Pylsy eli pylssy on herkullista lihahakkelusta, joka on tavallisesti tehty sisäelimistä, sian kamarasta ja muista osista, joita ei syödä sellaisenaan. Meillä ei enää juuri mistään pylsyä saa. 1960-luvun lopulla kerrottiin Forssassa valmistettavan "kolmensormenlihaa", pylsyä, joka piti viedä kotiin kastikkeen raaka-aineeksi, mutta joka maistui niin hyvältä, että se syötiin jo kotimatkalla suoraan paketista kolmella sormella. Emme ole maistaneet, mutta kunhan Forssaan vie matka, niin eiköhän kysellä. Jonkun lehden toimittaja oli kerran kysynyt valmistajalta, onko totta, että pylsyyn pannaan jopa sian korvat. Valmistaja oli kauhuissaan kieltänyt huhun – ihan turhaan, sillä ovathan sian korvat muualla Euroopassa arvostettua herkkua, jotka tietenkin on kautta aikojen meilläkin pantu pylsyyn, jollei ole sellaisenaan syöty. Suomalaiset ovat näissä asioissa vähän omituisia. Koko makkarakulttuuri (jos oikeaa sellaista on meillä koskaan ollutkaan) on mennyt vinoon hienostelevien kansalaisten takia. Mutta tästä enemmän erikoistiedostossa makkara.
Ruotsissa myydään yhä vielä pylsyä, ruotsiksi pölsa. Olemme joskus tuoneet sitä tuliaisena. Lihajätti Scan pakkaa sitä muovipötköön, josta hakkelus kuumennetaan vesitilkan kanssa kattilassa ja tarjotaan kastikkeena keitetyn perunan, punajuurien ja ruskistetun *sipulin kanssa. Tavaraseloste sanoo rehellisesti, että valmistusaineet ovat naudan keuhkot, ohraryynit, naudan jänteet, sian kamara, naudan sydän, naudan tali, sianmaksa ja sipuli. Mausteina on suolaa ja nitriittiä. Tuollaisen listan kun panisi suomalaisen tuotteen kylkeen niin ei varmaan kukaan ostaisi, niin nirsoja me olemme. Mutta pylsy on hyvää, sen maku on melkein sama kuin niillä lapsuuteni ryynimakkaroilla, joita jokunen tehdas onneksi meillä vielä tekee. Niille olen nostalgisesti antanut oikein oman hakusanan tässä teoksessa.
Kansallisen ruokakulttuurin kannalta voisi pylsy olla eräänlainen halpa muunnos skotlantilaisten kansallisruoasta nimeltään haggis, joka syödään säkkipillinsoiton ja mallasviskin säestyksellä. Suomalainen maksalaatikko, Ruotsissa nimeltään korvkaka, on myös tyyliltään lähellä pylsyä, joskin haggiksen tapaan kalliimmista aineksista tehty.
Ruotsin sana pölsa tarkoittaa joko juuri samaa asiaa kuin pylsy meillä, tai sitten pylsyllä täytettyä makkaraa. Tanskassa ja Norjassa pølse tarkoittaa makkaraa yleensäkin, ei vain ryynimakkaran sisusta.
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/p.html#pyls
PYLSY on ruokien aatelia.
Nami!
2
6798
Vastaukset
- väärä palsta
perinneruokapalsta tuossa alempana.
- Anonyymi
Mikä ero on syltyllä ja alatootilla?
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1202248
Teemu Keskisarja (ps) loisti- ja hurmasi MTV:n tentissä.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-keskisarja-sekoitti-pakan-suomiareenan-puheenjohtajatentissa/9180380 Kuten4232151Sinun ja kaipaamasi törmääminen
Missä sinä haluaisit sen satunnaisen kohtaamisen mieluiten tapahtuvan?971176Ammuskelua Eliaksenkadulla
Mikä homma? Hirven metsästykseen vielä lähemäs 3kk. Oliko lie puuman metsästystä..?13958Olen pahoillani jos kärsit.
Mutta meidän välejä ei voi korjata. Rakastin sua tiedoksi. Älä tee itelles mitään vaan hae apua.34790- 44784
Ymmärrätköhän nainen
Etten halua että ottaisit sitä suuhusi. Minusta se on ällöttävää, vaikka kivalta se kai tuntuisi, mutta vain minusta. Mi109756Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin?
Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin? Shokki!14740Sinkkujen lapset ja kesäloman pituus
Tuli mieleeni kysyä oletteko huolissanne lasten ja nuorten tulevaisuudesta, tai siitä mitä he nyt joutuvat kokemaan yhte166706Luvattiin työpaikka, mutta mitään ei kuulukaan
Kuinka yleistä tällainen on? Ehdin jo iloita työpaikasta, turhaan, kun mitään ei kuulukaan työnantajasta, joka ilmoitti32669