Miten teen?

Tuija55

Olemme suunnittelmassa naimisiin menoa ja haluaisin selvennystä. Minulla on maatila ja yksi lapsi, tuloni ovat osatyökyvyttömyyseläkkeen takia pienet. Tulevalla miehelläni ei ole lapsia (vain sisko) ja hänellä on asunto-osake Helsingissä ja suuremmat tulot kuin minulla. Luulen että omaisuusuutta molemmilla lähes saman verran.

Millainen avioehto minun kannattaisi tehdä että maatila säilyisi minun lapselleni niin avioeron sattuessa kun kuolemanikin jälkeen? Mies haluaisi mennä naimisiin ilman mitään ehtoja. Kiitos jo etukäteen jos joku osaa neuvoa.

3

710

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Niiiiiiiiiii

   Avioehdossa voit rajata omaisuutesi kuten kyseisen maatilan lapsellesi joten mies ei pääse siihen käsiksi eron tai mahdollisen menehtymisesi seurauksena. Rajaat sen pois mitä huvittaa ja siinä se.

   Mutta jos saatte yhteisiä lapsia tulee lapsenne perimään kyseisen maatilan. Voit myös antaa miehellesi tai lapsellesi tai kenelle vaan maatilan käyttöoikeuden. Eli hän ei saa myydä sitä tai siirtää mitenkään oman suvun puolelle mutta saa käyttää sitä. Voit tehdä tämän omalle lapsellesikin ettei hän voi myydä kuolemasi jälkeen maatilaa.

   Kirjoitan Yhteiskuntaopin ja vastaukseni on lukemiseni perusteella tehty. Mahdollisia virheitä voi olla joten korjatkaa :D

  • öömappi

   ""Millainen avioehto minun kannattaisi tehdä että maatila säilyisi minun lapselleni niin avioeron sattuessa kun kuolemanikin jälkeen?""
   Ensinnäkin, avioehto on puolisoiden yhteisesti hyväksymä asiakirja ja se on myös rekisteröitävä maistraattiin. Rajatkaa ainakin ennen avioliittoa omistamanne omaisuus ja sen tuotto avio-oikeutenne ulkopuolelle.

   Tulevan puolisosi haluttomuus avioehtoon on jo sinänsä huomionarvoista, eli älä vaan jätä avioehdon laatimista ja rekisteröimistä vihkimisen jälkeen hoidettavaksi. Avioehto ei ehkä riitä päätavoitteesi toteutumiseen, koska leskellä on elinikäinen hallintaoikeus puolisoiden yhteiseen kotiin ja koti-irtaimistoon.
   Jos siis asutte maatilallanne ja sinä kuolet ennen puolisoasi, niin avioehdostanne huolimatta leski saa pitää asunnon hallinnassaan. Lapsesi kyllä perii talon ja maksaa hallinnan alentaman perintöveron, mutta ei saa asuntoa hallintaansa. Tämä lesken oikeus kumoutuisi jos lapsesi omistaisi jo nyt ennen vihkimistä edes pienen osuuden talostasi. Vihkimisen jälkeen et voi asunnostannekaan lahjoittaa/myydä osaakaan ilman puolisosi hyväksymistä.
   Jos ette asu tulevan puolisosi omistamassa asunnossa, niin hän voi myydä asuntonsa ilman sinun hyväksymistäsi ja ilman avioehtoa tämä (ja kauppahinnan hupelointi) aiheuttaisi sen, että erossakin puolisosi saisi tasikona max. puolet omaisuutesi arvosta.
   Tee siis ainakin avioehto ja huomio myös maatilalla asumisestanne johtuva em. lesken elinikäisen hallintaoikeuden vaikutus lapsesi tulevaisuuteen. Mene ensitilassa lakimiehen juttusille kuulemaan selkokielellä kuvailemani riskit, joihin valitettavan monet uusiorakastuneet sukeltavat lapsiensa harmiksi.

   • Tuija55

    Hyviä vastauksia, kiitos.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Pajari gerontofiili?

   Poliitikko Harry ”Hjallis” Harkimo, 70, kertoi itsenäisyyspäivänä seurustelevansa Jasmine Pajarin, 35, kanssa. Fuengiro
   Maailman menoa
   36
   5415
  2. Uskomatonta, Sanna Marinille ei haluttu antaa näkyvyyttä Linnan juhlissa

   Kymmenen Uutiset juuri ennen Marinin saapumista ja Areenakin kyykkäsi. Kyllä SDP:läinen politiikan supertähti on paha on
   Maailman menoa
   329
   3234
  3. Sofia & Stefan

   Kas kummaa, yhtäaikaa Dubaissa? Pääsikö Sofia pitkästä aikaa Dubain kotiin? 😂 Instaan muistettu laittaa kuva "vesi ton
   Kotimaiset julkkisjuorut
   137
   1849
  4. Ei sydäntään voi pettää loputtomiin

   Vielä me toisemme löydetään.
   Ikävä
   133
   1762
  5. Kiitos että olet

   Tiedän, että sinä olet ja ajattelet minua välillä. Se tuo minulle voimaa, et tiedäkään miten paljon. Vaikka meistä ei tu
   Ikävä
   72
   1664
  6. Muistan kuinka isovanhemmat kertoivat teinipoikia VIEDYN VÄKISIN kodeistaan SOTAAN

   Suomen sotien aikaan erittäin nuoria teinipoikia vietiin väkisin kodeistaan ja lähetetiin sotimaan. Meinaatteko ettei t
   Maailman menoa
   286
   1210
  7. Hjalliksen uusi pano on 35 v nainen.

   Hjallis itse on 70 vuotias vanha papparainen. Kyllä siinä on taas saanut hjallis lompakkoa pitää paksuna kun on naisen i
   Sinkut
   120
   1057
  8. Voi kun uskaltasin

   Sulta suoraa kysyä onko kaikki hyvin? 🫤 Poistit kaikki kuvatkin ja muuta... Tietäsipä et pahan olon susta pois halata
   Ikävä
   80
   844
  9. Mitähän tässä kävikään

   Jotain kummaa on tapahtunut.. Miksen tunne kaipausta? Mihin katosi roihu sydämestä jonka vielä hetki sitten tunsin?
   Ikävä
   111
   843
  10. Nainen, mitä tahdot ja odotat tulevaisuudelta

   Itse olen jo kaiken sanottavan sanonut ja haudannut ne unelmat. Ei ole oikeastaan juurikaan mitään enää mitä tavoittelis
   Ikävä
   83
   786
  Aihe