Luteet, kääk, miten helposti lähtevät mukaan?

apuvaaah

Onko kokemuksia luteen puremista reissussa ja siitä, miten usein/helposti ne ovat sitten tulleet "tuliaisina" kotiakin?

Olin Puola-Tsekki akselilla reissialemassa ja iholleni ilmestyi erään bussissa vietetyn yön jälkeen kolmeen kohtaan puremarykelmiä, jotka alkoivat käydä päivä päivältä kiusallisemmiksi ja kutisivat. En hölmö ollut yhtään tietoinen siitä, että näitä inhaötököitä edes liikkuu tuolla tai täällä päin enää ja ajattelin vain, että ihoni reagoi herkemmin johonkin vieraaseen ötökkäkantaan, ei hätää. Epäilen siis todella puremien tulleen bussissa, koska viereeni istui siellä henkilö joka raapi itseään. Kotiin päästyä puremia valiteltuani ystäväni sitten sanoi, että tämä mahdollisuus on olemassa enkä ole osannut sen jälkeen muuta ajatella.

Puremia EI ole kylläkään sen yhden yön jälkeen tullut yhtään, olen laskenut ne joka päivä, mutta koko ajan on pelko persiissä että mitä jos niitä onkin tullut tuliaisina. Kerkesin vielä pahaa aavistamattomaana rinkkaanikin kaivelemaan ja säilyttämään sitä asunnossani vuorokauden ennen kuin ajatus luteiden mahdollisuudesta tuli ilmi. Nyt ovat vaatteet, rinkka jne. saunassa kera sohvatyynyjen ja petivaatteiden joilla nukuin mutta sehän on jo myöhäistä, jos jotakin on mukana ollut.

Miten pian tuliaiset yleensä käyvät ilmi? Jos puremia tai merkkejä ei ilmesty vaikkapa pariin viikkoon, onko silti mahdollista että niitä pesii jossakin päin asuntoani? Olen ihan paniikissa enkä tiedä mitä tekisin...

4

6137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei mikään linssilude

      Teit ihan oikein kun saunotit tekstiilit. Luteen munat kuolee tunnin saunotuksella jo 45 asteessa ja isompien vaiheiden otukset vähän korkeammissa lämpötiloissa (80 astetta tms), mutta kannattaa grillata kunnolla vaan. Samoin pesu 60 asteessa riittää tappamaan verenimijät. Yksi aikuinen naaraslude munii päivässä 1-12 munaa. Seinälude (joka siis tämä paukamia aiheuttama laji) kasvaa munasta "aikuiseksi" luteeksi kuudessa vaiheessa ja seuraavaan kokoon kasvaminen edellyttää ateriointia. Hankalaksi hävitettäväksi luteen tekee sen koko ja toimintatapa. Pienimpiä luteen muotoja ei käytännössä paljaalla silmällä näe, koko vaihtelee 0,1 - 10 milliin. Lude liikkuu öisin, kun on pimeää ja se hakeutuu ihmisen luokse lämmön ja hiilidioksidin perusteella. Lude asustaa tekstiilien saumoissa, sängyn rungossa, yöpöydässä, pistorasiassa tai käytännössä missä vaan, jossa pieninpieni rako, kolo tms. ja sitä on hyvin vaikeaa havaita. Lude ei käy puraisemassa joka yö vaan saattaa pitää pidempääkin taukoa, joten siinä mielessä et ole valitettavasti vielä selvillä vesillä, vaikkei uusia puremia olisi tullut. Toivotaan kuitenkin, että saunotus olisi tehnyt tehtävänsä.

    • Ongelma pahenee

      Vertaimevät lutikat valtaavat Suomea

      Perjantai 21.9.2012 klo 12.33

      Lutikoiden eli seinäluteiden kannat ovat kasvaneet Suomessa viime vuosina räjähdysmäisesti.

      Lutikoita on vaikea havaita, sillä ne liikkuvat vain öisin.
      FAKTA
      - Lutikka eli seinälude on vertaimevä loishyönteinen, joka imee verta vain öisin

      - Aikuinen lutikka on 3,5-8,0 millimetrin kokoinen ja naaras munii peräti 1-12 munaa päivässä

      - Lutikka käy syömässä ihmisestä keskimäärin noin kerran viikossa

      - Lutikka oli alun alkaen lepakon loinen, mutta nykyään imee verta ihmisestä ja myös esimerkiksi lemmikkieläimistä

      - Lutikat eivät pääse piiloon erityisen nopeasti, joten niiden näkeminen on mahdollista

      Näky lutikoiden asuttamasta asunnosta voi olla tuholaistorjujille raaka.

      - Pahimmissa paikoissa kun avaamme lattiat, verta voi löytyä todella paljon. Vertaimeviä lutikoita voi olla yhdessä asunnossa pahimmillaan jopa 10 000, Tuholaistorjunta Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala kertoo.

      Lutikoiden eli seinäluteiden kannat ovat kasvaneet viime vuosina räjähdysmäisesti Suomessa. Rentokil on toiminut tuholaistorjujana Suomessa vuodesta 1932, ja Siltalan mukaan tilanne on verrattavissa sota-aikojen lutikkaongelmiin.

      Myös Helsingin Ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Niina Kupiainen myöntää, että lutikoiden määrä on kasvussa.

      - Meille on tullut paljon kyselyjä lutikoista, ja kannat ovat selkeästi lisääntyneet, Kupiainen sanoo.

      Siltalan mukaan matkustaminen ja muuttaminen maasta toiseen ovat aiheuttaneet ludekantojen kasvun Suomessa. Yhdysvalloissa ludetilanne on katastrofaalinen, ja Keski-Euroopassa tilanne on myös paha.

      - Ennen vuotta 2007 Rentokilillä oli vuodessa vain yksittäisiä ludekäyntejä Suomessa. Vuoden 2007 aikana käyntejä oli noin 50, seuraavana vuonna noin 200 ja vuonna 2009 jo 450. Tällä hetkellä meillä on useita ludekeikkoja päivässä, Siltala kertoo kasvusta.

      Torjuminen vaikeaa

      Sota-aikojen ludeongelmat ratkesivat vasta, kun luteet saatiin tuhottua lähes kokonaan 50-luvulla pitkälti DDT-aineen ansiosta. Ainetta ei ole kuitenkaan voitu käyttää enää vuosiin sen aiheuttamien ympäristöongelmien takia.

      Lutikoiden torjuminen on suuri urakka. Ympäristötarkastaja Kupiainen neuvoo kertomaan ongelmasta heti taloyhtiölle, jotta kaikki asunnot saadaan hoidettua kerralla. Jos luteita alkaa karkottaa itse, voi lopputulos olla pahimmillaan se, että lutikat muuttavat naapurin asuntoon.

      Siltalan mukaan lutikoista pääsee harvoin eroon ilman ammattilaisten apua.

      - Lutikat voivat olla kuukausia ilman ruokaa. Niiden kyky selvitä hengissä tekee niistä äärimmäisen vaikeita tuhota.

      Tärkeää on, että lutikat saadaan asunnosta kerralla kokonaan pois. Patjat on yleensä syytä hävittää kokonaan, ja tuholaistorjujat tutkivat yleensä myös lattiarakenteet.

      Huonekalujen hävittämisessä pitää olla myös tarkkana. Mikäli luteita sattuu tippumaan vaikkapa rappukäytävään, voivat ne sieltä kulkea muihinkin asuntoihin.

      Siltala painottaa, että vanhojen huonekalujen kanssa tulee olla tarkkana.

      - Monet kertovat, että he löysivät täysin hyvän sängyn roskakatoksesta ja ottivat sen käyttöön - ja siitä ludeongelma alkoi. Huonekalut on hävitettävä huolella ja merkittävä selkeästi luteiden asuttamat huonekalut. Myös esimerkiksi kirpputoreilta ostetut tavarat on syytä tarkistaa, Siltala neuvoo.

      Katso sängyn alle

      Ludeongelmasta kertovat parhaiten iho-ongelmat. Luteiden puremat aiheuttavat punaisia ja kutiavia paukamia. Luteet eivät ole kuitenkaan vaarallisia, eivätkä ne levitä tauteja - toisin kuin monet muut vertaimevät hyönteiset.

      Siltala vinkkaa ensimmäisenä kurkkaamaan sängyn alle, kun epäilee ludeongelmaa.

      - Luteista jää ruskeita pieniä jälkiä niiden ulosteista. Useimmiten jäljet näkyvät sängyn alla. Niitä voi huomata myös ihan lakanoistakin.

      Myös ulkomailla matkustaessa kannattaa aina kurkistaa hotellihuoneen sängyn alle. Mikäli merkkejä lutikoista löytyy, pyydä heti uusi huone.

      Kupiaisen myöntää, että lutikat ovat nykyään ihmisille vieras ongelma.

      - On totuttu ajattelemaan, että luteet ovat menneen ajan ongelma. Luteet yhdistetään myös usein siivottomuuteen, mikä on väärin. Lutikkaongelmaa ei kannata häpeillä, koska sillä ei ole mitään tekemistä siisteyden kanssa.

      Siltalalla löytyy taskustaan 50-lukulainen vinkki, joka estää salakavalien luteiden pääsyn sänkyyn.

      - Rautasängyt. Luteet eivät pääse kipuamaan kiiltävää pintaa pitkin sänkyyn, Siltala naurahtaa.

      Luteiden leviämisestä kertoi ensimmäisenä MTV3.

    • lyde

      Ihmiset ovat oudon tietämättömiä luteista. Pahin ötökkä jonka voit vahingossa tuoda matkatavaroiden mukana kotiisi. Sen hävittäminen on vaikeaa. Edellyttää yleensä noin 5 ammattimyrkyttäjän käyntiä, ehkä sänkyjen ja sohvien hävitystä ym.. Kannattaa ottaa selvää ennaltaehkäisevistä toimista. Tässä viestiketjussa hyviä vinkkejä, kuten matkatavaroiden välitön saunottaminen reissun jälkeen ja mennessä hotellihuoneen tarkka tutkiminen, erityisesti sängyn ja patjan.

      • kammoinen exmatkaaja

        Olen saunottanut omaa Samsonite-matkalaukkuani niin paljon, että sen muoto on jo vähän läsähtänyt (muovihan pehmenee saunassa) ja renkaiden kumi on mennyt jotenkin tahmeaksi.

        Vien tosiaan reissun jälkeen matkalaukun tunniksi saunan ylimmälle lauteelle saunan lämpömittarin näyttäessä 80 astetta.

        Eipä ole lutikoita näkynyt, mutta en tosin käy ulkomailla kuin kerran vuodessa. Valehtelematta jätin tänä kesänä ulkomaanmatkat kokonaan väliin ihan siitä syystä, että näitä ötököitä on niin paljon "joka paikassa". Eli omalla kohdallani on tosiaan jäänyt ulkomaanmatka suunnittelematta ja toteuttamatta ihan vain ötökkäkammon takia. Olen väsynyt luteitten kurkkimiseen hotellisssa sängyn alta ja sängyn päätylevyn takaa jne. jne. Sitten nukun hotellissa kaikki yöt levottomasti ja heräilen välillä ja laitan valot päälle nähdäkseni, ovatko lutikat kiivenneet sänkyyni.

        Vihaan luteita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1495
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1202
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe