Aihe

KUINKA KAUAN TIKKEJÄ SAA PITÄÄ?

Kukatietää

Peukalossa tikkejä, saako niitä pitää 11 päivää niitä vai onko ehdoton takaraja 10 päivää?

12

9862

  Vastaukset

  • Itselläni leikattiin ranne ja ohjeistettiin "sidos ja ompeleet kaksi viikkoa".Enpä usko
   10 päivän takarajaan.Itse kyllä kysyisin sieltä missä tikit laitettiin,ihme kun eivät ohjeistaneet?

  • Sillein ettei niitä saa enään pois jos liikaa "kuivaa"vaan repeytyy auki ei kai päivän myöhästyminen vielä irrotusta pilaa.

   • tuollaiseen mielipiteeseen. Leikannut lääkäri ohjeistaa tikkien poistosta leikkauksesta ja paikasta riippuen eri pituisia aikoja (aihtelee paljon). Kannattaa siis painaa mieleen milloin tikit käsketään poistaa. Muutama päivä pidempään ei haittaa. Minulla kannattaa yleensä pitää tikkejä vähän pidempään kuin ohjeaika, vaikka en tupakoikaan. Tupakoitsijalla ihohaavan sulkeutuminen kestää vähän pidempään huonomman pintaverenkierron vuoksi. Joskus kun minulta poistettiin iso luomi ja tikkejä poistettiin määräpäivänä, hoitaja jätti pari tikkiä poistamatta kun katsoi ettei haava ollut parantunut riittävästi. Loput poistettiin sitten muutaman päivän kuluttua. Liian pitkästä ajasta lienee haittaa niin että haava alkaa parantua tikkien päälle siten että niiden poisto vaikeutuu (minullakin on joskus solmua kaivettu syvältäkin).


   • usko... kirjoitti:

    tuollaiseen mielipiteeseen. Leikannut lääkäri ohjeistaa tikkien poistosta leikkauksesta ja paikasta riippuen eri pituisia aikoja (aihtelee paljon). Kannattaa siis painaa mieleen milloin tikit käsketään poistaa. Muutama päivä pidempään ei haittaa. Minulla kannattaa yleensä pitää tikkejä vähän pidempään kuin ohjeaika, vaikka en tupakoikaan. Tupakoitsijalla ihohaavan sulkeutuminen kestää vähän pidempään huonomman pintaverenkierron vuoksi. Joskus kun minulta poistettiin iso luomi ja tikkejä poistettiin määräpäivänä, hoitaja jätti pari tikkiä poistamatta kun katsoi ettei haava ollut parantunut riittävästi. Loput poistettiin sitten muutaman päivän kuluttua. Liian pitkästä ajasta lienee haittaa niin että haava alkaa parantua tikkien päälle siten että niiden poisto vaikeutuu (minullakin on joskus solmua kaivettu syvältäkin).

    Kuten itsekkin totesit tikkien poisto vaikeutuu jos liian pitkään ovat kokemusta on kuten sanoin.


   • nämä sulamattomat ommelaineet, jotka ei sula kestävät sitten vaikka maailman tappiin asti, jäi epäselväksi mikä repeytyy.....Ihossa yleensä sulamatonta, tai sulavaa, riippuu haavan ompelu tavasta. Ompa käynyt niin että kun haava on ommeltu sulavalla langalla intracutaanisesti, siis päälle päin ei ommelta näy, on niitä yritetty terkkulassa nyppiä väkisin pois, mikä ei tietystikään ole tarkoitus. Sulavat ompeleet sulavat tietyn ajan kuluessa itsekseen ja irronneet osa voi huoletta nyppästä haavan päältä pois jos on siis ommeltu normaalit ompeleet, jotka näkyvät iho päällä.
    Riippuu haavan paikasta kuinka kaunan tikkejä pidetään. Pari päivää ei tee mitään tikkien poistamisessa.


  • ja tuskin yhdestä ylimääräisestä päivästä haittaa on.

   Itselläni on kokemusta kahdesta tikkienpoistokeikasta, kummassakin ohje oli "tikkien poisto 2 viikon päästä", toinen hermopinne ranteesta ja toinen jalan pitkääkin pidempi haava (jossa tosin klipsit, ei perinteisiä tikkejä).

   Mieluumin päivä, pari kauemman kuin ennen sanottua aikaa. Tämä on myös minun mielipiteeni (joku muukin sitä sanoi). Itse olen jopa aina saanut leikanneesta paikasta ohjeen kirjallisena ja siinä on sanottu voidaanko tikit poistaa esim. terveysasemalla vai haluaako leikannut laitos sen tehdä.

   Viimeksi oli toisessa ranteessa itsestään sulavat tikit ja niitähän ei saanut yhtään nykiä, siis niitä päitä. Tikkien kokonaan sulamiseen meni kyllä pitempi aika kuin pari viikkoa eli sain vähän väliä olla niitä esiin työntyviä tikkien päitä leikkaamassa - siis ei saanut alkaa vetämään yhtään).

   • ne tikit tulivat olleeksi peukalossa 8 vuorokautta. Hyvin meni, mitään vuotoa ei esiinny eikä peukalo punoita. Haavassa on vielä vähän kuivunutta verta mutta haava ei auennut tikkienpoistossa.
    Vaikeinta on nyt sitten peukalon käyttäminen eli koska sitä uskaltaa alkaa kuntouttamaan eli taivuttelemaan, haavaa on nimittäin siinä taivekohdassakin? Laittoi pari pientä poikittaisteippiä tueksi siihen haavan päälle. Mutta sanoi ettei siihen kannata mitään teippiä alkaa pitämään, tarkoitti kai että sellainen hautoo haavaa liikaa.
    Eli koska saa alkaa taivuttelemaan ja ylipäätänsä käyttämään - peukaloa tarvitaan aika monessa asiassa?


   • joten kirjoitti:

    ne tikit tulivat olleeksi peukalossa 8 vuorokautta. Hyvin meni, mitään vuotoa ei esiinny eikä peukalo punoita. Haavassa on vielä vähän kuivunutta verta mutta haava ei auennut tikkienpoistossa.
    Vaikeinta on nyt sitten peukalon käyttäminen eli koska sitä uskaltaa alkaa kuntouttamaan eli taivuttelemaan, haavaa on nimittäin siinä taivekohdassakin? Laittoi pari pientä poikittaisteippiä tueksi siihen haavan päälle. Mutta sanoi ettei siihen kannata mitään teippiä alkaa pitämään, tarkoitti kai että sellainen hautoo haavaa liikaa.
    Eli koska saa alkaa taivuttelemaan ja ylipäätänsä käyttämään - peukaloa tarvitaan aika monessa asiassa?

    Tuli viikonloppuna painittua vähän laivalla. muisti huono ja tietoa tikkien poistosta ei ole. Mitenkä siis kannattaisi tehdä? mennä lekurii kysymää mielipidettä vai ootella tuo 2 viikkoa ja sitte mennä poistamaan? Silmäkulma siis repesi ja tikkejä näyttäis olevan 3 kappaletta, tummaa lankaa on näkyvissä.


  • Yleensä kasvojen haavat paranevat nopeasti ja tikit poistetaan noin viikon kuluttua. Soita terveyskeskukseen ja kysy koska voisit tulla tikkien poistoon. Yleensä tikkien poistoon on varattava hoitoaika niin siinähän se selviää.

  • Ei tikkien poistoon sairaanhoitajaa tarvitse. Ne voi itsekin nyppiä.

   • Voi, jos tuntee poistotekniikan ja osaa homman. Lisäksi on noudatettava hyvää hygieniaa (hoitajakin käyttää steriilejä välineitä). Pitää myös tietää miten tikit tai ompeleet on tehty, koska poistotapa vaihtelee sen mukaisesti.


   • Ei todellakaan ole suotavaa itse poistaa, jos ei tiedä, mitä ei saa tehdä, kun poistaa ompeleet. On tulehdusriski pintaa syvemmällä.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   151
   11947
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   296
   5795
  3. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   87
   4265
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   96
   3328
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   185
   2201