Lokakuu São Miguelilla

Lokakuu on Azoreilla vuoden neljänneksi lämpimin kuukausi. Ponta Delgadan maksimipäivälämpötilat ovat keskimäärin 22 ‘C:n luokkaa, yöllä mittari laskee noin 16 ‘C:een. Meriveden lämpötila liikkuu lukemissa 21-20 ‘C. Sademäärät kasvavat Euroopassa syksyllä, niin myös Azoreilla. Lokakuun sademäärä São Miguelilla on noin 112 mm. Sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) kertyy keskimäärin 18. Marraskuun maksimipäivälämpötilat ovat toukokuun luokkaa, vajaa 20 ‘C, yöllä on noin 14‘C. Sademäärä (130 mm) kasvaa ja sadevuorokausien määrä (20) lisääntyy. Meriveden lämpötila putoaa yleensä marraskuun loppuun mennessä 18 ‘C:een.

Tuulennopeudet mahtuvat suurelta osin haarukkaan 10-40 km/t (2,7 – 10,8 m/s).. Saarien säätiedotuksessa ilmoitetaan myös aallonkorkeus metrin tarkkuudella. Kymmenen kilometrin tuulen nopeudella aallon korkeus on luokkaa 1 m. Jos tuulen nopeus pysyy jonkin aikaa 40 km:na, aallonkorkeus kasvaa neljäksi metriksi.

Ilmankosteus liikkuu lukemissa 70-90 %. Suhteellisen korkea ilmankosteus Azoreilla vähentää haihtumista ja saa siten ilman tuntumaan mittarin astelukua lämpimämmältä.

Sunnuntaina lokakuun viimeisenä päivänä siirrytään Euroopassa talviaikaan. Valoisalla ajalla on Ponta Delgadassa silloin pituutta 10 t 40 min auringon noustessa klo 18.16 ja laskiessa klo 18.56. Vuodenajan vaihtuessa keskimääräinen aurinkotuntien lukumäärä vuorokaudessa vähenee kesän vajaasta seitsemästä vähitellen talven noin neljään.

Azorien säätä kuvataan yleisesti vaihtelevaksi. Vaihtelevia tekijöitä ovat pilvisyys ja aurinkoisuus. Ponta Delgadassa ei keskimäärin sada läheskään joka päivä. Kuluneena kesänä on puutarhoja jouduttu kastelemaan kuukausikaupalla. Kuluvan syyskuun sää on ollut täysin kesäinen.

Sumu ja utu ovat yleinen ilmiö saaren korkeimmilla kohdilla kuten Sete Cidadesissa, Serra de Água de Paun vuorella (jossa sijaitsee Lagoa do Fogo) ja Furnasissa sekä Serra da Tronqueiran vuoristo- ja metsäalueella Povoaçãossa ja Nordestessa. Sumu ja utu ilmestyvät ja hälvenevät nopeasti

Joulun tai vuodenvaihteen vietosta Ponta Delgadassa kiinnostuneille lukijoille kerrottakoon hieman myös joulu- ja tammikuun säästä. Joulukuun maksimipäivälämpötila on noin 18 ºC, tammikuun 17 ºC. Yön minimi joulukuussa on keskimäärin runsaat 12 ºC, tammikuussa reilut 11 ºC. Näiden kuukautisien sademäärät ovat luokkaa 125-130 mm. Sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) on kummassakin kuussa parisenkymmentä.

Ponta Delgadan vuotuinen sademäärä on noin 1000 mm, Helsingin 650 mm.

Vaihtelevasta säästä huolimatta Ponta Delgadassa on harvoin päivää, ettei aurinko näyttäytyisi. Keskitalvella Azorit ovat maantieteellisen Euroopan lämpimin paikka.

Azorit sopivat sään osalta lomailuun ja pidempään oleskeluun niille, jotka eivät pidä enempää helteistä kuin kylmästäkään. Vuoden alin keskimääräinen yölämpötila, 11 C, mitataan helmikuussa, päivän korkein, noin 25 C, elokuussa. Päivälämpötilat ovat alimmillaan (noin 17 C) helmikuussa. Elokuun matalimmat yölämpötilat ovat luokkaa 18 C.

Lokakuussa kansallisia juhlapyhiä on Portugalissa kuun 5. päivä, jota vietetään tasavaltaisen hallitusmuodon juhlapäivänä (Dia da República, tasavallan päivä). Tänä vuonna päivän merkitys on normaalia vuosipäivää suurempi, sillä hallitusmuodon muutoksesta perustuslaillisesta monarkiasta tasavallaksi tulee nyt kuluneeksi 100 vuotta.

Marraskuun ensimmäinen omistetaan Portugalissa pyhimysten muistolle. Kuolleita muistetaan kalenterin mukaan virallisesti marraskuun toisena päivänä. Käytännön syistä omaisten haudoilla käydään useimmiten kuitenkin jo 1. marraskuuta. Matkailijoilla on mahdollisuus seurata omaisten haudoilla käyntiä Ponta Delgadassa mm. São Joaquimin hautausmaalla, joka sijaitsee lähellä São Miguel Park -hotellia, sekä Hipermercado SolMarin ja VIP -hotellin läheisyydessä sijaitsevassa Fajã de Baixon kalmistossa.

Terceiran saarella Angra Heroísmossa lokakuu alkaa vuotuisilla Angrajazz-festivaaleilla, joiden ohjelmasta kerrotaan Internetissä osoitteessa http://www.angrajazz.com/2010/en/. Ponta Delgadan vastaava tapahtuma on ajoittunut lokakuun viimeiselle täydelle viikolle. Tämän nelipäiväisen Festival Jazzores tapahtumapaikkana on ollut Teatro Micaelense, jonka sivuilla tapahtumasta tultaneen kohta kertomaan, http://www.teatromicaelense.pt/ . Tämän vuoden festivaali olisi järjestyksessä XII. Teatteri Coliseu Micaelensen antia esitellään osoitteessa http://www.coliseumicaelense.pt/. Tämän viihdeteatterin lähitulevaisuuden merkittävin tapahtuma on oopperan Sevillan parturin esitys 6. marraskuuta. Teoksen tuottaa Compaña Estudio Lírico de Madrid. Tapahtumista Portas do Marin satamakeskuksessa kerrotaan osoitteessa www.portasdomar.pt

Tapahtumista São Miguelilla ja muualla Azoreilla voi lukea Internet-sivuiltani osastossa ”Azoreilla tapahtuu”.

2

688

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 93820983409

      tässä kun äkkilähdön otin ja matkustan ensiviikolla Azoreteille patikoimaan. Sateistahan se on ensiviikoksi luvattu, mutta katsotaan nyt, eikä se tahtia sinänsä haittaa. Muutaman vuoden jo miettinyt tuota Azorittia, kävin Madereilla ensin pari vuotta sitten ja oli sellainen paikka, jossa voisi käydä uudestaankin. Luultavasti Azorit vähemmän ns.turistipaikkana tekee vielä suuremman säväytyksen, sen näkee sitten. Mutta hyviä tietoja olet laittanut esille.

      • Pitkän ajan sääennusteet ovat epäluotettavia etenkin Azoreilla. Tässä Portugalin ilmatieteen laitoksen 10 päivän ennuste http://www.meteo.pt/en/cidadeprev10dias.jsp?localID=20&cidadeID=27, joka ei näytä pahalta. Luotettavin on kolmen päivän ennuste, joka tiedotusvälineissämme annetaan päivittäin.

        Toivon onnistunutta matkaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4295
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      125
      1681
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1497
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1422
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1304
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      51
      1207
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1126
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1091
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      66
      1083
    Aihe