoittaa vain tiistaiaamusta torstai-iltaan, tämä ns. "Herran rauha" aiheutti että sotiminen ei ollut läheskään niin intensiivistä kuin nykyään.
        Fundamentalistinen kristinusko syntyi vasta uskonpuhdistuksen myötä: yleensä unohdetaan se, että katolinen kirkko suostui toteuttamaan lähes kaikki Lutherin vaatimukset Trenton kirkolliskokouksessa. Tämä johti siihen että protestanteilla ei ollut mitä vastaan protestoida, joten he alkoivat vedota entistä tiukemmin Raamattuun, katolilaiset tekivät samoin jne. ja tästä kierteestä syntyi Raamatun kirjaimellinen tulkintatapa (mikä siis ei ole mikään "aito ja alkuperäinen" näkemys Raamatusta).
        Etenkin protestanttisissa maissa tiukennettiin myös kirkkokuria. 1600-luvun "puhdasoppisuuden aika" poikkesi tyysti keskiajasta. Inkvisitiota tai noitavainoja ei ollut keskiajalla.
        Näkemys katolisen kirkon keskiaikaisesta hirmuhallinnosta on peräisin protestanttisesta propagandasta. Vieläkin saattaa lukea jostain että "keskiajalla jumalanpalvelus kesti neljä tuntia ja oli kokonaan latinaksi ja kansa, mikä ei ymmärtänyt latinaa, jouduttiin pitämään hereillä unilukkarin avulla". "Unilukkari" on nimenomaan protestanttisten jumalanpalvelusten synnyttämä virka, sillä katoliset menot olivat keskiajan ihmiselle elämys. Keskiajalla suurin osa palvelusmenoista oli kansankielisiä, ja on arveltu että myöhäiskeskiajalla ihmiset tiesivät ainakin suunnilleen latinankielisten rukousten sisällön.

        Keskiajalla kirkko kyllä tuomitsi ihmisiä, mutta ei niinkään harhaopeista, vaan kirkon auktoriteetin vastustamisesta. Uskonpuhdistus ei ollut lutherin keksintö, vaan jo satoja vuosia ennen häntä alkanut prosessi. Keskiajalla kirkkoa arvosteltiin jatkuvasti, esim. aneet saivat paljon vastustusta jo ennen Lutheria. Eikä Luther tuonut kuuluisissa teeseissään esille oikeastaan mitään uutta kritiikkiä. Hänen merkityksensä on siinä, että radikalisoi uskonpuhdistuksen.

        Keskiajalla uskonnollinen elämä oli siis vapaampaa kuin myöhemmin.

        Toistan jälleen tämän esimerkin mielikuvien virheellisyydestä: nykyään lähes kaikki tietävät sen "totuuden" että keskiajan ihmiset luulivat maapalloa littanaksi, vaikka todellisuudessa kukaan ei kiistänyt sen pyöreyttä.

        -Pax Romanan kaltaisia rauhanjaksoja ei Euroopassa keskiajalla koettu vaan sotia käytiin yhtä mittaa ja pisimmät jaksot kestivät jopa sata vuotta. Tekniseti ja taloudelliseti armejat eivät kyenneet edes talvisotiin vaan feodaaliherrojen sotaleikit suoritettiin kesäaikana "sovittujen pelisääntöjen mukaan". Talvella nämä "ammattiarmejat" olivat talonpoikien rasitteena.
        -Keskiajan Eurooppa saavutti taiteessa antiikin tason vasta n 1500-luvulla.
        - Keskiajan Eurooppa ei kyennyt antiikin ajan teknisiin saavutuksiin mm vesijohtojen, teiden, siltojen rakentamisessa.
        - Keskiajan Eurooppa eli uskonnollisessa hurmoksessa ja ahdasmielisyydessä missä juutalaiset, maurit (muslimit) ja myöhemmin myös siirtomaiden "pakanat" joutuivat ankaran vainon kohteeksi.
        Naiset alistettiin uskonnon varjolla kuten nyt tapahtuu muutamissa muslimivaltioissa.
        Lopulliseen uskonsotien sekamelskaan Eurooppa joutui keskiajan lopulla. Suvaitsevuutta ei juuri löytynyt.
        - Musta Surma tuhosi kokonaisia kaupunkeja ja väestöstä kuoli yli 30% (muistini mukaan) ja
        monilla alueilla väestö menetti totaalisesti tulevaisuuden uskonsa ja jälki oli sen mukaista.


      • Claudius* kirjoitti:

        -Pax Romanan kaltaisia rauhanjaksoja ei Euroopassa keskiajalla koettu vaan sotia käytiin yhtä mittaa ja pisimmät jaksot kestivät jopa sata vuotta. Tekniseti ja taloudelliseti armejat eivät kyenneet edes talvisotiin vaan feodaaliherrojen sotaleikit suoritettiin kesäaikana "sovittujen pelisääntöjen mukaan". Talvella nämä "ammattiarmejat" olivat talonpoikien rasitteena.
        -Keskiajan Eurooppa saavutti taiteessa antiikin tason vasta n 1500-luvulla.
        - Keskiajan Eurooppa ei kyennyt antiikin ajan teknisiin saavutuksiin mm vesijohtojen, teiden, siltojen rakentamisessa.
        - Keskiajan Eurooppa eli uskonnollisessa hurmoksessa ja ahdasmielisyydessä missä juutalaiset, maurit (muslimit) ja myöhemmin myös siirtomaiden "pakanat" joutuivat ankaran vainon kohteeksi.
        Naiset alistettiin uskonnon varjolla kuten nyt tapahtuu muutamissa muslimivaltioissa.
        Lopulliseen uskonsotien sekamelskaan Eurooppa joutui keskiajan lopulla. Suvaitsevuutta ei juuri löytynyt.
        - Musta Surma tuhosi kokonaisia kaupunkeja ja väestöstä kuoli yli 30% (muistini mukaan) ja
        monilla alueilla väestö menetti totaalisesti tulevaisuuden uskonsa ja jälki oli sen mukaista.

