Minne tytöt kadonnet, Lehtolaisen Leena

alvari.raappavaara

Palveltuaan välillä maailmanrauhaa eli opetettuaan afgaanipoliiseita työnteon alkeisiin (kuten lukutaitoon) Lehtolaisen sankarinna palaa Espooseen. Hengellinen isä, poliisipomo Taskinen on perustanut M Kalliolle oman erillisyksikön, EpäTyypillisten Rikosten solun. Vissiin pitääkseen lempipoliisittarensa lähellään ja välttääkseen laitoksen sisäisiä urakehityskiistoja.
Vielä Kallion pitää käydä mutka Kabulissa, avaamassa uusi poliisikoulu. Siinähän käy köpelösti, kuten tosimaailmassakin. Ei tykkää huumeparonit hyvää kun virkavalta viisastuu. Onneksi komisario Kallio selviää tienvarsipommista, muuten kirja olisi jäänyt kovin lyhyeksi.
ETR-solukin saa hetikohta hommia, kun Tyttökerhon, jota jännityskirjallisuudessamme ylen tarkoin seurattu Iida-tytärkin käy, vakiporukkaa alkaa hävitä tuntemattomaan. Tyttökerho pyörii melkein pääosassa kirjassa. Sen on perustanut vanhan polven kulttuurilady, jonka varallisuus ei hupene vaikka ylläpitääkin jätkiltäkielletty-paikkaa maahanmuutaja- ja muille tytöille.
En tiedä, ovatko Lehtolainen ja Snellman palaveeranneet femakkokirjailijoiden kesäpäivillä ja sopineet, jotta jatka sie siitä mihin Parvekejumalat loppuu. Sopisi kuvioon, en voi todistaa. Samassa teemamaastossa vaellellaan molemmissa ja vähitellen vanha sianlihansyöjäheterokin ymmärtää, millaista on elää tyttönä fanaattisessa muslimiperheessä. Kolmen sukupolven miespuolisten piikana ja komenneltavana. En kadehdi.
Ai niin, tapahtuuhan siinä murhakin ja sen kimpussa Kallion solu raataa yötäpäivää kohdaten islamin vaikenemisen muurin, hallalaisten mamuvastaisen työryhmän, nettikirjoittelijoiden (!?!) vihan ja muutaman todistajan. Vanhan kunnon jalkatyön korvaa melkein kokonaan netissä roikkuva poliisi Puupponen. Onneksi ei täysin, jotta jotain pientä toiminnantynkää saadaan lukijoille syötettäväksi.
Syömistä kirjassa totisesti riittää, ja teen litkimistä. Lehtolainen ei pääse perisynnistään, pikkuasioiden lavertelusta ja venytyksestä. Ei vie juonta eteenpäin eikä syvennä henkilökuvaa, vaikka tiedämme nyt montako palaa kääretorttua Koivu kulloinkin syö, ja senkin onko tarjolla mansikka- vai kääretorttua. Iidan vaarin noidannuolikin saa kohtuuttomasti sivuja. Antas Lehtolainen vaarin vanheta rauhassa siellä Arpikylällä, ei hänen nuoruusmuistoillaan ole mitään lisäarvoa lukijalle.
Välillä syntyy vaikutelma, että Lehtolainen on Tammelle sellainen kultamunia muniva hanhi, ettei kellään kustantamossa ole kanttia palauttaa käsikirjoitusta maininnalla: On tässä ainesta, mutta tiivistä turhat ( noin kolmannes) pois ja palaa sitten asiaan.
Selviäähän se murhakin, tosin ensimmäinen tunnustaja ei ehkä ole syyllisin, laajassa katsannossa. Kadonneetkin löytyvät, ja Afganistanin yhteys vahvistuu. Vaikka se aluksi tuntui typerältä syrjähypyltä maailmanpolitiikkaan.
Kaikkiaan tämä on kuitenkin selvästi parempi kuin edeltäjä, se ilvessekoileva Henkivartija. Rohkenen suositella, jos kestää lavertelevan tyylin.

0

377

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Moi vaan vielä kerran

        Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
        Ikävä
        328
        3806
      2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

        Mielenkiinnosta kysyn 😄
        Ikävä
        237
        3412
      3. Nyt sitten ulos ihmiset!

        Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
        Ikävä
        146
        2653
      4. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

        on jo joku toinen?
        Ikävä
        111
        2171
      5. Onnea Solatie !

        On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
        Kemijärvi
        22
        2166
      6. Naiselle varatulle

        Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
        Tunteet
        16
        2027
      7. Sarvisalon kesätori

        Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
        Loviisa
        17
        1815
      8. Minun pitää tehdä jotain

        En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
        Ikävä
        45
        1812
      9. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

        ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
        Hindulaisuus
        315
        1546
      10. Sinä oot hyvä ihminen

        Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
        Ikävä
        123
        1402
      Aihe