Vinkkejä Perun matkalle

Olen lähdössä vielä tämän vuoden puolella Peruun. Tarkoitus olisi vierailla Limassa, Huarazissa ja Cuscossa.
Osaako ketään neuvoa voiko Perussa käyttää Visa Electronia? Ja riippuuko se jotenkin pankista että mitkä kortit kelpaavat siellä ja mitkä ei? Olen kuullut että Nordean kortit käyvät varmuudella, mutta ei kai se voi pankista riippua? Ja muuten onko parempi käyttää paikallista valuuttaa vai pitääkö varata dollareita messiin?
Sitten rokotuksista. Onko ne pakollisia? Jos on alueilla joilla ei ole sairastumisriskiä, niin kannattaako silti vaan ottaa? Olen kuullut että sinne on lähinnä vain keltakuumerokotteen suositus, mutta tarkistetaanko todistusta missään vaiheessa?
Ihanaa, jos joku jaksaisi kirjoitella tänne omia vinkkejään ja kokemuksiaan :)

16

3739

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Perun reissaaja

      Visa electronista en osaa valitettavasti sanoa varmaa, itselläni on tavallinen visa, mikä toimii missä vaan. En ole syynännyt niitä yhtäsopivuustarroja automaattien kyljissä, enkä varsinkaan tiedä riippuisiko toimivuus suomalaisesta pankista. Sellainen hämärä muistikuva minulla on että pelittää, mutta pankkisi tai kortin myöntäjän luulisi tietävän ja luulisi olevan velvollinen asian selvittämään.

      Itse nostan aina paikallista valuuttaa automaatista visalla, käteistä en vie mukanani kuin nimeksi, eurotkin voi vaihtaa. Käteisen vaihdossa paikalliseksi häviät, sillä vaihtajat käyttävät virallista huonompaa kurssia. Kadulla ei kannata vaihtaa, muuten kuin omalla vastuulla. Ensimminen paikka missä voit nostaa paikallista valuuttaa on lentokentän matkatavarahallissa oleva automaatti, joka kyllä viimeksi rokotti 7 solea nostopalkkiota. Aiempina vuosina se ei ole niin tehnyt.
      Reissatessa kannattaa pitää mukana pieniä seteleitä. 100 solea on iso raha jos menet syrjäseuduille. Isoissa kaupungeissa se ei kyllä ole ongelma (Lima, Huaraz, Cusco)


      Ei ole pakollisia rokotuksia. Suositeltava on keltakuumerokotus jos menet viidakkoon. Alueilla jonne menet et sitä tarvitse. Todistusta ei minulta ole koskaan kysytty. Sitä voidaan vaatia jos matkustat Perusta jonnekin naapurimaahan.

      Hepatiittirokotus A kannattaa olla kunnossa, sillä se on todellinen riski, ja tietysti ne normaalit, jäykkis. jne...kuten muuallakin. Ota hyvissä ajoin.

      Muut rokotesivuilla luetellut ovat turhia, lavantauti jne. Niiden riski on mitätön, ellet ryhdy asumaan jossain maakuopassa ja syömään jätteitä.

      • Okej, kiitos vinkeistä :)


    • Perun reissaaja

      Koska matkustat? Sadekausi painaa päälle hyvää vauhtia. Cusco ja Huaraz olisi paljon parempi vaikkapa kesä-syyskuussa, huonointa aikaa alkuvuosi, vuoden loppua kohti Lima paranee, siellä on aurinkoista alkuvuonna.

      • Lähden Marraskuun eka päivä ja tulen reilun kuukauden päästä takaisin :)


      • kirjoittaja
        j.katariina kirjoitti:

        Lähden Marraskuun eka päivä ja tulen reilun kuukauden päästä takaisin :)

        Kerro millainen reissusi oli!
        Kiitos!


      • j.katariinA_87
        kirjoittaja kirjoitti:

        Kerro millainen reissusi oli!
        Kiitos!

        ..Aivan uskomaton! Ihania maisemia, ystävällisiä ihmisiä, lämmintä ilmaa.. Siis aivan sanoin kuvaamatonta :)
        Suosittelen kaikkia matkustamaan sinne ainakin kerran elämässään :)
        Ainoastaan yhden ongelman koin matkalla, viimeisellä viikollani sairastuin maidosta koska siellä se on käsittelemätöntä enkä muutenkaan normaalistikaan pysty kunnolla juomaan maitoa. Sairastuin rajuun vatsainfektioon ja poikaystäväni raahasi mut lääkärille joka pisti ruiskulla alaselkään suoraan suoneen lääkettä että se vaikuttaisi nopeammin. Ei muuten mitään mutta se kipu.. Sattu ihan jumalattomasti, lähti jalatkin alta. Tota pikku juttua lukuunottamatta kaikki meni tosi hienosti, käytiin kaikkia nähtävyyksiä läpi, mm Chavin. Ainoastaan harmittaa ettei ehditty Cuscoon asti vielä, mutta ensi vuonna olis tarkoitus lähetä uusiks! Aivan huippua!


      • matkaaja3
        j.katariinA_87 kirjoitti:

        ..Aivan uskomaton! Ihania maisemia, ystävällisiä ihmisiä, lämmintä ilmaa.. Siis aivan sanoin kuvaamatonta :)
        Suosittelen kaikkia matkustamaan sinne ainakin kerran elämässään :)
        Ainoastaan yhden ongelman koin matkalla, viimeisellä viikollani sairastuin maidosta koska siellä se on käsittelemätöntä enkä muutenkaan normaalistikaan pysty kunnolla juomaan maitoa. Sairastuin rajuun vatsainfektioon ja poikaystäväni raahasi mut lääkärille joka pisti ruiskulla alaselkään suoraan suoneen lääkettä että se vaikuttaisi nopeammin. Ei muuten mitään mutta se kipu.. Sattu ihan jumalattomasti, lähti jalatkin alta. Tota pikku juttua lukuunottamatta kaikki meni tosi hienosti, käytiin kaikkia nähtävyyksiä läpi, mm Chavin. Ainoastaan harmittaa ettei ehditty Cuscoon asti vielä, mutta ensi vuonna olis tarkoitus lähetä uusiks! Aivan huippua!

        Joo, siellä on aivan sanoinkuvaamatonta!


    • perun reissaaja

      kyllä perussa saa pastöroitua ja laktoositontakin maitoa. perulaislla lääkäreillä on jostain syystä kumma into antaa pistoksia. monet tuttuni hoidattavat kuumetautejakin ampulleilla. antibiootteja siellä myös otetaan vähän joka vaivaan. en oikein ymmärrä kuinka lääkäri voi ilman mitään laboratoriokokeita määrätä kolmea eri antibioottia potilaalle...eräälle tuttavalleni kävi niin, lääkäri määräsi yhden käynnin perusteella 7 eri lääkettä.

      ps...näppäimistöstä katosi isot kirjaimet...

    • Himmeli95
    • Wiracocha

      Perun matka kannattaa aloittaa Quitosta Ecuadorista , joka oli aikoinaan osa Inka-valtakuntaa. Pohjois-Perussa on mielenkiintoista arkeologiaa ja myös Mancoran rannat ovat oivia paikkoja lainelautailuun. Chiclayo Piura ja Trujillo ovat mielenkiintoisia paikkakuntia. Liman viikonloppu on must ja huvit löytyvät Comercio lehden ilmoitussivulta. Limasta pääsee Cuscoon monella tavalla.
      Pizarron reitti alkoi Perun ensimmäisesta espanjalaisesta pääkaupungista Jaujasta. Limasta 250 km itään . Pizarro sai huanca-intiaanien armeijan avukseen Cuscon tuhoamismatkalle,jonne johtava reitti kulki Ayacuchon , Andahuylashin ja Abancayn kautta. Tällä reitillä liikkuu busseja säännöllisesti , muuta päiväsaikaan liikkuminen on suositeltavaa.
      Cuscoon voi tietysti lentää ajan puutteessa tai käyttää tylsää rannikkoreittiä bussilla Arequipan ja Sicuanin kautta. Vatsatautiin Bactrim Forte ja Donafan yhdistelmä . Suomalaiset antibiootit eivät vatsaongelmia paranna vaan pahentavat. Bactrim on sulfa. Hepatiitti A on pottumainen tauti . Se paranee 30 päivän vuodelevolla.

    • tuulis1213

      Hei
      Mitä mieltä olette joulukuun alussa lähdöstä Liman kautta Cuscoon ja Mach Picchuun ja sieltä Amazonille muutamaksi päiväksi. Reissu kestäisi noin pari viikkoa. Onko sadekausi silloin pahimmillaan - onko järkeä lähteä - näkeekö mitään muuta kuin mutaa?
      Kiitos vastauksista!

      • relluhellu

        Perun vuoristoalueella eli cusco/machu picchu sadekausi taitas olla joulu-helmikuu, mä kävin machu picchulla helmikuussa ja vettä tuli ja kunnollista kuvaa ei meinannu saada millään. Riippuu ihan päivästä tuleeko vettä vai ei, yhtenä trekkipäivänä vettä tuli kaatamalla muuten ihan ok kelit että varaudu kastumiseen. Amazonill kuulemma _todella_ kuuma tohon aikaan vuodesta mut itse olen näillä näkymin ensi vuonna/tän vuoden lopussa lähössä viidakkoon sinne.

        Mun mielestä kaks viikkoa on ihan liian lyhyt aika koska Perussa on niin paljon nähtävää ja tehtävää ja pitää muistaa että välimatkat on pitkiä. Tietysti jos on fyrkkaa niin voi käyttää paikallisen lentoyhtiön palveluja mut suosittelen busseja, hintalaatusuhde todella hyvä ja näkee maisemia.


    • EinoReino

      Peru on kyllä hieno maa! Käytiin siellä 2012 ja tekis mieli lähteä uudelleen. Vuoristotautia ei kannata pelätä, se tulee jos on tullakseen, mutta suurin osa taitaa selvitä pienellä hengästymisellä vaan. Emäntä on urheilullisempi kuin meikäläinen ja se puuskutti kyllä enemmän.

      Machu Picchu ja Cusco on kyllä sellaisia näkemisen arvoisia paikkoja, että toivoisin voivani viedä lapsetkin joskus sinne.

      Oikein hyvää juttua ja upeita kuvia Perusta löysin tästä blogista:
      http://narulelu.blogspot.fi/search/label/Peru

      • Perdone.

        Juu, kyllä Cuscossa nappasi pikku ripuli. Mentiin niin korkeiden vuorten yli.
        Jäi Machu Pichu sillä kertaa katsomatta, mutta paljon muuta nähtiin.
        Bussilla sitten Titicacan perän yli Boliviaan. Ikimuistoinen kolme kuukautta!


    • paljon matkustanut

      Ottakaa selvää myös missä tarvitaan malarian estolääkitystä. Viidakossa voi hyvinkin tarvita, mutta suurimmissa kaupungeissa ei.

    • perun matkailija

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1749
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      28
      1728
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      14
      1229
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      7
      1154
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1132
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      9
      1057
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1021
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      995
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      994
    10. 10
      980
    Aihe