Sarjakuviin väriä?

Lisa-sarjan tekijä

Olen monesti miettinyt miksi muuten värillisiä sivuja käyttävät sanomalehdet julkaisevat usein vain mustavalkoisia sarjakuvia. Itse olen huomannut nettiin sarjiksia tehdessäni, että värillisiä luetaan enemmän. http://sunsunsun.suntuubi.com/?cat=25 Niin ja sitten kun sarjakuvista tehdään oma kirja niin se onkin usein värillinen. Hinta ei luulisi olevan enää esteenä, kun väriä saa kuvin hyvin helposti.

2

514

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ....

      Mustavalkoisten strippien syitä:

      - väripainatus sanomalehdissä on suhteellisen uutta, vaikka sitä suomessa onkin ollut viimeiset 20 vuotta niin lehtiä on julkaistu jo toistasataa vuotta mustavalkoisina. Kaikissa maailman lehdissä ei edelleenkään ole kaikki sivut väreissä. Ja koska strippien levitys on bisnestä niin stripeillä on tietyt vaatimuksensa, eli niiden täytyy kelvta mahdollisimman moneen lehteen, riippumatta siitä millaisilla koneilla ja millaiselle paperille asiakas lehtensä painaa.

      - mustabalkopainatus on ns. "idioottivarma" ratkaisu, 4-väripainatuksessa on aina pieni riski että värien kohdistus heittää (mikä on itse asiassa aika normaalia edelleenkin). Kun värien kohdistus heittää niin jälki ei ole nättiä, pahimmillaan kuvasta ei saa selvää. Joskus lehdissä käy fiba ja taittaja vahingossa määrittelee (tai alkuperäisen strippitiedoston luonut on määritellyt) mustan värin ns. 4-värimmustaksi, tuloksena yksinkertainen viivapiirros muuttuu pehmeäksi ja suttuiseksi (se kohdistusheitto)

      - stripin tekijän on otettava vastuu käytetyistä väreistä ja siitä että lopputulos soveltuu sanomalehtipainoon. Se ei suinkaan mene sillä tavalla että: "onpas kiva violetti, käytänpä sitä", jos se violetti sitten sisältää 20-80 % kaikkia osavärejä ja painokoneesta tulee pihalle jotain joka muistuttaa lähinnä mustikalla värjättyä kakkaa niin se on piirtäjän moka.

      - albumeissa ja aikakauslehdissä käytetään kiiltävämpää ja kovapintaisempaa paperia, siksi niille voidaan painaa skarpeja ja kirkaita kuvia. Sanomalehtipaperi on niin pehmeää ja huokoista että se imee väriä kuin sieni ja levittää sitä. Sanomalehti on kertakäyttötuote, kun niitä painetaan joka aamuyö älyttömiä määriä ja huomenna taas uudet niin siinä ei ole aikaa tai varaa ruveta nirsoilemaan pienien väriheittojen kanssa. Tottakai kun heittoa havaitaan nin konetta säädetään samalla kun se pyörii. Jotain albumia painettaessa hommaan voidaan varata aikaa laaduntarkkailuun ihan toisella tavalla, jos koneesta alkaa tulla sutta ja sekundaa niin ne menee makkeliksi ja aloitetaan alusta.

      - kuvaruudulla ei ole samanlaisia painoteknisä rajoituksia, senkus roiskit mitä värejä huvittaa. Kun talletat kuvan nettikäyttöön RGB muodossa niin värit konvertoituvat automaattisesti vaikka sulla olis ollu millaisia spottivärejä käytössä, eikä lopputulos kuitenkaan ole "paskanruskeaa". Koska näyttö luo värit RGB osaväreistä, valona, eikä fyysisellä väripigmentillä kuten painokone. Jos teet värillisä sarjakuvia nettiin ja haluat painaa ne sitten paperille ja muutat RGB kuvat tosta vaan CMYK:ksi niin se mitä painokoneesta tulee pihalle ei ole tismalleen sitä mitä ruudulla olet nähnyt. Esimerkiksi kirkkaat oranssit, vihreät ja siniset ovat hyvin haavoittuvia muuttumaan painettaessa ruskeiksi, turkooseiksi ja siniharmaiksi, ruudulla värit hehkuvat, painettuna ne sammuvat, ellei niitä ole tehty oikein.

    • Lisa-sarjan tekijä

      Kiitti tiedoista, tuntui olevan ammattilaisen tekstiä. Toivottavasti kehitys kehittyy ja painotkin alkavat osata lukea tietokoneiden värejä tarkemmin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      41
      7894
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      83
      4646
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      67
      3321
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2176
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1719
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1687
    7. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      17
      1546
    8. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      358
      1518
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      58
      1199
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      279
      1108
    Aihe