Syyskuu São Miguelilla

Syyskuun keskimääräinen maksimipäivälämpötila Ponta Delgadassa on 24,7 ºC, yön keskimääräinen minimi puolestaan 17,8 ºC. Vuodenajan muutoksesta kertoo kasvava sademäärä (86 mm) ja lisääntyvä sadevuorokausien lukumäärä (16). Sadevuorokausiksi lasketaan ne vuorokaudet, joina sademääräksi mitataan 0,1 mm tai enemmän. Sademäärät vaihtelevat vuosittain jonkin verran, mutta mitään merkittäviä sateita syyskuu ei yleensä tuo. Tällä hetkellä Ponta Delgadan ruohikot ovat siellä täällä ruskeita vähäsateisten kesäkuukausien jälkeen.

Siirryttäessä lokakuulle lämpötilat putoavat parisen astetta syyskuun lukemista. Samalla keskimääräinen sademäärä nousee yli 100 mm:n (112) ja sadevuorokausien lukumäärään tulee kaksi lisää (18).

Meriveden lämpötila on läntisessä saariryhmässä kohonnut 25 ºC:een. Ponta Delgadassa vastaava lukema ollut 24 ºC. Lukemat ovat samaa luokkaa kuin eteläisestä Portugalista Algarvesta raportoidut arvot.

Syksy saapuu Azoreilla virallisesti syyspäivän tasauksena, 23.9. Aurinko nousee silloin klo 7.40 ja laskee klo 19.48. Valoisan ajan ollessa lyhimmillään kolmea kuukautta myöhemmin (21.12.) aurinko Ponta Delgadan horisontissa nousee klo 8.06 ja laskee 17.34. Päivällä on siten lyhimmillään pituutta noin 9,5 tuntia.

Kesän vaihtuessa syksyksi myös tuulen nopeudet kasvat. Kuluneena kesänº on ollut varsin tyyniä jaksoja, jopa niin tyyniä, että tuulen puute on haitannut sekä purjehtijoita että surffaajia. Maalla liikkuvaa eivät Azorien tuulet yleensä kummemmin häiritse sen enempää syksyllä kuin talvellakaan. Nopeudet voivat korkeimmillaan olla keskimäärin luokkaa 40-50 km/t (11 m-14 m/s), mutta näin voimakkaat tuulet eivät suinkaan ole jokapäiväisiä. Kylmiä ne tuskin ovat koskaan Suomen säihin tottuneelle.

Syksyn saapumisesta kertoo saarivaltakunnassa myös koulutyön käynnistyminen 13.9. alkavalla viikolla Samoihin aikoihin puhkeavat kukkaan teiden varsilla amaryllikset (Amaryllis belladonna). Hortensiat kukkivat vielä täyttä häkää varjoisilla paikoilla. Monia kotipuutarhoja koristavat värikkäät bougainvilleat. Kiinanruusu ilahduttaa niin asukkaita kuin matkailijoitakin erivärisillä kukillaan väsymättömästi ympäri vuoden.

Tietyöt vaikeuttavat liikennettä välillä Lagoa – Vila Franca do Campo ja osuudella Santa Iria – São Brás. Viime talvena Água d’Altossa sattuneiden maanvyörymien vuoksi Vila Franca do Campoon kulkevalla tiellä on rannan ohi kulkevalla osuudella vain yksi kaista. Liikennettä ohjataan valoilla. Myös Santa Irian ja São Brásin välisellä tieosuudella on tietöiden johdosta ollut aika ajoin käytössä vain yksi ajokaista.

São Miguelin saaren luoteiskulmassa Ferrariassa avautuu lauantaina (28.8.) yleisölle kylpylä., jossa tarjotaan erilaisia hoitoja. Seudulla on aikaisemmin ollut kylpylätoimintaa, mutta tilat ja alue on nyt kunnostettu runsaalla 4 milj. eurolla sekä paikallisten että matkailijoiden virkistyskäyttöön. Hoidoissa hyödynnetään alueelta saatavaa suolaista termaalista vettä. Kunnostettujen ulkoaltaiden käyttö on ilmaista. Ferrariaan on Ponta Delgadasta matkaa noin 25 km. Bussiyhteydet alueelle ovat vaatimattomat eivätkä todennäköisesti vie portille saakka. São Miguelin bussitaikataulut ovat netissä osoitteessa www.smigueltransportes.com. Bussi (yhtiö AVM) Ponta Delgada – Sete Cidades kulkee Ginetesin kautta, jossa Ferraria sijaitsee. Taksi Ferrariaan yhteen suuntaan maksanee noin 25 e. Ferrarian nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.termasferraria.com/. Kylpylän ravintola avautuu myöhemmin syyskuussa.

Elokuu on Azoreilla eriaiheisten kesäjuhlien kulta-aikaa. Nämä tapahtumat jatkuvat vaikkakin harvemmassa tahdissa syyskuulla. Syyskuulla avaavat ovensa myös Ponta Delgadan teatterit Teatro Micaelense ja Coliseu Micaelense elokuun tauon jälkeen. Kummassakin menee runsaasti konsertteja ja muita musiikkiesityksiä, jotka eivät vaadi kielitaitoa. Ponta Delgadan kesäiltojen viihdetapahtumat Campo de São Franciscon aukiolla päättyvät todennäköisesti 12.9. Portas do Marin satamakeskuksessa on tapahtumia viikoittain (http://www.portasdomar.pt/). Tapahtumista Azoreilla kerrotaan valikoiden kotisivuillani osastossa ”Azoreilla tapahtuu”.

Lauantaina 11. syyskuuta televisioidaan Portas do Marin satamakeskuksesta ohjelma, jossa julistetaan Portugalin seitsemän luonnonihmettä -äänestyskilpailun tulokset. Azoreilta ehdokkaita 21 kohteesta on viisi eri sarjoissa: Lagoa das Sete Cidades (Sete Cidadesin kraatterijärvi), Lagoa do Fogo (Lagoa do Fogon kraatterijärvi), Algar do Carvão (tuliperäinen luola Terceiran saarella), Gruta do Enxofre (tuliperäinen luola Graciosan saarella) ja Paisagem vulcânica da ilha do Pico (Picon saaren tuliperäinen maisema). Kohteet esitellään Internetissä osoitteessa http://www.7maravilhas.sapo.pt/#/pt/home. Madeiralta on ehdokkaana Parque Natural da Madeira (Madeiran luonnonpuisto), jossa kasvaa alkuperäistä laurissilvametsää.

0

509

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Baaritappelu

        Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
        Kokkola
        57
        5480
      2. Tappo Kokkolassa

        Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
        Kokkola
        23
        3507
      3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

        Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
        Kokkola
        28
        1632
      4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

        Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
        Sinkut
        203
        1579
      5. Mitä ihmettä

        Kaipaat hänessä
        Ikävä
        76
        1076
      6. MAKEN REMPAT

        Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
        Suomussalmi
        26
        1048
      7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

        5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
        Ähtäri
        49
        907
      8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

        Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
        Hindulaisuus
        259
        836
      9. Välillä käy mielessä

        olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
        Ikävä
        71
        799
      10. Mulla on kyllä

        Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
        Ikävä
        35
        798
      Aihe