Henk.koht. avustaja ja työtunnit sovittavissa?

Joustonvara...

Aika usein henkilökohtaisen avustajan työpaikkailmoituksissa työtuntien perään on laitettu että työtunnit sovittavissa tai siihen malliin että toivotaan joustamista jne.

Mitenkäs sitten kun kyseessä on joku 10-15 tai peräti 5 tuntia viikossa työ? Kun siinäkin odotetaan joustoa ja työajat sovittavissa? Kukaanhan ei tuollaisten tuntimäärien palkalla elä, ellei sitten asu kotona ja nauti siellä täysihoitoa eli ei tarvitse maksella mitään laskuja vaan pelkkä taskuraha riittää.

Jos siis otan osa-aikatyön henkilökohtaisena avustajana, on oletettavaa että tarvitsen sen ohella ainakin toisen osa-aikatyön. Mutta jos joudun joustamaan henk.kohtaisen avustajan työtunneissa niin eihän joku toinen työnantaja ala odottelemaan että joka viikko ilmoitan milloin henk.kohtainen avustettavani haluaa tuntinsa ja milloin taas olen vapaa muihin tehtäviin.

Tokihan asiassa on toinenkin puoli, eli mahdollisesti myös joustetaan joskus minun toiveideni mukaan. Mutta onko mahdoton ajatus, että ne pari päivää jo heti päätettäisiin milloin ne tehdään niin sitten viikossa jää kolme päivää tehdä muita töitä - koska on laskuja maksettavana.

Olen siis joutunut eräänkin henkilökohtaisen avustajan työpaikan unohtamaan, koska avustettava puolustaa oikeuttaan määrätä milloin ne muutamat tuntinsa haluaa tehtävän. Tällä hetkellä olen henkilökohtaisena avustajana, pari päivää viikossa ja tarvitsen toisen työpaikan tämän lisäksi, mutta avustettava ei halua suoraan määriteltävän mitkä päivät hänelle teen. Koska periaatteessa minulla on kolme päivää viikossa "vapaata", niin voinko jonkun toisen työnantajan kanssa tehdä sopimuksen näistä jäljellä olevista päivistä ja jos tästä tulee nykyisen työnantajan kanssa erimielisyyttä niin voinko vaan vedota siihen että työtunnithan olivat sovittavissa - minunkin puolelta?

Eli voiko henkilökohtaisen avustajan työnantaja välillisesti estää avustajaa ottamasta toista työpaikkaa vetoamalla siihen, että hän itse mahdollisesti voisi tarvita apua tuona aikana. Avustettavani on melko omatoiminen henkilö ja auttamiseni on lähinnä siivousta ja asiointiapua hänen kanssaan - josta hän itsekin suoriutuu.

Muuten, meille henkilökohtaisille avustajille pitäisi varmaan olla oma keskustelupalsta kun alkaa olla näitä meitä koskevia juttuja täällä aika usein.

5

620

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 12

      Vaikka en olekaan henkilökohtainen avustaja (tosin muuten hoitotyössä), niin ei työnantajasi voi velvoittaa sinua mitenkään olemaan passissa hänen toiveidensa mukaan. Jos toisin sovitte, niin hänen täytyy maksaa sinulle eri korvaus päivystyksestä.
      Olen lueskellut tältä palstalta useinkin henkilökohtaisen avustajan työstä. Mielestäni tarvitsette oman ammattiliiton tai yhdistyksen asioitanne hoitamaan (vai onko teillä jo?).
      Hyvää jatkoa ja pitäkää avustajat puolenne. Teillä on myös oikeuksia, ei vain velvollisuuksia.

      • jbhvhfb

        Mä olen henkilökohtaisena avustajana 20 tuntia viikossa ja musta tän työn pahin epäkohta on se, että työnantajan roolissa on avustettava (ainakin mun kotikunnassa, en tiedä miten muualla).

        Avustettavissa on paljon eroja, ja voin väittää, että liian iso osa ei oikein sopisi työnanatajan rooliin, koska eivät välttämättä ymmärrä, että työnanatajallakin on velvollisuutensa. Olen saanut huomata, että pitää olla todella tarkkana sen suhteen, että ei ryhdy tekemään ns. pikkupalveluksia, koska niille ei näy loppua, jos sille tielle käy. Avustettava ei välttämättä ole ilkeä, mutta moni avustettava on ollut ison osan elämästääm, ellei koko elämäänsä, enemmän tai vähemmän muiden avun varassa ja se, mikä kuuluu jonkun työtunteihin ja mitkä ovat ns. kaverin palveluksia, alkaa hämärtyä jos niille on koskaan mitään eroa osattu tehdä.

        Olen myös törmännyt tuohon samaan aloittajan ongelmaan, että omia tulevia työaikojaan ei edes moneen kertaan kysymällä saa nyhdettyä irti. Ja vaikka saakin niin ne saattaa muuttua, esim. avustajalle tuleekin muuta menoa, eikä haluakaan silloin käyttää avustajatunteja. Saattaa siis yllättäen tulla ylimääräinen vapaapäivä parin päivän varoitusajalla, mutta ne tunnithan jää sitten velkaa avustettavalle. Vaikka kuinka on muistuttanut, että lain mukaan työvuorot pitäisi saada tietää viimeistään viikkoa ennen, niin asia ei muutu, koska avustettava ei välttämättä tajua asiaa työntekijän kannalta. Joustoa tulee onneksi mun suuntaan myös, mutta omat toiveeni kerron aina viikkoja etukäteen.

        Kun avustettava on työnantaja, ei avustajalla ole myöskään lähintä esimiestä kenen puoleen näiden asioiden kanssa kääntyä, eikä työnohjausta tai muuta sellaista. Avustajaa sitoo tietenkin vaitiolovelvollisuus, eli näistä asioista ei voi kauheasti avautua eikä epäkohdista pääse puhumaan. Sen olen kyllä huomannut, että vaikka vaitiolovelvollisuus sitoo kumpaankin suuntaan, ei avustettava välttämättä tätä asiaa aina sisäistä. Minä ainakin tiedän edellisestä avustajasta yhtä sun toista.

        Mulla itselläni on helppo työ ja mukava avustettava, mutta koska käytännön jutuissa on aina tota hankausta, mihin ei sitten ole mitään työyhteisön tms. tukea, niin en kyllä ihan helposti lähtisi suosittelemaan tätä työtä ja suunnittelen itsekin lopettavani heti kun mahdollista.


    • Minun mielestäni olisi kaikkein selvintä kirjata työsopimukseen lisätietoa, että työajoista sovitaan sekä työnantajan että työntekijän yhdessä, kuitenkin siten, että viikko tunnit tehdään ja avustettavan päivittäistoiminta ei vaarannu. Ps. Tietäisikö kukaan, onko määräaikainen työsopimus voimassa, kun päättymispäivää ei ole merkitty?

      • vieras12345678

        Määräaikainen työsopimus ilman päättymispäivämäärää on toistaiseksi voimassa oleva (vakituinen). Suullinen sopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinen sopimuskin. Jos sinulle on suullisesti esitetty tämä päättymispäivämäärä työsopimuksen kirjoittamisen jälkeen esimerkiksi työn luonteen takia, et voi silloin sopimusta tulkita vakituiseksi.


    • Anonyymi

      Samanlaisia ongelmia ollut myös Minulla.. Avustettava työnantajamallilla, muttei ole perillä ns työsopismuslaista.. Ollut useampi pienimuotoinen tilanne päällä, mutta onneksi soitto JHL ensin, sieltä olen saanut ohjeet, miten toimia. Onneksi olemme saaneet aina toistaiseksi asiat keskenään sovittua. Avustettavani on keski-ikäinen, heikohkohkosti liikkuva, unohteleva IHANA mummeli...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2696
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1796
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe