Nivelrikko

veeeeera

Vein oman boksuni eilen eläinlääkärille, kun ylös nouseminen tuotti sille tuskaa. Otettiin sitten röntgenkuvat ja tuomio oli lonkkanivelen dysplasia ja siitä johtuva nivelrikko.
Nyt boksulla on sitten 6 viikon piikki kuuri edessä. Ostin sille myös ravintolisän Cartivetin. Kipulääke reseptikin saatiin, mutta niitä ei kuulema oo hyvä ottaa piikkikuurin yhteydessä. Ruttunaamani on nyt 6 ja puol.
Haluisin kuulla kertomuksia nivelrikkoisten boksereitten elämästä. Kun en yhtään tiedä mitä odottaa... Pelottaa ja surettaa ajatus siitä, että rakas boksuni olisi tästä lähin kipuileva läpi vuoden ja joutuisin syöttämään sille kipulääkkeitä jatkuvasti..
Teen mitä vain koirani eteen, niin kauan kun elämän iloa löytyy. :) Eilenkin vaikka oli kuin kipeä ja valitti vähän väliä, niin silti köpötteli lelukorille ja kävi sieltä vinkulelun, jota sitten esiteltiin pylly pyörien.

7

3417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nivelrikkoboksu

      meillä boksulla todettiin kans nivelrikko (n. 5v:nä) ja kipulääke oli alkuun vain tarvittaessa annettavana. syötin jatkuvasti cartivetiä ja liikunnallisena harrastuksena oli uinti mitä parhain. lenkit ja muu liikunta mentiin boksun omaan tahtiin ja voinnin mukaan. vaikka ell suositteli että 20min lenkkejä x 4 päivässä niin meilllä boksu viipotti huomattavasti enemmän monia vuosia nivelrikon toteamisen jälkeenkin. leikeistä ei luovuttu mutta tietenkin kaikki ylimääräinen hyppiminen karsittiin samantien leikeissä pois. lenkit pyrittiin tekemään pehmeällä alustalla eli metsässä paljon polkuja pitkin. hyödynsin myös koirahierojaa mistä oli todella paljon hyötyä - suosittelen. vuosien saatossa kipulääkettä jouduttiin lisäämään ja viimeiset vuodet meni päivittäin. kuitenkin boksu osasi myös kipeimpinä aikoina itsekin välttää sellaisia asentoja/liikeratoja joissa kipu lisääntyi. ja tietenkin itse autoin tarpeen mukaan pahimmissa paikoissa esim auton kyytiin nostin. boksu eli nivelrikosta huolimatta iloisesti ja elämästä nauttien yli 12v ja jalat olis vielä vieny pidemmällekin mutta munuaiset ei.
      kipulääkkeenä meillä oli käytössä meloxicam tbl, mikä oli hyvin edullinen etenkin kun joutui antamaan sitä joka päivä ja cartivetistä ell suositteli ostamaan suoraan hevosille tarkoitetun cartivet-jauheen (meillä meni 1ml/pv ja prk 1kg n. 60€) sillä se tuli huomattavasti halvemmaksi kuin nuo tbl.

    • possu_

      Meillä jouduttiin keväällä lopettamaan rakas urosboksumme kyseisen vaivan takia :`( olisi nyt syyskuussa täyttänyt 6w.
      Meillä alkoi oireet aivan "puun takaa",tultiin hiihtoreissulta ja kun koira hyppäsi alas autosta kotiin päästyämme alkoikin linkuttamaan. Ajattelin silloin,että olisiko revähdys,vaikka kunnolla lämmiteltiin ja jäähdyteltiin,mutta kun parin päivän päästä ei linkuttaminen helpottanut ja lattialta oli vaikea nousta ylös lähdettiin lekuriin..
      Lekuri otti kuvat ja totesi siellä olevan paha nivelrikko (mikä oli järkytys kun ed.lonkkakuvista oli vain 1/2 vuotta,eikä siellä ollut mitään viitteitä nivelrikkoon).
      Aloitettiin sitten Canthrophen pistoskuuri (5vk). jotka sain pistää itse kotona,kun ammatin puolesta on tullut jonkin verran pisteltyä.
      Lisänä kipulääkkeet (jotka jouduttiin välissä vaihtamaan kun olikin niille allerginen -> laukaisi hiiva-tulehduksen,johon sai korvalääkkeet ja Ab-kuurin ja kierre oli taas vamis kun oli tosi herkkä saamaan hiivan korviin). Sitten nivellääkettä ja alettiin tekemään 10min lenkkejä 4x päivässä (lekuri suositteli tekemään vain "pissatus" lenkkejä). Ja leikkiminen toisen koiramme kanssa kiellettiin kokonaan (joka oli tosi helppoa kun toinen koiramme oli vasta n.4kk:n ikäinen).
      Aluksi vähän näyttikin,että tilanne paranisi ja alettiin jo toivoa parasta. Hyväksyin jo,että hiihto ja juoksu reissut oli nyt tehty,eikä pystyttäisi enää suojelua harrastamaan. Lääkäri antoi luvan pidentää lenkkejä,vähentää kipulääkkeitä ja palata pikkuhiljaa "normaaliin arkeen".
      Tilanne kuitenkin paheni muutaman viikon päästä ja huononi tasaisesti,eikä hän enää loppuvaiheessa halunnut käydä edes lenkeillä (mikä oli täysin epänormaalia),ei päässyt omin avuin lattialta ylös,eikä varannut painoa juuri ollenkaan kipeälle jalalle. Kipulääkkeet laitettiin maksimiin ja liikunta minimiin,hierottiin ym.mutta mistään ei ollut apua.
      Kasvattajan ja vielä 2 muun el.kanssa juteltuani,tulimme tulokseen,että on parempi päästää rakkaamme kivuistaan.. vaikka luotin eläinlääkäriini,halusin jutella muidenkin eläinlääkäreiden ja kasvattajan kanssa, halusin varmistaa,että kaikki on kokeiltu ennen kuin teen lopullisen päätöksen.. en halunnut jäädä miettimään,mitä jos?

      Meillä oli surullinen loppu,mutta toivottavasti teille tulee onnellisempi ja saatte vielä paljon yhteisiä vuosia yhdessä :) me pidetään peukkuja.

      • veeeeera

        kahdesta hyvinkin erilaisesta tarinasta. Harmi, possu_, että jouduitte lopettamaan boksunne noinkin nuorena. Meillä kaikki tällä erää hyvin... Carthopen nivelpiikki kuuri loppui just, sitä kestikin 6 viikkoa. Lisäksi syötän cartivettiä tabuina ja annan lohi öljyä ruuan joukkoon. Kipulääkkeitä ei olla tarvittu. Suurin muutos mitä arkeen on tullut tän nivelrikon möytä on se, että boksut saa olla sohvalla.. (Mielestäni sohvalle nousu on hyvä mittari kivussa, jos ei nouse pitää olla toooosi kipeä. :) ) Ja tottakai se liikunta, kun ei voi käyttää koiria yhtä aikaa pururadalla lenkil, kun on tosiaan noi 10 kk boksun leikit vähän turhan rajuja tälle seniorille.. Meille e- lääkäri ei antanut muuta ohjetta liikuntaan, kuin että kaikki raskas (agility yms) sekä keppien heittely yms on kiellettyä. Uskon, että jalka kipeytyykin meillä just tästä bokserin kuulusta räjähtävästä lähdöstä, kun syöksytään kaverin kanssa kepin perään... Joten käyn "vanhuksen" kanssa 40min- 1,5h lenkkejä joka päivä niin, että poika saa olla irti ja mennä omaa tahtia. Välillä ottaa sellasia spurtteja, että ihan hirvittää, mutta kaipa koira itte tietää kuntonsa ja sen mistä tulee kipeäksi. Lihasten kunnon ylläpitoa lääkäri painotti ja sitä, että juuri uinti ja liikkuminen epätasaisella maaperällä on hyvästä, jotta jalan liikeradat pysyy mahdollisimman laajoina. Toivon todella, että meillä olis vielä monta vuotta edessä päin ja tällä hetkellä kaikki näyttääkin hyvältä, mutta ikinä ei voi tietää.. Se on tässä ehkä kaikista rankinta, kun tää boksu on mun ensi koira ja siksi niin mahdottoman rakas. Kun vaan olisin tiennyt heti ensioireiden tullessa mistä on kyse, luulin tosiaan itsekkin, että jalka on vaan venähtänyt purtsilla riehuessa.. Noo ehkä tulevaisuudessa osaa katsoa paremmin boksujaan tämän varalta, ei pääse enää yllättämään! :)
        Ei muuta kuin talven odottelua kaikille! :)


      • Anonyymi

        Moi..en tiedä milloin tämä teillä tapahtunut . Netistä selaan juuri kaikkea tietoa mitä vaan olla voi..
        Mun 6 v kk mäyräkoira sai viikko sitten diagnoosin välilevyn pullistuma 2 kohtaa ..ja pitäisi olla häkkilepo plus kahta eri kipulääket joita nyt kohta viikon saanut.. älyttömän pirteä on koira mutta pelkään että kun lääkitys loppuu.. tulee ilmi mitä oikeasti... Pelottavaa...


    • miniminimininiminini

      Toisella bokserillani todettiin 2.5v iässä nivelrikko polvessa lievänä . Sai pistoskuurin siihen. Sillä pysyikin oireettomana 5 vuotta. Reilu 7v sai toisen kuurin ja noin 6 kk sen jälkeen taas kuurin. n reilu 8v käytiin 10 x eläinfysioterapeutilla vesijuoksumatolla. Siitä oli aivan valtavan suuri apu! Sen siivittämänä koira nukkui pois reilu 10v. Ei tarvinnut viedä eläinlääkäriin piikille vaan sai nukkua rauhassa pois yön aikana

    • Veeeeera

      Vuosi on kulunut tuosta ja boksu voi loistavasti. En kylläkään päästä poikaa missään irti, kun ei osaa hillitä menoaan. Koko kesä ollaan uitu tai siis lähinnä kahlailtu vedessä, nuoremman boksun pärskiessä kuin kala vedessä. Vedessä kävely on ollut uskomattoman hyvää liikuntaa! Cartivet on myös ollut iso apu. Syötän nyt cartivettiä jauheena. Kipulääkkeitä ei ole tarvittu lainkaan. Eli hyvin menee... :)

    • Täällä.

      10v. narttu (joka kumma kyllä ei ole ollenkaan! vielä harmaantunut turvasta taikka muualta) alkoi nilkuttaa 8.vuotiaana pitemmän pallon heittelyn jälkeen. Silloin kuvattiin ja tuloksena kuluneet lonkat jonka seurauksena cartivettiä, hokamix lonkka :ssaa Hyvin on jaksanut kun välttää liika nopeeta aktiviteettia. Uintia harrastastettu kun keli sallii ja muutoinkin yritetty pitää "lähes" normaalia liikuntaa iltaisin jumpattu koiraa (esim. koira seisoo ja nostellaan ristiin jalkoja) sekä koirahieronta päälle.

      - Äkikseltään sanoisin, että lisäravinteet kyllä auttaa ainaskin täällä mukavasti.
      - Lohiöljyllä saa lisäravinteiden (erityisesti hokamix) tuoksun pois niin maittaa eri mukavasti.. :)
      - Kipulääkkeitä ei ole annettu kuin ebuliksien, kohdun (8,5v) poisto operaatioiden jälkeen.
      - Painon hallinta hieman vaikeaa, kun ruokahalua on typyllä järkyttävästi kohdunpoiston jälkeen !!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe