Millaisista kupeista juotte kahvia?

kahvinkittaaja

Elikkä olen huomannut että nykyään yhä useimmissa kotitalouksissa juodaan kahvi sellaisista isoista hehtaarimukeista. Onko siis oikeista kahvikupeista juonti nykyään enemmänkin pelkästään juhlatilaisuuksia varten? Ainakin ennenvanhaan joka talossa piti olla se arkikahviastiasto ja juhlakahviastiasto, mutta nykyään tuntuu ettei joissakin taloissa ole kahviastiastoja lainkaan. Ainakin ennen nuoripari oli mielissään kun saivat kahviastiaston häälahjaksi mutta eikö nykyään sellaisia viitsitä tai haluta antaa vai mikä siinä on?
Kyllä ainakin minä juon kahvini pääasiassa kahvikupista, joskun poikkeustapauksissa mukistakin. Sitten juhlia ja vieraita varten on vähän paremmat kahvikupit. Eli ainakun vieraita tulee taloon, tarjoan kahvit kahvikupeista koska koen sen olevan hyvä tapa. Jotkut ihmiset tarjoaa kahvinsa sellaisista mukeista missä on ainakin kolmen kahvikupillisen verran kahvia. Onko siis "kahvinjuontikulttuuri" kokemassa uudistusta täällä suomessa? Suomalaisethan ovat maailman eniten kahvia kittaava kansa.
Kyllä sekin voi osoittaa kahvikuppien arkikäytön harvinaisuutta kun marketissa käydessäni tavallisia kahvikuoppeja myytiin "perinnekahvikuppeina".

18

1425

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • herkkusuunlautasella

      me juomme kotona sekä kahvia että teetä mukeista ja kupeista. puolison perhe/suku ovat kahvin kittaajia joten arkikäytössä meillä on hehtaari-mukit, juon vain kupillisen kahvia päivässä, sekin erittäin pienestä mukista, puoliso taas suosii isoa mukia. teetä juomme kummatkin ja useimmiten mukista arkipäivänä, en unenpöpperöisenä välitä ottaa hienoa teekuppia esiin. juhlakäytössä taas sitten on astiasto jossa sekä kahvi- että teekupit. minusta on kivaa katta hienolla astiastolla kun tulee vieraita, se tekee vierailusta hieman juhlavamman, ja mielestäni osoittaa että vieras on tervetullut vaikka se olisikin arkipäivänä.

    • or tea

      No tottakai myrnasta hopealusikan kera pikkurilli ojossa.

      • Myrnanrakaselija

        Se on oikein se!


    • ja helppo

      Omissa oloissamme aina mukeista. Jos tulee kavereita tai muita kyläilijöitä "ihan muuten vaan", niin silloinkin aina mukeista. Perusteena helppouden lisäksi se, että mukit ovat arkipäiväisempiä, kenenkään ei tarvitse niin kauheasti kursailla kuin "oikein kupeista" juotaessa. Meillä mukit eivät ole hehtaarikokoa, mutta tietenkin niihin mahtuu enemmän kuin kuppiin, jos täyteen kaataa. Mukia ei ole pakko kaataa kerralla täyteen, voihan halukkaille tarjota santsimukillisen.

      Sitten jos varsinaisesti kutsumme jonkun kylään, sillain "paremmin", niin silloin yleensä kupeista, koska tarkoitus on silloin hieman paremmalla tarjoilullakin osoittaa tilanteen "juhlavuutta". Vaikkei kyse olisi edes mistään isommasta juhlasta.

      Osoittaako tämä nyt sitten yleisemmin jotain "kahvikulttuurin" uudistusta, sitä en uskalla sanoa. Meillä se osoittaa siis vain sitä, että mukien kanssa voi olla muutenkin rennommin, eikä tarvitse vieraankaan jännittää, kehtaako ottaa toisen palan tarjottavaa. ;-)

    • 54

      Niin siis arjessa, mutta toki katetaan perinteiset kupit vieraiden tullessa. Mukeissakin on monta tasoa, eli on euron marketmukeja, Arabian tosinättejä jne. ja kaikkea siltä väliltä. Meillä tosin keitetään kahvia vain vieraiden tullessa, eli teekäyttöön muki on soveltuvin.

      Kahvin juonnista vielä toteaisin, että suomalaisten kahvinkulutus on mitattu per capita. Ei siis minään absoluuttisena lukuna, vaan per henkilö. Onhan ne juhlallisia lukuja.

    • Arkena tai juhlana

      ­

    • kahvia, kiitos

      Arkena juodaan yleensä mukeista, oli se sitten kahvia, teetä tai kaakaota. Itse lantraan kahvini fifty-sixty eli maitoa on lähes puolet, siihen muki on mitä mainioin.
      Vieraiden kanssa kahvitellessa katamme kahvikupit, itselläni on neljänlaisia kuppeja: Teemaa, Myrnaa, ASAn valkoista ohutta luuposliinia ja vielä kaapissa jemmassa ne lasiset mustat kahdeksankulmaiset, joita käytetään tosi harvoin. Yleensä käytän noita luuposliinisia, ne on ohuet reunasta mutta korvaan mahtuu miehenkin sormi. Myrna pitää tiskata käsin - ei kiitos kovin usein - ja Teema on paksua ja kömpelöä. Ne saavat lähteä sitten joskus lasten mukana opiskelukämppiin.
      Mukit ovat Arabian kokovalkoiset, Teemaa ja Illusiaa, jälkimmäinen on hieman sirompi ja mieluisampi kuin edellinen. En käytä kahvissa sokeria, joten lusikan paikkaa ei tarvitse miettiä.

      • kuppi täynnä

        sellaisista korvallisista tai korvattomista mukeista mikä sattuu kaapissa olemaan pestynä, niin ja myös sellainen sen pitää olla missä on reunat ylös asti.


    • kysymästä!

      Arkikahvikupit ovat jääneet meillä kokonaan pois käytöstä jo vuosia sitten. Arabian Pirtti-sarjaa – kuka haluaisi ostaa täysin tarpeettomina pois, viemästä kaappitilaa?

      Aamukahvi aina isoista mukeista tai Arabian Taika-teekupeista, yksi mukillinen/teekupillinen vahvaa tummahkopaahtoista suodatinkahvia per juoja.

      Iltapäivällä täräytän itselleni töissä (yhdenmiehen-toimistossa) espressokupillisen espressoa espressokeittimellä.

      Illalla meillä juodaan useammin teetä kuin kahvia. Mahdollinen kahvi mukista tai teekupista kuten aamiaisellakin.

      Kahvikutsuja kakku- ja pikkuleipäpöytineen meillä ei harrasteta eikä pullapitkoa ole varmaan kukaan onnistunut näkemään pöydässämme koskaan!

      Jos vieraille tarjotaan aterian päälle jälkiruokakahvit, tarjotaan kahvi yleensä ohutreunaisista, kultareunaisista englantilaisista Queen Anne -luuposliinikupeista, jotka on saatu häälahjaksi 36 vuotta sitten.

      Suomessa yleistynyt kahvimukikulttuuri lienee peräisin Amerikasta. Käväisin parikymmentä vuotta sitten siellä (Kaliforniassa) ja kävin majoituslaitosten ohella useammallakin työpaikalla. Kaikkialla oli tarjolla litratolkulla tympeän laimeaa kahvinlitkua! Onneksi ei tarvitse tyytyä sellaiseen, kun itse valmistaa kahvinsa.

      • elliivo

        Tuli tuosta tympeän laimeasta amerikankahvista mieleen että nehän tykkäävät juoda myös murukahvia jota suomalainen ei edes kahviksi kutsu.

        Meillä käytetään mukeja lähes aina. Minulla on isot Teema.sarjan mukit, Primaverat sinisellä kukalla, yksi turkoosi Teema normaali mukikokoisena sekä samankokoiset sinisellä kukkakuviolla olevat Arabian mukit.
        Pojan Muumimukit ovat kaapin ylähyllyllä odottamassa aikaa kun hän muuttaa "oikeaan" omaan kotiinsa. Opiskelija-solukämppään niitä ei kannata viedä.
        Kolmenlaisia kahvikuppeja omistan ja käytän kuppeja silloin kun tulee vähän vieraampia vieraita. Tosin pari tutumpaakin vierasta on ilmoittanut halunsa juoda mielummin kupista. Minulla on tummansinisiä Teema-kuppeja, HobbyHallin Paperitulppaani-sarjan kupit sekä 70-luvun lopulla ostamani Arabian lumimarjakuvioitu Taika-sarja.
        Primavera-muki tarttuu useimmin omaan kouraani :)


    • kahvia elikkäst

      paska kipoista

    • Lattena ja pressona

      Arkiaamuina yleensä otan kaapista suurimman nätin mukin mitä on puhtaana, yleensä Primavera-sarjaa. Jos Primaverat on jo koneessa likaisina niin otan Muumimamman tai Ruusumuumin, tai jonkin muun mukin.

      Jos meillä on vieraita, niin yleensä kysyn vierailta että haluavatko juoda kahvia mieluumin mukista vai kahvikupista. Sitten tehdään niin kuin vieraista tuntuu mukavimmalta.

      Näitä tilanteita varten meillä on kaapissa luuposliininen kahviastiasto, jossa on kultareunukset - käsin tiskattava, joten tulee harvoin käytetyksi. Mökiltä löytyisi jotain mummon peruja Arabian Pirttiä tms. mutta ei me sitä koskaan käytetä. En tiedä miksi. Voisi sen kyllä ottaa käyttöönkin, onhan se aika hauska retro sarja.

      • molempi parempi

        vieraille laitan yleensä kahvikupit alus-ja leivoslautasineen. En hyväksy muuta kuin Arabian kuppeja. sarjoja kertynyt jo kahdeksan,mukavaa aina välillä vaihdella.Mukeinakin täytyy olla arabiaa ja tietty muumeja,no menee se iittalakin. Niin ja pöytäkoristeina käytän monasti SARPANEVAN KYHÄELMIÄ.


    • Kahvinkittaaja

      Meillä juodaan kahvi Arabian 4 dl:n Taikamukeista tai Satumetsämukeista, mitä nyt käteen sattuu. Joskus menee kahvia kaksikin isoa mukillista kerralla. Kahvihan on nykyään taas ylen terveellistä, niin ettei sitä voi juoda liikaa! :D

      Vieraille laitan asetin tavallisen Teemamukin alle ja tietysti pitää se leivoslautanen olla. Kaapissani ei ole muuta kuin Arabiaa.

    • Kupittaa

      Kukaan vielä sanonut, että D-kupeista.

    • Kahvinkittaaja

      Heips! Meilläkin on ollut " juhlakupit", suloiset, kauniit "sormustimet". Noin 10 vuotta sitten huomasin, että ajat ja tavat ovat muuttuneet. Nyt meillä on isommat joihin voi laittaa kunnolla kahvia ja ken tykkää, kermat/maidot ja sokerit mukaan. Varmaan pienet kupposet kuuluivat aikaan kun kahvi oli kallista ja luksusherkkua. Nyt kahvi on enemmän arkipäivää ja myös käyttö sen mukaista.

    • kultainenhuone

      Itse olen pienestä pitäen tykännyt nauttia kahvini rokokoo tyylisistä kahviastiastoista, sokeriset juomat taas viini- ja konjakkilaseista. Tapa on jäänyt päälle, kun en kaipaa sen enempää makuaistimuksia kerralla. Toisaalta ehkä parempi niin kun monet juomat valitettavasti värjäävät hampaita tai kuluttavat kiillettä.

    • weltsuman

      Meille vieraat saavat tuoda omat kupit mukanaan, emme halua turhaa tiskiä. Lusikat annamme käyttöön tietenkin, se kuuluu jo yleissivistykseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5035
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1275
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe