Täällä on useammassa viestiketjussa kyselty ja pohdittu kirkon verotukseen liittyviä kysymyksiä. Näin alkuun voisi kerrata sen, millä perusteella kirkolla on oikeus yhteisöveroon.
Käsittääkseni kyse on siitä, että valtio "ostaa" kirkolta tiettyjä palveluita. Esimerkiksi hautatoimi (pitäen sisällään hautausmaat, vainajien säilytykseen sopivat kylmätilat yms.), kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden ylläpito ja huolto (esim. vanhat kirkot) sekä osavastuu väestörekisterin ylläpidosta.
Tällä hetkellä kirkon saama yhteisöverotuotto ei kata edes kaikkia hautatoimen kuluja. Muut nämä yhteisöveroperusteiset kulut jäävät kirkon itsensä kustannettavaksi.
mono kuoppala
nuorisotyöntekijä
Kirkon saamasta vero €
82
949
Vastaukset
- Rompix
Kirkkohan voisi luopua väestörekisterin pitämisestä, sillä jokainen suomalainen on jo valtion tietojärjestelmässä. Nyt kirkko pitää vähän turhaa rinnakkaista rekisteriä. Tietenkin kirkon täytyy olla selvillä omista jäsenistään ja se tarvitsee sitä varten oman rekisterin, mutta sen taas ei pitäisi olla valtion ongelma. Jalkapalloliittokin varmaan osaa pitää listaa jäsenistään ilman valtion rahoja.
Hautaus pitäisi ehdottomasti kilpailuttaa. On uskomatonta, että kulut/hautaus kasvatat kirkolla jatkuvasti vaikka aina vain yhä useampi valitsee edullisen tuhkauksen. Mitä kaikkea tuohon hautaustoimeen oikeen kuuluu jos ei 100 miljoonaa euroa siihen riitä??? SATA MILJOONAA???
- fghjgk
mitä kirkko nyhtää tuon summan lisäksi vainajien perikunnilta. Se tuppaa kirkonmiehiltä unohtumaan, kun tätä keskustelua käydään.
fghjgk kirjoitti:
mitä kirkko nyhtää tuon summan lisäksi vainajien perikunnilta. Se tuppaa kirkonmiehiltä unohtumaan, kun tätä keskustelua käydään.
Kyllä, aivan totta, hyvä kun lisäsit.
Käytännöt ovat kai seurakuntakohtaisia? Mutta jokainen seurakunta velottaa aina jostakin jotakin.
Lisäksi minusta on hyvin arveluttavaa, että kirkon ei käsittääkseni tarvitse tehdä valtiolle mitään selontekoa miten se saamansa rahan käyttää.
Valtio antaa kirkolle n. 100 miljoonaa euroa vuodessa eikä kysele perään.- teryut
belial_666 kirjoitti:
Kyllä, aivan totta, hyvä kun lisäsit.
Käytännöt ovat kai seurakuntakohtaisia? Mutta jokainen seurakunta velottaa aina jostakin jotakin.
Lisäksi minusta on hyvin arveluttavaa, että kirkon ei käsittääkseni tarvitse tehdä valtiolle mitään selontekoa miten se saamansa rahan käyttää.
Valtio antaa kirkolle n. 100 miljoonaa euroa vuodessa eikä kysele perään.Se on könttäsumma ja sillä siisti. Kirkollahan on kolmen miljardin tase ja silti kaikki Suomen kansalaiset pakotetaan rahottamaan tuota humpuukia myyvää lahkoa.
Hautatoimi pitäisi kunnallistaa jo siitäkin syystä, että on loukkaavaa haudata ihminen jonkin tietyn lahkon tontille, etenkin jos kyseinen yhdistys oni ollut vainajalle eläessään vastenmielinen.
Kulttuurihistorialliset kohteet pitäisi ottaa ylläpitäjän hallintaan, mikäli nykyinen omistaja ei halua vastata niistä itse. Silloin saataisiin hienoja tiloja myös muiden uskontokuntien ja uskonnottomien juhlahetkiin. Luonnollisesti entinenkin omistaja voisi käyttää tiloja kuten muutkin tarvitsijat. Osa ylläpitokustannuksista voidaan kattaa kohtuullisilla vuokratuloilla.
Väestö on jo rekisterissä myös maallisella vallalla. Tuplajärjestelmä on tuhlausta.
Siis yhteisövero voidaan kohdentaa uudelleen yhteiskunnan tarjoamien palveluiden tuottamiseen. Silloin myös muunuskoisten ja uskonnottomien syrjiminen loppuisi. Lisäksi kirkko pääsisi sille ilmeisesti kalliista toiminnoista eroon.- AntiChrisu
Minusta valtaosa kirkon rakennuksista tulisi luovuttaa ay-liikkeen käyttöön korvaukseksi
työväestöön kohdistetuista julmuuksista ja terroristijärjestön tukemisesta (Lapuan liike).
- rweyui
on väestötietojärjestelmässä. Siihen ei kirkkoa tarvita.
- uuuuu.uuuu.uu
Uskooko joku enää raamattuun ja kirkollisvero.
Voihan pönttö.
- Vastausta? Kiitos!
Hautapaikka on maksettava, vainajan "hoito" kirkkoon on maksettava hautaustoimistolle ja haudan hoitokuluista kirkko perii maksun. Samoin lasten nykyiset rippileirit ovat maksullisia ja jos tarvitset esim. virkatodistukesen, peritään siitäkin maksu. Herää kysymys, että MIHIN nuo, kansalta kerättävät, kirkollisverot tosiasiassa käytetään?
- ihmettelen minäkin
En ymmärrä miksi suomessa pitää maksaa jopa hautapaikastakin,vaikka monet maksaa ikänsä kirkollisveroa(iso raha määrä).Ruotsissa kirkollisvero ei ole sen suurempi ja siellä joka maksaa kirkollisveroa saa ilmaisen hautapaikan,elikkä se sisältyy veroon.Suomessa kiskotaan joka asiasta maksua,jopa nimestä joka seisoo kirkonkirjoissa.Kallis on nimikirjoitus jos maksat 50-60vuotta veroa.
- Tilastonikkarointia
Muistan jostain lukeneeni että vielä joskus 90-luvun lopulla hautaustoimen kulut olivat reilusti alle puolet siitä mitä ne ovat nykypäivänä. Miten ihmeessä tuollaisella alalla voivat kustannukset kohota noin nopeasti, varsinkin kun kuolleiden määrä on pysynyt suunnilleen samana.
Eiköhän se ole kaikille selvää että nousukauden aikana kun kirkollisveronmäärä myös nousi niin kirkko alkoi siirrellä myös muita kulujaan tuon "hautaustoimen" sarakkeen alle. - Otto Chrons
Kirkon yhteisövero-osuuden perustana on kirkon yhteiskunnallinen työ, erityisesti hautaustoimen hoitaminen. Jostain syystä kirkon kirjanpidon mukaan hautaustoimen menot kasvoivat 92% vuodesta 2003 vuoteen 2007, vaikka kuolleiden määrässä ei tapahtunut muutosta. Valtion avointa piikkiä on ollut hyvä hyödyntää nousukaudella, mutta verotulojen nyt pudotessa, kirkko huutaa valtiota apuun esittäen, että verotulot eivät riitä kattamaan näitä velvollisuuksia.
Historiallisesti yhteisöveron tuotto kirkolle on vaihdellut voimakkaasti. Lamavuonna 1993 se oli vain 33,5M euroa kun taas huippuvuonna 1997 jopa 134M euroa. 2000-luvulla verokertymä on talouskasvun avittamana kasvanut tasaisesti vuoden 2003 86M eurosta vuoden 2007 118M euroon. Hyvien vuosien ylijäämillä on katettu huonompia vuosia. Nyt eletään vuotta 2009 ja kirkon yhteisövero-osuus näyttää laskevan rajusti, jopa 80M euroon, joten kirkko huutaa valtiota apuun. Miksi sama rahamäärä, joka riitti vallan hyvin vuonna 2003 kattamaan kustannukset, ei kuusi vuotta myöhemmin enää riitäkään, vaan vaaditaan 50% eli 40M euroa enemmän rahaa?
Vastaus löytyy hautaustoimen kustannusten kasvusta. Vuonna 2003 hautaustoimen kustannukset olivat noin 53M euroa, josta ne nousivat jo seuraavana vuonna 78M euroon. Vuonna 2007 kustannukset olivat jo 102M euroa. Neljässä vuodessa kustannukset kasvoivat siis lähes 100%. Haudattujen vainajien määrä on pysynyt lähes samana eikä reaalikustannuksetkaan ole tuona aikana kovin paljon nousseet, joten mistä johtuu tämä kustannusten räjähdysmäinen kasvu.
Valtiovarainministeriön työryhmä antoi vuonna 2002 ehdotuksen yhteisövero-osuuden korvaamisesta kustannusperusteisella, indeksiin sidotulla valtionavulla. Tämä ehdotus ei kuitenkaan toteutunut. Samana vuonna kirkkohallitus antoi uudet ohjeet kustannusten kohdentamisesta kirjanpidossa ja nämä muutokset saatiin voimaan suurimmassa osassa seurakuntia vuodelle 2004. Uusien ohjeiden mukaan hautaustoimelle vyörytettiin mm. hallinnon ja kiinteistöjen kustannuksia, perusteena kustannusten kohdentaminen todellisen toiminnan mukaan. Kun hautaustoimen toimintakulut kasvoivat 62M eurosta (2002) 67M euroon (2004), niin samaan aikaan hautaustoimelle vyörytettiin poistoja ja sisäisiä korkoja 11M euron edestä sekä sisäisiä siirtoja 13,6M euron edestä. Näitä hautaustoimen kustannuseriä ei ollut lainkaan vuonna 2002.- Otto Chrons
Kirkko oli saanut kokea 90-luvun nousukauden lopulla, että valtio leikkasi ylimääräisen yhteisöveron tuoton kirkolta, koska veron tuotto ylitti reilusti todelliset kustannukset mm. hautaustoimesta. Arvelenkin, että tästä viisastuneena kirkko päätti huolehtia siitä, että kustannukset kasvavat vastaamaan nousevia yhteisöverotuloja mm. hautaustoimen kirjanpitoa radikaalisti muuttamalla. Osittain kulujen tarkempi kohdentaminen on varmasti ollut ihan asiallista, mutta suuri osa on ollut puhdasta kirjanpidollista kikkailua.
Esimerkkinä tästä mainittakoon hautausmaa-alueiden sisäinen korkomeno. Koska maa-alueista ei voinut tehdä poistoja, on kirkko päättänyt määritellä maa-alueille tasearvon (noin 40M euroa), jolle lasketaan sisäinen korkomeno käyttäen 12kk euriboria. Näin saadaan luotua kustannuksia maa-alueelle, joka on ollut kirkon hallussa kymmeniä tai satoja vuosia.
Toinen, vakaumusten tasa-arvon kannalta huolestuttavampi toimintatapa on siunauskappeleiden ja kirkkojen kustannusten vyöryttäminen hautaustoimen ja sitä kautta yritysten maksettavaksi. Sisäisessä ohjeistuksessaan seurakunnat velvoitetaan kohdentamaan mm. siunauskappeleiden kiinteistökulut ja poistot hautaustoimelle, vaikka monissa seurakunnissa näitä kappeleita saavat käyttää ainoastaan kirkkon jäsenet. Muilta peritään vähintäänkin maksu kappelin käytöstä. Kappeleiden käyttäjiksi eivät uskonnottomat tai toisuskoiset kelpaa, mutta epäsuoriksi maksajiksi kyllä.
Sama tilanne on kirkkojen käytössä uskonnollisiin siunaustilaisuuksiin. Ohjeiden mukaan kirkon käytöstä peritään sisäistä vuokraa, joka kohdennetaan hautaustoimelle siinä suhteessa, kuinka monta tilaisuutta on kirkossa järjestetty. Kirkkohallituksen yleiskirjeessä on oikein esimerkin avulla näytetty, kuinka 50 hautaan siunaamista kirkon 290 käyttökerrasta mahdollistaa kirkkorakennuksen kustannuksista 17% siivun vyöryttämisen yhteisöveroista maksettavalle hautaustoimelle. Kirkon kirjanpidossa on hautaan siunaamiselle myös hautaustoimesta erillinen tili, mutta sinne kohdennetaan ainoastaan papin ja kanttorin palkkakulut siunaustilaisuuksien osalta.
Erikoinen yksityiskohta on myös haudanhoitosopimukset, joiden tuotto vuonna 2007 oli jopa 26M euroa 58M euron liikevaihdolla. Joku saattaisi tämän perusteella epäillä, että hautojen todellisia hoitamiskustannuksia on laitettu valtion kustantaman hautaustoimen piikkiin, vaikka verotuloja ei saisi käyttää tähän toimintaan. Tai kenties kirkko vain hyödyntää monopoliasemaansa hautojen hoitamisessa, tehden yli 40% voittoa tällä liiketoiminnallaan.
Näin kirkko on siis muutaman viime vuoden aikana paisutellut hautaustoimen kustannuksia mm. siirtämällä sinne uskonnonharjoittamiseen tarkoitettujen tilojen kustannuksia. Tällaisessa taloustilanteessa odottaisi valtioltakin tiukempaa kontrollia kaikissa kustannuksissa, mutta näemmä kirkolta ei vaadita juuri mitään selvitystä yhteisövero-osuuden käytöstä, vaan ollaan tuosta vaan antamassa lisää rahaa. Erityistilintarkastus olisi mielestäni paikallaan.
http://syvalta-ja-poikittain.blogspot.com/2009/03/hautaustoimelle-erityistilintarkastus.html - Veron_maksaja
Otto Chrons kirjoitti:
Kirkko oli saanut kokea 90-luvun nousukauden lopulla, että valtio leikkasi ylimääräisen yhteisöveron tuoton kirkolta, koska veron tuotto ylitti reilusti todelliset kustannukset mm. hautaustoimesta. Arvelenkin, että tästä viisastuneena kirkko päätti huolehtia siitä, että kustannukset kasvavat vastaamaan nousevia yhteisöverotuloja mm. hautaustoimen kirjanpitoa radikaalisti muuttamalla. Osittain kulujen tarkempi kohdentaminen on varmasti ollut ihan asiallista, mutta suuri osa on ollut puhdasta kirjanpidollista kikkailua.
Esimerkkinä tästä mainittakoon hautausmaa-alueiden sisäinen korkomeno. Koska maa-alueista ei voinut tehdä poistoja, on kirkko päättänyt määritellä maa-alueille tasearvon (noin 40M euroa), jolle lasketaan sisäinen korkomeno käyttäen 12kk euriboria. Näin saadaan luotua kustannuksia maa-alueelle, joka on ollut kirkon hallussa kymmeniä tai satoja vuosia.
Toinen, vakaumusten tasa-arvon kannalta huolestuttavampi toimintatapa on siunauskappeleiden ja kirkkojen kustannusten vyöryttäminen hautaustoimen ja sitä kautta yritysten maksettavaksi. Sisäisessä ohjeistuksessaan seurakunnat velvoitetaan kohdentamaan mm. siunauskappeleiden kiinteistökulut ja poistot hautaustoimelle, vaikka monissa seurakunnissa näitä kappeleita saavat käyttää ainoastaan kirkkon jäsenet. Muilta peritään vähintäänkin maksu kappelin käytöstä. Kappeleiden käyttäjiksi eivät uskonnottomat tai toisuskoiset kelpaa, mutta epäsuoriksi maksajiksi kyllä.
Sama tilanne on kirkkojen käytössä uskonnollisiin siunaustilaisuuksiin. Ohjeiden mukaan kirkon käytöstä peritään sisäistä vuokraa, joka kohdennetaan hautaustoimelle siinä suhteessa, kuinka monta tilaisuutta on kirkossa järjestetty. Kirkkohallituksen yleiskirjeessä on oikein esimerkin avulla näytetty, kuinka 50 hautaan siunaamista kirkon 290 käyttökerrasta mahdollistaa kirkkorakennuksen kustannuksista 17% siivun vyöryttämisen yhteisöveroista maksettavalle hautaustoimelle. Kirkon kirjanpidossa on hautaan siunaamiselle myös hautaustoimesta erillinen tili, mutta sinne kohdennetaan ainoastaan papin ja kanttorin palkkakulut siunaustilaisuuksien osalta.
Erikoinen yksityiskohta on myös haudanhoitosopimukset, joiden tuotto vuonna 2007 oli jopa 26M euroa 58M euron liikevaihdolla. Joku saattaisi tämän perusteella epäillä, että hautojen todellisia hoitamiskustannuksia on laitettu valtion kustantaman hautaustoimen piikkiin, vaikka verotuloja ei saisi käyttää tähän toimintaan. Tai kenties kirkko vain hyödyntää monopoliasemaansa hautojen hoitamisessa, tehden yli 40% voittoa tällä liiketoiminnallaan.
Näin kirkko on siis muutaman viime vuoden aikana paisutellut hautaustoimen kustannuksia mm. siirtämällä sinne uskonnonharjoittamiseen tarkoitettujen tilojen kustannuksia. Tällaisessa taloustilanteessa odottaisi valtioltakin tiukempaa kontrollia kaikissa kustannuksissa, mutta näemmä kirkolta ei vaadita juuri mitään selvitystä yhteisövero-osuuden käytöstä, vaan ollaan tuosta vaan antamassa lisää rahaa. Erityistilintarkastus olisi mielestäni paikallaan.
http://syvalta-ja-poikittain.blogspot.com/2009/03/hautaustoimelle-erityistilintarkastus.htmlMinulla on nyt lapset aikuisia. Olen saanut (oikeastaan enemmäkseen lapset) paljon apua kirkolta matkan varrella. Kiitos siitä !
Nyt kun lapset jo aikuisia niin olisi aika raukkamaista mielestäni lopettaa veron maksu, vähän itsekästä siis mielestäni .
Haluan siis edelleen maksaa veroa elämäni loppuun asti, toivottavasti maksamani "panos" koituu yhteiskunnan hyväksi tavalla tai toisella. Tahdon myös haudatuksi kirkon maalle.
Olenko siis tyhmä kun ajattelen yhteiskuntaa enkä omaa etuani ? - Jänis..
Veron_maksaja kirjoitti:
Minulla on nyt lapset aikuisia. Olen saanut (oikeastaan enemmäkseen lapset) paljon apua kirkolta matkan varrella. Kiitos siitä !
Nyt kun lapset jo aikuisia niin olisi aika raukkamaista mielestäni lopettaa veron maksu, vähän itsekästä siis mielestäni .
Haluan siis edelleen maksaa veroa elämäni loppuun asti, toivottavasti maksamani "panos" koituu yhteiskunnan hyväksi tavalla tai toisella. Tahdon myös haudatuksi kirkon maalle.
Olenko siis tyhmä kun ajattelen yhteiskuntaa enkä omaa etuani ?Et sinä yhteiskuntaa ajattele vaan kirkkoa!
Minusta on tarpeetonta ottaa kantaa toisen älykkyyteen, joten en tee sitä tässäkään
yhteydessä.
Minusta on hyvä, että sinä maksat kirkollisverosi ajallaan ja täysimääräisenä, sillä
minä en maksa veroa ja käytän silti kaikkia kirkon palveluja ilmaiseksi. Minusta
on hienoa, että toiset uhrautuvat toisten puolesta sitähän Kristus meiltä toivoi eli
teet ainakin jotain Jumalan tahdon mukaisesti. Toivottavasti jaksat kustantaa meidän
kulumme vielä sittenkin kun eroajia on enemmän ja vero nousee eli toivotan jaksamista! - pitäiskö erota?
Veron_maksaja kirjoitti:
Minulla on nyt lapset aikuisia. Olen saanut (oikeastaan enemmäkseen lapset) paljon apua kirkolta matkan varrella. Kiitos siitä !
Nyt kun lapset jo aikuisia niin olisi aika raukkamaista mielestäni lopettaa veron maksu, vähän itsekästä siis mielestäni .
Haluan siis edelleen maksaa veroa elämäni loppuun asti, toivottavasti maksamani "panos" koituu yhteiskunnan hyväksi tavalla tai toisella. Tahdon myös haudatuksi kirkon maalle.
Olenko siis tyhmä kun ajattelen yhteiskuntaa enkä omaa etuani ?perillisillesi melkoisen summan. Ellet sitten ole miljonääri ja ostanut jo valmiiksi paikkasi kirkon kupeesta.
Muuten mitä apua lapsesi ovat kirkolta saaneet? Omani ovat aina kuuluneet kirkkoon ja olen itse myös aina maksanaut kirkollisveroa. Mutta se , mitä kirkko antaa on maksullista. Siis ei hyväntekeväisyyttä tai edes sielunpaimen työtä, ilman maksua. Veron_maksaja kirjoitti:
Minulla on nyt lapset aikuisia. Olen saanut (oikeastaan enemmäkseen lapset) paljon apua kirkolta matkan varrella. Kiitos siitä !
Nyt kun lapset jo aikuisia niin olisi aika raukkamaista mielestäni lopettaa veron maksu, vähän itsekästä siis mielestäni .
Haluan siis edelleen maksaa veroa elämäni loppuun asti, toivottavasti maksamani "panos" koituu yhteiskunnan hyväksi tavalla tai toisella. Tahdon myös haudatuksi kirkon maalle.
Olenko siis tyhmä kun ajattelen yhteiskuntaa enkä omaa etuani ?Ei siitä ole kysymys. Sinä, ja kuka tahansa seurakunnan jäsen, joka _uskoo jumalaan_ ja muihin kirkon opetuksiin, maksaa kirkollisveroa saadakseen uskonnollisia palveluja.
On kysymys siitä, että kirkko ihan oikeasti pyrkii haalimaan valtaa ja rahaa niin paljon kuin mahdollista. Vai miksi esimerkiksi Otto Chronsin kirjoitus yllä voisi olla totta? Mikä antaisi kristillisten perusteiden mukaan oikeuden moiseen?
Ja ennenkaikkea: Miksi uskonnottomienkin, kirkkoon kuulumattomien suomalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten on maksettava valtion määräämänä veroa kirkolle, jonka saarnaamaan oppiin he eivät usko ja jonka palveluja he eivät käytä?
Kukaan ei ole toistaiseksi antanut mitään vastausta tähän. Eikä varmasti tule antamaankaan.- dfghkt
Otto Chrons kirjoitti:
Kirkko oli saanut kokea 90-luvun nousukauden lopulla, että valtio leikkasi ylimääräisen yhteisöveron tuoton kirkolta, koska veron tuotto ylitti reilusti todelliset kustannukset mm. hautaustoimesta. Arvelenkin, että tästä viisastuneena kirkko päätti huolehtia siitä, että kustannukset kasvavat vastaamaan nousevia yhteisöverotuloja mm. hautaustoimen kirjanpitoa radikaalisti muuttamalla. Osittain kulujen tarkempi kohdentaminen on varmasti ollut ihan asiallista, mutta suuri osa on ollut puhdasta kirjanpidollista kikkailua.
Esimerkkinä tästä mainittakoon hautausmaa-alueiden sisäinen korkomeno. Koska maa-alueista ei voinut tehdä poistoja, on kirkko päättänyt määritellä maa-alueille tasearvon (noin 40M euroa), jolle lasketaan sisäinen korkomeno käyttäen 12kk euriboria. Näin saadaan luotua kustannuksia maa-alueelle, joka on ollut kirkon hallussa kymmeniä tai satoja vuosia.
Toinen, vakaumusten tasa-arvon kannalta huolestuttavampi toimintatapa on siunauskappeleiden ja kirkkojen kustannusten vyöryttäminen hautaustoimen ja sitä kautta yritysten maksettavaksi. Sisäisessä ohjeistuksessaan seurakunnat velvoitetaan kohdentamaan mm. siunauskappeleiden kiinteistökulut ja poistot hautaustoimelle, vaikka monissa seurakunnissa näitä kappeleita saavat käyttää ainoastaan kirkkon jäsenet. Muilta peritään vähintäänkin maksu kappelin käytöstä. Kappeleiden käyttäjiksi eivät uskonnottomat tai toisuskoiset kelpaa, mutta epäsuoriksi maksajiksi kyllä.
Sama tilanne on kirkkojen käytössä uskonnollisiin siunaustilaisuuksiin. Ohjeiden mukaan kirkon käytöstä peritään sisäistä vuokraa, joka kohdennetaan hautaustoimelle siinä suhteessa, kuinka monta tilaisuutta on kirkossa järjestetty. Kirkkohallituksen yleiskirjeessä on oikein esimerkin avulla näytetty, kuinka 50 hautaan siunaamista kirkon 290 käyttökerrasta mahdollistaa kirkkorakennuksen kustannuksista 17% siivun vyöryttämisen yhteisöveroista maksettavalle hautaustoimelle. Kirkon kirjanpidossa on hautaan siunaamiselle myös hautaustoimesta erillinen tili, mutta sinne kohdennetaan ainoastaan papin ja kanttorin palkkakulut siunaustilaisuuksien osalta.
Erikoinen yksityiskohta on myös haudanhoitosopimukset, joiden tuotto vuonna 2007 oli jopa 26M euroa 58M euron liikevaihdolla. Joku saattaisi tämän perusteella epäillä, että hautojen todellisia hoitamiskustannuksia on laitettu valtion kustantaman hautaustoimen piikkiin, vaikka verotuloja ei saisi käyttää tähän toimintaan. Tai kenties kirkko vain hyödyntää monopoliasemaansa hautojen hoitamisessa, tehden yli 40% voittoa tällä liiketoiminnallaan.
Näin kirkko on siis muutaman viime vuoden aikana paisutellut hautaustoimen kustannuksia mm. siirtämällä sinne uskonnonharjoittamiseen tarkoitettujen tilojen kustannuksia. Tällaisessa taloustilanteessa odottaisi valtioltakin tiukempaa kontrollia kaikissa kustannuksissa, mutta näemmä kirkolta ei vaadita juuri mitään selvitystä yhteisövero-osuuden käytöstä, vaan ollaan tuosta vaan antamassa lisää rahaa. Erityistilintarkastus olisi mielestäni paikallaan.
http://syvalta-ja-poikittain.blogspot.com/2009/03/hautaustoimelle-erityistilintarkastus.htmlminä tykkään kaltaisistasi tyypeistä, jotka osaavat selittää tällaiselle taviksellekin sen millä tavalla kirkko huijaa. Kiitos! Olen kyllä lukenut kirkon tilinpäätöksiä, mutta ne ovat vaikeaselkoista luettavaa, eivätkä ole oikein auenneet meikäläiselle. Toivottavasti palstan sefu ei sensuroi tuota analyysiasi.
Otto Chrons kirjoitti:
Kirkko oli saanut kokea 90-luvun nousukauden lopulla, että valtio leikkasi ylimääräisen yhteisöveron tuoton kirkolta, koska veron tuotto ylitti reilusti todelliset kustannukset mm. hautaustoimesta. Arvelenkin, että tästä viisastuneena kirkko päätti huolehtia siitä, että kustannukset kasvavat vastaamaan nousevia yhteisöverotuloja mm. hautaustoimen kirjanpitoa radikaalisti muuttamalla. Osittain kulujen tarkempi kohdentaminen on varmasti ollut ihan asiallista, mutta suuri osa on ollut puhdasta kirjanpidollista kikkailua.
Esimerkkinä tästä mainittakoon hautausmaa-alueiden sisäinen korkomeno. Koska maa-alueista ei voinut tehdä poistoja, on kirkko päättänyt määritellä maa-alueille tasearvon (noin 40M euroa), jolle lasketaan sisäinen korkomeno käyttäen 12kk euriboria. Näin saadaan luotua kustannuksia maa-alueelle, joka on ollut kirkon hallussa kymmeniä tai satoja vuosia.
Toinen, vakaumusten tasa-arvon kannalta huolestuttavampi toimintatapa on siunauskappeleiden ja kirkkojen kustannusten vyöryttäminen hautaustoimen ja sitä kautta yritysten maksettavaksi. Sisäisessä ohjeistuksessaan seurakunnat velvoitetaan kohdentamaan mm. siunauskappeleiden kiinteistökulut ja poistot hautaustoimelle, vaikka monissa seurakunnissa näitä kappeleita saavat käyttää ainoastaan kirkkon jäsenet. Muilta peritään vähintäänkin maksu kappelin käytöstä. Kappeleiden käyttäjiksi eivät uskonnottomat tai toisuskoiset kelpaa, mutta epäsuoriksi maksajiksi kyllä.
Sama tilanne on kirkkojen käytössä uskonnollisiin siunaustilaisuuksiin. Ohjeiden mukaan kirkon käytöstä peritään sisäistä vuokraa, joka kohdennetaan hautaustoimelle siinä suhteessa, kuinka monta tilaisuutta on kirkossa järjestetty. Kirkkohallituksen yleiskirjeessä on oikein esimerkin avulla näytetty, kuinka 50 hautaan siunaamista kirkon 290 käyttökerrasta mahdollistaa kirkkorakennuksen kustannuksista 17% siivun vyöryttämisen yhteisöveroista maksettavalle hautaustoimelle. Kirkon kirjanpidossa on hautaan siunaamiselle myös hautaustoimesta erillinen tili, mutta sinne kohdennetaan ainoastaan papin ja kanttorin palkkakulut siunaustilaisuuksien osalta.
Erikoinen yksityiskohta on myös haudanhoitosopimukset, joiden tuotto vuonna 2007 oli jopa 26M euroa 58M euron liikevaihdolla. Joku saattaisi tämän perusteella epäillä, että hautojen todellisia hoitamiskustannuksia on laitettu valtion kustantaman hautaustoimen piikkiin, vaikka verotuloja ei saisi käyttää tähän toimintaan. Tai kenties kirkko vain hyödyntää monopoliasemaansa hautojen hoitamisessa, tehden yli 40% voittoa tällä liiketoiminnallaan.
Näin kirkko on siis muutaman viime vuoden aikana paisutellut hautaustoimen kustannuksia mm. siirtämällä sinne uskonnonharjoittamiseen tarkoitettujen tilojen kustannuksia. Tällaisessa taloustilanteessa odottaisi valtioltakin tiukempaa kontrollia kaikissa kustannuksissa, mutta näemmä kirkolta ei vaadita juuri mitään selvitystä yhteisövero-osuuden käytöstä, vaan ollaan tuosta vaan antamassa lisää rahaa. Erityistilintarkastus olisi mielestäni paikallaan.
http://syvalta-ja-poikittain.blogspot.com/2009/03/hautaustoimelle-erityistilintarkastus.htmlSuurkiitos selvityksestä. Hienoa. On siis ehkä aiheetonta hymistellä kirkon pyyteetöntä uhrautuvaisuutta yhteiskunnan avuliaana kaverina.
Olisipa kiinnostavaa kuulla, jos ja kun tuollainen tilintarkastus tehdään, mitä siinä ilmenee.Otto Chrons kirjoitti:
Kirkko oli saanut kokea 90-luvun nousukauden lopulla, että valtio leikkasi ylimääräisen yhteisöveron tuoton kirkolta, koska veron tuotto ylitti reilusti todelliset kustannukset mm. hautaustoimesta. Arvelenkin, että tästä viisastuneena kirkko päätti huolehtia siitä, että kustannukset kasvavat vastaamaan nousevia yhteisöverotuloja mm. hautaustoimen kirjanpitoa radikaalisti muuttamalla. Osittain kulujen tarkempi kohdentaminen on varmasti ollut ihan asiallista, mutta suuri osa on ollut puhdasta kirjanpidollista kikkailua.
Esimerkkinä tästä mainittakoon hautausmaa-alueiden sisäinen korkomeno. Koska maa-alueista ei voinut tehdä poistoja, on kirkko päättänyt määritellä maa-alueille tasearvon (noin 40M euroa), jolle lasketaan sisäinen korkomeno käyttäen 12kk euriboria. Näin saadaan luotua kustannuksia maa-alueelle, joka on ollut kirkon hallussa kymmeniä tai satoja vuosia.
Toinen, vakaumusten tasa-arvon kannalta huolestuttavampi toimintatapa on siunauskappeleiden ja kirkkojen kustannusten vyöryttäminen hautaustoimen ja sitä kautta yritysten maksettavaksi. Sisäisessä ohjeistuksessaan seurakunnat velvoitetaan kohdentamaan mm. siunauskappeleiden kiinteistökulut ja poistot hautaustoimelle, vaikka monissa seurakunnissa näitä kappeleita saavat käyttää ainoastaan kirkkon jäsenet. Muilta peritään vähintäänkin maksu kappelin käytöstä. Kappeleiden käyttäjiksi eivät uskonnottomat tai toisuskoiset kelpaa, mutta epäsuoriksi maksajiksi kyllä.
Sama tilanne on kirkkojen käytössä uskonnollisiin siunaustilaisuuksiin. Ohjeiden mukaan kirkon käytöstä peritään sisäistä vuokraa, joka kohdennetaan hautaustoimelle siinä suhteessa, kuinka monta tilaisuutta on kirkossa järjestetty. Kirkkohallituksen yleiskirjeessä on oikein esimerkin avulla näytetty, kuinka 50 hautaan siunaamista kirkon 290 käyttökerrasta mahdollistaa kirkkorakennuksen kustannuksista 17% siivun vyöryttämisen yhteisöveroista maksettavalle hautaustoimelle. Kirkon kirjanpidossa on hautaan siunaamiselle myös hautaustoimesta erillinen tili, mutta sinne kohdennetaan ainoastaan papin ja kanttorin palkkakulut siunaustilaisuuksien osalta.
Erikoinen yksityiskohta on myös haudanhoitosopimukset, joiden tuotto vuonna 2007 oli jopa 26M euroa 58M euron liikevaihdolla. Joku saattaisi tämän perusteella epäillä, että hautojen todellisia hoitamiskustannuksia on laitettu valtion kustantaman hautaustoimen piikkiin, vaikka verotuloja ei saisi käyttää tähän toimintaan. Tai kenties kirkko vain hyödyntää monopoliasemaansa hautojen hoitamisessa, tehden yli 40% voittoa tällä liiketoiminnallaan.
Näin kirkko on siis muutaman viime vuoden aikana paisutellut hautaustoimen kustannuksia mm. siirtämällä sinne uskonnonharjoittamiseen tarkoitettujen tilojen kustannuksia. Tällaisessa taloustilanteessa odottaisi valtioltakin tiukempaa kontrollia kaikissa kustannuksissa, mutta näemmä kirkolta ei vaadita juuri mitään selvitystä yhteisövero-osuuden käytöstä, vaan ollaan tuosta vaan antamassa lisää rahaa. Erityistilintarkastus olisi mielestäni paikallaan.
http://syvalta-ja-poikittain.blogspot.com/2009/03/hautaustoimelle-erityistilintarkastus.htmlKiitos mielenkiinnosta hautaustoimen kustannuksia kohtaan.
Erityistilintarkastus on tervetullut koska hyvänsä ja mihin seurakuntatalouteen hyvänsä. Koemme tilintar-kastajat mahdollisuutena toiminnan kehittämiseen emmekä missään tapauksessa uhkana.
Eduskunta on säätänyt hautaustoimilailla, rakennussuojelulailla sekä väestökirjanpitoon liittyvillä tehtävillä evankelisluterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle sellaisia velvollisuuksia, jotka eivät kuulu sen varsinaiseen toimialaan. Sen vuoksi ne saavat osuuden yhteisöveron tuotosta.
Em. lakeihin perustuvien tehtävien nettokustannukset seurakunnille tilinpäätösten mukaan, miljoonina euroina:
2007 2008 2009
Hautaustoimi 102 104 106
Kirkonkirjojen pito 21 22 20
Kansallinen kulttuuriperintö 12 15 15
Kustannukset yhteensä 135 141 141
Yhteisöverotulot 118 122 95
Hautaustoimen kustannukset ovat nousseet vuodesta toiseen hyvin maltillisesti. Kirkonkirjojen pitoon liittyvät kustannukset laskivat vuonna 2009 sen vuoksi, kun ko. vuoden alussa 60 seurakuntataloutta yhdistyi naapuriseurakuntaan. Hautaustoimen kustannukset vuonna 2003 ja sitä ennen eivät antaneet oikeaa tietoa, koska silloin seurakunnissa kirjattiin hautausmaiden hoito usein kiinteistömenoiksi.
Hautaustoimen kustannuksiin otetaan mukaan hautausmaiden hoitokulut, varsinaiseen hautaamiseen liittyvät toimintakulut, hautausmaiden investointien vuosipoistot sisäisine korkoineen sekä hautaustoimen osuus hallintokuluista. Hautaustoimen bruttokustannuksista on vähennetty hautaustoimeen liittyvät toimintatuotot, kuten hautapaikan ja haudan avaamisesta perityt maksutuotot. Hautaustoimen kustannuksissa ei ole mukana pappien ja kanttorien palkkauskuluja, koska ne menot kuuluvat seurakunnalliseen toimintaan. Valtaosa Suomen hautausmaista on vanhoja ja niiden tasearvo on hyvin pieni. Vain 20 viime vuoden hautausmaille tehdyistä investoinneista taseessa on jäljellä oleva hankintahinta eli suunnitelmanmukaiset poistot ovat pienet. Hautaustoimen kustannuksissa ei ole mukana haudanhoitosopimuksiin liittyviä tuottoja eikä kuluja.
Jatkan seuraavassa viestissä...
Maija-Liisa Hietakangas, Kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikköOtto Chrons kirjoitti:
Kirkko oli saanut kokea 90-luvun nousukauden lopulla, että valtio leikkasi ylimääräisen yhteisöveron tuoton kirkolta, koska veron tuotto ylitti reilusti todelliset kustannukset mm. hautaustoimesta. Arvelenkin, että tästä viisastuneena kirkko päätti huolehtia siitä, että kustannukset kasvavat vastaamaan nousevia yhteisöverotuloja mm. hautaustoimen kirjanpitoa radikaalisti muuttamalla. Osittain kulujen tarkempi kohdentaminen on varmasti ollut ihan asiallista, mutta suuri osa on ollut puhdasta kirjanpidollista kikkailua.
Esimerkkinä tästä mainittakoon hautausmaa-alueiden sisäinen korkomeno. Koska maa-alueista ei voinut tehdä poistoja, on kirkko päättänyt määritellä maa-alueille tasearvon (noin 40M euroa), jolle lasketaan sisäinen korkomeno käyttäen 12kk euriboria. Näin saadaan luotua kustannuksia maa-alueelle, joka on ollut kirkon hallussa kymmeniä tai satoja vuosia.
Toinen, vakaumusten tasa-arvon kannalta huolestuttavampi toimintatapa on siunauskappeleiden ja kirkkojen kustannusten vyöryttäminen hautaustoimen ja sitä kautta yritysten maksettavaksi. Sisäisessä ohjeistuksessaan seurakunnat velvoitetaan kohdentamaan mm. siunauskappeleiden kiinteistökulut ja poistot hautaustoimelle, vaikka monissa seurakunnissa näitä kappeleita saavat käyttää ainoastaan kirkkon jäsenet. Muilta peritään vähintäänkin maksu kappelin käytöstä. Kappeleiden käyttäjiksi eivät uskonnottomat tai toisuskoiset kelpaa, mutta epäsuoriksi maksajiksi kyllä.
Sama tilanne on kirkkojen käytössä uskonnollisiin siunaustilaisuuksiin. Ohjeiden mukaan kirkon käytöstä peritään sisäistä vuokraa, joka kohdennetaan hautaustoimelle siinä suhteessa, kuinka monta tilaisuutta on kirkossa järjestetty. Kirkkohallituksen yleiskirjeessä on oikein esimerkin avulla näytetty, kuinka 50 hautaan siunaamista kirkon 290 käyttökerrasta mahdollistaa kirkkorakennuksen kustannuksista 17% siivun vyöryttämisen yhteisöveroista maksettavalle hautaustoimelle. Kirkon kirjanpidossa on hautaan siunaamiselle myös hautaustoimesta erillinen tili, mutta sinne kohdennetaan ainoastaan papin ja kanttorin palkkakulut siunaustilaisuuksien osalta.
Erikoinen yksityiskohta on myös haudanhoitosopimukset, joiden tuotto vuonna 2007 oli jopa 26M euroa 58M euron liikevaihdolla. Joku saattaisi tämän perusteella epäillä, että hautojen todellisia hoitamiskustannuksia on laitettu valtion kustantaman hautaustoimen piikkiin, vaikka verotuloja ei saisi käyttää tähän toimintaan. Tai kenties kirkko vain hyödyntää monopoliasemaansa hautojen hoitamisessa, tehden yli 40% voittoa tällä liiketoiminnallaan.
Näin kirkko on siis muutaman viime vuoden aikana paisutellut hautaustoimen kustannuksia mm. siirtämällä sinne uskonnonharjoittamiseen tarkoitettujen tilojen kustannuksia. Tällaisessa taloustilanteessa odottaisi valtioltakin tiukempaa kontrollia kaikissa kustannuksissa, mutta näemmä kirkolta ei vaadita juuri mitään selvitystä yhteisövero-osuuden käytöstä, vaan ollaan tuosta vaan antamassa lisää rahaa. Erityistilintarkastus olisi mielestäni paikallaan.
http://syvalta-ja-poikittain.blogspot.com/2009/03/hautaustoimelle-erityistilintarkastus.htmlJatkoa edelliseen:
Evankelisluterilaisissa seurakunnissa tapahtui 48 623 hautausta vuonna 2009. Hautausmaatyöntekijöitä oli 4547 ja henkilötyövuosiksi laskettuna työmäärä oli 1918 henkilötyövuotta. Hautausmaata oli 3 370 hehtaa-ria ja yhden hautauksen kustannukset olivat keskimäärin 2 540 euroa, josta omaiset maksoivat keskimäärin koko maassa 352 euroa.
Kansallisen kulttuuriperinnön kustannukset on kirjattu seurakunnissa Kirkkohallituksen yleiskirjeen 33/2006 mukaan (katso www.sakasti.evl.fi/Yleiskirjeet). Ohjeessa kulttuuriperintökustannukset on tulkittu suhteellisen tiukasti. Seurakunnan tavanomaiseen toimintaan liittyvät lämmitys- yms. menoja suojellussa kirkkorakennuksessa ei lasketa kulttuuriperinnön kuluiksi. Seurakunnan kulttuuriperinnön kustannuksiksi merkitään vain kulut, joita seurakunnalle ei tulisi ilman suojeluvelvollisuutta. Tätä tulkintaa olivat muokkaamassa useat alan asiantuntijat, mm. Museovirastosta, opetusministeriöstä ja yliopistoista.
Terveisin
Maija-Liisa Hietakangas, Kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikkökuunteleva_kirkko kirjoitti:
Kiitos mielenkiinnosta hautaustoimen kustannuksia kohtaan.
Erityistilintarkastus on tervetullut koska hyvänsä ja mihin seurakuntatalouteen hyvänsä. Koemme tilintar-kastajat mahdollisuutena toiminnan kehittämiseen emmekä missään tapauksessa uhkana.
Eduskunta on säätänyt hautaustoimilailla, rakennussuojelulailla sekä väestökirjanpitoon liittyvillä tehtävillä evankelisluterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle sellaisia velvollisuuksia, jotka eivät kuulu sen varsinaiseen toimialaan. Sen vuoksi ne saavat osuuden yhteisöveron tuotosta.
Em. lakeihin perustuvien tehtävien nettokustannukset seurakunnille tilinpäätösten mukaan, miljoonina euroina:
2007 2008 2009
Hautaustoimi 102 104 106
Kirkonkirjojen pito 21 22 20
Kansallinen kulttuuriperintö 12 15 15
Kustannukset yhteensä 135 141 141
Yhteisöverotulot 118 122 95
Hautaustoimen kustannukset ovat nousseet vuodesta toiseen hyvin maltillisesti. Kirkonkirjojen pitoon liittyvät kustannukset laskivat vuonna 2009 sen vuoksi, kun ko. vuoden alussa 60 seurakuntataloutta yhdistyi naapuriseurakuntaan. Hautaustoimen kustannukset vuonna 2003 ja sitä ennen eivät antaneet oikeaa tietoa, koska silloin seurakunnissa kirjattiin hautausmaiden hoito usein kiinteistömenoiksi.
Hautaustoimen kustannuksiin otetaan mukaan hautausmaiden hoitokulut, varsinaiseen hautaamiseen liittyvät toimintakulut, hautausmaiden investointien vuosipoistot sisäisine korkoineen sekä hautaustoimen osuus hallintokuluista. Hautaustoimen bruttokustannuksista on vähennetty hautaustoimeen liittyvät toimintatuotot, kuten hautapaikan ja haudan avaamisesta perityt maksutuotot. Hautaustoimen kustannuksissa ei ole mukana pappien ja kanttorien palkkauskuluja, koska ne menot kuuluvat seurakunnalliseen toimintaan. Valtaosa Suomen hautausmaista on vanhoja ja niiden tasearvo on hyvin pieni. Vain 20 viime vuoden hautausmaille tehdyistä investoinneista taseessa on jäljellä oleva hankintahinta eli suunnitelmanmukaiset poistot ovat pienet. Hautaustoimen kustannuksissa ei ole mukana haudanhoitosopimuksiin liittyviä tuottoja eikä kuluja.
Jatkan seuraavassa viestissä...
Maija-Liisa Hietakangas, Kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikköEm. lakeihin perustuvien tehtävien tehtävien nettokustannukset seurakunnille tilinpäätösten mukaan, miljoonina euroina:
2007 2008 2009
Hautaustoimi 102 104 106
Kirkonkirjojenpito 21 22 20
Kansallinen kulttuuriperintö 12 15 15
Kustannukset yhteensä 135 141 141
Yhteisöverotulot 118 122 95- idefixu
Otto Chrons kirjoitti:
Kirkko oli saanut kokea 90-luvun nousukauden lopulla, että valtio leikkasi ylimääräisen yhteisöveron tuoton kirkolta, koska veron tuotto ylitti reilusti todelliset kustannukset mm. hautaustoimesta. Arvelenkin, että tästä viisastuneena kirkko päätti huolehtia siitä, että kustannukset kasvavat vastaamaan nousevia yhteisöverotuloja mm. hautaustoimen kirjanpitoa radikaalisti muuttamalla. Osittain kulujen tarkempi kohdentaminen on varmasti ollut ihan asiallista, mutta suuri osa on ollut puhdasta kirjanpidollista kikkailua.
Esimerkkinä tästä mainittakoon hautausmaa-alueiden sisäinen korkomeno. Koska maa-alueista ei voinut tehdä poistoja, on kirkko päättänyt määritellä maa-alueille tasearvon (noin 40M euroa), jolle lasketaan sisäinen korkomeno käyttäen 12kk euriboria. Näin saadaan luotua kustannuksia maa-alueelle, joka on ollut kirkon hallussa kymmeniä tai satoja vuosia.
Toinen, vakaumusten tasa-arvon kannalta huolestuttavampi toimintatapa on siunauskappeleiden ja kirkkojen kustannusten vyöryttäminen hautaustoimen ja sitä kautta yritysten maksettavaksi. Sisäisessä ohjeistuksessaan seurakunnat velvoitetaan kohdentamaan mm. siunauskappeleiden kiinteistökulut ja poistot hautaustoimelle, vaikka monissa seurakunnissa näitä kappeleita saavat käyttää ainoastaan kirkkon jäsenet. Muilta peritään vähintäänkin maksu kappelin käytöstä. Kappeleiden käyttäjiksi eivät uskonnottomat tai toisuskoiset kelpaa, mutta epäsuoriksi maksajiksi kyllä.
Sama tilanne on kirkkojen käytössä uskonnollisiin siunaustilaisuuksiin. Ohjeiden mukaan kirkon käytöstä peritään sisäistä vuokraa, joka kohdennetaan hautaustoimelle siinä suhteessa, kuinka monta tilaisuutta on kirkossa järjestetty. Kirkkohallituksen yleiskirjeessä on oikein esimerkin avulla näytetty, kuinka 50 hautaan siunaamista kirkon 290 käyttökerrasta mahdollistaa kirkkorakennuksen kustannuksista 17% siivun vyöryttämisen yhteisöveroista maksettavalle hautaustoimelle. Kirkon kirjanpidossa on hautaan siunaamiselle myös hautaustoimesta erillinen tili, mutta sinne kohdennetaan ainoastaan papin ja kanttorin palkkakulut siunaustilaisuuksien osalta.
Erikoinen yksityiskohta on myös haudanhoitosopimukset, joiden tuotto vuonna 2007 oli jopa 26M euroa 58M euron liikevaihdolla. Joku saattaisi tämän perusteella epäillä, että hautojen todellisia hoitamiskustannuksia on laitettu valtion kustantaman hautaustoimen piikkiin, vaikka verotuloja ei saisi käyttää tähän toimintaan. Tai kenties kirkko vain hyödyntää monopoliasemaansa hautojen hoitamisessa, tehden yli 40% voittoa tällä liiketoiminnallaan.
Näin kirkko on siis muutaman viime vuoden aikana paisutellut hautaustoimen kustannuksia mm. siirtämällä sinne uskonnonharjoittamiseen tarkoitettujen tilojen kustannuksia. Tällaisessa taloustilanteessa odottaisi valtioltakin tiukempaa kontrollia kaikissa kustannuksissa, mutta näemmä kirkolta ei vaadita juuri mitään selvitystä yhteisövero-osuuden käytöstä, vaan ollaan tuosta vaan antamassa lisää rahaa. Erityistilintarkastus olisi mielestäni paikallaan.
http://syvalta-ja-poikittain.blogspot.com/2009/03/hautaustoimelle-erityistilintarkastus.htmlSulla oli hyvä kirjotum HS:n mielipidepalstalla. Kiitos siitä.
Niin, oletko lähestynyt maan hallitusta siitä kuinka kirkko kikkailee hautaustoimen kulukirjauksilla "oikeuttaakseen" mahdollisimman suuren yhteisövero-osuuden?
Sinänsä kummallista, että "korvaus" määritellään prosenttiosuutena yhteisöveron kokonaistuotosta. Sehän saattaa vaihdella vuosittain paljonkin, kuten olemme viime vuosina huomanneet. Taluoskriisin takia kirkon osuutta nostettiin n. 50%lla. Jos muistan oikein 1,75:stä 2,55% prosenttiin ja se taisi olla määräikainen korotus, joka voimassa vielä ensi vuoden siis v. 2011? Talous on sen verran ainakin näillä näkymillä piristynyt, että vaarana (kyllä vaarana) on, että kiron saama potti nousee absoluuttisesti korkeammalle kuin ennen taluoskriisiä, mikä olisi aivan sietämätöntä.
Joukkopako kirkosta sai aikaan sen mitä uumoilinkin. Kansanedustaja Oinonen (kepuli) esitti jo kirkon yht.vero-osuuden nostamista tuttakin tutumpien valheellisten näennäisperusteluiden kera. Kirkko kun tekaa kaikkea mahdollista ja vielä mahdotontakin valtion puolesta.
Olet aivan oikeassa, että kirkon ilmoittamiin kuluihin hautaustoimesta ei ole luottamista. Olen aina ihmetellyt mihin tuo 100Me, eikä riitäkään sanoo kirkko, oikein perustuu? Kirkon ilmoitukseen? Avoin piikki veroa maksavien yhteisöjen piikkiin. Voi hyvät hyssykät!
Kirkko- ja uskontoministeri Wallinille ja uskonnonopetusministeri Virkkuselle on turha puhua mitään. Ei mee tosiuskoville jakeluun. noi kaksi ajavat kirkon etua kaikessa mahdollisessa. Miten olis oikeusministeri ja valtiovarainministeri? kuunteleva_kirkko kirjoitti:
Kiitos mielenkiinnosta hautaustoimen kustannuksia kohtaan.
Erityistilintarkastus on tervetullut koska hyvänsä ja mihin seurakuntatalouteen hyvänsä. Koemme tilintar-kastajat mahdollisuutena toiminnan kehittämiseen emmekä missään tapauksessa uhkana.
Eduskunta on säätänyt hautaustoimilailla, rakennussuojelulailla sekä väestökirjanpitoon liittyvillä tehtävillä evankelisluterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle sellaisia velvollisuuksia, jotka eivät kuulu sen varsinaiseen toimialaan. Sen vuoksi ne saavat osuuden yhteisöveron tuotosta.
Em. lakeihin perustuvien tehtävien nettokustannukset seurakunnille tilinpäätösten mukaan, miljoonina euroina:
2007 2008 2009
Hautaustoimi 102 104 106
Kirkonkirjojen pito 21 22 20
Kansallinen kulttuuriperintö 12 15 15
Kustannukset yhteensä 135 141 141
Yhteisöverotulot 118 122 95
Hautaustoimen kustannukset ovat nousseet vuodesta toiseen hyvin maltillisesti. Kirkonkirjojen pitoon liittyvät kustannukset laskivat vuonna 2009 sen vuoksi, kun ko. vuoden alussa 60 seurakuntataloutta yhdistyi naapuriseurakuntaan. Hautaustoimen kustannukset vuonna 2003 ja sitä ennen eivät antaneet oikeaa tietoa, koska silloin seurakunnissa kirjattiin hautausmaiden hoito usein kiinteistömenoiksi.
Hautaustoimen kustannuksiin otetaan mukaan hautausmaiden hoitokulut, varsinaiseen hautaamiseen liittyvät toimintakulut, hautausmaiden investointien vuosipoistot sisäisine korkoineen sekä hautaustoimen osuus hallintokuluista. Hautaustoimen bruttokustannuksista on vähennetty hautaustoimeen liittyvät toimintatuotot, kuten hautapaikan ja haudan avaamisesta perityt maksutuotot. Hautaustoimen kustannuksissa ei ole mukana pappien ja kanttorien palkkauskuluja, koska ne menot kuuluvat seurakunnalliseen toimintaan. Valtaosa Suomen hautausmaista on vanhoja ja niiden tasearvo on hyvin pieni. Vain 20 viime vuoden hautausmaille tehdyistä investoinneista taseessa on jäljellä oleva hankintahinta eli suunnitelmanmukaiset poistot ovat pienet. Hautaustoimen kustannuksissa ei ole mukana haudanhoitosopimuksiin liittyviä tuottoja eikä kuluja.
Jatkan seuraavassa viestissä...
Maija-Liisa Hietakangas, Kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikköMaija-Liisa Hietakangas, suuret kiitokset asiallisesta ja perusteellisesta vastauksesta.
Olisi kuitenkin vielä mielenkiintoista kuulla mistä johtuu tuo Otto Chronsin mainitsema raju nousu hautauskustannuksissa välillä 2003-2007 (eli 58 miljoonasta 102 miljoonaan). Siihenhän kritiikin terävin kärki kohdistui, ei suinkaan tuohon 2007 jälkeiseen aikaan, josta sinä puhuit.- lusikkasoppaan
Schlechterwisser kirjoitti:
Maija-Liisa Hietakangas, suuret kiitokset asiallisesta ja perusteellisesta vastauksesta.
Olisi kuitenkin vielä mielenkiintoista kuulla mistä johtuu tuo Otto Chronsin mainitsema raju nousu hautauskustannuksissa välillä 2003-2007 (eli 58 miljoonasta 102 miljoonaan). Siihenhän kritiikin terävin kärki kohdistui, ei suinkaan tuohon 2007 jälkeiseen aikaan, josta sinä puhuit.jos luet uudestaan, huomaat tämän kohdan:
"Hautaustoimen kustannukset vuonna 2003 ja sitä ennen eivät antaneet oikeaa tietoa, koska silloin seurakunnissa kirjattiin hautausmaiden hoito usein kiinteistömenoiksi. "
Eli raha kirjattiin eri paikkaan. lusikkasoppaan kirjoitti:
jos luet uudestaan, huomaat tämän kohdan:
"Hautaustoimen kustannukset vuonna 2003 ja sitä ennen eivät antaneet oikeaa tietoa, koska silloin seurakunnissa kirjattiin hautausmaiden hoito usein kiinteistömenoiksi. "
Eli raha kirjattiin eri paikkaan.Anteeksi, luin tosiaan huolimattomasti. Kiitos huomautuksesta. :)
kuunteleva_kirkko kirjoitti:
Jatkoa edelliseen:
Evankelisluterilaisissa seurakunnissa tapahtui 48 623 hautausta vuonna 2009. Hautausmaatyöntekijöitä oli 4547 ja henkilötyövuosiksi laskettuna työmäärä oli 1918 henkilötyövuotta. Hautausmaata oli 3 370 hehtaa-ria ja yhden hautauksen kustannukset olivat keskimäärin 2 540 euroa, josta omaiset maksoivat keskimäärin koko maassa 352 euroa.
Kansallisen kulttuuriperinnön kustannukset on kirjattu seurakunnissa Kirkkohallituksen yleiskirjeen 33/2006 mukaan (katso www.sakasti.evl.fi/Yleiskirjeet). Ohjeessa kulttuuriperintökustannukset on tulkittu suhteellisen tiukasti. Seurakunnan tavanomaiseen toimintaan liittyvät lämmitys- yms. menoja suojellussa kirkkorakennuksessa ei lasketa kulttuuriperinnön kuluiksi. Seurakunnan kulttuuriperinnön kustannuksiksi merkitään vain kulut, joita seurakunnalle ei tulisi ilman suojeluvelvollisuutta. Tätä tulkintaa olivat muokkaamassa useat alan asiantuntijat, mm. Museovirastosta, opetusministeriöstä ja yliopistoista.
Terveisin
Maija-Liisa Hietakangas, Kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikköKiitos siitä.
Kerrotko vielä tarkemmin, miksi valtio maksaa seurakunnille näiden jäsenrekistewrin ylläpidosta?
Oletko talousihmisenä sitä mieltä, että hautaustoimi olisi parempi siirtää kuntien vastuulle, jos ne vain suostuisvat sen ottamaan...UskonnotonLähimmäinen kirjoitti:
Kiitos siitä.
Kerrotko vielä tarkemmin, miksi valtio maksaa seurakunnille näiden jäsenrekistewrin ylläpidosta?
Oletko talousihmisenä sitä mieltä, että hautaustoimi olisi parempi siirtää kuntien vastuulle, jos ne vain suostuisvat sen ottamaan...Hautaustoimen yhteisövero-osuus 106 000 000 euroa
Ruhoja yhteensä 48 623 kappaletta
Työntekijöitä 4 547 henkilöä
Henkilötyövuosia 1 918 htv
Omaisen kulu / ruho 352 euroa
Hautauspinta-ala 3 370 hehtaaria
Seurakunnan kulu / ruho 2 540 euroa
Hautaustoimen vuosikustannukset
Kokonaiskustannukset 123 502 420 euroa
Tuotto omaisilta 17 115 296 euroa
Omaisten tuotto / ha 5 079 euroa
Omaisten tuotto / ruho 352 euroa
Omaisten tuotto / työntekijä 3 764 euroa
Omaisten tuotto / htv 8 924 euroa
Kustannukset / ha 36 648 euroa
Kustannukset / työntekijä 27 161 euroa
Työntekijöitä / ha 1,35 henkiöä
Työntekijöitä / ruho 0,09 henkilöäUskonnotonLähimmäinen kirjoitti:
Hautaustoimen yhteisövero-osuus 106 000 000 euroa
Ruhoja yhteensä 48 623 kappaletta
Työntekijöitä 4 547 henkilöä
Henkilötyövuosia 1 918 htv
Omaisen kulu / ruho 352 euroa
Hautauspinta-ala 3 370 hehtaaria
Seurakunnan kulu / ruho 2 540 euroa
Hautaustoimen vuosikustannukset
Kokonaiskustannukset 123 502 420 euroa
Tuotto omaisilta 17 115 296 euroa
Omaisten tuotto / ha 5 079 euroa
Omaisten tuotto / ruho 352 euroa
Omaisten tuotto / työntekijä 3 764 euroa
Omaisten tuotto / htv 8 924 euroa
Kustannukset / ha 36 648 euroa
Kustannukset / työntekijä 27 161 euroa
Työntekijöitä / ha 1,35 henkiöä
Työntekijöitä / ruho 0,09 henkilöäMitä maallikkon pitäisi pystyä päättelemään näistä tai muistakaan luvuista? Että isojahan ne on?
Ja pieniä on silakat joulukaloiksi?
(juna pomppi, meni liikaa pieleen sormi, siksi uusin ;o)pitäiskö erota? kirjoitti:
perillisillesi melkoisen summan. Ellet sitten ole miljonääri ja ostanut jo valmiiksi paikkasi kirkon kupeesta.
Muuten mitä apua lapsesi ovat kirkolta saaneet? Omani ovat aina kuuluneet kirkkoon ja olen itse myös aina maksanaut kirkollisveroa. Mutta se , mitä kirkko antaa on maksullista. Siis ei hyväntekeväisyyttä tai edes sielunpaimen työtä, ilman maksua.Se kirkollisvero on totta. Mutta ei se, että kaikesta joutuisi vielä sen lisäksi maksamaan. Eilisen sururyhmän 7 ihmistä ja kotikäynnillä tapaamani 2 ihmistä eivät maksa näistä heille tarpeellisista jutuista.
Hautapaikan hinta riipppuu seurakunnasta, useimmissa se ei oman seurakunnan jäsenille maksa yhtään mitään. Ja jos haudat hoitaa itse, ei jatkossakaan tarvitse maksaa mitään. Näin ainakin meillä päin menetellään.
Seppo L, pappi- kyl mää ihmettele
kuunteleva_kirkko kirjoitti:
Se kirkollisvero on totta. Mutta ei se, että kaikesta joutuisi vielä sen lisäksi maksamaan. Eilisen sururyhmän 7 ihmistä ja kotikäynnillä tapaamani 2 ihmistä eivät maksa näistä heille tarpeellisista jutuista.
Hautapaikan hinta riipppuu seurakunnasta, useimmissa se ei oman seurakunnan jäsenille maksa yhtään mitään. Ja jos haudat hoitaa itse, ei jatkossakaan tarvitse maksaa mitään. Näin ainakin meillä päin menetellään.
Seppo L, pappiSiis, "jos haudat hoitaa itse"??? Mistä asti vainajat ovat nousseet ylös haudoistaan, hoitamaan niitä itse??? Missähän unimaailmassa sinäkin elelet....
- vain ihminen
kuunteleva_kirkko kirjoitti:
Se kirkollisvero on totta. Mutta ei se, että kaikesta joutuisi vielä sen lisäksi maksamaan. Eilisen sururyhmän 7 ihmistä ja kotikäynnillä tapaamani 2 ihmistä eivät maksa näistä heille tarpeellisista jutuista.
Hautapaikan hinta riipppuu seurakunnasta, useimmissa se ei oman seurakunnan jäsenille maksa yhtään mitään. Ja jos haudat hoitaa itse, ei jatkossakaan tarvitse maksaa mitään. Näin ainakin meillä päin menetellään.
Seppo L, pappipaitsi että.. eikös tuohon tullut muutos uuden lain myötä? Kaikille sama hinta, riippumatta siitä onko kirkon jäsen vai ei?
hoitosopimukset sitten erikseen, eihän niitä tarvitse ottaa jos omaiset itse hoitavat haudan. - Etsivä-xx
kuunteleva_kirkko kirjoitti:
Kiitos mielenkiinnosta hautaustoimen kustannuksia kohtaan.
Erityistilintarkastus on tervetullut koska hyvänsä ja mihin seurakuntatalouteen hyvänsä. Koemme tilintar-kastajat mahdollisuutena toiminnan kehittämiseen emmekä missään tapauksessa uhkana.
Eduskunta on säätänyt hautaustoimilailla, rakennussuojelulailla sekä väestökirjanpitoon liittyvillä tehtävillä evankelisluterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle sellaisia velvollisuuksia, jotka eivät kuulu sen varsinaiseen toimialaan. Sen vuoksi ne saavat osuuden yhteisöveron tuotosta.
Em. lakeihin perustuvien tehtävien nettokustannukset seurakunnille tilinpäätösten mukaan, miljoonina euroina:
2007 2008 2009
Hautaustoimi 102 104 106
Kirkonkirjojen pito 21 22 20
Kansallinen kulttuuriperintö 12 15 15
Kustannukset yhteensä 135 141 141
Yhteisöverotulot 118 122 95
Hautaustoimen kustannukset ovat nousseet vuodesta toiseen hyvin maltillisesti. Kirkonkirjojen pitoon liittyvät kustannukset laskivat vuonna 2009 sen vuoksi, kun ko. vuoden alussa 60 seurakuntataloutta yhdistyi naapuriseurakuntaan. Hautaustoimen kustannukset vuonna 2003 ja sitä ennen eivät antaneet oikeaa tietoa, koska silloin seurakunnissa kirjattiin hautausmaiden hoito usein kiinteistömenoiksi.
Hautaustoimen kustannuksiin otetaan mukaan hautausmaiden hoitokulut, varsinaiseen hautaamiseen liittyvät toimintakulut, hautausmaiden investointien vuosipoistot sisäisine korkoineen sekä hautaustoimen osuus hallintokuluista. Hautaustoimen bruttokustannuksista on vähennetty hautaustoimeen liittyvät toimintatuotot, kuten hautapaikan ja haudan avaamisesta perityt maksutuotot. Hautaustoimen kustannuksissa ei ole mukana pappien ja kanttorien palkkauskuluja, koska ne menot kuuluvat seurakunnalliseen toimintaan. Valtaosa Suomen hautausmaista on vanhoja ja niiden tasearvo on hyvin pieni. Vain 20 viime vuoden hautausmaille tehdyistä investoinneista taseessa on jäljellä oleva hankintahinta eli suunnitelmanmukaiset poistot ovat pienet. Hautaustoimen kustannuksissa ei ole mukana haudanhoitosopimuksiin liittyviä tuottoja eikä kuluja.
Jatkan seuraavassa viestissä...
Maija-Liisa Hietakangas, Kirkkohallituksen taloussuunnittelupäällikköVoisiko kirkko nyt sitten korjata sen harhakäsityksen että väestörekiteri korvaisi kokonaan ns. kirkon kirjat. Jokainen joka joutuu perunkirjoitusta varten selvittämään vaikkapa noin 80 vuotiaan historian joutuu toteamaan että oliko se 1998 tpahtuntu siirtymien ei takoittanut sitä että esim 1950 tai 1960-luvun tiedot läytyisivät maistraatin kautta.
- suku hävinnyt
Etsivä-xx kirjoitti:
Voisiko kirkko nyt sitten korjata sen harhakäsityksen että väestörekiteri korvaisi kokonaan ns. kirkon kirjat. Jokainen joka joutuu perunkirjoitusta varten selvittämään vaikkapa noin 80 vuotiaan historian joutuu toteamaan että oliko se 1998 tpahtuntu siirtymien ei takoittanut sitä että esim 1950 tai 1960-luvun tiedot läytyisivät maistraatin kautta.
kovin monesta seurakunnastakaan. Suuri osa kirkonkirjoista väitetään palaneen kirkkojen myötä. En tosin ymmärrä sitä, koska kirkonkirjathan on yleensä säilytetty pappiloissa.
- vain ihminen
Vuonna 2008 seurakunnilla oli hautausmaata 3.437 hehtaaria. Hautausmaihin haudattiin 47.338 vainajaa. Hautaustoimen kustannukset olivat yhteensä 122 miljoonaa euroa. (Hautaustoimen maksutuotot olivat
13,0 miljoonaa euroa ja muut tuotot 3,5 miljoonaa euroa, yhteensä 16,5 miljoonaa euroa.)
Hautaustoimen ohella seurakunnilla on muitakin lakisääteisiä luonteeltaan yhteiskunnallisia tehtäviä. Seurakunnat ja keskusrekisterit hoitavat väestökirjanpitoon liittyviä tehtäviä. Kirkonkirjojenpidon kulut olivat vuonna 2008 noin 22 miljoonaa euroa.
Noin sadan seurakuntatalouden toimittamien tietojen mukaan kulttuuriperinnön säilyttämisestä aiheutui seurakunnille vuonna 2008 7 miljoonan euron investointimenot ja kulttuuriperinnön hoidosta 7,6 miljoonan euron kulut, yhteensä 14,6 miljoonaa euroa. Koko kirkossa yhteenlasketut kokonaiskustannukset voidaan
arvioida olevan mainittua huomattavasti suuremmat.
Yhteenvetona voidaan todeta, että seurakuntien lakisääteisten luonteeltaan yhteiskunnallisten tehtävien yhteenlasketut kulut ovat korkeammat kuin seurakuntien saama yhteisöveron tuotto, joten osa hautaustoimen kustannuksista katetaan seurakuntien jäsenten maksamalla kirkollisverolla. (mikä on minusta väärin, varsinkin kun nykyään kirkkoon kuulumaton ja kirkkoon kuuluva maksavat samat hautaustoimenmaksut hautapaikastaan, mutta asialle ei valitettavasti voi minkään)
Seurakuntien saama yhteisövero oli vuonna 2008 122 miljoonaa euroa, vuonna 2009 se laski 95 miljoonaan
(Muistetaanhan myös se, että vuodesta 2007 lähtien on kirkko ylläpitänyt myös tunnustuksettomia hautausmaita. Eli kun joku aiemmin ihmetteli, pitääkö ihmisen tulla haudatuksi nimenomaan kristittyjen hautausmaalle, niin ei vastaus on että ei tarvitse. Ei tarvitse kuolemansa jälkeen leimautua edes Vapaa-ajattelijaksi jos ei halua.)
Niin ja se miksi hautaustoimen kustannukset nousevat vuosi vuodelta johtunee siitä, että myös haudattavien määrä on nousussa samoin kuin yleisesti kaikki hinnat sekä tietenkin yleinen palkkataso Suomessa nousee (kiinteistönhoitajat, puutarhanhoitajat, hautausurakoitsijat, talouspuolen ihmiset ym.)
Mutta tällä millään ei tosiaan ole väliä, jos uskoo että kirkko tahallaan käyttää rahaa johonkin mikä ei ole tarpeellista. Keskustelu ei johda mihinkään jos muita ei halua kuulla.Sinun lukusi hautaustoimen kuluista eivät pidä paikkaansa ja "yhteiskunnalliset tehtävät" sumutusta. Kirkolla ei ole velvollisuutta ylläpitää väestörekisteriä, sen tekevät valtio ja kunnat. "Kirkonkirjat" ovat kirkon oma jäsenrekisteri, jonka ylläpidosta ei kuulu muiden kuin kirkon vastata.
Näytät tunnut "unohtavan" näppärästi yhteisöveron, joka tuottaa kirkolle noin 80 000 000 euroa vuosittain (hups ;o)
Kun vielä lopetat tu quoque -tyylisesti argumentointivirheeseen, pidän Chronsin selvitystä asiasta huomattavasti asiallisempana ja totuudellisempana kuin sinun.
Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, uskotko kirjoittamaasi itse? Eli oletko sumuttaja vai sumutettu?- Kössönöm
UskonnotonLähimmäinen kirjoitti:
Sinun lukusi hautaustoimen kuluista eivät pidä paikkaansa ja "yhteiskunnalliset tehtävät" sumutusta. Kirkolla ei ole velvollisuutta ylläpitää väestörekisteriä, sen tekevät valtio ja kunnat. "Kirkonkirjat" ovat kirkon oma jäsenrekisteri, jonka ylläpidosta ei kuulu muiden kuin kirkon vastata.
Näytät tunnut "unohtavan" näppärästi yhteisöveron, joka tuottaa kirkolle noin 80 000 000 euroa vuosittain (hups ;o)
Kun vielä lopetat tu quoque -tyylisesti argumentointivirheeseen, pidän Chronsin selvitystä asiasta huomattavasti asiallisempana ja totuudellisempana kuin sinun.
Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, uskotko kirjoittamaasi itse? Eli oletko sumuttaja vai sumutettu?Kirkolla ei ole mitään muuta lakisääteistä velvollisuutta kuin hautaustoimi ja siitäkin se voisi luopua, kunhan vaan ilmoittaisi asiasta. Haluaisinkin tietää, mikä sen voisi estää. Mielenkiintoinen juttu siitä varmaan tulisi.
- vain ihminen
UskonnotonLähimmäinen kirjoitti:
Sinun lukusi hautaustoimen kuluista eivät pidä paikkaansa ja "yhteiskunnalliset tehtävät" sumutusta. Kirkolla ei ole velvollisuutta ylläpitää väestörekisteriä, sen tekevät valtio ja kunnat. "Kirkonkirjat" ovat kirkon oma jäsenrekisteri, jonka ylläpidosta ei kuulu muiden kuin kirkon vastata.
Näytät tunnut "unohtavan" näppärästi yhteisöveron, joka tuottaa kirkolle noin 80 000 000 euroa vuosittain (hups ;o)
Kun vielä lopetat tu quoque -tyylisesti argumentointivirheeseen, pidän Chronsin selvitystä asiasta huomattavasti asiallisempana ja totuudellisempana kuin sinun.
Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, uskotko kirjoittamaasi itse? Eli oletko sumuttaja vai sumutettu?Kyllä nuo luvut ovat ihan todellisia talouden lukuja. Ja en unohtanut yhteisöveroa, vaan se oli tuo 98 miljoonaa euroa vuosittain, niinkuin tekstissä mainitsin, sillä pitäisi siis kattaa hautaustoimi.
Tuolla jossain joku mainitsi, että polttohautaus pitäisi maksaa vähemmän. Onko siis niin, että krematorion ylläpito ja laitteiden ylläpito on halvempaa kuin se ettei vainajalle tehdä mitään ennen maahan laskemista? Tuhkan sirottelu esim. mereen on vielä verrattain vähäistä. Joku kuoppa pitää työntekijän kaivaa myös uurnalle.
Tässä tilanteessa mielestäni olisikin kirkon etu, että hautaustoimi siirrettäisi kuntien hoidettavaksi. Tällä hetkellä nuo puuttuvat varat kun ovat pois kirkkoon kuuluvien pussista. - vain ihminen
vain ihminen kirjoitti:
Kyllä nuo luvut ovat ihan todellisia talouden lukuja. Ja en unohtanut yhteisöveroa, vaan se oli tuo 98 miljoonaa euroa vuosittain, niinkuin tekstissä mainitsin, sillä pitäisi siis kattaa hautaustoimi.
Tuolla jossain joku mainitsi, että polttohautaus pitäisi maksaa vähemmän. Onko siis niin, että krematorion ylläpito ja laitteiden ylläpito on halvempaa kuin se ettei vainajalle tehdä mitään ennen maahan laskemista? Tuhkan sirottelu esim. mereen on vielä verrattain vähäistä. Joku kuoppa pitää työntekijän kaivaa myös uurnalle.
Tässä tilanteessa mielestäni olisikin kirkon etu, että hautaustoimi siirrettäisi kuntien hoidettavaksi. Tällä hetkellä nuo puuttuvat varat kun ovat pois kirkkoon kuuluvien pussista.Äh.. siis 95 miljoonaa euroa vuonna 2009. Pakko kai korjata, ettei tuli asiavirheitä...
vain ihminen kirjoitti:
Kyllä nuo luvut ovat ihan todellisia talouden lukuja. Ja en unohtanut yhteisöveroa, vaan se oli tuo 98 miljoonaa euroa vuosittain, niinkuin tekstissä mainitsin, sillä pitäisi siis kattaa hautaustoimi.
Tuolla jossain joku mainitsi, että polttohautaus pitäisi maksaa vähemmän. Onko siis niin, että krematorion ylläpito ja laitteiden ylläpito on halvempaa kuin se ettei vainajalle tehdä mitään ennen maahan laskemista? Tuhkan sirottelu esim. mereen on vielä verrattain vähäistä. Joku kuoppa pitää työntekijän kaivaa myös uurnalle.
Tässä tilanteessa mielestäni olisikin kirkon etu, että hautaustoimi siirrettäisi kuntien hoidettavaksi. Tällä hetkellä nuo puuttuvat varat kun ovat pois kirkkoon kuuluvien pussista.Olemme siis samaa mieltä siitä, että kirkon yhteisövero-oikeus pitää poistaa ja hautaus/ruuminkäsittely sirtää valtion ja kuntien vastuulle. Hienoa.
Miten saamme loputkin kirkon jäsenet samalle kannalle?UskonnotonLähimmäinen kirjoitti:
Olemme siis samaa mieltä siitä, että kirkon yhteisövero-oikeus pitää poistaa ja hautaus/ruuminkäsittely sirtää valtion ja kuntien vastuulle. Hienoa.
Miten saamme loputkin kirkon jäsenet samalle kannalle?SInun lisäksesi muutkin kirkon jäsenet.
- Kössönöm
tässä ketjussa selitti kirkon huijauksen hautaustoimen osalta. Vieläkö pysyt kannassasi, että yhteisöverotuotto ei kata hautaustoimen kuluja?
- vain ihminen
Pysyn kannassani, sillä uskon talousjohtajia jotka seurakuntien ja kirkon taloudesta tarkemmin tietävät. Lukuisissa koulutuksissa on tämä asia tuotu parin viimevuoden aikana esille. Yhteisöverosta saatu summa pienenee ja kulujen määrä lisääntyy jatkuvasti, hautausten ja hautausmaiden ylläpidon vaatimustasot myös nousevat kovaa tahtia ja huomioon kannattaa ottaa, että vanhat haudat pysyvät paikoillaan ja uutta tilaa/hautoja tulee jatkuvasti lisää, emmehän hoida vain uusia hautoja ja pidä hautausmaata yllä vain uusien osien mukaan.
Tämä taloudellinen ongelma on siis muutaman viimevuoden ongelma. Se että aikaisemmin on pärjätty, ei tarkoita etteikö taloudessa tapahtuisi muutoksia ja kustannukset kasvaisi niin hankintojen, ylläpidon kuin palkkojenkin muodossa - AntiChrisu
vain ihminen kirjoitti:
Pysyn kannassani, sillä uskon talousjohtajia jotka seurakuntien ja kirkon taloudesta tarkemmin tietävät. Lukuisissa koulutuksissa on tämä asia tuotu parin viimevuoden aikana esille. Yhteisöverosta saatu summa pienenee ja kulujen määrä lisääntyy jatkuvasti, hautausten ja hautausmaiden ylläpidon vaatimustasot myös nousevat kovaa tahtia ja huomioon kannattaa ottaa, että vanhat haudat pysyvät paikoillaan ja uutta tilaa/hautoja tulee jatkuvasti lisää, emmehän hoida vain uusia hautoja ja pidä hautausmaata yllä vain uusien osien mukaan.
Tämä taloudellinen ongelma on siis muutaman viimevuoden ongelma. Se että aikaisemmin on pärjätty, ei tarkoita etteikö taloudessa tapahtuisi muutoksia ja kustannukset kasvaisi niin hankintojen, ylläpidon kuin palkkojenkin muodossaEi milään voi maksaa 50 000 haudattavaa 100 miljoonaa. Miettikää nyt itsekin paljonko
se tekee nuppia kohden: 2 000 e, siihen vielä päälle omaisten itse maksamat kustannukset, jotka
ovat arkku, hautakivi, yms. tilpehööri. Eli kirkko antaa palan maata, kaivaa kuopan ja täyttää kuopan.
Aikaa menee 5min. Tontin hinta ei varmasti 2 m2 voi olla paljoa, vertaukseksi asunnoille kaavoitettua maata saa 15e neliömetri. Hautausmaiden kunnossapitoon kuuluu puistonhoito ja lumen auraus eikä
näihinkään kulu varmasti vuodessa yli euroa per vainaja. - Kössönöm
vain ihminen kirjoitti:
Pysyn kannassani, sillä uskon talousjohtajia jotka seurakuntien ja kirkon taloudesta tarkemmin tietävät. Lukuisissa koulutuksissa on tämä asia tuotu parin viimevuoden aikana esille. Yhteisöverosta saatu summa pienenee ja kulujen määrä lisääntyy jatkuvasti, hautausten ja hautausmaiden ylläpidon vaatimustasot myös nousevat kovaa tahtia ja huomioon kannattaa ottaa, että vanhat haudat pysyvät paikoillaan ja uutta tilaa/hautoja tulee jatkuvasti lisää, emmehän hoida vain uusia hautoja ja pidä hautausmaata yllä vain uusien osien mukaan.
Tämä taloudellinen ongelma on siis muutaman viimevuoden ongelma. Se että aikaisemmin on pärjätty, ei tarkoita etteikö taloudessa tapahtuisi muutoksia ja kustannukset kasvaisi niin hankintojen, ylläpidon kuin palkkojenkin muodossaet siis tajunnut Otto Chronsin kirjoitusta? Lues uudestaan.
Ja sitten sellainen pikku selvennys, että nykyään tuhkaus on yleistynyt huimasti, joten kulut ovat myös pienemmät.
Tässä kirkon huijauksesta sinulle lisää luettavaa.
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/10/satojen_hautausmaiden_omistussuhteissa_yha_epaselvyytta_2031196.html
Jaa niin. Jos olet kirkon keskustelija, niin eikö olisi asiallista laittaa nimesi kirjoitukseesi? vain ihminen kirjoitti:
Pysyn kannassani, sillä uskon talousjohtajia jotka seurakuntien ja kirkon taloudesta tarkemmin tietävät. Lukuisissa koulutuksissa on tämä asia tuotu parin viimevuoden aikana esille. Yhteisöverosta saatu summa pienenee ja kulujen määrä lisääntyy jatkuvasti, hautausten ja hautausmaiden ylläpidon vaatimustasot myös nousevat kovaa tahtia ja huomioon kannattaa ottaa, että vanhat haudat pysyvät paikoillaan ja uutta tilaa/hautoja tulee jatkuvasti lisää, emmehän hoida vain uusia hautoja ja pidä hautausmaata yllä vain uusien osien mukaan.
Tämä taloudellinen ongelma on siis muutaman viimevuoden ongelma. Se että aikaisemmin on pärjätty, ei tarkoita etteikö taloudessa tapahtuisi muutoksia ja kustannukset kasvaisi niin hankintojen, ylläpidon kuin palkkojenkin muodossaOlet siis samaa mieltä, että voidakseen keskittyä ydintoimintoihinsa eli diakonia- ja seurakuntatyöhön, kirkon kannattaisi siirtää hautaustoimi kuntien ylläpidettäväksi?
Kössönöm kirjoitti:
et siis tajunnut Otto Chronsin kirjoitusta? Lues uudestaan.
Ja sitten sellainen pikku selvennys, että nykyään tuhkaus on yleistynyt huimasti, joten kulut ovat myös pienemmät.
Tässä kirkon huijauksesta sinulle lisää luettavaa.
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/10/satojen_hautausmaiden_omistussuhteissa_yha_epaselvyytta_2031196.html
Jaa niin. Jos olet kirkon keskustelija, niin eikö olisi asiallista laittaa nimesi kirjoitukseesi?"Jos olet kirkon keskustelija, niin eikö olisi asiallista laittaa nimesi kirjoitukseesi? "
Tai ainakin käyttää rekisteröityä nimimerkkiä ja ilmoittaa rehellisesti olevansa kirkon nettikeskustelija.- vain ihminen
Kössönöm kirjoitti:
et siis tajunnut Otto Chronsin kirjoitusta? Lues uudestaan.
Ja sitten sellainen pikku selvennys, että nykyään tuhkaus on yleistynyt huimasti, joten kulut ovat myös pienemmät.
Tässä kirkon huijauksesta sinulle lisää luettavaa.
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/10/satojen_hautausmaiden_omistussuhteissa_yha_epaselvyytta_2031196.html
Jaa niin. Jos olet kirkon keskustelija, niin eikö olisi asiallista laittaa nimesi kirjoitukseesi?Vertailu:
n. 23 000 asukkaan kunnassa jossa puistoaluetta on 67 ha meni vuonna 2009 n. 59 000 euroa/ha pelkästään puistojen ylläpitoon.
Tämä tarkoittaisi että kirkon hautausmaiden 3437 ha ylläpitoon pitäisi mennä n. 204 000 000 euroa. Tätä ei yhteisöveron osuus (n.98 000 000 euroa) kattaisi. (Tähän ei ole vielä laskettu poistoja/vyörytyksiä)
Ja tämä oli vain puistotoimen osalta laskettu ja vertailtu kuntien budjettia ja kirkon budjettia. Mitä sitten itse hautaus tuo lisiä, sitä en osaa sanoa.
En ole "kirkon keskustelija", olen yksityinen ihminen joka on töissä kirkon palveluksessa eikä ole saanut mitään valtuutusta kirkon taholta toimia "kirkon äänenä". Kaikkihan me ollaan yksityisihmisiäkin työpaikasta huolimatta. - Kössönöm
UskonnotonLähimmäinen kirjoitti:
"Jos olet kirkon keskustelija, niin eikö olisi asiallista laittaa nimesi kirjoitukseesi? "
Tai ainakin käyttää rekisteröityä nimimerkkiä ja ilmoittaa rehellisesti olevansa kirkon nettikeskustelija.Hän tuossa kirjoitti nikittömänä ja kuitenkin antoi ymmärtää, että on aloittaja.
- AntiChrisu
UskonnotonLähimmäinen kirjoitti:
Olet siis samaa mieltä, että voidakseen keskittyä ydintoimintoihinsa eli diakonia- ja seurakuntatyöhön, kirkon kannattaisi siirtää hautaustoimi kuntien ylläpidettäväksi?
Hautaustoimi ja väestökirjanpito tulisi siirtää kokonaan valtion ja kuntienj kontolle.
Yhteisövero tulee lopettaa ja henkilökohtaisia kirkollisvero% kasvattaa.
Kysymys kirkolle, sopisiko kirkolle, että kirkollisvero olisi progressiivinen eli
esim.
alle 10 000e/v maksetaan veroa 0,5%
10 000-20 000 maksetaan veroa 1%
20 000-40 000 maksetaan veroa 1,5%
40 000-60 000 maksetaan veroa 2%
60 000- maksetaan veroa 3%
Kirkko voisi toimia aloitteen tekijänä vaikka verotus kuuluukin eduskunnalle. - Kössönöm
vain ihminen kirjoitti:
Vertailu:
n. 23 000 asukkaan kunnassa jossa puistoaluetta on 67 ha meni vuonna 2009 n. 59 000 euroa/ha pelkästään puistojen ylläpitoon.
Tämä tarkoittaisi että kirkon hautausmaiden 3437 ha ylläpitoon pitäisi mennä n. 204 000 000 euroa. Tätä ei yhteisöveron osuus (n.98 000 000 euroa) kattaisi. (Tähän ei ole vielä laskettu poistoja/vyörytyksiä)
Ja tämä oli vain puistotoimen osalta laskettu ja vertailtu kuntien budjettia ja kirkon budjettia. Mitä sitten itse hautaus tuo lisiä, sitä en osaa sanoa.
En ole "kirkon keskustelija", olen yksityinen ihminen joka on töissä kirkon palveluksessa eikä ole saanut mitään valtuutusta kirkon taholta toimia "kirkon äänenä". Kaikkihan me ollaan yksityisihmisiäkin työpaikasta huolimatta.vastaat kysymykseeni, jonka esitin Mono Kuoppalalle ja sanot, että pysyt kannassasi?
- Kössönöm
AntiChrisu kirjoitti:
Hautaustoimi ja väestökirjanpito tulisi siirtää kokonaan valtion ja kuntienj kontolle.
Yhteisövero tulee lopettaa ja henkilökohtaisia kirkollisvero% kasvattaa.
Kysymys kirkolle, sopisiko kirkolle, että kirkollisvero olisi progressiivinen eli
esim.
alle 10 000e/v maksetaan veroa 0,5%
10 000-20 000 maksetaan veroa 1%
20 000-40 000 maksetaan veroa 1,5%
40 000-60 000 maksetaan veroa 2%
60 000- maksetaan veroa 3%
Kirkko voisi toimia aloitteen tekijänä vaikka verotus kuuluukin eduskunnalle.Kirkko pitää sivurekisteriä. Niin pitävät yhdistyksetkin. Jopa takahikiän jalkapalloseura pitää jäsenrekisteriä. Ja Ulvilan filatelistiseura.
Kirkon veronkanto ei ole valtion asia. Laittakoon systeemin samalle mallille, kuin se oli ennen vuotta 1960. Eli sinne vaan joulun alla jäsenmaksulaput seurakunnan jäsenille. - vain ihminen
Kössönöm kirjoitti:
vastaat kysymykseeni, jonka esitin Mono Kuoppalalle ja sanot, että pysyt kannassasi?
Kas, luulin että vastine oli minun kirjoitukseeni yhteisöverosta ja siitä miten se ei kata kuluja.
Minun mokani, en aina osaa katsoa mihin vastataan... niin sitä on ihminen epätäydellinen.
Sivukysymys: Onko nyt siis niin, että kirkon asioita ei saa kommentoida muut kuin nämä tähän tehtävään asetetut ihmiset jotka kuuntelea_kirkko nimimerkkiä käyttävät? Muut kirkon työntekijät pysyköön poissa tai ilmoittakoon nimensä ja virkanimikkeensä?
(itse olen saanut liberaaleista näkemyksistäni johtuen kaikenlaisia häiriköitä vastaani, ja saanut turvautua poliisivoimiin heidän kanssaan, siksi en ihan heti lähde nimeäni mihinkään laittamaan kun kyse on itselleni kuitenkin vapaa-ajan "toiminnasta") - Kössönöm
vain ihminen kirjoitti:
Kas, luulin että vastine oli minun kirjoitukseeni yhteisöverosta ja siitä miten se ei kata kuluja.
Minun mokani, en aina osaa katsoa mihin vastataan... niin sitä on ihminen epätäydellinen.
Sivukysymys: Onko nyt siis niin, että kirkon asioita ei saa kommentoida muut kuin nämä tähän tehtävään asetetut ihmiset jotka kuuntelea_kirkko nimimerkkiä käyttävät? Muut kirkon työntekijät pysyköön poissa tai ilmoittakoon nimensä ja virkanimikkeensä?
(itse olen saanut liberaaleista näkemyksistäni johtuen kaikenlaisia häiriköitä vastaani, ja saanut turvautua poliisivoimiin heidän kanssaan, siksi en ihan heti lähde nimeäni mihinkään laittamaan kun kyse on itselleni kuitenkin vapaa-ajan "toiminnasta")Annoit vaan ymmärtää, että olet ketjun aloittaja.
- vain ihminen
Kössönöm kirjoitti:
Annoit vaan ymmärtää, että olet ketjun aloittaja.
Olen pahoillani siitä, luulin tosiaan kysymyksen "pysytkö kannassasi" koskevan kirjoitustani jonka lopputulema oli sama kuin aloittajalla. Siksi aloitin sanoilla "pysyn kannassani". Johtuu siitä, että nämä kirjoitukset eivät ole aikajärjestyksessä ja pitäisi osata tihrustaa noita "olemattomia sinisiä viivoja".
- ?????
AntiChrisu kirjoitti:
Ei milään voi maksaa 50 000 haudattavaa 100 miljoonaa. Miettikää nyt itsekin paljonko
se tekee nuppia kohden: 2 000 e, siihen vielä päälle omaisten itse maksamat kustannukset, jotka
ovat arkku, hautakivi, yms. tilpehööri. Eli kirkko antaa palan maata, kaivaa kuopan ja täyttää kuopan.
Aikaa menee 5min. Tontin hinta ei varmasti 2 m2 voi olla paljoa, vertaukseksi asunnoille kaavoitettua maata saa 15e neliömetri. Hautausmaiden kunnossapitoon kuuluu puistonhoito ja lumen auraus eikä
näihinkään kulu varmasti vuodessa yli euroa per vainaja.Et sitten ajatellut välillisiä kuluja. Luuletko, että haudankaivajalle ei palkkaa makseta ? Ja jos ei ole hautoja kaivettavana ei tule palkkaakaan ? Luuletko, että hautausmaan muutkaan työntekijät eivät saa palkkaa, vaan hyvää hyvyyttään siellä pitävät paikat kunnossa ? Ja kyllä siihen vähän kauemmin menee, sen kuopan kaivuuseen kuin 5 minuuttia, vaikkei enää lapiolla kaivetakkaan.
????? kirjoitti:
Et sitten ajatellut välillisiä kuluja. Luuletko, että haudankaivajalle ei palkkaa makseta ? Ja jos ei ole hautoja kaivettavana ei tule palkkaakaan ? Luuletko, että hautausmaan muutkaan työntekijät eivät saa palkkaa, vaan hyvää hyvyyttään siellä pitävät paikat kunnossa ? Ja kyllä siihen vähän kauemmin menee, sen kuopan kaivuuseen kuin 5 minuuttia, vaikkei enää lapiolla kaivetakkaan.
Kun kirkon kirjanpidon mukaan hautaustoimen menot kasvoivat 92% vuodesta 2003 vuoteen 2007, vaikka kuolleiden määrässä ei tapahtunut muutosta...
Lue nyt se Chronsin juttu tuosta ylhäältä ja kumoa se, jos se kerran ei ole totta.Kössönöm kirjoitti:
Kirkko pitää sivurekisteriä. Niin pitävät yhdistyksetkin. Jopa takahikiän jalkapalloseura pitää jäsenrekisteriä. Ja Ulvilan filatelistiseura.
Kirkon veronkanto ei ole valtion asia. Laittakoon systeemin samalle mallille, kuin se oli ennen vuotta 1960. Eli sinne vaan joulun alla jäsenmaksulaput seurakunnan jäsenille.Ulvilan filatelistiseuran jäsenrekisterin pito on lopetettu. Hän kertoi että tietää nimensä muutenkin ;o)
- Kössönöm
vain ihminen kirjoitti:
Olen pahoillani siitä, luulin tosiaan kysymyksen "pysytkö kannassasi" koskevan kirjoitustani jonka lopputulema oli sama kuin aloittajalla. Siksi aloitin sanoilla "pysyn kannassani". Johtuu siitä, että nämä kirjoitukset eivät ole aikajärjestyksessä ja pitäisi osata tihrustaa noita "olemattomia sinisiä viivoja".
heti niiden peukkujen alapuolelta. Kun valitset sen vasemmanpuoleisen, niin näet viestipuun. Siitä on helppoa katsoa kenelle vastaa.
- Kössönöm
UskonnotonLähimmäinen kirjoitti:
Ulvilan filatelistiseuran jäsenrekisterin pito on lopetettu. Hän kertoi että tietää nimensä muutenkin ;o)
Miten tämä uutinen on jäänyt minulta huomaamatta???
vain ihminen kirjoitti:
Vertailu:
n. 23 000 asukkaan kunnassa jossa puistoaluetta on 67 ha meni vuonna 2009 n. 59 000 euroa/ha pelkästään puistojen ylläpitoon.
Tämä tarkoittaisi että kirkon hautausmaiden 3437 ha ylläpitoon pitäisi mennä n. 204 000 000 euroa. Tätä ei yhteisöveron osuus (n.98 000 000 euroa) kattaisi. (Tähän ei ole vielä laskettu poistoja/vyörytyksiä)
Ja tämä oli vain puistotoimen osalta laskettu ja vertailtu kuntien budjettia ja kirkon budjettia. Mitä sitten itse hautaus tuo lisiä, sitä en osaa sanoa.
En ole "kirkon keskustelija", olen yksityinen ihminen joka on töissä kirkon palveluksessa eikä ole saanut mitään valtuutusta kirkon taholta toimia "kirkon äänenä". Kaikkihan me ollaan yksityisihmisiäkin työpaikasta huolimatta."n. 23 000 asukkaan kunnassa jossa puistoaluetta on 67 ha meni vuonna 2009 n. 59 000 euroa/ha pelkästään puistojen ylläpitoon. "
Perustuu mihin? Omaan arvioosi vai?
Tampereen kaupungin tilastollinen vuosikirja kertoo seuraavaa:
... Katu-ja Vihertuotanto, kokonaisliikevaihto: 50 538 000
... Sisältää muun muassa:
... Aineet, tarvikkeet ja tavarat
... Palvelujen ostot
... Henkilöstökulut
... Suunnitelman mukaiset poistot
Tuossa on siis mukana myös kadut...
Ja Tampere on yli 200 000 asukkaan kaupunki...
Lähde: http://www.tampere.fi/tiedostot/5CZaT3u4V/Tilastollinen_vuosikirja_2006-2007-verkkoversio.pdf
Mikä siis on sinun lähteesi?UskonnotonLähimmäinen kirjoitti:
"n. 23 000 asukkaan kunnassa jossa puistoaluetta on 67 ha meni vuonna 2009 n. 59 000 euroa/ha pelkästään puistojen ylläpitoon. "
Perustuu mihin? Omaan arvioosi vai?
Tampereen kaupungin tilastollinen vuosikirja kertoo seuraavaa:
... Katu-ja Vihertuotanto, kokonaisliikevaihto: 50 538 000
... Sisältää muun muassa:
... Aineet, tarvikkeet ja tavarat
... Palvelujen ostot
... Henkilöstökulut
... Suunnitelman mukaiset poistot
Tuossa on siis mukana myös kadut...
Ja Tampere on yli 200 000 asukkaan kaupunki...
Lähde: http://www.tampere.fi/tiedostot/5CZaT3u4V/Tilastollinen_vuosikirja_2006-2007-verkkoversio.pdf
Mikä siis on sinun lähteesi?Nostetaas, jos arkipäivänä olisi joku talousihminen kuulolla ;o=)
- vain ihminen
UskonnotonLähimmäinen kirjoitti:
"n. 23 000 asukkaan kunnassa jossa puistoaluetta on 67 ha meni vuonna 2009 n. 59 000 euroa/ha pelkästään puistojen ylläpitoon. "
Perustuu mihin? Omaan arvioosi vai?
Tampereen kaupungin tilastollinen vuosikirja kertoo seuraavaa:
... Katu-ja Vihertuotanto, kokonaisliikevaihto: 50 538 000
... Sisältää muun muassa:
... Aineet, tarvikkeet ja tavarat
... Palvelujen ostot
... Henkilöstökulut
... Suunnitelman mukaiset poistot
Tuossa on siis mukana myös kadut...
Ja Tampere on yli 200 000 asukkaan kaupunki...
Lähde: http://www.tampere.fi/tiedostot/5CZaT3u4V/Tilastollinen_vuosikirja_2006-2007-verkkoversio.pdf
Mikä siis on sinun lähteesi?Kuinka monta hehtaaria puistoaluetta Tampereella hoidetaan viidelläkymmenellä miljoonalla?
Mielestäsikö samalla summalla pitäisi kirkon hoitaa koko hautaustoimi krematorioineen, kylmiöineen ja puistoalueineen sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten ylläpito (museoviraston hengittäessä niskaan) koko Suomen alueella (jolloin tarvitaan alueen laajuudesta johtuen kenties muutama työntekijä enemmän, jajo yhden suuren kaupungin hautausmaapuistot voivat olla melkoisen suuria alueita)? :)
Lähteeni oli Jämsän budjetti, siinä ei kadut kuuluneet siihen neljään miljoonaan, ainoastaan viheralueet. Valitettavasti en löydä tuota tässä kiireessä. Mutta eiköhän google auta... vain ihminen kirjoitti:
Kuinka monta hehtaaria puistoaluetta Tampereella hoidetaan viidelläkymmenellä miljoonalla?
Mielestäsikö samalla summalla pitäisi kirkon hoitaa koko hautaustoimi krematorioineen, kylmiöineen ja puistoalueineen sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten ylläpito (museoviraston hengittäessä niskaan) koko Suomen alueella (jolloin tarvitaan alueen laajuudesta johtuen kenties muutama työntekijä enemmän, jajo yhden suuren kaupungin hautausmaapuistot voivat olla melkoisen suuria alueita)? :)
Lähteeni oli Jämsän budjetti, siinä ei kadut kuuluneet siihen neljään miljoonaan, ainoastaan viheralueet. Valitettavasti en löydä tuota tässä kiireessä. Mutta eiköhän google auta...Kiitos siitä ;o)
Hehtaarimäärä ei ole tässä olennainen asia, eikä sinun tai minun arvioni siitä, mitä hautausmaiden hoitaminen maksaa. Kyse on siitä, mikä on hautaustoimen todellinen kustannus ja miksi sen pitäisi olla kirkon hallussa?
Minun mielestäni kaikki kuolleitten eläinten ruhot pitää tuhkata ja energia ottaa talteen tai ruhot muuten kierrättää. Tämä on yhteiskunnan hoidettava. Jonkun muistolaatan tai kiven voivat omaisete hommata ja niille joku paikka pitäisi myös järjestää.
Jos joku haluaa kuolleen sukulaisensa hyväksi järjestää uskonnollisen toimituksen, se ei ole muiden veronmaksajien asia vaan sen on näiden sukulaisten kustannettava joko jäsenmaksun muodossa tai suoraan kohdistettuna kyseiseen toimitukseen.
Tällä hetkellä pelkästään kirkon hallinnassa oleva hautaustoimi rituaaleineen ja pitkine hoitokuluineen on mielestäni silkkaa tuhlausta.- vain ihminen
UskonnotonLähimmäinen kirjoitti:
Kiitos siitä ;o)
Hehtaarimäärä ei ole tässä olennainen asia, eikä sinun tai minun arvioni siitä, mitä hautausmaiden hoitaminen maksaa. Kyse on siitä, mikä on hautaustoimen todellinen kustannus ja miksi sen pitäisi olla kirkon hallussa?
Minun mielestäni kaikki kuolleitten eläinten ruhot pitää tuhkata ja energia ottaa talteen tai ruhot muuten kierrättää. Tämä on yhteiskunnan hoidettava. Jonkun muistolaatan tai kiven voivat omaisete hommata ja niille joku paikka pitäisi myös järjestää.
Jos joku haluaa kuolleen sukulaisensa hyväksi järjestää uskonnollisen toimituksen, se ei ole muiden veronmaksajien asia vaan sen on näiden sukulaisten kustannettava joko jäsenmaksun muodossa tai suoraan kohdistettuna kyseiseen toimitukseen.
Tällä hetkellä pelkästään kirkon hallinnassa oleva hautaustoimi rituaaleineen ja pitkine hoitokuluineen on mielestäni silkkaa tuhlausta."Rituaalit" eivät menekään hautaustoimen kassasta.
Lisäksi Suomen laissa on määrätty, että kaikki pitää haudata. (Tai tuhkata ja haudata uurna, jollei tuhkia sirotella tuhkan sirottamiseen määrätylle alueelle).
Minun mielestäni valtio saisikin lopettaa kirkon hyväksikäytön tässä asiassa. Se pelko tietysti on, että silloin taas verot nousisivat (luultavasti kunnallisverot, sillä valtio siirtäisi hautaustoimen hoitamisen luultavimmin kunnille) ja loppujen lopuksi ihmiset maksaisivat tuosta palvelusta enemmän. Mutta ainakin se olisi tasapuolista, eikä kirkon jäsenten tarvitsisi maksaa samasta palvelusta enemmän kuin muiden. vain ihminen kirjoitti:
"Rituaalit" eivät menekään hautaustoimen kassasta.
Lisäksi Suomen laissa on määrätty, että kaikki pitää haudata. (Tai tuhkata ja haudata uurna, jollei tuhkia sirotella tuhkan sirottamiseen määrätylle alueelle).
Minun mielestäni valtio saisikin lopettaa kirkon hyväksikäytön tässä asiassa. Se pelko tietysti on, että silloin taas verot nousisivat (luultavasti kunnallisverot, sillä valtio siirtäisi hautaustoimen hoitamisen luultavimmin kunnille) ja loppujen lopuksi ihmiset maksaisivat tuosta palvelusta enemmän. Mutta ainakin se olisi tasapuolista, eikä kirkon jäsenten tarvitsisi maksaa samasta palvelusta enemmän kuin muiden.Kyllä kirkon jäsenten, tai ainakin uskovaisten pitäisi maksaa enemmän. Koska he joutuvat kustantamaan, joko etukäteen jäsenmaksuilla tai omaiset jälkikäteen, uskonnolliset rituaalit.
- HautaustoimiBisnes
tämä hautatoimi onkin kohta evankelisen kirkon tärkein tehtävä kun se on ulkoistanu Raamatun sanan mukaisen evankeliumin ulos kirrko-organisaatiosta. Hyvähän se näin onkin nykyaikaistaa organisaatiota nykyajan trendejä vastaaviksi näin globalisoituneessa yhteiskunnassa.
- taloustirkistelijä
Ken tuntee sisällään pienen talousjohtajan, voi tutkailla lukuja viimevuodelta täältä:
http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/39C2324D7421F561C22574B2002358E4?OpenDocument&lang=FI
Julkista tietoa kaikki.
Tosin, pitäisi osata kerätä tuolta ne kulut, jotka menevät hautaustoimesta ja kulttuurihistoriallisesta perinnöstä sekä henkilöstökulut joita hautainhoidon osalta otetaan myös kiinteistöpuolelta.
Sitten vaan laskin käteen.
Toivottavasti selventää hiukan...Hautaustoimi on selkeästi kirkolle taloudellinen riippakivi. Se pitäisi ehdottomasti sirtää kunnille.
- Odotteleva neito
Olisi kyllä hyvä saada jotain vastausta noihin esitettyihin asioihin tuolta "kuunteleva kirkko" -nimimerkiltä. Nyt tässä ketjussa on vain noita yksityishenkilöiden kirjoitelmia. Minua kiinnostaisi varsinkin se miten kirkon työntekijät voivat selittää esim. tuon yli 90 prosentin kasvun hautaustoimen menoissa.
Vastasin tänään klo 12.02 ja 12.06 hautaustoimen ja kulttuuriperinnön kustannuksista.
Maija-Liisa Hietakangas, taloussuunnittelupäällikkö- 0569
kuunteleva_kirkko kirjoitti:
Vastasin tänään klo 12.02 ja 12.06 hautaustoimen ja kulttuuriperinnön kustannuksista.
Maija-Liisa Hietakangas, taloussuunnittelupäällikköNiin, minä olen myös kunnan ja valtion jäsen ja maksan sinnekin veroa. Siitä huolimatta maksan mm. sairaalamaksuja, hammaslääkäri- ja terveyskeskuslääkärikuluja jen. Itse asiassa aika harva palvelu tässä maassa on "ilmaisia".
Nykyistä hautaustoimilakia säädettäessä varmasti punnittiin myös hautaustoimen siirto muille kuin kirkon kontolle. Tähän nykyiseen kuitenkin päädyttiin ja siksi seurakunnat vastavat mm. tunnustuksettomista hauta-aluiesta, jotka ovat erillisiä kristillisistä hautausmaista ja aiheuttavat aika isoja kustannuksia ns. oman hautaustoimen rinnalla.
Olisikohan niin, että kirkolla on hautaustoimeen paras osaaminen ja asiantuntemus Suomenmaassa? kuka pääsee samaan laatutasoon? Sopii yrittää.
- Kirkko on ahne
myös työttömiä tai kuntoutuksessa olevia? Eikö teitä hävetä ottaa tuhkatkin pesästä. Minusta työttömät pitää vapauttaa kirkollisverosta.
Itse erosin, koska verorahalla saan ruokaa pöytään.jos on vähävarainen. Kirkon diakoniatyöltä voi myös saada apua vaikeassa tilanteessa.
Henna Hauta-aho
pappi- Kössönöm
kuunteleva_kirkko kirjoitti:
jos on vähävarainen. Kirkon diakoniatyöltä voi myös saada apua vaikeassa tilanteessa.
Henna Hauta-aho
pappiSiitä saa vapautuksen kun eroaa kirkosta. Kummastuttaa tosin kirkon oikeus rahastaa koko vuodelta, jos on jo alkuvuodesta eronnut.
- 0569
Kössönöm kirjoitti:
Siitä saa vapautuksen kun eroaa kirkosta. Kummastuttaa tosin kirkon oikeus rahastaa koko vuodelta, jos on jo alkuvuodesta eronnut.
Kerro tuo huolesi Jyrki Kataiselle tai omalle kansanedustajallesi. Eiköhän se asia sieltä kautta lähde eteenpäin.
- Kössönöm
0569 kirjoitti:
Kerro tuo huolesi Jyrki Kataiselle tai omalle kansanedustajallesi. Eiköhän se asia sieltä kautta lähde eteenpäin.
joka tuolta osin asian päättää. Eduskunta voi vaan hylätä tai hyväksyä kirkolliskokouksen esityksen, ei ehdottaa kirkkolakiin muutoksia. Korjaa jos olen väärässä.
- vain ihminen
Kössönöm kirjoitti:
Siitä saa vapautuksen kun eroaa kirkosta. Kummastuttaa tosin kirkon oikeus rahastaa koko vuodelta, jos on jo alkuvuodesta eronnut.
Siitä saa vapautuksen myös jos on vähävarainen eikä talous anna myöden maksaa kirkollisveroa (1,5% tuloista) ja haluaa silti pysyä kirkon jäsenenä. Kunnallisverotuksesta kohtuullisuusperusteilla vapautettu vapautuu automaattisesti myös kirkollisverosta. Kirkollisverosta voi anoa täydellistä tai osittaista vapautusta seurakunnan kirkkoneuvostolta.
Ehkäpä se jäsenmaksu pitäisi olla sitten könttäsumma, joka vuoden alussa aina maksettaisi sen hetkisten tietojen perusteella (niinkuin moni muukin jäsenmaksu) koko vuodelta. - cei5
vain ihminen kirjoitti:
Siitä saa vapautuksen myös jos on vähävarainen eikä talous anna myöden maksaa kirkollisveroa (1,5% tuloista) ja haluaa silti pysyä kirkon jäsenenä. Kunnallisverotuksesta kohtuullisuusperusteilla vapautettu vapautuu automaattisesti myös kirkollisverosta. Kirkollisverosta voi anoa täydellistä tai osittaista vapautusta seurakunnan kirkkoneuvostolta.
Ehkäpä se jäsenmaksu pitäisi olla sitten könttäsumma, joka vuoden alussa aina maksettaisi sen hetkisten tietojen perusteella (niinkuin moni muukin jäsenmaksu) koko vuodelta.kirkollisveron tilalle jäsenmaksu, joka on kaikille sama. Lienee yleisin jäsenmaksu yhdistyksissä jotain 20 - 30 €/ vuosi. Ja jos ei jäsenmaksua maksa, niin katsotaan vuoden, parin kuluttua eronneeksi, kuten muissakin yhdistyksissä yleensä toimitaan.
Paljonko niitä vapautuksia vuosittain on kirkkoneuvostolta anottu ja paljonko myönnetty? - Kössönöm
cei5 kirjoitti:
kirkollisveron tilalle jäsenmaksu, joka on kaikille sama. Lienee yleisin jäsenmaksu yhdistyksissä jotain 20 - 30 €/ vuosi. Ja jos ei jäsenmaksua maksa, niin katsotaan vuoden, parin kuluttua eronneeksi, kuten muissakin yhdistyksissä yleensä toimitaan.
Paljonko niitä vapautuksia vuosittain on kirkkoneuvostolta anottu ja paljonko myönnetty?"kirkollisveron tilalle jäsenmaksu, joka on kaikille sama. Lienee yleisin jäsenmaksu yhdistyksissä jotain 20 - 30 €/ vuosi. Ja jos ei jäsenmaksua maksa, niin katsotaan vuoden, parin kuluttua eronneeksi, kuten muissakin yhdistyksissä yleensä toimitaan."
- Näin juuri. Tietysti evlut-yhdistys voisi itse määrätä jäsenmaksunsa suuruuden, mutta se olisi vapaaehtoinen, koska yhdistyksiin ei ole pakko liittyä.
"Paljonko niitä vapautuksia vuosittain on kirkkoneuvostolta anottu ja paljonko myönnetty?"
- Tuohon kun saisi vastauksen.
- lusikkasoppaan
(hautaustoimen kustannuksista)
http://keskustelu.suomi24.fi/listmessage/9413058/46476700
Tuppaa hukkumaan nuo tuonne välimaastoon jäävät kirjoitukset ja samoja asioita kysellään useampaan kertaan. Siksi ajattelin "kerrata". Kiitos ja anteeksi.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.854918- 1643582
- 533169
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä2032056- 351871
- 301813
- 461803
- 571704
- 191633
- 191627