Joulu São Miguelilla Azoreilla?

Alla oleva tarina Ponta Delgadasta ja São Miguelista ei ole mainos vaan joulunviettopaikkavaihtoehdon esittely. Kirjoitus on laadittu rakkaudesta Azoreihin, ei taloudellisen hyödyn toivossa.

Azorit tarjoavat vehmasta luontoa kumpuilevine pinnanmuotoineen, kraatterijärvineen ja kuumine lähteineen. Azorit eivät ole sopiva lomakohde mihinkään aikaan vuodesta matkailijoille, jotka hakevat aurinkotakuuta.

Azorien saariryhmä sijaitsee noin 1500 km Lissabonista länteen. Saariryhmän yhdeksästä saaresta suurin on São Miguel, jonka keskukseen, Ponta Delgadaan, Suomesta tehdään ryhmämatkoja nyt kuudetta vuotta.

Saariryhmän ilmasto on leuto ympäri vuoden. Lämpötilahaarukka vuositasolla on 11 C -25 C, jossa 11 C on helmikuun keskimääräinen minimilämpötila ja 25 C elokuun keskimääräinen maksimilukema. Joulukuun maksimipäivälämpötila Ponta Delgadassa on keskimäärin noin 18 C, yön vastaava minimi runsaat 12 C.. Meriveden lämpötila joulukuussa on luokkaa 18C- 17 C.

Sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) joulukuussa on keskimäärin parikymmentä. Kuukauden keskimääräinen sademäärä on noin 126 mm. Tuulen nopeudet liikkuvat haarukassa 10-40 km/t (2,7m-11 m/s). Ilman suhteellinen kosteus on luokkaa 70-90 %. Suhteellisen korkea kosteus saa ilman tuntumaan sen astelukua lämpimämmältä. Ilma on puhdasta hengittää.

Auringonpaistetta saadaan São Miguelilla talvella päivittäin keskimäärin neljä tuntia. Lyhimmillään on valoisalla ajalla pituutta yhdeksän ja puoli tuntia. Azorien merellinen sää on tunnettu vaihtelevuudestaan. Sateet ja sadekuurot ovat yleensä lyhyitä mutta saattavat toistua. Aurinko tulee esiin jotakuinkin päivittäin eikä kaamosta ole. Luonto on syvän vihreä Joulun aikaa kukkivat ulkona mm. joulutähtipensaat, kolibrikukat ja kniphofiat, kenties jo jotkut kamelialajikkeetkin.

Ponta Delgada on runsaan 60 000 asukkaan kaupunkikunta, jonka kaupunkikeskustassa asuu on noin 30 000 ihmistä. Ponta Delgada ja São Miguel tarjoavat niin asukkaalle kuin matkailijallekin melkoisen kulttuuriannin ja riittävät palvelut.

Ponta Delgada värikkäät ja laajalle alueelle asennetut jouluvalot syttyvät marraskuun puolivälissä. Kaupungin kahdessa teatterissa tarjotaan joulunajan tyypillisiä kulttuurinautintoja, kuten baletteja Pähkinäsärkijä tai Joutsenlampi, sekä joulumusiikin konsertteja, joita on myös seudun kirkoissa. Azorilaiseen jouluun kuuluu olennaisesti jouluseimi, joita on nähtävänä mitä erilaisimpia. Onpa saarella jouluseimimuseokin.

Keskitalvi on matalasesonkia Azoreilla. Suomalaisten ryhmämatkat päättyvät marraskuun puolenvälin paikkeilla. Sen jälkeen Ponta Delgadaan voi lentää Helsingistä mm. Portugalin lentoyhtiöllä TAPilla. Vaihto on silloin Lissabonissa. Lennon hinta viime kaudella oli noin 500 e. Perinteisten hotellien lisäksi matkailijalle on tarjolla huoneistohotelleja sekä Ponta Delgadassa että São Miguelin pohjoisrannikolla Capelasissa. Hotellien lisäksi seudulla on pienempimuotoista majoitusta.

Ponta Delgada ja São Miguel ovat turvallinen, rauhallinen ja kodikas joulunviettopaikka. Saaren infrastruktuuri ja palvelut ovat toimivia. Ihmiset ovat ystävällisiä ja hommat hoituvat. Azorit ovat vielä aito paikallinen yhteiskunta, jota tähän saakka vähäinen matkailuelinkeino on tuskin mitenkään muuttanut.

Hintataso on suomalaiselle edullinen, sillä keskimääräiset elinkustannukset ovat noin neljänneksen alhaisempia kuin Suomessa.

Annan mielelläni lisätietoja.

Lämpimästi tervetuloa!

2

443

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pontaponta

      Työkaverini tuli juuri Pontasta ja sanoi sen olleen erittäin viileä paikka jatkuvan tuulen ansiosta.

      • Ponta Delgadan maksimipäivälämpötilat ovat olleet luokkaa 22-25 C monia viikkoja, yöllä on ollut 17-20 C. Suurin osa tuulista on mahtunut nopeushaarukkaan 5-20 km/t (1,4-5,4 m/s). Tuulen suunta on vaihdellut. Hallitsevana suuntana on ollut itä, mutta tuuli on puhaltanut myös jonkin verran pohjoisesta ja etelästä.

        Viileyden, kylmyyden ja kuumuuden tunne on suhteellinen. Tapasin muutama päivä sitten henkilön, jonka asemapapaikka on Saudi Arabiassa. Hän piti 23-24 C:n merivettämme kylmänä, meriveden lämpötila kun Saudi Aarabian rannikolla on noin 28 C.

        Keskivertosuomalaiselle tuulet Azoreilla tuskin voivat olla viileitä mihinkään aikaan vuodesta. Me emme tarvitse lämmitystä keskivertotalvena ja talvellakin on t-paitasäitä. Azorit sijaitsevat suurin piirtein Välimeren korkeudella. Ilmastoamme ja vesiämme lämmittää sitä paitsi Golf-virta.

        Jos suomalaiset joutuisivat tekemään ruumillista työtä Azoreilla kesällä ulkona, he valittaisivat takuulla kuumuudesta, jonka tunnetta vain lisää korkea ilman suhteellinen kosteus (tälläkin hetkellä noin 80%). Pienoinen tuulenvire näissä olosouhteissa on enemmän kuin tarpeen.

        Helsinginniemellä asuneelle ja rannikkoseudulla kasvaneelle tuulisuus Azoreilla ei ole mitään erikoista. Mielestäni täällä tuulee vähemmän kuin Helsingissä. Meillä tuulen puute aiheuttaa vuosittain ongelmia purjehtijoille ja surffaajille.

        Helsinkiin Sisä-Suomesta tulevat matkailijat valittavat Helsingin tuulista. Toisin kuin Helsingissä tuuli Ponta Delgadassa tuskin on missään vaiheessa kylmää.

        Joulukonserttiin mennään ilman pomppaa 15 C:n lämpötilassa.

        Azorien ilmasto on varsin tasalämpöinen. Niinpä kesällä ei ole kuuma eikä talvella kylmä. Kesällä täältä ei viitsi mihinkään lähteä siitä syystä muualla on kuuma, talvella taas sen vuoksi, että muualla on kylmä.

        On todennäköistä, että kyseisen matkailijan odotukset eivät ole olleet kohdallaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      188
      7306
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4262
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2115
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2049
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1869
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1696
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      35
      1661
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1619
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1603
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1428
    Aihe