Lasten kasvatus ja keskinäiset välit?

Eddee

Ihailin jo lapsena ja nuorena lähistöllä asunutta seitsenlapsista perhettä, jossa lapset olivat keskenään todella läheisiä. Sisarukset kirjoittelivat ja soittelivat toisilleen harva se päivä, kävivät yhdessä vaeltamassa ja tekivät roadtrippejä yhdessä, tekivät ruokaa, nauroivat ja sanoivat usein toisilleen, kuinka tärkeitä he olivat. Itselläni oli kaksi sisarusta, pari vuotta vanhempi ja nuorempi veli, emmekä me juuri koskaan tehneet mitään yhdessä. Kaikki istuivat omissa huoneissaan tai olivat omien kavereittensa kanssa... Aamupalapöydässä tuskin huomenta sanottiin. Enkä koskaan sanonut kummallekaan rakastavani heitä. Meillä sellainen olisi tuntunut hassulta, vaikka kovasti molemmista pidinkin eikä meillä ollut mitään suurempia riitoja tms...

Päätin jo nuorena hankkia suuren perheen. Meillä on nyt kahdeksan lasta, jotka ovat syntyneet kahdessa "sarjassa". Ikäjärjestyksessä lapset ovat Lauri 20, Aino 18, Kerttu 17, Leevi 15, Eeli 10, Pihla 8, Venla 5 ja Toivo 2. Olen pienestä saakka yrittänyt kasvattaa lapsia siihen, että he pitäisivät toisistaan huolta, pitäisivät hauskaa yhdessä ja oppisivat rakastamaan toisiaan yli kaiken. Olemme olleet mieheni kanssa vaativia kasvattajia, ja meille on hyvin tärkeää, että lasten oma moraali kehittyy jo varhaisessa vaiheessa. Lapst ovat aina saaneet hoitaa nuorempiaan ja tehdä kotitöitä sekä tienata suunnilleen 12-vuotiaasta saakka omat taskurahat.

Lauri on aina ollut se ISO veli, jota nuoremmat pojat ovat aina ihailleet. Lauri ei asu enää kotona, vaan opiskelee parinsadan kilometrin päässä. Varsinkin Ainolle ja Kertulle Lauri on aina ollut suojeleva isoveli, jolle voi aina uskoutua. Lauri käy kotona joka viikonloppu, ja vie veljet kalastamaan sen sijaan että humputtelisi omien kavereittensa kanssa baarissa lauantai-iltaisin.

Aino ja Kerttu ovat todella läheisiä, ja he nimeävätkin parhaiksi ystävikseen aika usein toisensa. Tytöt tietysti myös riitelevät esim. vaatteista, koruista ja meikeistä, joita "vahingossa" lainaavat ilman lupaa, mutta kinat selviävät usein jo samana iltana. Molemmat tytöt kantavat hienosti vastuuta pikkusisaruksistaan, ja varsinkin Toivon hoidossa heistä on ollut järjettömän suuri apu nyt kun itse toivun lonkkaleikkauksesta. Aino ja Kerttu jakavat vapaaehtoisesti yhden makuuhuoneen keskenään, ja vuorotellen tyttöjen kanssa nukkuu joko Pihla tai Venla. Kun tytöt tulevat koulusta, he ensi töikseen hakevat Toivon ja Venlan hoidosta, vaikka voisivat odottaa kunnes me vanhemmat tulemme töistä...

Leevi on perheen rauhallisin lapsi, hiljainen haaveilija, lukutoukka ja matikkanero. Leevi myös rakastaa kalastamista. Leevi on lapsista myös se, joka viihtyy eniten "omien" kavereiden kanssa. Kuitenkin Leevi myös puuhailee varsinkin nyt Laurin muutettua paljon Eelin kanssa, jolle isoveli ja roolimalli on tärkeä asia. Eeli myös auttaa pikkusisaruksia läksyissä ja siivoilee kotona omastakin aloitteesta.

Eeli on oikea rämäpää, joka rakastaa rakennella pihalle majoja ja linnoituksia. Usein leikissä on mukana myös Pihla ja Venla sekä naapurin muksuja. Eeli on "johatajahahmo" ja "iso poika" joka on pikkusiskojen mielestä aina oikeassa. Eeli nukkuu yhdessä Toivon kanssa. Toivo on Eelin jatkuva ylpeyden aihe, jolle hän rakastaa olla se isoveli, joka opettaa ajamaan polkupyörällä ja kiipeämään puuhun.

Pihla ja Venla ovat pikkuprinsessoja, jotka molemmat rakastavat huomion kohteena olemista. Tytöt nahistelevat paljon keskenään, mutta seuraavana hetkenä he ovat taas sydänystäviä. Tytöt jakoivat ennen huoneen, mutta nykyään toinen nukkuu yksin pikkukamarissa ja toinen isosiskojen kanssa. Katsoimme, että tyttöjen välejen kehittymisen kannalta näin on parempi.

Toivo taas on perheen suloinen pikku päivänsäde, ikuinen vauva mutta silti niin iso jo! Kaikki isot sisarukset hoitavat ja hyysäävät poikaa ja yrittävät saada kiinnostumaan juuri niistä asioista, joista ovat itse kiinnostuneita. Pikkutyttöjen leikeissä Toivo on tietysti elävä nukkevauva ;)

--

Näin! Olisin kiinnostunut kuulemaan, millaiset välit teidän muiden suurten perheiden lapsilla on? Tekevätkö ja touhuavatko yhdessä, onko sisaruskateutta..?

0

424

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Martinan kisa (asialliset kommentit)

    Yksi, ikuinen umpityperien ketjujen aloittaja.. voidaanko tehdä joka kerta ilmoitus moderaattorille.. josko katoais bittiavaruuteen.. Mutta siis: uinn
    Kotimaiset julkkisjuorut
    624
    5419
   2. STEFULLA OLI KOVA IKÄVÄ SOFIAA!

    Lennätti naisen Hankoon koko juhannuksen ajan ! Tosi rakkautta ilmassa. Taisi tulla kihlat ja häitä vietetään !
    Kotimaiset julkkisjuorut
    103
    3344
   3. Martina kisan kärjessä

    Kisa on käynnissä. Käsipohjauinti vetää kisaajien kädet hapoille. Martinan ranne on jo kivulias.
    Kotimaiset julkkisjuorut
    223
    1874
   4. Martinan kootut selitykset ketju virallinen

    Join vettä - kusin samantien alleni. Otin energiaa -oksensin. Vatsakrampit söi mun kaikki voimat.
    Kotimaiset julkkisjuorut
    260
    1378
   5. Tuletteko/tulitteko ikävöimäsi

    Kanssa hyvin juttuun? Ymmärsittekö toisianne? Sovitteko yhteen?
    Ikävä
    112
    1339
   6. Voitko mies vähän valaista

    mikä meidän tilanne on tällä hetkellä? Kannattaako enää ottaa yhteyttä vai menikö tilaisuus jo ohi?
    Ikävä
    116
    1241
   7. Kyllä jään aina miettii

    Miks tää meni näin.. En ymmärrä sua.
    Ikävä
    55
    1032
   8. Mara kisoissa ensiapuun

    Hoiperteli maaliin ja joutui suoraan ensiapuun. Siis mitä järkeä on rääkätä itseään tuolla tavalla? Mikä tuota naista vaivaa kun pitää päteä vielä tuo
    Kotimaiset julkkisjuorut
    124
    928
   9. Martina keskeytti heti, tämä on ilon päivä

    😁 Suomi24 sen tiesi. Martina keskeytti kolmen kilometrin kohdalla. 😁
    Kotimaiset julkkisjuorut
    26
    856
   Aihe