Minulla käsinkasvatettu kanarialintu

kanarialinnun omistaja

Otsikosta tuli varmaan jo ilmi, meillä aina ollut kanarialintuja mutta ne pesineet ihan itsekseen. Sitten löysin jutun englanninkielisestä papukaijalehdestä jossa oli kanarialintujen sekä eri peippojen käsinkasvatuksessa, jutussa oli kaikki tarpeellinen tieto. Eipä sitten aikaakaan kun seuraavaksi kanariat pesivät otin yhden poikasista noin 10 vrk ikäisenä (mikä paras ikä poikasen ruokintaiäksi) no kummiskin ruokimme poikasta ruiskulla ja aikaa kului hyöhenet tulivat ja nyt se on lentotaitoinen ja nuori lintu. Vielä se tosin välillä kerjää ruokaa mutta muuten syö jo siemeniä, Käsin kasvatettu kanarialintu on todella ihana!=) se ei pelkää ihmistä ollenkaan, tämänkin lempipaikka on olkapää tai istua sormella. Se on täysin kesy. Se hyppää aina sormelle kun laitan käden sen eteen tai kun tulen huoneeseen se lentää heti pään päälle tai kädelle. Ainoa haittapuoli tässä kesyssä kanariassa on se että se on vähän hölmö eikä osaa varoa mitään, ja niin helposti voi joutua kissan suuhun. Normaalisti se seuraisi lajitovereita ja niiden esimerkkiä mutta kun lajitoverina ihminen eikä ihminen reagoi mitenkään ei myöskään lintu osaa pelätä. Olen myös ollut parina aurinkoisena päivänä sen kanssa ulkona, se istuu täysin rauhassa olkapäällä ja katselee ulkomaailman touhuja, ruohoakin se on nokkinut. Lintu niin kesy että ei karkaa ja jos se näkee jotain pelottavaa niin se lentää olkapäältä kädelle sillä käsi on sen turvapaikka. Jos jotain lintuharrastajaa kiinostaa voin kirjoittaa tänne suomeksi ohjeet, mutta aloittelijoille en suosittele sillä ruokkiminen aika rankaa puuhaa nimittäin joka toinen tunti pitää ruokkia ja ruokaa pitää osa antaa oikea määrä.Enpä olisi ikinä uskonut saavan näin kesyä kanariaa yleensä kun ne vain pelkäävät ihmistä..

12

3543

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jari

      Hei! Minulla on aivan tavallinen kanarialintu-koiras. Se on arka, n. 1/2 vuoden ikäinen intensiivi (kirkas) kaltainen ja hieman oranssia. Se laulaa ja visertelee paljon.

      Haluaisin sille puolisoksi naaraskanarialinnun, joka olisi himmeä (matta). Ongelma on se, että naaraita on vaikea löytää ja nekin ovat yleensä kirkkaita. Pesittää voi vain kirkasta ja himmeää keskenään. Eläinkaupassa täällä Lahdessa niitä myydään, mutta ne ovat aika kalliita. Lisäksi olen saanut selville, että ne ovat usein Ruotsista tuotuja "massatuotantolintuja", jotka eivät ole leimautuneet oikein, koska ovat hautomakoneessa haudottu.

      Haluaisin saada aivan tavallisen suomalaisen kotona kasvatetun kanarialintunaaraan. Sen ei tarvitsisi olla "käsikesy."

      Missä päin Suomea Sinä asut? Minä asun Lahdessa. Voisitko myydä tai antaa minulle yhden kanarialintunaaraan?

      Puh. iltaisin 03-7827451 ja 044-5057831

      • kanarialinnun omistaja

        Valitettavasti tällä hetkellä ei ole naaraita, neljä nuorta poikasta on jo lentoikäisiä mutta niistä ei vielä tiedä kumpia ovat. Sitten kun alkaa selvitä nuo sukupuolet voin ottaa yhteyttä, laittaisitko mailiossun niin voin lähettää sitten viestiä, asun etelä-suomessa porvoon seudulla.


      • Jari
        kanarialinnun omistaja kirjoitti:

        Valitettavasti tällä hetkellä ei ole naaraita, neljä nuorta poikasta on jo lentoikäisiä mutta niistä ei vielä tiedä kumpia ovat. Sitten kun alkaa selvitä nuo sukupuolet voin ottaa yhteyttä, laittaisitko mailiossun niin voin lähettää sitten viestiä, asun etelä-suomessa porvoon seudulla.

        Valitettavasti minulla ei ole sähköpostiosoitetta, vaikka käytänkin työpaikalla tietokonetta.

        Minuun saa yhteyden puhelimitse ja nyt kesää kohti varmemmin em. ilmoittamastani matkapuhelinnumerosta (joka siis on 044-5057831). Voisinko saada tällä palstalla myös Sinun puhelinnumerosi?!


      • Eeku

        Moi....kyllä minulla on vielä naaraita, mutta asun
        Seinäjoella. Jos pystyt Jyväskylästä
        hakemaan, sitten asia olisi hoidossa.
        Puh.: 0400-362483
        Moikka
        Eeku


      • waikiki
        kanarialinnun omistaja kirjoitti:

        Valitettavasti tällä hetkellä ei ole naaraita, neljä nuorta poikasta on jo lentoikäisiä mutta niistä ei vielä tiedä kumpia ovat. Sitten kun alkaa selvitä nuo sukupuolet voin ottaa yhteyttä, laittaisitko mailiossun niin voin lähettää sitten viestiä, asun etelä-suomessa porvoon seudulla.

        Hei

        Onko sinulla kanarialintuja myytävänä?
        Voit lähettä minulle s-posti simon.akiki7(at)gmail.com

        Terveisin;

        Simon


    • Pia

      Moi! Jos vain viitsit, niin kirjoitteleppa
      ruokinta ym ohjeet! Empä ole aiemmin moista
      kuullut!

      • kanarialinnun omistaja

        Huom! ohje käy kaikille peipoille myös, ja kanarialinnulle tietenkin)

        Ihanne ikäinen poikanen on noin 10 vrk ikäinen. Silloin se on jo tarpeeksi vahva ja kokenut ruokkimisesta( siis tottunut jo emolintujen ruokintaan)

        Poikanen tarvitsee vielä lämpöä tuon ikäisenä joten sillä pitää olla lämpölamppu. Tee kupista tai jostain pienestä astiasta poikaselle tukeva pesä. Täytä kuppi,astia esim. heinillä, korsilla. Niin että se pesän muotoinen. Ja kuoppa keskellä, jotta poikanen pysyisi pesässä ei luiskahtaisi tai putoaisi ulos siitä. Muista että pohja ei saa olla paljas että poikasen jalat liukuvat siksi pehmeä heinäpesä parasvaihtoehto ja alla wc- paperin palasia siis kupin pohjan ja päällä heinää.Sijoita pesä esim. muovilaatikkoon tai pahvilaatikkoon ja ripusta laatikon ylle lämpölamppu, laita seuraavaksi pesä laatikon pohjalle, laita lämpömittari pesäm päälle jos lamppu sopivalla korkeudella niin mittarin pitäisi näyttää 36 -38 astetta. Lämpötila ei saa olla yli 38 tai ali 36. Ajan myötä kun poikanen kasvaa voi lamppua nostaa korkeammalle niin että lämpö pysyy vain vähän yli 20 asteessa. Huomaat kyllä jos linnulla nokka auki sillä liian kuuma. No mutta sitten takaisin poikaseen kun nämä edellä olevat asiat on tarkistettu (lämpötila,pesä) voit siirtää poikasen pesään.

        Nämä ovat 3 tärkeintä sääntöä poikasen hoidossa jota pitää aina noudattaa!

        1. poikanen on lämmin, siis ollut lampun alla( jos lamppu ollut pois päältä ei poikasta voi syöttää. Älä koskaan ruoki kylmää poikasta!

        2. Ruoki poikanen käden lämpöisellä ruualla.

        3. Puhdista takamus, siis kakka. Joka ruokailun jälkeen poikasen pitäisi kakata, ja kakka siivota. Jos poikanen ei jostain syystä kakkaa se kuolee nopeasti.

        Ruokinnasta

        Itse käytän tätä poikasruokaa kanarialinnuilla, käy myös peipoille :

        Tropican baby hand-feeding formula
        Sitä saa esim faunattaresta, hinta 18,80
        pussi on aika iso joten riittää monen poikasen kasvattamiseen. Ruoka on keltaista jauhomaista.

        Ruokinta:

        Sekoita teelusikallinen tai pari ruokaa lämpimään veteen ( 1/3 ruokaa ja 2/3 vettä.
        Ensin lisäät kippoon veden 2 teelusikallista ja sitten sekoitat yhden teelusikan ruokaa joukkoon kokeile sormella että ruoka ei liian kylmää. Sitten otat ruiskuun sitä. Ja ruokit poikasen.

        Huom! Annostus. Ei koskaan enempää ruokaa kuin mikä on poikasen pään koko! Eli minkä kokoinen pää poikasella sen verran ruokaa kupuun! Ei enemmän taikka poikanen voi kuolla. Vaikka poikanen kuinka kerjäisi lopeta ruokinta kun sopiva määrä kuvussa.

        Kun poikanen ruokittu, odota että se kakkaa ja siivoa kakka jos poikanen ei kakkaa pesän ylin, tärkeintä että pesä on puhdas!

        Sitten laitat poikasen takaisin lampun alle.

        Kuinka usein ruokit poikasta?

        vastaus. JOka toinen tunti.Poikanen pitää ruokkia viimeistään aamulla kello kahdeksan ja illalla kello kymmenen. Itse ruokin aina ensimmäiseksi kello seitsemän aamulla ja viimeisen kerran illalla kymmeneltä tai yhdeltätoista. Eli jos ruokit sen vaikka klo. seitsemän niin seuraavat ruokinnat klo. 9, 11, 13, 15 jne..

        Pysy lähellä poikasta ja juttele sille. Poikanen kuulee äänesi ja näkee naamasi. Mitä enemmän juttelet sille ja puuhat sen vieressä sitä enemmän se kiintyy sinuun ja ottaa kaverikseen.

        14 päivänä, ruokaa laitetaan vain 1 osa ja vettä 2 osaa, ruoka silloin tahnamaista. Anna silloin poikaselle aina lopuksi ruiskulla pisara vettä. ja muulloinkin jos ruoka näyttää takertuvan kurkkuun.

        Vähitellen poikanen saa höyhenpukunsa ja alkaa lentämään. Kun huomaat että se alkaa hyppiä ulos pesästä kannattaa laittaa verkkokansi laatikon päälle ettei poikanen lennä ulos laatikosta. Ja aiheuta itselleen vaaraa.

        Kun poikanen alkaa liikkua ja tulla pesästä ulos silloin on tärkein vaihe sen sosiaalistamisessa eli silloin kun se alkaa hahmottaa maailmaa kannattaa sitä pidellä kädellä tai olkapäällä kun katselet esim tv:tä tai luet kirjaa. Kun poikanen lentoikäinen voit alkaa tarjota siemeniä sille, ja vettä, vesikupin voit laittaa poikasen eteen ja ja näyttää sormella vettä niin että poikanen luulee että jout sitä ja oppii itsekin juomaan samoin siementen kohdalla koputat sormellasi siemeniä , poikanen luulee sinun nokkivan niitä ja kokeilee itsekin, tosin aluksi se vain ottaa niitä suuhunsa ja pyörittelee ja sylkee ulos.

        ! Lentoikäinen poikanen ei tarvitse enää lamppua joten sitä voi pitää häkissä. Lentoikäistä poikasta ruokitaan vielä 2-3 kolme viikkoa riippuen siitä kuinka pian poikanen oppii itse syömään, ruokintaa harvennetaan niin että kun poikanen lentää ruokitaan sitä vain 3 tunnin välein, toisella viikolla 4 tunnin välein ja vikalla viikolla vain silloin kun poikanen tosissaan kerjää ruokaa eikä vaimeasti. Minulla tämä poikanen lentää esim kädelle tai pään päälle ollessaan tosi nälkäinen.

        Poikanen kiintyy varmaan eniten käsiisi sillä käsi ruokkii sitä niinpä se lentääkin mieluiten kädelle tai hyppää sille kuin esim oksalle. Sillä se pitää sitä emonaan.Käsi merkitsee sille turvaa. Niinpä jos se peloissaan tai näkee jotain outoa lentää ensimmäisenä kädelle.

        Tosin ei tämäkään pidä ihan paikkaansa sillä aina kun kanarialintuni huomaa minun tulevan huoneeseen se saattaa lentää päin naamaakin yrittäessään laskeuta jos se oikein innoissaan, nykyään pään päälle laskeutuu ensin ellen nosta kättä sille laskeutumisalustaksi. Olkapäällä se yleensä nukkuu tai katselee ympäriinsä kun minä liikun milloin minnekin.

        Toivottavasti nämä ohjeet selkeät, jos jokin kohta jäi vaivaamaan niin kysykää pois vaan...=)


      • Pia
        kanarialinnun omistaja kirjoitti:

        Huom! ohje käy kaikille peipoille myös, ja kanarialinnulle tietenkin)

        Ihanne ikäinen poikanen on noin 10 vrk ikäinen. Silloin se on jo tarpeeksi vahva ja kokenut ruokkimisesta( siis tottunut jo emolintujen ruokintaan)

        Poikanen tarvitsee vielä lämpöä tuon ikäisenä joten sillä pitää olla lämpölamppu. Tee kupista tai jostain pienestä astiasta poikaselle tukeva pesä. Täytä kuppi,astia esim. heinillä, korsilla. Niin että se pesän muotoinen. Ja kuoppa keskellä, jotta poikanen pysyisi pesässä ei luiskahtaisi tai putoaisi ulos siitä. Muista että pohja ei saa olla paljas että poikasen jalat liukuvat siksi pehmeä heinäpesä parasvaihtoehto ja alla wc- paperin palasia siis kupin pohjan ja päällä heinää.Sijoita pesä esim. muovilaatikkoon tai pahvilaatikkoon ja ripusta laatikon ylle lämpölamppu, laita seuraavaksi pesä laatikon pohjalle, laita lämpömittari pesäm päälle jos lamppu sopivalla korkeudella niin mittarin pitäisi näyttää 36 -38 astetta. Lämpötila ei saa olla yli 38 tai ali 36. Ajan myötä kun poikanen kasvaa voi lamppua nostaa korkeammalle niin että lämpö pysyy vain vähän yli 20 asteessa. Huomaat kyllä jos linnulla nokka auki sillä liian kuuma. No mutta sitten takaisin poikaseen kun nämä edellä olevat asiat on tarkistettu (lämpötila,pesä) voit siirtää poikasen pesään.

        Nämä ovat 3 tärkeintä sääntöä poikasen hoidossa jota pitää aina noudattaa!

        1. poikanen on lämmin, siis ollut lampun alla( jos lamppu ollut pois päältä ei poikasta voi syöttää. Älä koskaan ruoki kylmää poikasta!

        2. Ruoki poikanen käden lämpöisellä ruualla.

        3. Puhdista takamus, siis kakka. Joka ruokailun jälkeen poikasen pitäisi kakata, ja kakka siivota. Jos poikanen ei jostain syystä kakkaa se kuolee nopeasti.

        Ruokinnasta

        Itse käytän tätä poikasruokaa kanarialinnuilla, käy myös peipoille :

        Tropican baby hand-feeding formula
        Sitä saa esim faunattaresta, hinta 18,80
        pussi on aika iso joten riittää monen poikasen kasvattamiseen. Ruoka on keltaista jauhomaista.

        Ruokinta:

        Sekoita teelusikallinen tai pari ruokaa lämpimään veteen ( 1/3 ruokaa ja 2/3 vettä.
        Ensin lisäät kippoon veden 2 teelusikallista ja sitten sekoitat yhden teelusikan ruokaa joukkoon kokeile sormella että ruoka ei liian kylmää. Sitten otat ruiskuun sitä. Ja ruokit poikasen.

        Huom! Annostus. Ei koskaan enempää ruokaa kuin mikä on poikasen pään koko! Eli minkä kokoinen pää poikasella sen verran ruokaa kupuun! Ei enemmän taikka poikanen voi kuolla. Vaikka poikanen kuinka kerjäisi lopeta ruokinta kun sopiva määrä kuvussa.

        Kun poikanen ruokittu, odota että se kakkaa ja siivoa kakka jos poikanen ei kakkaa pesän ylin, tärkeintä että pesä on puhdas!

        Sitten laitat poikasen takaisin lampun alle.

        Kuinka usein ruokit poikasta?

        vastaus. JOka toinen tunti.Poikanen pitää ruokkia viimeistään aamulla kello kahdeksan ja illalla kello kymmenen. Itse ruokin aina ensimmäiseksi kello seitsemän aamulla ja viimeisen kerran illalla kymmeneltä tai yhdeltätoista. Eli jos ruokit sen vaikka klo. seitsemän niin seuraavat ruokinnat klo. 9, 11, 13, 15 jne..

        Pysy lähellä poikasta ja juttele sille. Poikanen kuulee äänesi ja näkee naamasi. Mitä enemmän juttelet sille ja puuhat sen vieressä sitä enemmän se kiintyy sinuun ja ottaa kaverikseen.

        14 päivänä, ruokaa laitetaan vain 1 osa ja vettä 2 osaa, ruoka silloin tahnamaista. Anna silloin poikaselle aina lopuksi ruiskulla pisara vettä. ja muulloinkin jos ruoka näyttää takertuvan kurkkuun.

        Vähitellen poikanen saa höyhenpukunsa ja alkaa lentämään. Kun huomaat että se alkaa hyppiä ulos pesästä kannattaa laittaa verkkokansi laatikon päälle ettei poikanen lennä ulos laatikosta. Ja aiheuta itselleen vaaraa.

        Kun poikanen alkaa liikkua ja tulla pesästä ulos silloin on tärkein vaihe sen sosiaalistamisessa eli silloin kun se alkaa hahmottaa maailmaa kannattaa sitä pidellä kädellä tai olkapäällä kun katselet esim tv:tä tai luet kirjaa. Kun poikanen lentoikäinen voit alkaa tarjota siemeniä sille, ja vettä, vesikupin voit laittaa poikasen eteen ja ja näyttää sormella vettä niin että poikanen luulee että jout sitä ja oppii itsekin juomaan samoin siementen kohdalla koputat sormellasi siemeniä , poikanen luulee sinun nokkivan niitä ja kokeilee itsekin, tosin aluksi se vain ottaa niitä suuhunsa ja pyörittelee ja sylkee ulos.

        ! Lentoikäinen poikanen ei tarvitse enää lamppua joten sitä voi pitää häkissä. Lentoikäistä poikasta ruokitaan vielä 2-3 kolme viikkoa riippuen siitä kuinka pian poikanen oppii itse syömään, ruokintaa harvennetaan niin että kun poikanen lentää ruokitaan sitä vain 3 tunnin välein, toisella viikolla 4 tunnin välein ja vikalla viikolla vain silloin kun poikanen tosissaan kerjää ruokaa eikä vaimeasti. Minulla tämä poikanen lentää esim kädelle tai pään päälle ollessaan tosi nälkäinen.

        Poikanen kiintyy varmaan eniten käsiisi sillä käsi ruokkii sitä niinpä se lentääkin mieluiten kädelle tai hyppää sille kuin esim oksalle. Sillä se pitää sitä emonaan.Käsi merkitsee sille turvaa. Niinpä jos se peloissaan tai näkee jotain outoa lentää ensimmäisenä kädelle.

        Tosin ei tämäkään pidä ihan paikkaansa sillä aina kun kanarialintuni huomaa minun tulevan huoneeseen se saattaa lentää päin naamaakin yrittäessään laskeuta jos se oikein innoissaan, nykyään pään päälle laskeutuu ensin ellen nosta kättä sille laskeutumisalustaksi. Olkapäällä se yleensä nukkuu tai katselee ympäriinsä kun minä liikun milloin minnekin.

        Toivottavasti nämä ohjeet selkeät, jos jokin kohta jäi vaivaamaan niin kysykää pois vaan...=)

        Kiitos, kun vaivauduit! Täytyy kokeilla sopivan
        paikan tullen!


      • aresh.a
        kanarialinnun omistaja kirjoitti:

        Huom! ohje käy kaikille peipoille myös, ja kanarialinnulle tietenkin)

        Ihanne ikäinen poikanen on noin 10 vrk ikäinen. Silloin se on jo tarpeeksi vahva ja kokenut ruokkimisesta( siis tottunut jo emolintujen ruokintaan)

        Poikanen tarvitsee vielä lämpöä tuon ikäisenä joten sillä pitää olla lämpölamppu. Tee kupista tai jostain pienestä astiasta poikaselle tukeva pesä. Täytä kuppi,astia esim. heinillä, korsilla. Niin että se pesän muotoinen. Ja kuoppa keskellä, jotta poikanen pysyisi pesässä ei luiskahtaisi tai putoaisi ulos siitä. Muista että pohja ei saa olla paljas että poikasen jalat liukuvat siksi pehmeä heinäpesä parasvaihtoehto ja alla wc- paperin palasia siis kupin pohjan ja päällä heinää.Sijoita pesä esim. muovilaatikkoon tai pahvilaatikkoon ja ripusta laatikon ylle lämpölamppu, laita seuraavaksi pesä laatikon pohjalle, laita lämpömittari pesäm päälle jos lamppu sopivalla korkeudella niin mittarin pitäisi näyttää 36 -38 astetta. Lämpötila ei saa olla yli 38 tai ali 36. Ajan myötä kun poikanen kasvaa voi lamppua nostaa korkeammalle niin että lämpö pysyy vain vähän yli 20 asteessa. Huomaat kyllä jos linnulla nokka auki sillä liian kuuma. No mutta sitten takaisin poikaseen kun nämä edellä olevat asiat on tarkistettu (lämpötila,pesä) voit siirtää poikasen pesään.

        Nämä ovat 3 tärkeintä sääntöä poikasen hoidossa jota pitää aina noudattaa!

        1. poikanen on lämmin, siis ollut lampun alla( jos lamppu ollut pois päältä ei poikasta voi syöttää. Älä koskaan ruoki kylmää poikasta!

        2. Ruoki poikanen käden lämpöisellä ruualla.

        3. Puhdista takamus, siis kakka. Joka ruokailun jälkeen poikasen pitäisi kakata, ja kakka siivota. Jos poikanen ei jostain syystä kakkaa se kuolee nopeasti.

        Ruokinnasta

        Itse käytän tätä poikasruokaa kanarialinnuilla, käy myös peipoille :

        Tropican baby hand-feeding formula
        Sitä saa esim faunattaresta, hinta 18,80
        pussi on aika iso joten riittää monen poikasen kasvattamiseen. Ruoka on keltaista jauhomaista.

        Ruokinta:

        Sekoita teelusikallinen tai pari ruokaa lämpimään veteen ( 1/3 ruokaa ja 2/3 vettä.
        Ensin lisäät kippoon veden 2 teelusikallista ja sitten sekoitat yhden teelusikan ruokaa joukkoon kokeile sormella että ruoka ei liian kylmää. Sitten otat ruiskuun sitä. Ja ruokit poikasen.

        Huom! Annostus. Ei koskaan enempää ruokaa kuin mikä on poikasen pään koko! Eli minkä kokoinen pää poikasella sen verran ruokaa kupuun! Ei enemmän taikka poikanen voi kuolla. Vaikka poikanen kuinka kerjäisi lopeta ruokinta kun sopiva määrä kuvussa.

        Kun poikanen ruokittu, odota että se kakkaa ja siivoa kakka jos poikanen ei kakkaa pesän ylin, tärkeintä että pesä on puhdas!

        Sitten laitat poikasen takaisin lampun alle.

        Kuinka usein ruokit poikasta?

        vastaus. JOka toinen tunti.Poikanen pitää ruokkia viimeistään aamulla kello kahdeksan ja illalla kello kymmenen. Itse ruokin aina ensimmäiseksi kello seitsemän aamulla ja viimeisen kerran illalla kymmeneltä tai yhdeltätoista. Eli jos ruokit sen vaikka klo. seitsemän niin seuraavat ruokinnat klo. 9, 11, 13, 15 jne..

        Pysy lähellä poikasta ja juttele sille. Poikanen kuulee äänesi ja näkee naamasi. Mitä enemmän juttelet sille ja puuhat sen vieressä sitä enemmän se kiintyy sinuun ja ottaa kaverikseen.

        14 päivänä, ruokaa laitetaan vain 1 osa ja vettä 2 osaa, ruoka silloin tahnamaista. Anna silloin poikaselle aina lopuksi ruiskulla pisara vettä. ja muulloinkin jos ruoka näyttää takertuvan kurkkuun.

        Vähitellen poikanen saa höyhenpukunsa ja alkaa lentämään. Kun huomaat että se alkaa hyppiä ulos pesästä kannattaa laittaa verkkokansi laatikon päälle ettei poikanen lennä ulos laatikosta. Ja aiheuta itselleen vaaraa.

        Kun poikanen alkaa liikkua ja tulla pesästä ulos silloin on tärkein vaihe sen sosiaalistamisessa eli silloin kun se alkaa hahmottaa maailmaa kannattaa sitä pidellä kädellä tai olkapäällä kun katselet esim tv:tä tai luet kirjaa. Kun poikanen lentoikäinen voit alkaa tarjota siemeniä sille, ja vettä, vesikupin voit laittaa poikasen eteen ja ja näyttää sormella vettä niin että poikanen luulee että jout sitä ja oppii itsekin juomaan samoin siementen kohdalla koputat sormellasi siemeniä , poikanen luulee sinun nokkivan niitä ja kokeilee itsekin, tosin aluksi se vain ottaa niitä suuhunsa ja pyörittelee ja sylkee ulos.

        ! Lentoikäinen poikanen ei tarvitse enää lamppua joten sitä voi pitää häkissä. Lentoikäistä poikasta ruokitaan vielä 2-3 kolme viikkoa riippuen siitä kuinka pian poikanen oppii itse syömään, ruokintaa harvennetaan niin että kun poikanen lentää ruokitaan sitä vain 3 tunnin välein, toisella viikolla 4 tunnin välein ja vikalla viikolla vain silloin kun poikanen tosissaan kerjää ruokaa eikä vaimeasti. Minulla tämä poikanen lentää esim kädelle tai pään päälle ollessaan tosi nälkäinen.

        Poikanen kiintyy varmaan eniten käsiisi sillä käsi ruokkii sitä niinpä se lentääkin mieluiten kädelle tai hyppää sille kuin esim oksalle. Sillä se pitää sitä emonaan.Käsi merkitsee sille turvaa. Niinpä jos se peloissaan tai näkee jotain outoa lentää ensimmäisenä kädelle.

        Tosin ei tämäkään pidä ihan paikkaansa sillä aina kun kanarialintuni huomaa minun tulevan huoneeseen se saattaa lentää päin naamaakin yrittäessään laskeuta jos se oikein innoissaan, nykyään pään päälle laskeutuu ensin ellen nosta kättä sille laskeutumisalustaksi. Olkapäällä se yleensä nukkuu tai katselee ympäriinsä kun minä liikun milloin minnekin.

        Toivottavasti nämä ohjeet selkeät, jos jokin kohta jäi vaivaamaan niin kysykää pois vaan...=)

        Vitsi mua rupes kiinnostaa kasvattaa itsekin kanarianlinnun pentusia.. Mulla on kaks keltasta kaveria häkissä ja oon innostunu tosi paljon niistä. Mistä voin saada pentusia? Mulla on kyllä tossa häkissä naaras ja uros mutta en tiedä missä vaiheessa rupevat peti hommiin :D sitä tässä olen odottanu mut mitää ei tapahtu!! Ohjeet näistä kiitos!! :D


    • sulkahäntä

      Käsinkasvatettu kanarialintu on varmasti aivan ihana kaveri sinulle, mutta linnun käsinruokkiminen ei ole eettisesti oikein. Aikaisemmin jopa suositeltiin käsinruokkimista, jotta lintu olisi jo nuorena kesy, mutta nykytietämyksen valossa se nähdään ongelmia aiheuttavana. Itsellänikin on käsinruokittuja lintuja. Mitä älykkäämpi lintu on kyseessä, sitä suuremmat ovat ongelmat. Papukaijan kanssa ongelmat voivat olla erittäin suuret, jopa ylitsepääsemättömät, ja vaativat paljon koulutusta.

      Käsinruokinnassa voi mennä moni asia pieleen. Liian lämmin poikasruoka voi polttaa kupuun reiän, ja liian kylmä voi pysäyttää ruoansulatuksen ja näin tappaa poikasen. Lisäksi poikasruoka pilaantuu erittäin helposti. Mutta vaikka itse ruokinnasta selviydyttäisiin, käsinruokinta voi vaurioittaa linnun psyykettä. Lintu ei osaa varoa (kunnioittaa) vaaroja, kuten koiraa tai kissaa, eikä se myöskään ole yleensä oppinut kommunikoimaan muiden lintujen kanssa. Käsinruokitut linnut kaipaavat lähinnä ihmisen seuraa, eikä ihmisestä ole yleensä linnulle seuraksi 24/7. Vaikka ihmisen näkökulmasta kolme tuntia linnun aktiivisena seuralaisena olisi paljon, ei se parvilinnulle ole kuin hetki koko vuorokaudesta. Toki kanarialintu on siinä mielessä poikkeus, että se ei luonnossakaan ole koko vuotta lajikumppaneidensa kanssa. Käsinruokittu lintu on usein huono emo omille poikasilleen.

      En missään nimessä suosittele kesynkään linnun kanssa ulkoilua. Kerran karannut lintu, joka ei osaa varoa petoja on hetkessä vainaa.

      Toivotan silti onnea kesyn lintusi kanssa elämiselle!

    • Päivittäjä

      Huomasin että tässä on jo monta vuotta menny, ajattelin päivittää tätä keskustelua.

      Hienoja vinkkeijä on kyllä mister/miss kasvattaja antanut, hienoja varoituksia miss/mister sulkahäntäkin on antanut.

      mulla on tosi yksi kanarianlintu, uros.

    • Lintutäti

      En tiedä miksi tämä aihe oli noussut aivan pinnalle keskustelualueella, mutta jottei kukaan saisi vääriä käsityksiä "ihanista käsinkavatetuista linnuista" on parasta muistaa varoituksen sana. Käsinkasvatus ei ole nykypäivänä Suomen asiantuntevien lintuharrastajien kertomana laisinkaan suosteltavaa. Jos ihminen ruokkii linnunpojan, tämä yksilö ei tietyllä tavalla tajua olevansa lintu. Se voi aiheuttaa paljon stressiä, hämmennystä ja häiriökäytöstä käsinruokitulle linnulle.
      Käsinruokintaa ei nykypäivänä suositella. Se on todella haastavaa, tarkkaa ja aikaavievää. Linnulle siitä seuraa paljon psyykkisiä vajavaisuuksia, jotka se olisi saanut täytettyä oikean emon hoidossa. Emojen ruokkimasta poikasesta saa positiivisilla metodeilla myös oikein kesyn ja mukavan kumppanin.

      Lisää käsinruokinnasta ja sen huonoistakin puolista voi lukea täältä:
      http://www.papukaija.fi/papukaija-artikkelit/yleiset-artikkelit/46-papukaijan-kaesinruokinta-ja-poikasen-kesyttaeminen

      http://neitokakadut.com/blogi-2/117-kaesiruokinnan-riskeistae

      http://neitokakadut.com/pesiminen/parittelusta-poikasiin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      526
      2671
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1787
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1733
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1282
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1116
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      58
      1099
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    Aihe