Kiintolevyn formatointi?

Neuvosta kiitollinen

Tietokoneeni, kannettava Amilo Pro V2010 (jota käytän vain verkkovirrassa), on muuttunut tosi hitaaksi. Myös jumiutuu usein, joskus on erittäin hidasta saada internet-yhteys pelaamaan, joudun välillä sammuttamaan koneen ja yrittämään uudelleen. Joskus yhteydet katkeavat ja kone menee itsestään pois päältä. Olen eheyttänyt levyä, myös monta kertaa peräkkäin mutta ei tunnu auttavan. Olen poistanut tiedostoja ja ohjelmia jos ne hidastavat, mutta ei taida siitäkään olla apua.

Soitin Helpsonille ja sieltä etäyhteyden kautta asiantuntija tutki tietokonettani. Hän sanoi vain että jotkut alapalkissa näkyvät ohjelmat kannattaa sammuttaa koska saattavat hidastaa. Mutta ei hänellä ollut muuta neuvoa kuin että kiintolevy kannattaisi formatoida ja asentaa uudelleen ohjelmat.

Minua hämmästyttää että heti neuvotaan formatoimaan kiintolevy, koska kun muutama vuosi sitten omistaessani pöytäkoneen - halusin neuvoja siitä miten voisin formatoida kiintolevyn mutta ei kukaan missään halunnut neuvoa, saatikka että olisi edes suositellut niin tekemään.

Onko kiintolevyn formatoiminen vaikea toimenpide ja mitä ennen sitä pitää ottaa huomioon? Onnistuuko säilyttää jotkut säilyttämisen arvoiset tiedot siirtämällä ne esim. nettitikulle vai miten tuo kannattaisi tehdä? Entä miten menettelen tietoturvan - palomuurin ym. kanssa ennen kuin alan formatoimaan? Napsautanko nuo vaan pois päältä? Onnistunko hyvin sitten formatoinnin jälkeen asentamaan kaiken tarvittavan koneelle ja mitä sitten jos tulee siinä ongelmia?

Kiitos jos joku asiallisesti viitsii vastata.

4

646

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • cd asema ensimmäiseksi boottaavaksi ja asennuslevy sisään. noudatat sen jälkeen vaan ohjeita. tietysti kopsaat ensin kaikki tärkeät vaikka sille tikulle.
      tuo uudelleenasennus on kyllä se vihoviimeinen vaihtoehto. kokeile ensin vaikka ccleanerilla poistaa turhat ja korjata rekisteri. ja aja kaikki mahdolliset virusskannerit läpi.
      siinä nyt aluksi.

      • Neuvosta kiitollinen

        Minä kokeilin jo aiemmin tuota CCleaneria, mutta hidastelu meni vaan pahemmaksi sen jälkeen. Nyt kokeilin Register Boosteria, saa nähdä kuinka se auttaa tai auttaako? Kiitos vastauksesta.


      • Neuvosta kiitollinen kirjoitti:

        Minä kokeilin jo aiemmin tuota CCleaneria, mutta hidastelu meni vaan pahemmaksi sen jälkeen. Nyt kokeilin Register Boosteria, saa nähdä kuinka se auttaa tai auttaako? Kiitos vastauksesta.

        tai melkein mistä tahansa muualta olisit saanut aivan ilmaiseksi neuvon asentaa kaikki uudelleen.
        Niin tyypillistä Windowsia nämä hidastumiset ja uudelleenasentelut, mutta itsehän olet valinnut käyttiksesi...


    • Formatoinnilla tarkoitetaan tässä yhteydessä järjestelmän asentamista kokonaan uudelleen. Kone palautetaan siihen kuntoon, kuin se oli kaupasta ostettaessa. Tätä varten on varmistettava muutama asia. 1) On varmistettava tiedot esimerkiksi ulkoiselle kovalevylle. 2) On varmistettava, että on asennuslevy, jolla järjestelmä voidaan palauttaa. Tämä levy on joko tullut koneen mukana tai se pitää itse tehdä. Vaihtoehtoisesti kiintolevyllä voi olla erityinen palautusosio. 3) On varmistettava että on tallella asennuslevyt tai -tiedostot ohjelmista, jotka haluaa asentaa (toki ilmaisohjelmat voi ladata netistä, mikäli ne on vielä jaossa)

      Alustus tehdään käynnistämällä kone asennuslevyltä tai asennusosiolta ja suorittamalla täydellinen asennus. (Muista tehdä se varmuuskopio ennen). Tämän jälkeen asennetaan halutut ohjelmat ja palautetaan tiedostot varmuuskopioista.

      Nettiyhteys kannattaa katkaista asennuksen ajaksi fyysisesti. Jos koneessa on XP SP2, tulee XP:n palomuuri päälle automaattisesti. Asennuksen jälkeen tulee kamala määrä päivityksiä ladattavaksi, joudut ehkä lataamaan erikseen SP3:n.

      Joissain ohjelmissa voi olla erityisiä varmuuskopiontekorutiineja. Katso onko sinulla sellaisia ohjelmia, joissa käsiteltävä tieto on ikään kuin jossain, josta et tiedä missä se on sen sijaan, että aina avaisit tietyin tiedoston käsiteltäväksi. Näitä on esimerkiksi jotkut kirjanpito-ohjelmat, sähköpostit, selaimen kirjanmerkit ym. Esimerkiksi Mozillan ohjelmien varmistamiseen on mozbackup -ohjelma. Jos on ostettua DRM-musiikkia, niin siihen en edes yritä ottaa kantaa.

      Nettitikku ei sovellu varmistukseen, mutta tarkoitit kai muistitikkua. Sellainen soveltuu, kunhan sinulla ei ole kovin paljon tietoa. Jos kyse on lähinnä tekstipohjaisesta tiedosta ja enintään kohtuullisesta määrästä kuvia (luokkaa tuhat tai alle) muistitukku voi olla hyvä riippuen sen koosta. Jos kuvia on paljon tai jos on paljon musiikkia tai erityisesti videotiedostoja, muistitikku ei riitä. Ulkoisen kovalevyn saa Verkkokauppa.com:n suoramyynnistä 43 eurolla. Varmuuskopiointi tulisi joka tapauksessa olla kunnossa.

      Tärkeintä hommassa on nimenomaan varmuuskopiointi. Jos jossain muussa mokaa voi sen aina korjata, mutta menetetty data on menetetty. Itse ottaisin kaksi varmuuskopioita tärkeimmistä tiedostoista, esim. kovalevylle ja muistitikulle. Pariaate on, että datan tulisi olla vähintään kahtena ja koska alustuksen yhteydessä koneen kovalevy tyhjennetään, tulisi datan olla sen ulkopuolella kahtena.

      Fujitsussa voi valita CD:ltä buuttaamisen F12:lla käynnistyksen yhteydessä

      Uudelleenasennus voi toki pelottaa ja siinä on tietysti riskinsä etenkin ensimmäisellä kerralla, mutta loppujen lopuksi se on varmin ja tehokkain keino. Minä en edes mieti mitään cleanereita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2576
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1421
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      73
      1421
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1176
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1131
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1083
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe