Meille laumis?

??

Hei.
Ollaan tässä poikaystävän kanssa ajateltu koiran ottamista. Koira tulisi enimmäkseen olemaan ulkona ja suurehkossa ulkorakennuksessa, josta pääsee tarhaan. Asumme siis omakotitalossa, jossa pihaa on aikalailla. Lähin naapuri on n. 200m päässä. Hiekkatie kulkee tuossa aika vieressä ja työaikaan siinä kulkee jonkun verran autoja/traktoreita. Jokunen tunnissa. Osa pihasta on aidattu, ei kuitenkaan tielle johtava pätkä, mutta meiltä löytyy tosiaan tarha,jossa koiraa voisi työajan pitää.
Mutta haluaisin koiraa toki pitää vapaanakin niin paljon kun pystyy, liikenteen loputtua n. neljän jälkeen.
Omakotitalo jossa asumme, on reilun kokonen, mutta kuten jo mainitsin, koira tulisi enimmäkseen olemaan ulkona. Minulla on kokemusta koirista koko elämäni ajalta, viimeisinpänä berninpaimenkoira. Laumiksista ei ole paljoa kokemusta, muutamalla tutulla on kaukkari ja siihen se sitten jääkin. Olen kyllä kovasti lukenut ko. roduista ja ne kiehtovat kovasti. Itse en käy töissä, niin koiralle olisi hyvin paljon aikaa, tykkään kouluttaa ja sosiaalistaa koiria. Jos joku laumis sopisi meille, niin olisiko heittää jotain vaihtoehtoja. Kaukkaria, tai kaukkariristeytystä olen miettinyt, mutta onkohan liian vähän kokemusta ko. rodusta? Haluan pihaa vahtivan koiran, joka tykkää olla ulkosalla paljon. Ehdotuksia?

2

476

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yhden "pehmon" omist

      Hei, kyllä ainakin kaikki pitkäturkkiset laumikset viihtyvät ulkosalla vaikka ympäri vuoden. Tuli vain mieleen, että mikäli meinaat koiraasi pitää vapaana pihamaallanne, olisi hyvä aidata se kunnolla, laumisten tapauksessa voisi sanoa, että mielellään tuollainen 2 metriä korkea vahvatekoinen aita olisi suotava.

      Mielestäni näiden rotujen kanssa juuri tuo sosiaalistaminen kaikkeen mahdolliseen heti pennusta pitäen on ensi arvoisen tärkeää, mikäli koirasta haluaa ns. yhteiskuntakelpoisen, toki myös perustottevaisuutta on hyvä treenata, mutta siltikin tuo sosiaalistaminen on mielestäni se tärkein tekijä laumisten kohdalla, koiran tulisi saada mahdollisimman paljon POSITIIVISIA kokemuksia pienestä pitäen erilaisista eläimistä, ihmisistä sekä paikoista.

      Muutama asia mikä monelta laumista harkitsevalta monesti unohtuu, on rotujen varsin hidas kehittyminen ns. aikuisiksi koiriksi, tämä voi viedä jopa 3-4 vuotta, joten haastetta riittää ja hermoja koetellaan, kun käsissäsi on 40-70 kiloinen lapsenomainen tai uhmakkaan jääräpäinen pentu!!...toinen on se, että nämä ovat ns. minimireaktion koiria, joka tarkoittaa sitä, että varsinkin vanhemmiten ovat yleensä melko passiivisia ja "laiskan" oloisia, lähinnä siis makoilevat pihamaalla ja tarkkailevat tilannetta, eivät siis ole kovinkaan sosiaalisia, joten mikäli haet enemmän koiraa, josta olisi myös enemmän seuraa itsellesi ja vaikkapa johonkin harrastukseen, saattaa joku muun tyyppinen rotu olla mielekkäämpi vaihtoehto, vaikkapa suursnautseri, leonberginkoira tai rottweiler yms.

      Yksilöissä on rotujen sisällä monesti suuriakin eroja, joten suoraan rotumääritelmästä et voi vetää johtopäätöksiä siitä, millainen yksilö omasi tulee lopulta olemaan luonteeltaan aikuistutuaan.

      Kuitenkin noin keskimäärin "kovempia" laumisrotuja on yleisesti kaukkari, keskari, anatolianpaimenkoira, etelävenäjänpaimenkoira, sarplaninac yms...sosiaalisempia ja hieman seurakoiramaisempia, mutta kuitenkin kelpo vartijoita taas ovat yleensä pyreneittenmastiffi, pyreneittenkoira, espanjanmastiffi, kuvasz, estrelanvuoristokoira ja owczarek podhalanski..

      ..voisi ehkä hieman karkeasti todeta, että ensimmäisen ryhmän laumikset ovat välittömästi tontillensa luvattomasti tulevan "iholla", kun taas toisen ryhmän laumikset todennäköisemmin tekevät ensin kaikkensa pelottaakseen tunkeilijan tiehensä mahtailemalla ja vasta viimeisenä keinona käyvät "iholle"....tämäkin ominaisuus kuitenkin riippuu hyvin paljon myös yksilön ominaisuuksista, joten aina on myös mahdollista (joskin melko epätodennäköistä!) saada itsellensä pehmompi kaukkari tai vastaavasti todella terävästi puolustava pyreneittenkoira.

    • laumiskistispis

      Laumanvartijarotuiset koirat tulee sitten pennusta asti totuttaa vieraisiin ihmisiin, muihin koiriin ja muuhun oleelliseen: samoin kuin rottweilerit, akitat jne. muutkin vahtiviettiset rodut. Tuttuni omistaa kuvaszin, joka ei ole liian aggressiivinen, vaan näykkäisee vasta, kun sen haukuntoja ei oteta tosissaa, eli ei poistuta sen reviiriltä sen uhkauksista. Lapsille se on silti ystävällinen, mutta vieraat aikuiset yrittää hätyyttää pois reviiriltään. Se koira tosin asuu maalla, ei ole tapaillut vieraita paljoa, mutta tunnen ainakin jo 2 kerrostaloissa asuvaa kaukasianpaimenkoiraa, jotka eivät edes vahdi lainkaan, vaan rottweilereiden, akitojen ja muiden vahtivie rotujen tavoin käyttäytyvät ystävällisesti, jos ovat pennusta asti tottuneet vieraisiin, joka kerrostaloissa ja kaupungeissa on helppoa toteuttaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      185
      2045
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      146
      1533
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe