Funktionaalisen ja proseduraalisen moduulin ero?

plz

Voisiko joku vääntää tyhmälle rautalangasta, että mikä noiden kahden ero oikeastaan on? (mielellään jollain ohjelmointiesimerkillä, esim. python-kielellä)

Tiedän, että funktiossa moduuli palauttaa arvon / proseduuri ei, mutta miten nämä sitten käytännössä eroavat toisistaan?

4

393

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • anomyymi koodari

      Proseduraalisessa ohjelmoinnissa jokainen askel muuttaa ohjelman tilaa. Funktionaalisessa ohjelmassa ohjelman tila ei muutu.

    • brbbrbrb

      Funktio palauttaa samalle syötteelle aina saman paluuarvon. Tuo ei tule koskaan muuttumaan, joten siihen voi luottaa. Ns. imperatiivisissa ohjelmointikielissä, ohjelman tila muuttuu käytännössä joka askeleella, mikä voi sitä kautta aina muuttaa myös minkä tahansa funktion vastetta jollekin syötteelle, jos kyseinen funktio ´vuotaa´tilaa ulkopuolelleen. Tuo vuotaminen johtaa siihen, että funktion merkitys ei välttämättä selviä imperatiivisessa ohjelmoinnissa sen funktion esityksestä vaan seurausten ymmärtämiseksi on ymmärrettävä koko ohjelma, jossa funktio esiintyy. Funktionaalisessa ohjelmoinnissa näin ei ole, koska kielissä tuo vuotaminen on nimenomaan pyritty estämään. Tästä seuraa se etu, että kun funkition kerran määrittelee tekemään asian A jollekin syötteelle B, se tekee sen aina kaikissa yhteyksissä mihin funktion tuo mukaan. Tässä tietysti onnistuminen riippuu sitten, kuinka hyvin on osannut johtaa funktion syömöt tyypit ja paluuarvojen tyypit.

      Funktionaalisessa ohjelmoinnissa tyypit ja arvot ovat vaihdannisia siten, että jos tyyppikuvaus on tehty riittävän tarkkaan, ohjelman arvon muuttuminen voidaan johtaa tyypeistä ja päinvastoin. Funktionaalisessa ohjelmoinnissa sitten kytketään eri funktioita toisiinsa ketjuun ja siten niiden kuvaamia muunnoksia suhteessa toisiinsa. Koko tämä ketju muodostaa kuvauksen joltain lähtöarvojen avaruudelta tuloavaruuden arvoille, eikä siinä kuvauksessa puhtaimmillaan ole tippaakaan ohjelman tilaa mukana.

      Yksinään funktionaalinen ohjelma ei olisi kovin kiinnostava, koska ilman ohjelman tilaan sotkeutumista, arvojen lähtöarvoja ja tuloarvoja ei voitaisi kommunikoida ohjelmalle. Funktionaalisissa ohjelmissa on siis lisäksi työkaluja, joilla funktionaalisesti puhdas osa (suurin osa) ohjelmaa sitten kytketään tilaa käsitteleviin osiin (input, tiedostot, jne) niin, että se kaunis ja puhdas osa ei mene pilalle. Jos ohjelmassa on vikaa jossain niin se on ohjelmoijan esittämissä abstraktioissa tai sitten siinä, missä funktionaalinen osa kohtaa osan, jossa ympäröivän maailman tila on abstrahoitu tilan sisältävän kuplan sisään. :) Tuo kupla suojelee varsinaista ohjelmaa tilan muuttumisen leviämiseltä kaikkialle kuin tauti, minkä jälkeen seurausten ymmärtäminen eri kohdissa tulisi väistämättä aikaa myöten hankalammaksi ja mahdollisuus bugien ilmenemiseen kasvaa.

    • vöriisimpöööl

      Funktionaalinen ohjelmointi tekee ohjelmoinnille saman, kuin fysiikassa yksiköiden käyttäminen tekee laskuille. Sen sijaan, että laskettaisiin pelkillä luvuilla, kuljetetaan rinnalla mukana yksiköiden laskentaa. Seuraamalla yksiköitä, voidaan laskun tila sisäistää eri kohdissa paremmin ja laskujen lopuksi yksiköstä voidaan tarkistaa, onko se saatu tulos oikeaa muotoa.

    • ewqweqwe

      Toinen perustuu vähän niin kuin Turingin konstruktioon tai oikeastaan rekisterikoneeseen ja toinen primitiivirekursiivisten funktioiden konstruktioon. Ei sen kummempaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3078
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1255
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1241
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1046
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1010
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      956
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      50
      937
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      904
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      816
    Aihe