        Ensin kannattaa muistaa, että keskiajan Eurooppa sijoittui pohjoisemmaksi kuin antiikin Eurooppa. Roomalaisten valtakunnan painopiste oli Välimeren ympäristössä, kun taas keskiajan Eurooppa oli Keski- ja Pohjois-Euroopassa. Roomalsiet eivät koskaan onnistuneet valloittamaan Itämeren seutua, nykyistä Saksaa ja Pohjois-Englantia, koska he eivät selviytyneet talvioloissa. Samat alueet olivat keskiajan Eurooppaa täysin oikeutetusti. Samaten merenkulku kehittyi Atlantin ja Itämeren oloihin keskiajalla.

        900-luvulta asti arkkitehtuuri tavoitti aivan uusia ulottuvuuksia - kirjaimellisesti; opittiin rakentamaan korkeuksiin. Ensin kirkkotornit, siten romaaninen ja lopulta rakennustaiteen huippuna goottilainen kirkkorakentaminen loi rakennuksia, joita vielä nykyaikanakin ihmetellään ja kunnioitetaan. Samat holvikaaret siirtyviät sillanrakennukseen. Keskiajan arkkitehdit kehittivät tekniikkaa ja rakensivat uhkarohkean kunnianhimoisia rakennuksiaan yli koko Euroopan.

        Muussa taiteessa tavoitettiin, ohitettiin ja ylitettiin antiikin maalaustaide ensin frescomaalauksissa, sitten öljymaalauksessa. Lasimaalaukset olivat uusi taidemuoto, josta antiikki ei ollut uneksinutkaan. Veistosten tekotaito kehittyi koko keskiajan renessanssiin asti.

        Keskiajan Eurooppa on laaja aika ja alue, jossa suhtautuminen muihin uskontoihin vaihteli. Välillä juutalaisia karkotettiin, välillä he saivat korekita asemia hoveissa ja kaupungeissa. Muun muassa juutalaiset lääkärit olivat kunnioitettuja, myös naislääkärit, joita useissa Euroopan hoveissa tavattiin. Muslimeilla oli oma asemansa kunnioitettuina taisteluvastustajina ja toisaalta arvostettuina ihmisinä - ristiretkien aikaan Outremer (kristityt kaupunkivaltiot ja Jerusalemin kuningaskunta) liittoutuivat usein keskenään ja solmivat sopimuksia; muun muassa Rikhard Leijonamieli tarjosi sisartaan Saladinille vaimoksi. (Saladin ei suostunut.)

        Maiden valloituksessa "pakanat" olivat usein kohteina, esimerkiksi Johanniittojen ritarikunta valtasi Latvian, Liettuan ja Preussin julistamalla sotansa "uskonsodaksi" ja maiden asukkaat "pakanoiksi". Uuden ajan löytöretket toivat uusia ulottuvuuksia; Amerikan alkuasukkaat joutuivat riiston kohteiksi, kun taas Aasiassa paikallisia hallitsijoita kunnioitettiin ja jopa nöyristeltiin. Tarina "pappiskuningas Johanneksesta" eli sitkeästi, ja useita lähetystyöntekijöitä hakeutui mongolien puheille ja jopa Kiinaan asti.

        Naisten alistaminenkaan ei ole ihan yksioikoinen seikka. Ritrirunous, joka palvoi aatelisnaisia ja ritarirakkautta, oli keskiajan luomus, ja luostarilaitoksessa eli lukuisia arvostettuja ja oppineita naisia. Useat myöhemmin pyhimykseksi julistetut naiset uskalsivat nuhdella jopa paavia (Pyhä Birgitta, Pyhä Katariina). Naishallitsijoista voisi mainita Eleanoar Akvitanialaisen, joka lähti mukaan ristiretkelle "amatsoniarmeijoineen".

        Musta surma tuhosi todella Euroopan väestöstä 30%, joidenkin alueiden väestöstä jopa puolet tai kaikki. Kuten aikaisempi kirjoittaja on muistuttanut, tämä johti työn arvon nousuun, maaorjuuden vähittäiseen poistumiseen rahatalouden myötä ja väen siirtymiseen kaupunkeihin - työvoimasta tuli liian arvokasta ahdisteluun.

        Keskiaika Euroopassa (muualla aika oli vaihtelevasti erilaista ja noudatti eri kaavoja) kattoi noin 1000 vuotta ja sen aikana ehti tapahtua runsaasti erilisia asioita, sitä ei saa yhteen kaavaan.


      • Claudius* kirjoitti:

        -Pax Romanan kaltaisia rauhanjaksoja ei Euroopassa keskiajalla koettu vaan sotia käytiin yhtä mittaa ja pisimmät jaksot kestivät jopa sata vuotta. Tekniseti ja taloudelliseti armejat eivät kyenneet edes talvisotiin vaan feodaaliherrojen sotaleikit suoritettiin kesäaikana "sovittujen pelisääntöjen mukaan". Talvella nämä "ammattiarmejat" olivat talonpoikien rasitteena.
        -Keskiajan Eurooppa saavutti taiteessa antiikin tason vasta n 1500-luvulla.
        - Keskiajan Eurooppa ei kyennyt antiikin ajan teknisiin saavutuksiin mm vesijohtojen, teiden, siltojen rakentamisessa.
        - Keskiajan Eurooppa eli uskonnollisessa hurmoksessa ja ahdasmielisyydessä missä juutalaiset, maurit (muslimit) ja myöhemmin myös siirtomaiden "pakanat" joutuivat ankaran vainon kohteeksi.
        Naiset alistettiin uskonnon varjolla kuten nyt tapahtuu muutamissa muslimivaltioissa.
        Lopulliseen uskonsotien sekamelskaan Eurooppa joutui keskiajan lopulla. Suvaitsevuutta ei juuri löytynyt.
        - Musta Surma tuhosi kokonaisia kaupunkeja ja väestöstä kuoli yli 30% (muistini mukaan) ja
        monilla alueilla väestö menetti totaalisesti tulevaisuuden uskonsa ja jälki oli sen mukaista.

        "- Musta Surma tuhosi kokonaisia kaupunkeja ja väestöstä kuoli yli 30% (muistini mukaan) ja
        monilla alueilla väestö menetti totaalisesti tulevaisuuden uskonsa ja jälki oli sen mukaista."

        Epätoivoisuus oli välitön reaktio, mutta hiljalleen elämä palautui tavallisiin uomiinsa. Yhteiskunta ei romahtanut. Eurooppa toipui Mustasta surmasta alle ihmisiässä (historia osoittaa että ihmiskunnalla on ilmiömäinen kyky selvitä mullistuksista). Ruttoepidemian pitkäaikaisvaikutukset olivat nimenomaan myönteisiä: elintaso parani ja tekniikan kehitys nopeutui.

        "-Keskiajan Eurooppa saavutti taiteessa antiikin tason vasta n 1500-luvulla."

        Kuvataide saavutti antiikin tason 1400-luvun alussa (Jan van Eyck). Musiikki ei kärsinyt koskaan alennustilasta. Näyttömätaide oli suosittua läpi keskiajan. Rakennustaide kukoisti. Kuten Sharyn mainitsi, lasimaalaustaide kehitettiin. Runous oli suosittua kautta ajanjakson ja viimeistään Dante ylitti antiikin säesepot 1200-luvulla. Kirjankuvitus ja kalligrafia olivat paljon korkeampitasoisia keskiajalla kuin antiikin aikana.

        "- Keskiajan Eurooppa eli uskonnollisessa hurmoksessa ja ahdasmielisyydessä missä juutalaiset, maurit (muslimit) ja myöhemmin myös siirtomaiden "pakanat" joutuivat ankaran vainon kohteeksi.
        Naiset alistettiin uskonnon varjolla kuten nyt tapahtuu muutamissa muslimivaltioissa."

        Kristillinen, juutalainen ja islamilainen fundamentalismi ovat suhteellisen uusia ilmiöitä, joista ei keskiajalla kärsitty. Vaikka toki oli paikallisia hurmoksellisia liikkeitä, ei voi yleistää että koko keskiaika oli hurmoksellista. Vasta uskonpuhdistus toi mukanaan tiukan suhtautumisen asioihin; keskiajalla esim. homoja ei kohdeltu niin ankarasti kuin myöhemmin.
        Siirtomaat ongelmineen ovat uuden ajan, eivät keskiajan, juttu.
        Keskiajalla naisten asema parani. Luostarilaitos tarjosi naisille mahdollisuuden itsenäiseen elämään ja abbedissat olivat hyvin kunnioitettuja henkilöitä. Roomassa naiset eivät voineet hallita (ainoa keisarinna, Ulpia Severina, hallitsi vain pari kuukautta), mutta keskiajalla oli hallitsi monta kuningatarta.

        "Lopulliseen uskonsotien sekamelskaan Eurooppa joutui keskiajan lopulla"

        Uskonsodat sijoittuvat uuteen aikaan, eivät keskiaikaan.

        "-Pax Romanan kaltaisia rauhanjaksoja ei Euroopassa keskiajalla koettu vaan sotia käytiin yhtä mittaa"

        Pax Romana oli keisari Augustuksen propagandatemppu, mitä seuraajansa jatkoivat. Vaikka valtakunta muka nautti rauhasta, todellisuudessa koko kaksisataavuotinen "rauhanaika" oli yhtämittäista sotaa: esim. Etälä-Englanti valloitettiin, siellä oli verinen kapina, Armenian alueella Rooma ja Parthia olivat jatkuvasti sotatilassa, germaaneja saatiin torjua tuon tuosta jne. Vain valtakunnan sisäosat nauttivat rauhasta (jos ei lasketa lukuisia sisällissotia...)


      • Claudius*
        Michelarkangelo kirjoitti:

        "- Musta Surma tuhosi kokonaisia kaupunkeja ja väestöstä kuoli yli 30% (muistini mukaan) ja
        monilla alueilla väestö menetti totaalisesti tulevaisuuden uskonsa ja jälki oli sen mukaista."

        Epätoivoisuus oli välitön reaktio, mutta hiljalleen elämä palautui tavallisiin uomiinsa. Yhteiskunta ei romahtanut. Eurooppa toipui Mustasta surmasta alle ihmisiässä (historia osoittaa että ihmiskunnalla on ilmiömäinen kyky selvitä mullistuksista). Ruttoepidemian pitkäaikaisvaikutukset olivat nimenomaan myönteisiä: elintaso parani ja tekniikan kehitys nopeutui.

        "-Keskiajan Eurooppa saavutti taiteessa antiikin tason vasta n 1500-luvulla."

        Kuvataide saavutti antiikin tason 1400-luvun alussa (Jan van Eyck). Musiikki ei kärsinyt koskaan alennustilasta. Näyttömätaide oli suosittua läpi keskiajan. Rakennustaide kukoisti. Kuten Sharyn mainitsi, lasimaalaustaide kehitettiin. Runous oli suosittua kautta ajanjakson ja viimeistään Dante ylitti antiikin säesepot 1200-luvulla. Kirjankuvitus ja kalligrafia olivat paljon korkeampitasoisia keskiajalla kuin antiikin aikana.

        "- Keskiajan Eurooppa eli uskonnollisessa hurmoksessa ja ahdasmielisyydessä missä juutalaiset, maurit (muslimit) ja myöhemmin myös siirtomaiden "pakanat" joutuivat ankaran vainon kohteeksi.
        Naiset alistettiin uskonnon varjolla kuten nyt tapahtuu muutamissa muslimivaltioissa."

        Kristillinen, juutalainen ja islamilainen fundamentalismi ovat suhteellisen uusia ilmiöitä, joista ei keskiajalla kärsitty. Vaikka toki oli paikallisia hurmoksellisia liikkeitä, ei voi yleistää että koko keskiaika oli hurmoksellista. Vasta uskonpuhdistus toi mukanaan tiukan suhtautumisen asioihin; keskiajalla esim. homoja ei kohdeltu niin ankarasti kuin myöhemmin.
        Siirtomaat ongelmineen ovat uuden ajan, eivät keskiajan, juttu.
        Keskiajalla naisten asema parani. Luostarilaitos tarjosi naisille mahdollisuuden itsenäiseen elämään ja abbedissat olivat hyvin kunnioitettuja henkilöitä. Roomassa naiset eivät voineet hallita (ainoa keisarinna, Ulpia Severina, hallitsi vain pari kuukautta), mutta keskiajalla oli hallitsi monta kuningatarta.

        "Lopulliseen uskonsotien sekamelskaan Eurooppa joutui keskiajan lopulla"

        Uskonsodat sijoittuvat uuteen aikaan, eivät keskiaikaan.

        "-Pax Romanan kaltaisia rauhanjaksoja ei Euroopassa keskiajalla koettu vaan sotia käytiin yhtä mittaa"

        Pax Romana oli keisari Augustuksen propagandatemppu, mitä seuraajansa jatkoivat. Vaikka valtakunta muka nautti rauhasta, todellisuudessa koko kaksisataavuotinen "rauhanaika" oli yhtämittäista sotaa: esim. Etälä-Englanti valloitettiin, siellä oli verinen kapina, Armenian alueella Rooma ja Parthia olivat jatkuvasti sotatilassa, germaaneja saatiin torjua tuon tuosta jne. Vain valtakunnan sisäosat nauttivat rauhasta (jos ei lasketa lukuisia sisällissotia...)

        -Pax Romana oli todellista rauhan ja kukoistuksen aikaa Rooman imperiumille ( kesti n. 200 v), ennen rappiota enteilevää sisällissota kautta. Rajasodat tai -selkkaukset eivät häirinneet Rooman valtakunnan taloutta tai kaupankäytiä sen kummemmin kuin esim Afganistanin selkkaus nyky Eurooppaa.
        -Mustasta Surmasta selvittiin kuten kaikista muistakin rutoista, mutta jokainen ruttoepidemia pysäytti kehityksen. Musta Surma pysäytti kehityksen noin puoleksi vuosisadaksi.
        Ruttoepidemiota ei pystytty pysäyttämään koska tuon ajan kaupungeissa oli surkea hygienia, mm katuojat toimivat usein avoviemäreinä.
        - Keskiajalla kehitetty Inkvisitio järjestelmä on hyvä esimerkki kirkollisen toiminnan taantumisesta tuona aikana.
        - Keskiajalla yksinäinen nainen pystyi kyllä vaikuttamaan jos esim luostarilaitos toimi selustatukena, mutta perheen sisällä ehdoton valta oli miehellä ja esim siveysvyö oli tuon ajan "keksintö" kun ritari lähti sotareissulle.


      • Claudius* kirjoitti:

        -Pax Romana oli todellista rauhan ja kukoistuksen aikaa Rooman imperiumille ( kesti n. 200 v), ennen rappiota enteilevää sisällissota kautta. Rajasodat tai -selkkaukset eivät häirinneet Rooman valtakunnan taloutta tai kaupankäytiä sen kummemmin kuin esim Afganistanin selkkaus nyky Eurooppaa.
        -Mustasta Surmasta selvittiin kuten kaikista muistakin rutoista, mutta jokainen ruttoepidemia pysäytti kehityksen. Musta Surma pysäytti kehityksen noin puoleksi vuosisadaksi.
        Ruttoepidemiota ei pystytty pysäyttämään koska tuon ajan kaupungeissa oli surkea hygienia, mm katuojat toimivat usein avoviemäreinä.
        - Keskiajalla kehitetty Inkvisitio järjestelmä on hyvä esimerkki kirkollisen toiminnan taantumisesta tuona aikana.
        - Keskiajalla yksinäinen nainen pystyi kyllä vaikuttamaan jos esim luostarilaitos toimi selustatukena, mutta perheen sisällä ehdoton valta oli miehellä ja esim siveysvyö oli tuon ajan "keksintö" kun ritari lähti sotareissulle.

        kehittyi vasta uudella ajalla. Se oli vastaliike nousevaan luonnontieteen harjoittamiseen (Galilei) ja uskonpuhdistukseen (erilaiset protestanttiset liikkeet). Kristinuskon alusta asti nujerrettiin erilaisia lahkoja; mondeolaiset, nestoriolaiset ,kataarit, mitä olivatkaan, mutta inkvisitio perustettiin todella vasta protestantteja vastaan.

        Siveysvyöt ja niiden merkitys kulttuurissa olivat pikemminkin legendaa kuin faktaa. Kannattaisi lukea keskiaikainen valitusvirsi (aika hauska) "Avioliiton viisitoista iloa". On totta, että naisen asema ei ollut keskiaikana sen parempi kuin antiikissa tai uudella ajallakaan, mutta ei se ollut sen huonompikaan.

        Viemärit yms. olivat todella huono juttu keskiajalla, mutta niin ne olivat myös antiikissa ja uudella ajalla aina 1900-luvun alkuun asti. Tautien syntymisestä ei yksinkertaisesti ollut tietoja eikä niitä osattu näin ollen vastustaakaan. Sanoisin, että taistelu tauteja vastaan on kehittynyt vasta toisen maailmansodan jälkeen (penisilliini), ja taudinlevittäjistä voin todeta, että tämän päivän Suomessa täit rehottavat ja viimeisin tieto on, että Yhdysvalloissa luteet leviävät.


      • Claudius* kirjoitti:

        -Pax Romana oli todellista rauhan ja kukoistuksen aikaa Rooman imperiumille ( kesti n. 200 v), ennen rappiota enteilevää sisällissota kautta. Rajasodat tai -selkkaukset eivät häirinneet Rooman valtakunnan taloutta tai kaupankäytiä sen kummemmin kuin esim Afganistanin selkkaus nyky Eurooppaa.
        -Mustasta Surmasta selvittiin kuten kaikista muistakin rutoista, mutta jokainen ruttoepidemia pysäytti kehityksen. Musta Surma pysäytti kehityksen noin puoleksi vuosisadaksi.
        Ruttoepidemiota ei pystytty pysäyttämään koska tuon ajan kaupungeissa oli surkea hygienia, mm katuojat toimivat usein avoviemäreinä.
        - Keskiajalla kehitetty Inkvisitio järjestelmä on hyvä esimerkki kirkollisen toiminnan taantumisesta tuona aikana.
        - Keskiajalla yksinäinen nainen pystyi kyllä vaikuttamaan jos esim luostarilaitos toimi selustatukena, mutta perheen sisällä ehdoton valta oli miehellä ja esim siveysvyö oli tuon ajan "keksintö" kun ritari lähti sotareissulle.

        "-Pax Romana oli todellista rauhan ja kukoistuksen aikaa Rooman imperiumille ( kesti n. 200 v), ennen rappiota enteilevää sisällissota kautta. Rajasodat tai -selkkaukset eivät häirinneet Rooman valtakunnan taloutta tai kaupankäytiä sen kummemmin kuin esim Afganistanin selkkaus nyky Eurooppaa."

        Myös Pax Romanan aikana oli sisällissotia, pahin niista Neron kukistumisen jälkeen. Totta, aika oli kukoistuksen aikaa, mutta oli keskiaikakin. Daakian tai Mesopotamian valloitusretkiä ei voi väittää vain rajasodiksi, vaan ne olivat valtavia operaatioita. Myös brittien ja juutalaisten erittäin veriset kapinat olivat sotaan verrattavia selkkauksia. Armenian seudulla oli lähes jatkuva sotatila.

        "Musta Surma pysäytti kehityksen noin puoleksi vuosisadaksi"

        Välittömästi epidemiaa seuranneet vuodet kuluivat toipumiseen, mutta pian alkoi kehitys entistä nopeampana. Viisikymmentä vuotta Mustan Surman jälkeen Eurooppa oli jo noussut ennennäkemättömään kukoistukseen. Hyvä esimerkki nopeasta toipumisesta on se, että Boccaccio alkoi kirjoittaa Decamerone-kirjaansa heti ruton jälkeen 1348 ja sai sen valmiiksi 1353. Hänellä oli siis aikaa ja mahdollisuus laatia paljon vaivaa vaativa kirja, tulevaisuudenuskonsa ja pysähtyneessä yhteiskunnassa elävä ei olisi sellaiseen ryhtynyt. Näin vain viisi vuotta Mustan Surman jälkeen syntyi uusi kirjallisuudenlaji, novelli.

        "- Keskiajalla kehitetty Inkvisitio järjestelmä on hyvä esimerkki kirkollisen toiminnan taantumisesta tuona aikana."

        Pitääkö tämä nyt vääntää rautalangasta? Taantumuksellinen kiihkokristillisyys on uskonpuhdistuksen ja sitä seurannnaiden aikojen ilmiö. Vasta protestanttien luoma paine pakotti katolisen kirkon tiukentamaan suhtautumistaan asioihin. Lue vaikka pari novellia tuosta edellämainitsemastani Decamerone-kirjasta, niin huomaat kuinka kevyesti moniin asioihin suhtauduttiin keskiajalla (vaikka toki kirjassa on liioitteluakin). Keskiajalla tiedemiehet saivat toimia rauhassa, heidän ei tarvinnut pelätä Galileon kohtaloa. Myös pakanoihin suhtauduttiin paremmin kuin myöhemmin, esim. keskiajan Suomessa kirkko joten kuten sieti pakanallisia tapoja, ja vasta protestanttisessa puhdasoppisuusinnossa 1600-luvulla pakanakulttuuria alettiin järjestelmällisesti tuhota. Keskiajan kirkko salli arvostelun, esim. Dante kirjoittaessaan Jumalaista Näytelmää sijoitti helvettiin lukuisia kirkonmiehiä ja paaveja, mutta ei joutunut vaikeuksiin kirkon kanssa.
        Ja kuten Sharyn huomautti, inkvisitio on uuden ajan ilmiö, ei keskiajan. Sitä paitsi inkvisition paha maine perustuu suurelta osin protestanttien, etenkin englantilaisten, propagandaan. Pahamaineinen Espanjan Inkvisitio teloitti koko neljänsadan toimintavuotensa aikana noitina vain hieman yli 50 ihmistä (muistaakseni tarkka luku oli 54). Ja mitä tulee inkvisition kidutukseen, niin lääkärin piti aina olla paikalla kidutettaessa, kuulusteltavaan ei saanut jäädä pysyviä ruumiillisia vammoja, ja sama tunnustus piti saada myös kidutuskammion ulkopuolella. Mitään kelluntakokeita (epäilty sidottiin ja heitettiin veteen, jos kellui oli noita koska Saatana kannatteli, jos hukkui, pääsi viattomana taivaaseen) ei inkvisitio käyttänyt. Suurin osa rangaistuksista oli häpeärandgaistuksia tai pyhiinvaelluksen suorittamista.


      • sharyn kirjoitti:

        Ensin kannattaa muistaa, että keskiajan Eurooppa sijoittui pohjoisemmaksi kuin antiikin Eurooppa. Roomalaisten valtakunnan painopiste oli Välimeren ympäristössä, kun taas keskiajan Eurooppa oli Keski- ja Pohjois-Euroopassa. Roomalsiet eivät koskaan onnistuneet valloittamaan Itämeren seutua, nykyistä Saksaa ja Pohjois-Englantia, koska he eivät selviytyneet talvioloissa. Samat alueet olivat keskiajan Eurooppaa täysin oikeutetusti. Samaten merenkulku kehittyi Atlantin ja Itämeren oloihin keskiajalla.

        900-luvulta asti arkkitehtuuri tavoitti aivan uusia ulottuvuuksia - kirjaimellisesti; opittiin rakentamaan korkeuksiin. Ensin kirkkotornit, siten romaaninen ja lopulta rakennustaiteen huippuna goottilainen kirkkorakentaminen loi rakennuksia, joita vielä nykyaikanakin ihmetellään ja kunnioitetaan. Samat holvikaaret siirtyviät sillanrakennukseen. Keskiajan arkkitehdit kehittivät tekniikkaa ja rakensivat uhkarohkean kunnianhimoisia rakennuksiaan yli koko Euroopan.

        Muussa taiteessa tavoitettiin, ohitettiin ja ylitettiin antiikin maalaustaide ensin frescomaalauksissa, sitten öljymaalauksessa. Lasimaalaukset olivat uusi taidemuoto, josta antiikki ei ollut uneksinutkaan. Veistosten tekotaito kehittyi koko keskiajan renessanssiin asti.

        Keskiajan Eurooppa on laaja aika ja alue, jossa suhtautuminen muihin uskontoihin vaihteli. Välillä juutalaisia karkotettiin, välillä he saivat korekita asemia hoveissa ja kaupungeissa. Muun muassa juutalaiset lääkärit olivat kunnioitettuja, myös naislääkärit, joita useissa Euroopan hoveissa tavattiin. Muslimeilla oli oma asemansa kunnioitettuina taisteluvastustajina ja toisaalta arvostettuina ihmisinä - ristiretkien aikaan Outremer (kristityt kaupunkivaltiot ja Jerusalemin kuningaskunta) liittoutuivat usein keskenään ja solmivat sopimuksia; muun muassa Rikhard Leijonamieli tarjosi sisartaan Saladinille vaimoksi. (Saladin ei suostunut.)

        Maiden valloituksessa "pakanat" olivat usein kohteina, esimerkiksi Johanniittojen ritarikunta valtasi Latvian, Liettuan ja Preussin julistamalla sotansa "uskonsodaksi" ja maiden asukkaat "pakanoiksi". Uuden ajan löytöretket toivat uusia ulottuvuuksia; Amerikan alkuasukkaat joutuivat riiston kohteiksi, kun taas Aasiassa paikallisia hallitsijoita kunnioitettiin ja jopa nöyristeltiin. Tarina "pappiskuningas Johanneksesta" eli sitkeästi, ja useita lähetystyöntekijöitä hakeutui mongolien puheille ja jopa Kiinaan asti.

        Naisten alistaminenkaan ei ole ihan yksioikoinen seikka. Ritrirunous, joka palvoi aatelisnaisia ja ritarirakkautta, oli keskiajan luomus, ja luostarilaitoksessa eli lukuisia arvostettuja ja oppineita naisia. Useat myöhemmin pyhimykseksi julistetut naiset uskalsivat nuhdella jopa paavia (Pyhä Birgitta, Pyhä Katariina). Naishallitsijoista voisi mainita Eleanoar Akvitanialaisen, joka lähti mukaan ristiretkelle "amatsoniarmeijoineen".

        Musta surma tuhosi todella Euroopan väestöstä 30%, joidenkin alueiden väestöstä jopa puolet tai kaikki. Kuten aikaisempi kirjoittaja on muistuttanut, tämä johti työn arvon nousuun, maaorjuuden vähittäiseen poistumiseen rahatalouden myötä ja väen siirtymiseen kaupunkeihin - työvoimasta tuli liian arvokasta ahdisteluun.

        Keskiaika Euroopassa (muualla aika oli vaihtelevasti erilaista ja noudatti eri kaavoja) kattoi noin 1000 vuotta ja sen aikana ehti tapahtua runsaasti erilisia asioita, sitä ei saa yhteen kaavaan.

        Vertailun vuoksi: Suuret nälkävuodet 1696-1697 tuhosivat Suomen väestöstä kolmasosan. Mihin tämä vastaavasti johti vai johtiko mihinkään? Entä sitä seurannut isoviha 1712-1721?


      • Tiedehullu56
        Michelarkangelo kirjoitti:

        "-Pax Romana oli todellista rauhan ja kukoistuksen aikaa Rooman imperiumille ( kesti n. 200 v), ennen rappiota enteilevää sisällissota kautta. Rajasodat tai -selkkaukset eivät häirinneet Rooman valtakunnan taloutta tai kaupankäytiä sen kummemmin kuin esim Afganistanin selkkaus nyky Eurooppaa."

        Myös Pax Romanan aikana oli sisällissotia, pahin niista Neron kukistumisen jälkeen. Totta, aika oli kukoistuksen aikaa, mutta oli keskiaikakin. Daakian tai Mesopotamian valloitusretkiä ei voi väittää vain rajasodiksi, vaan ne olivat valtavia operaatioita. Myös brittien ja juutalaisten erittäin veriset kapinat olivat sotaan verrattavia selkkauksia. Armenian seudulla oli lähes jatkuva sotatila.

        "Musta Surma pysäytti kehityksen noin puoleksi vuosisadaksi"

        Välittömästi epidemiaa seuranneet vuodet kuluivat toipumiseen, mutta pian alkoi kehitys entistä nopeampana. Viisikymmentä vuotta Mustan Surman jälkeen Eurooppa oli jo noussut ennennäkemättömään kukoistukseen. Hyvä esimerkki nopeasta toipumisesta on se, että Boccaccio alkoi kirjoittaa Decamerone-kirjaansa heti ruton jälkeen 1348 ja sai sen valmiiksi 1353. Hänellä oli siis aikaa ja mahdollisuus laatia paljon vaivaa vaativa kirja, tulevaisuudenuskonsa ja pysähtyneessä yhteiskunnassa elävä ei olisi sellaiseen ryhtynyt. Näin vain viisi vuotta Mustan Surman jälkeen syntyi uusi kirjallisuudenlaji, novelli.

        "- Keskiajalla kehitetty Inkvisitio järjestelmä on hyvä esimerkki kirkollisen toiminnan taantumisesta tuona aikana."

        Pitääkö tämä nyt vääntää rautalangasta? Taantumuksellinen kiihkokristillisyys on uskonpuhdistuksen ja sitä seurannnaiden aikojen ilmiö. Vasta protestanttien luoma paine pakotti katolisen kirkon tiukentamaan suhtautumistaan asioihin. Lue vaikka pari novellia tuosta edellämainitsemastani Decamerone-kirjasta, niin huomaat kuinka kevyesti moniin asioihin suhtauduttiin keskiajalla (vaikka toki kirjassa on liioitteluakin). Keskiajalla tiedemiehet saivat toimia rauhassa, heidän ei tarvinnut pelätä Galileon kohtaloa. Myös pakanoihin suhtauduttiin paremmin kuin myöhemmin, esim. keskiajan Suomessa kirkko joten kuten sieti pakanallisia tapoja, ja vasta protestanttisessa puhdasoppisuusinnossa 1600-luvulla pakanakulttuuria alettiin järjestelmällisesti tuhota. Keskiajan kirkko salli arvostelun, esim. Dante kirjoittaessaan Jumalaista Näytelmää sijoitti helvettiin lukuisia kirkonmiehiä ja paaveja, mutta ei joutunut vaikeuksiin kirkon kanssa.
        Ja kuten Sharyn huomautti, inkvisitio on uuden ajan ilmiö, ei keskiajan. Sitä paitsi inkvisition paha maine perustuu suurelta osin protestanttien, etenkin englantilaisten, propagandaan. Pahamaineinen Espanjan Inkvisitio teloitti koko neljänsadan toimintavuotensa aikana noitina vain hieman yli 50 ihmistä (muistaakseni tarkka luku oli 54). Ja mitä tulee inkvisition kidutukseen, niin lääkärin piti aina olla paikalla kidutettaessa, kuulusteltavaan ei saanut jäädä pysyviä ruumiillisia vammoja, ja sama tunnustus piti saada myös kidutuskammion ulkopuolella. Mitään kelluntakokeita (epäilty sidottiin ja heitettiin veteen, jos kellui oli noita koska Saatana kannatteli, jos hukkui, pääsi viattomana taivaaseen) ei inkvisitio käyttänyt. Suurin osa rangaistuksista oli häpeärandgaistuksia tai pyhiinvaelluksen suorittamista.

        Teidän kirjoittamat asiat ovat täyttä potaskaa, minä olen pähkäillyt että islannin pohjois osassa sijaitsee nigerian kuningas kunta jossai asui Apollo. Ja hänellä oli siellä monia kymmeniä kylpylöitä ja ravintoloita. Apollo oli jatkuvasti humaltuneena. Hänen kylpylässä oli kellari, jossa Apollo teki omia virvoitusjuomia.

        Olen myös pohtinut mistä avaruus alus sai nimensä Apollo, ja olen tullut siihen tulokseen että se on kehittynyt Apollot keittämistä virvoitusjuomista, joiden useiden nimi oli Apollo13.

        Apollo myös mielenterveys ongelmia, koska hän yritti rakentaa pöllöansan joka ei muiden mielestä ollut toimiva. Ja siksi Apollo joutui mielisairaalaan. Jossa hän sitten kehitti avaruus aluksena.


    • Grutvik

      Suurin yksittäinen syy taantumisessa oli katolisen kirkon käymä raivoisa uskonsota antiikin ja Rooman korkeakulttuuria vastaan. Taistelua käytiin todellisuudessa jo 100-luvulta lähtien mutta kun kristillisen kultin kannatus kasvoi eteenkin 200-luvun lopulla lähtien voidaan raivoisan uskonsodan varsinaisesti alkaneen vasta 300-luvulla. Seuraavien 200 vuoden aikana Rooman ja antiikin valtavan kehittynyt korkeakulttuuri oli tuhottu.

      Katolisen kirkon uskosota onnistui kuitenkin vain siksi, että keisarivallan ja katolisen kirkon intressit kohtasivat tässä taistelussa. Kristityiksi laskettujen ihmisten määrä oli tuskin edes viidesosaa Rooman imperiumin väkiluvusta vielä 300-luvun lopullakaan. Ja eteenkin maaseudulla kristityiksi luokiteltuja oli suorastaan olemattoman vähän.

    • adfghijk

      Jumala on hukuttanut islamilaiset jo kaksi kertaa hyökyaallolla, n. 1000 ja 1500 jKrs.! N. v. 1000 sai aikaan ristiretket, kun Lähi-itä vapautui muslimeista ja v. 1500 tienoilla lähtivät löytöretkille kartoitamaan Intiaa, kun tuolloin muodostui Intian niemimaa!
      Tarkoittaa kastetta Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen!

    • alfa123om

      Tervehdys!

      Kun luin Tieteessä tapahtuu lehdestä artikkelin vuoden 536 jKr tulivuorenpurkauksesta niin seuraavat ideat nousivat mieleeni:

      http://koti.mbnet.fi/tapiok1/facebook/pime%e4keskiaika.htm

      Olen myös kaverin luona katsellut erästä ranskalaista historiankirja-sarjaa, jossa on Bysantin aikaisia taideteoksia. Kaikissa noissa taideteoksissa on teemana: ohdake, orjantappura, kamelit, laiho, yksi hedelmäpuu tuottaa hedelmää yhdeksän on hedelmättömiä, verkossa on kolme kalaa verkon ulkopuolella kymmenen kalaa jne.

      Koulun historian kirjoissa kerrottu tarina eli his-story ei aina anna kuvaa siitä mitä todellisuudessa tapahtui. Ja toisaalta ranskalainen historiankirjoitus eroaa merkittävästi suomalaisesta? En yhtään ihmettele, jos arkeologia löytää kyseiseltä aikakaudelta vain peltoon kätkettyjä aarteita. Kun olen lukenut Raamatun Tuomarien kirjaa niin siitä välittyy kuva ÄÄRIMMÄISESTÄ köyhyydestä ja ahdingosta Santorinin tuolivuoren purkauksen jäljiltä. Jesajan tai Jeremian kirjassa ennustetaan, että tulee vielä toinen ahdistus, joka on samanveroinen kuin Santorinin jälkeinen. Ehkä juuri pimeä keskiaika. Evankeliumissa ennustetaan vielä kolmas ahdinko, joka on suurin kaikista. Sen aiheuttaja voinee olla vain Yellowstonen kokoinen tulivuorenpurkaus? Tai ehkä asteroidin mereen syöksyminen? Yksi mahdollisuus esim. asteroidi 1950 DA 2880 jKr???

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 148
      4223
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      113
      3824
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      23
      2631
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1881
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1747
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1629
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1615
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1533
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1511
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1501
    Aihe