En ole mitenkään erikoinen ruuanlaittaja, juuri ja juuri perusruokia olen tehnyt.
Mutta mielenkiintoa olisi kokin työhön ja haluaisin kovasti oppia laittamaan hyvää ruokaa. Millaista se opiskelu on? Onko suuri osa jo valmiiksi huippuruuanlaittajia?
Hakisin YO-pohjaiseen koulutukseen, joka kestää kaksi vuotta. Onko ensimmäinen vuosi pelkkiä teoria-aineita? Kun sen jälkeen vasta valitaan se mihin suuntautuu. Tarjoilijan ja hotellivirkailijan työt ei todellakaan kiinnosta, vaan tuo kokkilinja olisi se mistä haaveilen.
Millaista kokiksi opiskelu on? Kannattaako aloittelijan yrittää?
5
3697
Vastaukset
- chef de cuisine
Eli tarkoittanet siis toisen asteen tutkintoa..?
Itse kävin kolmivuotisen koulun peruskoulun jälkeen(valmistuin 2004 kokiksi) ja heti ensimmäisellä vuosikurssilla kyllä alettiin jo tositoimiin. Oma innostus ruoanalaittoon on alkanut jo ennen kouluikää, joten kokemista oli jonkin verran. Silloin kun itse aloitin niin ei siel tarvinnu aluksi osata oikeastaan mitään, hyvä jos osa opiskelukavereista osasi veistä käyttää, tai tiesi että millainen kala lohi on ulkonäöltään. Eli kaikki aloitettiin perushommista eli perunoiden, porkkanoiden yms, kuutioimisella, suikaloimisella yms.. Kalojen lajikkeiden tunnistamsiesta jne.. :)
Tarjoilu ja yms. salityöt tuli kanssa heti ekana vuonna. Meillä suuntautumien tapahtui toisena vuotena.
Paljon oli aluksi myös teoriaa kuten mikrobiologiaa ja elintarvikekemiaa. sekä tietysti ihan ruoanvalmistuksen teoriaa, raaka-aine hävikkiä yms. Ala ei ole kovin hyvin palkattua mutta, en minäkään tätä rahan takia tee vaan rakkaudesta ruokaan.. ;)
Oliko mielessäsi joku tietty koulu johon haluaisit?
Jos ala kiinnostaa niin rohkeasti vaan opiskelemaan!
Tervetuloa ruoan maailmaan!!- kokkikolmonenko??
Tämä auttoi jo mukavasti :)
Kyllä toisen asteen tutkintoa tarkoitan, mutta YO-pohjaista eli tietääkseni silloin se kestäisi vain kaksi vuotta? Ja Turkuun tai Turun lähistölle haluaisin hakea kouluun.
Tuokin on aivan loistavaa, että aloitetaan ihan perushommista, sitten kehtaan minäkin sinne joukkoon mennä :D
Yksi vaihtoehto olisi aikuiskoulutus, mutta en tiedä onko tällä alalla pahemmin aikuiskoulutusta. Turusta löysin jonkin alalle "valmistavan" koulun, jonka jälkeen vielä pitäisi jatkaa opintoja eteenpäin. Ehkä sitten kunnon koulusta saisi kuitenkin ne parhaimmat tiedot.
Tässä iässä ei olisi oikein varaa opiskella enää täyspäiväisesti, mutta 2 vuotta ei ole niin järisyttävän pitkä aika kuitenkaan etteikö olisi mahdollista. - kokkikolmonenko??
kokkikolmonenko?? kirjoitti:
Tämä auttoi jo mukavasti :)
Kyllä toisen asteen tutkintoa tarkoitan, mutta YO-pohjaista eli tietääkseni silloin se kestäisi vain kaksi vuotta? Ja Turkuun tai Turun lähistölle haluaisin hakea kouluun.
Tuokin on aivan loistavaa, että aloitetaan ihan perushommista, sitten kehtaan minäkin sinne joukkoon mennä :D
Yksi vaihtoehto olisi aikuiskoulutus, mutta en tiedä onko tällä alalla pahemmin aikuiskoulutusta. Turusta löysin jonkin alalle "valmistavan" koulun, jonka jälkeen vielä pitäisi jatkaa opintoja eteenpäin. Ehkä sitten kunnon koulusta saisi kuitenkin ne parhaimmat tiedot.
Tässä iässä ei olisi oikein varaa opiskella enää täyspäiväisesti, mutta 2 vuotta ei ole niin järisyttävän pitkä aika kuitenkaan etteikö olisi mahdollista.onko kokkilinjalle jotain pääsykokeita ja mitä siellä tehdään tai kysellään?
- DX
kokkikolmonenko?? kirjoitti:
onko kokkilinjalle jotain pääsykokeita ja mitä siellä tehdään tai kysellään?
Riippuu ihan koulusta. Itse hain viime keväänä Vantaan varian ammatioppilaitokseen sekä Helsingin pavelualojen oppilaitokseen helpaan,variassa ei ollut koetta,kun taas helpassa oli koe.Koe oli eräänlainen haastattelu missä Tyypit kyselivät esim: miksi haluat kokiks,mitä kokin työkuvaan kuuluu,onko sinulla allergioita,mitä hyviä/huonoja puolia sinulla on yms.
- ..........
Kouluun mennään opiskelemaan, joten valmiiksi ei tarvitse olla huippukokki. Riittää, että on kiinnostusta alaa kohtaan. Ainakaan meillä kukaan ei ollut valmiiksi huippu. Tietysti ihmisillä oli erilaiset kokemukset: joku on laittanut paljon ruokaa, joku ei tiennyt, miten perunat tai kananmuna keitetään.
Opiskelusta en osaa sanoa tuoretta tietoa, koska opiskelin silloin kun oli erikseen suurtalous- ja ravintolapuoli (olen suurtalouskokki). Mutta meillä laitettiin ruokaa omalle ryhmälle. Teimme oman ruoan ja söimme sen. Leivoimme myös paljon. Jo ensimmäisenä vuonna olimme koulun ruokalassa, sitten toki myös tuli työharjoittelut. Opiskelimme myös kattamista, tarjoilua yms. Lisäksi saimme työelämän kokemusta erilaisista "keikoista": esim. järjestimme vanhankodille juhlat ja kokouksiin tarjoilut, ja osa oli mukana valmistujaisissa, häissä ym. juhlissa.
Teoriaa saattoi olla jonain päivinä vaikka aamusta tunti, jonka jälkeen siirryimme keittiöön. Joskus oli kokonaisia teoriapäiviä, mutta aika harvoin.
Suurtalousala on monipuolinen. Vaikka perustehtävät työpaikoissa ovat samat, on jokainen paikka kuitenkin erilainen. On siis varaa valita, missä itse viihtyy parhaiten: lounasruokala, päiväkoti, koulu, sairaala, pikaruokala, kahvila, vanhainkoti, työpaikkaruokala, kaikenlaiset paikat, missä tarjotaan ruokaa. Joku viihtyy pienessä paikassa, jonka ainoa työntekijä on. Joku taas tykkää laittaa ruokaa 2000 henkilölle suuressa yksikössä tai kaikkea siltä väliltä. Työajatkin vaihtelevat vuorotyöstä ma-pe-työhön. Sitten on tietysti ravintolapuoli, josta minulla ei ole kokemusta.
Kannattaa hakeutua tälle alalle, jos on kiinnostunut ruoanlaitosta ja voisi viihtyä keittiössä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ootko nainen noin mustis musta
Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t897259- 353841
- 453440
Kauan säkin jaksoit
Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐402572- 2092433
- 412372
- 1232266
Miksi kaipaat
Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?292179Mietin tässä T....
Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..241888- 411846