Uudiskohteen ostaminen

asuntoa etsimässä

Kohtalon sanelemana jäin asumaan rivarikolmioon, joka on yhdelle turhan iso sekä kallis. Velkaa siitä on 125 000e. Olen katsellut markkinoilta kaksioita, mutta hyväkuntoisia "käytettyjä" ei tällä hetkellä ole. Uudiskohteita rivarikaksoista sen sijaan löytyy, mutta niissä minua hieman hämää myyntihinta sekä velaton hinta. Olen käsittänyt, että kohteen voi ostaa myyntihinnalla, mutta tällöin saa maksettavakseen rahoitusvastikkeen, eikö? Tuon päälle tulee sitten vielä hoitovastike. Näin ollen haaveet uudiskohteesta vähän rapistuvat, sillä vaikka lainan määrässä säästäisi, niin suuri yhtiövastike söisi kuukausilyhennystä ja tilanne olisi miltei sama mikä minulla tällä hetkellä on. Laitan tähän esimerkin.

- Tällä hetkellä lainan lyhennys vastike tekevät yhteensä n. 770e. Erään uudiskohteen myyntihinta on 102 000e ja velaton myyntihinta 140 000e. Rahoitusvastikkeen osuus on 205e ja hoitovastike 95e, joista tulee yht. 300e. Sitten jos veikataan villisti, että 102 000e lainan lyhennyserä olisi 450e, niin lyhennyksen vastikkeen summaksi tulisi n. 750e. Eli mielestäni ei olisi kannattavaa ostaa uudiskohdetta. Laina voi myös olla suurempikin, mikäli halutaan jotain omia räätälöintejä asuntoon. Tämähän on yleistä uudiskohteissa. Velaton hinta on puolestaan yhdelle maksajalle aivan liian iso.

Mitä mieltä olette? Korjata saa, jos olen joltain osa-alueelta väärässä.

4

2581

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asuntoa etsimässä

      Ehkäpä tuo Asunnot-alue on tälle aiheelle parempi paikka. Jatkamme siellä.

      • Onnea uuteen kotiin

        Kysymyshän on asunnon ostamisesta, ja otsikko "Ostajan muistilista" sopii tähän mainiosti.
        Itse kysymykseen; Rakennusliikkeillä on hyvin yleistä ottaa osa lainasta taloyhtiölle. Tämä yhtiölaina jaetaan osakkaiden kesken, yleensä osakemäärän, mutta esim. RT-kohteissa myös neliöiden mukaan. Varsinkin kalliimmissa asunnoissa ostaja saa tällä verohyödyn, koska varainsiirtovero maksetaan ainoastaan myyntihinnasta. Velkaosuus, joka ei siis ole rakennusliikkeen (myyjän) velkaa, vaan taloyhtiön velkaa, on varainsiirtoverosta vapaata, vaikka se maksettaisiin kaupanteossa pois. Tästä on verohallinnon päätös.
        Asunnon todellinen hinta on kuitenkin tuo velaton hinta, koska velkaosuus jää rasittamaan osakkeita. Uudiskohteissa kannattaa olla tarkkana sen rahoitusvastikkeen kanssa, koska hyvin usein niihin sisällytetään kahtena ensimmäisenä vuonna ainoastaan pääoman korot. Pääomalyhennykset alkavat tuon kahden vuoden kuluttua, jolloin rahoitusvastike saattaa kolminkertaistua. Myyjä tai myyjää edustava välittäjä on velvollinen selvittämään rahoitusvastikkeen määrän myös lyhennyksistä.
        Ostaja pärjää lähes aina, jos maksaa rahoitusosuuden omalla lainallaan. Taloyhtiöiden lainoissa on aika tiukat ehdot ja korkeat marginaalit.


    • oksat pois

      Myyntihinta = hinta, josta maksetaan varainsiirtovero

      Velaton hinta = todellinen hinta, jonka mukaan otat lainan

      Ihmettelen kanssa sitä, miten sinulla voi nyt olla varaa maksaa 125 k€ lainaa, mutta 140 k€ uudiskohde on liian kallis? Jäähän sinulle nykyisen asunnon myynnistä jotain käteen, joten tuskin tarvit edes 125 k€ lainaa uuteen. Toki noista räätälöinneistä riippuen, tähän lajiinhan saa tarvittaessa upotettua useamman kymppitonninkin.

      • asuntoa etsimässä

        Jos nyt myisin osakkeeni pois, niin empä siitä suuremmin nettoaisi, koska asunnon arvo ei ole kerennyt paljoa nousta ja myyntiveroakin menisi puolesta myyntivoiton osuudesta. Eli pois muuttaneen kumppanini osuudesta.

        Uudiskohteet kiinnostaisivat lähinnä uutuutensa vuoksi ja sen, että voit rakennusvaiheessa itse vaikuttaa asuntoon. Mutta en kuitenkaan vielä jaksa uskoa ns. ekotekoihin, eli kun rakennetaan maalämpötaloja ja varaavia sähkölämmityksiä. Sana sähkölämmitys saa jo perääntymään.

        Esimerkkini oli vain suuntaa antava ja todellakin 140 000e laina olisi yhdelle perusduunarille mahdoton. Eivät rohkeammat pankitkaan sitä summaa myönnä. Esimerkissäni arvioin vain myyntihinnan maksusta suoriutumisen. Enkä itse asiassa tuolloin tiennyt, että pankkiin marssitaan kohteen velattoman hinnan vuoksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      313
      3727
    2. 208
      3029
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      72
      2584
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      242
      2034
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1465
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1381
    7. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      174
      1374
    8. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1347
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1328
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1277
    Aihe