vähän ihmetyttää

siskon poika

joka on 2,5 -vuotias. Näin pitkästä aikaa ja puhuu vain yksittäisiä sanoja ja nekin aivan yksinkertaisimmasta päästä.

Lähinnä vertaan kolmeen omaan lapseeni, jotka tuossa iässä ovat tarinoineet jo vaikka mitä, tehneet kysymyksiä ja osanneet kertoa päiväkotipäivän tapahtumista jne. Tuntuu tosi oudolta.

Selailin ketjuja ja jotkut ovat sitä mieltä, että aivan normaalia voi olla... mutta onko näin? Ehkä joku poikkeustapaus vielä voikin olla normaali ja puhe tulee vain niin viipeellä. Mutta kai yleensä noin puhumaton lapsi on jotenkin jälkeenjäänyt, dysfaatikko tjs.

Noh, en odotakaan täältä saavani sinänsä vastausta, mutta jos joku haluaa kommentoida, niin sana vapaa. Lukisin mielelläni muiden kokemuksia lapsista, joiden puhe on pahoin viivästynyt.

8

1426

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mammutka

      Meillä on kaksi samanikäistä poikaa. Pari kuukautta vanhempia itseasiassa. Eikä hekään puhu, kuin muutamia sanoja. Nimenomaan epäillään tuota dysfasiaa, koska myös puheen ymmärtämisessä on heillä vaikeuksia. Tutkimuksissa ollaan juostu, mutta mitään diagnoosia ei vielä tarkemmin olla saatu. Ovat niin pieniä vielä.

      Se ei ole ollenkaan harvinaista, jos ton ikäinen ei osaa puhua. Mutta jos ei ymmärrä puhetta, niin huolestuisin. Puheterapiaa kuitenkin suosittelisin, jos ei osaa montaa sanaa vielä.

      • olisin huolissani

        harvinaista jos 2,5 vuotias ei osaa puhua.

        Meillä ainakin on pulputettu jo reilun vuoden iässä. Ja tosiaan 2,5 vuotiaana toimineet samoin kuin ap. kertoo, jutelleet ja kyselleet.


      • parempi myöhään, ku.
        olisin huolissani kirjoitti:

        harvinaista jos 2,5 vuotias ei osaa puhua.

        Meillä ainakin on pulputettu jo reilun vuoden iässä. Ja tosiaan 2,5 vuotiaana toimineet samoin kuin ap. kertoo, jutelleet ja kyselleet.

        No onhan se kiva jos teillä on puhuttu.

        Mutta siitä huolimatta se on kyllä aika yleistä silti, ettei ton ikäinen vielä puhu. ÄLÄ NYT MAALAILE VIELÄ PIRUJA SEINILLE kuitenkaan. Ei se tarkoita että olisi mitenkään kehitysvammainen, jos ei vielä puhu.

        Meillä suvussa on paljon kuule lapsia ja aikuisia, jotka on oppinut puhumaan vasta 4v. Ja ihan on normaaleja ihmisiä nykyään.


      • leilaa ;)
        parempi myöhään, ku. kirjoitti:

        No onhan se kiva jos teillä on puhuttu.

        Mutta siitä huolimatta se on kyllä aika yleistä silti, ettei ton ikäinen vielä puhu. ÄLÄ NYT MAALAILE VIELÄ PIRUJA SEINILLE kuitenkaan. Ei se tarkoita että olisi mitenkään kehitysvammainen, jos ei vielä puhu.

        Meillä suvussa on paljon kuule lapsia ja aikuisia, jotka on oppinut puhumaan vasta 4v. Ja ihan on normaaleja ihmisiä nykyään.

        Minulla ei ole lapsia tms.
        Mutta olin vuosi sitten TETissä alle kolmevuotiaiden päiväkotiryhmässä, jossa vain yksi puhui (joku 2v) . Ryhmässä oli myös 3-vuotiaita , jotka eivät puhuneet, ja tuskin nyt koko ryhmä oli täynnä dysfaatikkoja? enemmän tosiaan huolestuisin jos puheen ymmärtämisessä on ongelmia ( ;


    • Töppönen.

      En minäkään tuossa iässä sanonut juuri muuta kuin "öh", eikä mulla silti ole mitään kielellistä vajavaisuutta. Ilmeisesti prosessoin puhetta päässäni tai sitten harjoittelin salaa, koska kun aloin puhumaan, kieleni oli heti varsin sujuvaa.

      Oma lapseni taas tarinoi tuossa iässä jo vaikka mitä, vieläpä kahdella kielellä.

      Lapset kehittyvät niin eri tahdissa.

    • dghj

      Suomessahan ei monet opi puhumaan vielä kolmekymppisinäkään, joten ei huolta kolmevuotiaista. Tulee se puhe sieltä aikanaan.

    • lääh, lääh :)

      Meidän poitsusta oltiin neuvolassa aina kovin huolissaan, kun sanoja ei alkanut löytymään. Poikani käytti joskus kahden-kolmen ikävuoden välillä todella paljon elekieltä. Esimerkiksi, jos hänellä oli jano, meni hän keittiön hanan luo läähättämään. Itsekin aloin jossain vaiheessa huolestua tästä. Mutta kappas- vähän reilu kolmevuotiaana poitsun suusta tuli jo niinkin sujuvaa kieltä, että hämmästyivät neuvolassa melkoisesti. ;)

      Nämä siis rohkaisun sanoina, että kylläpä se puhekin voi hyvin eri tahtiin kehittyä, vaikka tässä yhteiskunnassa kuinka yritettäisiin lapsia noihin normeihin puskea. :)

    • huolesta iloon

      Vanha aloitus, mutta vastailenpa silti. Meidän poika sanoi 2,5 vuotiaana EI eikä mitään muuta. Huolestutti kyllä välillä, sillä hän ei jokellellut vauvana eikä harjoitellut eikä tapaillut sanoja isompana. Hän näytti kyllä ymmärtävän puhetta hyvin.

      Kolme vuotta täytettyään poika alkoi puhua ja heti valmiita lauseita. Puhe oli kehittynyt ikäänkuin "piilossa". S ja r kirjain olivat hakusessa muutaman vuoden.

      Jälkeenjäänyt? Ei toki. Kirjoitti viime vuonna 7 L ja opiskelee nyt lääkäriksi. Moni säälitteli häntä ja meitä vanhempia silloin muinoin, kun poika oli niin outo - ei puhunut ja huusi turhautuneena, kun häntä ei ymmärretty. Niin ne asiat voi keikahtaa toiseen asentoon, kun aikaa kuluu.

      En toki väitä etteikö voisi olla ongelmaa, jos 2-3 vuotias ei puhu. Mutta ei se automaattisesti merkitse häiriötä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe