Selittäisittekö

igbhigf

Tarkoittaako koliikki siis sitä, että lapsi huutaa monesti viikossa monta tuntia putkee, taukoamatta? Ja että se on oikeaa itkua, ei mitään vaikerointia tai vastaavaa? Onko ne itkut täysin selittämättömiä itkuja vai onko niihin jokin selvä syy, esimerkiksi kovat mahaväänteet joihin ei oikeen mikäöän auta?

Mietityttänyt nämä kysymykset vain :)

6

2755

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 4+3

      Vauvan pitkään kestävät itkujaksot, joihon ruoka, vaippojen vaihto tai vanhempien rauhoittelu ei auta, ovat vauvakoliikin oire. Joka kymmenes lapsi kärsii koliikkivaivoista, jotka häviävät yleensä kolmen kuukauden ikään mennessä. Koliikin aiheuttajaa ei tunneta, eikä siihen ole olemassa hoitoa.

      Kaikki vauvat itkevät enemmän tai vähemmän. Tavallisesti vauvan itku johtuu ravinnon, vaipanvaihdon tai vanhempien sylin tarpeesta. Itku loppuu yleensä, kun näistä tarpeista on huolehdittu.

      Pitkään kestävät itkujaksot eli vauvakoliikki on eri asia. Koliikkia poteva vauva itkee kauan, ja häntä on vaikeaa rauhoittaa. Lääkäri määrittelee lapsen vaivan koliikiksi silloin, kun vauva itkee enemmän kuin 1,5 tuntia päivässä. Useimmat koliikkiset lapset itkevät yli 3 tuntia päivässä, eivätkä vanhempien lohduttelut auta. Imettäminen, vaipanvaihto tai lapsen kanniskelu eivät tällöin auta, vaan vauva jatkaa itkemistään. Noin joka kymmenes lapsi saa koliikin.

      Tavallisesti itkujaksot ajoittuvat iltaan ja saattavat jatkua osan yötäkin, mutta niitä voi myös esiintyä ympäri vuorokauden. Itkiessään lapsi vääntelehtii vatsavaivoista kärsivän tavoin. Kansankielellä vaivaa nimitetään kolmen kuukauden koliikiksi. Useimmiten vauvan koliikki ja itkujaksot loppuvatkin noin kolmen kuukauden iässä.

      http://www.sairaslapsi.com/frame.cfm/cms/id=567/sprog=4/grp=2/menu=1/

      • juu!

        Juuri näin on. Kunpa ihmiset muistaisivat tuon, että koliikki-itkua voi esiintyä myös muulloin kuin iltaisin/öisin. Omien koliikkisten vauvojemme kohdalla tuntui siltä, että lääkäreissä ja sairaaloissa oikein painotettiin kysymyksissä sitä, että "ja itkua tulee monta tuntia aina ILTAISIN eikö vaan?" Meillä huudettiin ympäri vuorokauden kipuhuudolta kuulostavaa "kurkku suoraa" huutoa, ei mitään vaikerointia tai kitinää.


    • onneksi vain 1

      Siinä se tuossa otsikossa lyhyesti kuvaus siitä, millaista oli meidän koliikki-vauvan elo.

      Huusi täyttä kurkkua kuin olisi jalkaa sahattu irti ja se itku kesti tunteja, joskus niin kauan kunnes ääni meni vauvalta :( Ihan kauheaa. Itkimme molemmat yleensä ensimmäisen tunnin jälkeen. Täysin selittämätöntä oli ja ihan milloin vain: välillä yöllä, välillä päivällä, mutta AINA TUNTEJA TÄYSILLÄ HUUTAEN.

      Teimme taatusti kaiken sen, mitä kaikki muutkin lapsensa eteen, kukaan ei tahallaan halua lapsensa huutavan, mutta mikään, ei niin mikään auttanut. Omia hermoja auttoi kun lähti kävelylle metsään vaunujen kanssa (vauva sai huutaa hetken ilman, että joku tuli lepertelemään "ota nyt lapsi syliin kun noin huutaa) kun on juuri 2h pitänyt lasta sylissä.

      Toivon ettei teillä ole koliikkia, vaan huutamiseen keksitään syy tai jos on, se loppuisi lyhyeen.

      • stumppen

        Kokeilkaa vyöhyketerapiaa ,se yleensä auttaa. Olemme käyneet Fysio Ninjalla, (www.fysioninja.fi).Suosittelen


    • leenu liinu ja tiinu

      Kyllä. Koliikki esiintyy erilaisina. vauva voi olla levoton nukkuja muutenkin, ilman koliikkia.
      Rutiinit auttavat. Esim, tuttu unilaulu, -laulut, yms.
      Myös unipussi on oiva vaihtoehto. Tosilla auttaa, tosilla ei. Siinä jalat pysyvät lämpöisinä ja kasassa, kuten kohdussa. Unipusseja löytyy mm. lastentarvikeliikkeet, at-lasteturva, ekovintti.com
      Meillä auttoi, kannattaa kokeilla!

      • ökljdföaslkjfölke

        Jos ei halua unipussia ostaa, voi myös kokeilla kapalointia, sekin rauhoittaa. Meillä ei koliikkivauva mutta muuten levoton nukkuja. Nyt kun kääräisen peittoon niin ettei pääse käsillään vispaamaan, rauhoittuu ja nukahataa... muuten vaan vispaisi ja potkisi eikä nukahtaisi pitkään aikaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1468
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe