pelokaskoira ja koirapuistoilu

ensikertalaiset

Muutin siis juuri kaupunkiin ja oma koirani ei koskaan ennen ole puistoilua harrastanut. Vapaana metsässä siis juoksennellut. Koirani on siis aikuinen, leikattu kääpiövillis uros. Vaikka kyseessä on pieni koira niin omasta mielestäni johtajuus asiat pitäisi olla OK (tai niinhän aina kaikki omistajat luulee). Koira ei siis ole koskaan rähissyt remmisä, ohittaa muut kauniisti, ei vedä hihnassa, pystyy pitämään vapaana ja ottaa hyvin kontaktia.

Koiran sosiaalistaminen ei tosin ihan putkeen ole mennyt. Nuorempana oli kaikkien kaveri. Kerran kuitenkin mokasin yhden jutun tosi pahasti. Menin anoppilaan koirani kanssa ja tiesin että siellä on todella todella kiltti irlanninsusikoira. Noh ajoin vain tyynesti pihaan ja päästin koiran ulos vapaaksi pihassa. No irkkuhan sitten innoissaan juoksi kaveria vastaan leikkimään ja koirani sitten paniikissa lähti tuota jättiläistä karkuun. Sain koirani juoksi luokseni ja nappasin sen ehjänä syliin. Mutta sen jälkeen se on aina/useimmiten ärähtäny, jos tuntematon toinen koira tulee iholle. Yleensä uroksille.

Koirani ei siis (ainakaan omasta mielestäni) käyttäydy aggressivisesti tai haasta riitä. Murisee, näyttää hampaat ja äräähtää eli vaati hajurakoa. Jos rako tulee niin rauhottuu. Tuttujen koirien kanssa on tullut ihan hyvin toimeen jatkossa tapauksen jälkeen. Tosin jos toinen (esim eräs mitteliuros) ärisee niin eihän siitä hyvää seuraa, koska silloin koira ei väistä omaani ja kahakka syntyy.

Noh, tänään sitten päätin rohkaista mieleni ja käydä koirapuistossa. Voin sanoa, että olin pienoisessa paniikissa. Mitä, JOS sielä olisikin joku, joka ärähtää takaisin. En kuitenkaan halua häiritä muiden puistolua, saati olla vahingoksi. Toisaalta koirani ei ole aggressiivinen ja se tarvii sosiaalisoitumista. Kävelin siis sitten 3,5km lähimpään puistoon. Totesin puistossa(pienten puolella) olevan lähemmäs kymmenen koiraa ja päätin vielä tehdä mietintä kierroksen. Päädyin kuitenkin puiston portille.

Vähän oli epävarma olo, mutta kyselyn perusteella aitauksessa on nuoria uroksia ja ei mitään riidan haastajia (ja puisto konkareita). Tässä vaiheessa koirani jo hyvin epäluuloisesti ja häntäkoipien välissä katseli muita (kun ne siinä portilla haukkui innosta uudelle tulokkaalle). No hihna sitten irti ja koira portista sisään. Ei taas ollut mikään fiksuin idea olla ruuhka-aikana. Koirani siis sai kaikki kerralla ympärilleen haistelemaan. Koirani tietenkin meni ihan kyyryyn, häntä koipien välissä ja hampaat irvessä murahteli ja ärähteli. Itse jo meinasin mennä vähän lukkoon, mutta päätin olla välinpitämätön. Koirani pakitti jalkoihin. Seisoin van siinä tumput suorina. Muut koirat onneksi oli mukavia tapauksia. Kukaan ei ärähtänyt takasin. Tosin koirapiiri jatkoi silti "ahdisteluaan" (eli hännät heiluen olisi paremmin halunut tutustua).

Tajusin onneksi lähteä liikelle ja samoin lähti koirani. Samoin osa koirista lähti jatkamaan omia touhujaan ja tilanne vähän helpottui. Koirani silti yritti tunkea lähelleni ja ärähti aina jos joku koski peppua kuonolla. Tilanne raukesi paremmin, kun puistoon tuli uusi koira ja lauma meni sitä tervehtimään. Oma koirani alkoi jo näyttää välillä toipumisen merkkejä ja häntäkin nousi pystyyn. Jotkut halusi silti tehdä vielä tuttavutta ja pieni ärähtely jatkui, näitä koiria kohtaan.

Sitten osa koirista lähti puistosta. Toivon mukaan syy en ollut minä :/. Mutta ainakaan omasta mielestäni en kellekkään mitään traumoja aiheuttanut. Vähemmällä porukalla meno jatkui. Muut koirat teki siinä omia touhuja ja oma koirani oli noin metrin päästä minusta ja katseli vierestä. Mutta ei siis häirinnyt muiden koirien touhuja. Ajan kuluessa väki väheni vielä lisää. Siinä vaiheessa yksi koirista sai oman koirani jopa innostumaan ja ne veti pari spurttia ympyrää koiran kanssa. Hyvä etten alkanu itkemään, jotenkin ihana nähdä että oma koirakin vielä osaa jtn. Tosin koirani silti ärhti tämän jälkeen tälle samalle koiralle jos tuli liian kiini. Juuri ennen lähtöä, oma sekä tämä kiva-koira veti vielä uudet spurtit ja näytti jo vähän leikkisämmältä meno. Tämä kiva-koira oli nuori uros, joka jaksio vähän kauempaa sinnikäästi "haastaa" omaa tosikkoani leikkiin.

jatkuu...

4

467

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ensikertalaiset

      Huomasin myös, että oma koirani ottaa ehkä vähän turhan innokkaasti kontaktia muihin omistajiin. Jos joku kutsui koiraansa, niin minun koirani sai melkein aina mukaansa. Koirani tuli tosin myös omasta kutsusta juokseni. Muutenkin tuo kävi tervehtimässä kaikki omistat häntää heiluttaen ja huomiota kerjäten. Ja tietenkin aina ärähti omistajan omalle koiralle jos tuli lähelle...

      Tulipahan kirjoitettua tarina :D. Mutta itseäni jäi kuitenkin vaivaamaan muutama asia. KANNATTAAKO minun siis jatkaa enää koirapuistossa käyntiä? Nyt ainakin tuntui siltä koiralle saatiin loppuun ihan positiiviä kokemuksia, mutta ei meidän elämänä kaadu vaikka ei puistossa käytäisikään. HAITTAAKO muita koiran omistajia tämönen ärähtelijä? Ainakaan omasta (ja omistajan siis on usein väärässä ;D) mielestäni koirani ei aggressiivinen ollut, mutta aika häiritsevää ja ärsyttää käytös on. Sivulta se kuitenkin miellummin muita katsoi. ONKO minulla MAHDOLLISUUKSIA saada tuosta vielä puistolija, jos se saa positiivisiä kokemuksia? MITEN minä voisin toimia paremmin jatkossa, jos kannataa jatkaa?

      Tällaiset asiat siis myllertää nyt mielessä ja pakkohan ne on jonnekkin purkaa.

      • Mielipide.

        Minusta koirasi kannalta olisi parmepi, että veisit sen puistoon vain, kun siellä vähemmän koiria. Ainakin aluksi. Jos se on vähän arka ja puistoilu sille muutenkin uutta, niin se voi joku kerta ärähtää enemmänkin. Totuttaisin pikkuhiljaa, enkä veisin joka pv ollenkaan, kun ei ole tottunut. Seuraisin koiraa tarkkaan ja jos puistossa olisi tai sinne tulisi joku irlantilaisen tai vastaan näköinen, niin en jäisi odottamaan sattuuko jotakin vai ei, vaan lähtisin heti pois. Muitten stressaantuminen koirasi ärinästä... Vaikea sanoa, kun ei ollut paikanpäällä. Ite lähden aika nopeasti puistosta pois, jos joku siellä ärisee. Ne ovat aina herkkiä tilanteita ja sota voi syttyä hetkessä, etenkin kun koiria paljon paikalla.


      • Chihupuistoilija
        Mielipide. kirjoitti:

        Minusta koirasi kannalta olisi parmepi, että veisit sen puistoon vain, kun siellä vähemmän koiria. Ainakin aluksi. Jos se on vähän arka ja puistoilu sille muutenkin uutta, niin se voi joku kerta ärähtää enemmänkin. Totuttaisin pikkuhiljaa, enkä veisin joka pv ollenkaan, kun ei ole tottunut. Seuraisin koiraa tarkkaan ja jos puistossa olisi tai sinne tulisi joku irlantilaisen tai vastaan näköinen, niin en jäisi odottamaan sattuuko jotakin vai ei, vaan lähtisin heti pois. Muitten stressaantuminen koirasi ärinästä... Vaikea sanoa, kun ei ollut paikanpäällä. Ite lähden aika nopeasti puistosta pois, jos joku siellä ärisee. Ne ovat aina herkkiä tilanteita ja sota voi syttyä hetkessä, etenkin kun koiria paljon paikalla.

        Oon sun kanssa siitä samaa mieltä että kannattais viedä oma koira puistoon sillon kun siellä on vaan vähän koiria. Mutta tuskin sinne mitään irlantilaisii tulee, koska kirjoittaja oli vienyt koiransa tekstistä päätellen pienten koirien puolelle, ja sinne ei todellakaan saa tuoda mitään vasikan kokosia koiria, ei varmaan muutkaan puistoilijat tykkäis :D
        Ajatellin tässä nyt jakaa oman, ihan tuoreen kokemukseni kun eilen illalla uskaltauduin ensimmäistä kertaa 7kk chihuni kanssa koirapuistoon kun siellä on muita. Meidän hauva on pari kertaa säikähtänyt muita koiria kun on ollut pennumpi, ja on sen jälkeen aristanut muita koiria. En ole sitä halunnut tietenkään pakottaa muiden koirien luokse enkä ole mennyt koirapuistoon kun siellä on muita koiria koska olen ajatellut että siinä käy huonosti. Joskus ollaan illalla käyty ihan keskenään puistossa kun ei ole ollut muita koiria.
        Eilen ajateltiin mennä koiran kanssa illalla puistoon, mutta siellä olikin jo 3 koiraa. Meidän koira vaikutti kiinnostuneelta joten ajattelin että jäädään vähän puiston ulkopuolelle katselemaan. Sitten yksi puistossa olevien koirien omistajista (ollaan monesti nähty kun ollaan oltu lenkillä ja vaihdettu pari sanaa) huusi meille että tulkaa vaan tänne. Ensin ajattelin että ei mennä mutta sitten mietin että eihän tässä nyt ole kauheesti hävittävää, joten rohkaisin mieleni ja menin koirani kanssa puistoon ja päästin sen irti. Muut koirat tulivat heti tervehtimään pentuani ja se oli vähän aikaa ihan ihmeissään ja peloissaan, mutta jo muutaman minuutin päästä se leikki ja juoksi muiden koirien kanssa kuin olisi tuntenut ne aina. Yksi koirista oli vähän kahta muuta isompi (en ole varma rodusta), ja sitä meidän koira vähän aristi enemmän, mutta lopuksi se yritti haastaa sitäkin mukaan leikkimään :) Meidän koira ei tähän mennessä ole näyttänyt vielä minkäänlaisia aggressiivisuuden merkkejä. Ei ole ikinä murissut saati sitten näyttänyt hampaita kenellekkään ihmiselle tai koiralle missään tilanteessa. Toivottavasti se pysyy sellaisena. Ja teen kaikkeni ettei se asia muutu :)
        Joidenkin mielestä olin varmaan tyhmä kun vein koirani puistoon, vaikka se pelkää, mutta nyt se sai kuitenkin hyviä kokemuksia muista koirista, ja mennään varmasti uudestaankin puistoilemaan!


    • Pelkoaggressio

      Tarkkaile, haluaako koira (todella) itse puistoon.
      Älä pakota.
      Voitko käydä siellä aluksi muulloin kuin "ruuhka-aikaan, eli onko joskus mahdollisuus mennä aamupäivällä, hyvinmyöhään illalla, aikaisin viikonloppuaamuna tms?
      Hajut ovat jo jänniä ja vapaana juokseminen.
      Toisten koirien kanssa leikkimistä ei kaivanne hurjasti, kun ei ole siihen tottunut?

      Kaikki aggressio ei ole johtajuusongelmaa tai toisten koirien dominointia. Myös arka koira voi osoittaa aggressiota ja etukäteen, koska pelkää todella pahoin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1776
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1484
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1163
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1151
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1116
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1111
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1084
    Aihe