Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Donna Leon: Unelmien tyttö

alvari.raappavaara

Amerikkalainen Venetsiassa, Donna Leon, on tarttunut ajankohtaiseen aiheeseen. Jo 2008 kirjoitettu Unelmien tyttö liikkuu romaniyhteisön ympärillä ja hänen ratkaisunsa on sama jota Italian valtio nyt käyttää. Ei muuta kun autoon ja tien päälle. Parempi tai tarkempi käännös nimelle olisi ehkä Tyttö unissa. Nimenomaan niissä (Brunetttin) vainaja esiintyy toistuvasti.
Leonin perusvire on tuttua. Rikos on ehkä tapahtunut, selviääkin aikanaan. Ei niinkään komisario Guido Brunettin tarmon tai päällikkö Pattan kieroilun ansiosta vaan ikäänkuin siinä sivussa, liki sattumalta ja suhteilla. Juuri suhteet on yleisesti Italian ja erityisesti Venetsian suurin yhteiskunnallinen ongelma. Jos uskomme Donnaa. Kun on oikeat suhteet mitä tahansa saa selville. Joko sihteeri signorna Elettran epämääräisen kontaktiverkon kautta tai turvautumalla teräväkielisen anopin yläluokan tuttavuuksiin.
Ja entäs sitten? Syyllinen tiedetään, mutta oikeassa suhdeverkossa elävä rikolinen on maallisen oikeuden ylä- ja ulkopuolella. Ihan parhaaseen Berlusconimaiseen tapaan.
Sangen tylyksi kuvaa Leon kommunikaatiomuuria viranomaisten ja romanileirin välillä. Suorastaan hyisiä ovat Brunettin käynnit leirissä. Vaikka Guido on asenteiltaan lähinnä eteläinen versio meidän Harjunpäästä.
Brunettien kotona syödään jopa useimmin ja paremmin kuin Lehtolaisen Kallioilla, ei se silti tässä tunnu niin päälleliimatulta söpöstelyltä vaan tiukalta asialta. En tarkkaan tiedä miksi. Enkä tiedä sitäkään, miksi olennaisia termejä jätetään kääntämättä. Onko se kirjailijan tahto vai kääntäjä Rikmanin vinoilua kielitaidottomille lukijoille?? Toki me Leonimme lukeneet olemme oppineet mikä kännykkä on venetsiaksi, mutta uusia termejä hyppii esiin eikä aina ole mukava lukea dekkaria sanakirjan kanssa.
Rouva Brunettin opetusalaan kuuluvat lainaukset Dickensin teoksista 1800-luvulta sopivat hyvin kuvaamaan nykypäivän romanielämää. Valitettavasti.
Rohkenen suositella, jos et etsi humoristista matkailuajanvietettä.

3

472

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • guido is best

      Ei oikeastaan dekkari olleskaan....eka sata sivua menee eikä mitään tapahdu....kuvausta Brunetin perheestä,Venetsiasta...leppoisaa tarinaa...upeata tekstiä....rikos mitätön,seuraukset suuremmat...loistava kuvaus yhteiskunnan ulkopuolella elävistä mustalaisista,asenteista....loppuratkaisu tyypillinen italialainen...)

    • pikkulintu lauloi...

      Kirjailija kritisoi osuvasti korruptiota Italiassa, mutta kertaakaanen ole huomannut kritiikkiä yliopistosta tai muista kouluista, vaikka hiljattain tuli tietoon , että tenteistä pääsee läpi kepulikonsteilla ja suhteilla ja jo Anne Hawesin kirjassa kerrottiin, miten kirjakaupoista saa ostaa valmiiksi painettuja lunttilappuja yliopiston tentteihin. Niitä piilotetaan sitten esim. naisten sukkien yläosaan. Piilotuskonsteja jaellaan ystävysten kesken. Kirjailija on muistaakseni jossain opettajana ainakin joskus ollut.

      • venetsialainen3

        Otavan sivuilta suoraan lainattua.....

        Hän on toiminut opettajana amerikkalaisissa kouluissa Sveitsissä, Iranissa, Kiinassa ja Saudi-Arabiassa. Vuodesta 1981 hän on asunut Venetsiassa, missä hän kirjailijantyönsä lisäksi opettaa yliopistossa englantilaista kirjallisuutta


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2277
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2093
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1698
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1516
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1417
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1384
    8. 52
      1278
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      63
      1221
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1196
    Aihe