Garmin eTrex H

GeePeeÄssä

Hei vaan kepsi-tietäjät!

Huomasin tuosta joulumainosten joukosta, että eräs kauppa myy näitä n. 80 €:llä (juuri tuota "eTrex H"-mallia, ei sitä pelkkää eTrex:iä). Tässä haluaisin kysyä tietoja oman nettikahlaamisen lisäksi ja täydennykseksi.

Karttoja en kaipaa, jos ne haluasi saada mukaan sit joutuisi ilmeisesti enemmän investoimaan. Voi olla että jossain vaiheessa alkaa harmittaa ku ei karttamallia tullut sittenkään ostettua.

Laitteen käyttötarkoitus tulisi metsässä liikkumiseen, veneilyyn sisävesillä (vaarallisten kivien merkkaamista sumuiselle kelille) ym. Voihan sillä sitte tutkiskella vaikkapa auton mittareiden paikkaansapitävyyttä, tutkia matkoja eri kohteisiin ennalta-asettuine koordinaatteineen ja sit käppäilee kapula kädessä takapihalle ihmettelemään vaikkapa että Pohjoisnapa on tuossa ja tuossa suunnassa ja noin kaukana eli paikkojen ennalta-ohjelmointi toimii. Pari kysymystä, jos osaisitte vastata/selventää:

- Pystyykö laitteella näkemään koordinaatit sellaisenaan "paikan päällä" ja valittua esitystapaa pystyykö muuntamaan toiseen esitysmuotoon? Esim. paikka on "61 astetta pohjoista ja 23 itäistä..."

- Laite ilmeisesti näyttää "sen hetkisen" tarkkuuden metreissä?

- Laitteen lisäksi olen harkinnut autotelineen (imukuppi), tupakansytytin-latausjohto ja polkupyörän tankotelineen hankintaa samassa rytäkässä. Nämä ovat melko hinnakkaita joten onko käyttäjillä tietoa/kokemusta näiden härpäkkeiden tarpeellisuudesta.

- Samoin tietokonekaapeli, onko siitä hyötyä jos näpyttelee kohteita koneen muistiin? LIsätuotteiden kanssa on sillätavoin että ne ovat kovin henkilökohtaisten käyttötottumusten kanssa naimisissa eli jos ei omista autoa niin ei paljon autotelineelle käyttöä.

- Valmistaja lupaa 2 v. takuun. Miten laitteet on pelanneet käytössä tai onko huollon kanssa ollut jotain ongelmaa?

-Ovatko nämä eTrex:t "katoavaa kansanperinnettä" eli mallistoa ajetaan alas kiihtyvällä vauhdilla? Toimintaan se ei ilmeisesti vaikuttane.

Onko kannattava ostos vai olisiko tälle kova kilpailija? Nykyiseen laitteeseen mahtuu 3 LÄHTÖPAIKKAA, joka rajoittaa hieman sen käyttöä, mutta omassa luokassaan erittäin kova hemmo.

7

2789

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joopa joo..

      Tuohonhan ei saa edes karttaa ladattua. Osta vaikka etrex legend Hcx.

      Tottakai siitä saa kordinaatit halutussa esitysmuodossa. Muutenhan sillä joutais viskata vesilintua. Mittayksikköt pystyy myös vaihtamaan esim. metreiksi tai jaloiksi. Tietokonekaapelilla saa netistä ohjelmapäivityksiä, samoin voi reittejä ja reittipisteitä siirrellä tietokoneen ja laitteen välillä molempiin suuntiin. (Esim. MapSource-ohjelman avulla).

      Kyllähän ne kestäviä ovat, viat ovat varsin harvinaisia.

      Kuten alussa sanoin, suosittelisin kyllä mallia, jossa on muistikorttipaikka ja kartan latausmahdollisuus. Noitahan karttoja "köyhä" saa vaikka ilmaiseksi netistä.

      • GeePeeÄssä

        Tossa ISO-HOOO-mallissa pitää olla jotenkin erityinen sarjaporttiin kytkettävä kaapeli ja mahdollinen adapteri, jota ei muuhun tarvitakkaan. HCX:ssä näyttääpi tulevan USB-kaapeli kaupan päälle. Iso-HOO on tietysti "edullisempi" mutta nuo tykötarpeet nostavat hinnan helposti kaksinkertaiseksi. HCX:ssä näyttäis tulevan jopa jotain karttoja kaupan päälle. Onx toi MapSource-ohjelman käyttö (tai sit karttojen lataus) ilmaista vai pitääkö siitä sitten maksaa jotain extraa? Ja toimiiko/voiko HCX:ää käyttää ilman karttoja? Tuotahan voinee jonkun maksullisen lisäpalikan kanssa käyttää vaikkapa mykkänä autoanavigaattorina.

        Vesilintua noilla kapuloilla voi kyllä heittää mutta vain kerran. Ne molemmat ovat nimittäin uppoavaa mallia ja pitää vissiin aika sukkelaan uida tai mennä veneellä hakemaan se pois jos meinaa uudestaan samalla kapulalla heittää.

        Pitää vielä tuumata noita juttuja, mihkä nää vähäiset roposet sijoittaa...


      • Legend etrex hcx

        Etrex Legend hcx on kalliimpi kuin tuo peruskartta ja kartta on maksullinen, ellei lataa ilmaista karttaa netistä. Olen ollut tyytyväinen siihen malliin. Toimii myös autossa, paitsi että ei sano ajo-ohjeita ääneen.


      • GeePeeÄssä
        Legend etrex hcx kirjoitti:

        Etrex Legend hcx on kalliimpi kuin tuo peruskartta ja kartta on maksullinen, ellei lataa ilmaista karttaa netistä. Olen ollut tyytyväinen siihen malliin. Toimii myös autossa, paitsi että ei sano ajo-ohjeita ääneen.

        No kertoox toi eTrex HardCoreX-versio, jos se ymmärtää noita karttajutskia, noitten kameratolppien sijainnin? Meinaan et on monta kertaa meinannu yllättää tuollanen harmaa tolppa ilmestyy ihan kuin tyhjästä ku painaa pedaalia tuolla baanalla rasian perässä. Tai joskus ollut jopa pari rasiaa kyydissäkin....

        Jostain sain semmosen käsityksen että tässä hcx:ssä olis joku läheisyysvaroitus, mitä se käytännössä tarkoittaa ja kuinka monelle pisteelle ne saa ohjelmoitua? Eli pitäiskö jokainen tolppa erikseen manuaalisesti lisätä koneelle ja laittaa jokaiselle niille läheisyysvaroitus?

        Entä sitten brosyyrien mukaan siinä olisi jonkulainen pinta-alan mittausmahdollisuus, mitä mittayksikköjä siinä käytetään?


    • ....................

      eTrex H (eli High Sensitivity) on ihan ok laite jos karttoja et tarvitse. Siihen voit tallettaa maastopisteitä vaikka miten paljon ja luoda niistä reittejä.

      Eri koordinaatistoja on vaikka miten paljon ja myös Suomen perinteinen KKJ27.

      Data-kaapelista (Sarja, ei usb) on hyötyä kun päivittää softan uduempaan versioon. Myös dataa voi siirtää molempiin suuntiin ja GPS voi lähettää NMEA-standartin mukaista tietoa vaikka autopilottiin tai PC:n karttaohjelmaan.

      Reittiä kulkiessasi kertoo se suuren jouko tietoja kuten poikkeaman oik/vas, oletetun perilletuloajan nopeuden suunnan seuraavaan pisteesee jne jne voit

      Sen tarkkuus pellolla on n. 3m ja umpimetsässä 10-15m (siis plus miinus)

      Tyyppimerkinnän "H" tulee siitä etä laite pystyy hyödyntämään WAAS-/EGNOS- /GALILEI-järjestelimien differentiaalisignaalia, jota lähettää muutama päiväntasajaan päälle ankkuroitu satelliitti. Niiden satelliittien numerot ovat muistaakseni 33 ja suuremmat. Parhaimmillaan olen saanut kahden sateliitin ilmoittaman sijainnin diffdrentiaalikorjattuna (palkissa on D-kirjain), eli Suomi on liian kaukana jotta se toimisi täällä ollenkaan. Viidellä-kuudella korjatulla sateliitilla tarkuus olisi metrin-kahden luokkaa. Vesillä se saattaisi toimiakin.

      Sanoisin että laite tekee sen mitä pitääkin, vie perille ja tuo kotiin tai marjametsästä autolle. Käynnistyy lämpimänä alta minuutin ja patterit kestävät tosin pitkään.

      Nappulatekniikkaa pitääharjoitella kunnolla että oppii niiden muutaman nappulan toiminnat vaikka pimeässä

      Ilmeisesti on olemassa myös harmaa rinnakkaismalli, jossa on lisänä digitaalinen kompassi.

    • GeePeeÄssä

      No kiitos informaatiosta!

      Eiks toi egnos ole eurooppalaisten versio WAAS:ista, niin miksei sekään sit toimi täällä meillä, kerran ollaan EU:ssa?

      Noita paikkoja (elikkäs reittipisteitä) voi lukemani perusteella olla enintään 500 kpl kerrallaan palikan sisällä. Voiko siitä tarkistaa, kuinka monta muistipaikkaa on ko. hetkellä käytössä?

      "Sen tarkkuus pellolla on n. 3m ja umpimetsässä 10-15m (siis plus miinus)"

      Miten toi tarkkuus lasketaan tai tarkoittaa? Onko se tarkkuus sen "ympyrän" säde vai halkaisija eli joku koordinaatti sijaitsee laitteesta esim. 8 metrin säteellä johonkin suuntaan? Esim. jos merkkaa kiven järvellä, joka on välillä veden alla ja myöhemmin etsii sitä, niin kivi löytyy esim. 4 metrin säteen ympyrän sisältä paikasta jossa kapula näyttää nollaa (tarkkuuden ollessa 4 m).

      Magn. kompassi olis varmaan kiva lisämauste, viisaampi ystäväni kertoi (ja näin myös omin silmin) noksun GPS:n pohjoisneulan pyörivän miten sattuu kun laite oli paikallaan, mutta heti liikkeelle lähdettäessä neula pompahti pohjoiseen.

      • ....................

        Käytäänössä se tarkkuus on max virhe, eli säde.

        Olet oikeassa, EGNOS otettiin virallsesti käyttöön tänä vuonna, mutta senkin korjaussatelliitit jököttävät siellä päiväntasaajalla, n 15 astetta meidän horisontin yläpuolella.

        Se korjaus tapahtuu ovelasti: Maa-asemat, meillä Lappeenrannassa takkailevat koko kunkin maata kiertävän GPS-satelliittin signaalin virhettä. Virhetiedot menevät langallisen ja langattoman netin kautta korjaussatelliteille, jotka lähettävät sen takaisin sun eTrex H:hon joka korjaa sen perusteella vastaanottamansa signaalin. Siinä on parin sekunnin viive, mutta silti se toimii.
        Asetuksista pitää laittaa WAAS päälle, sen jälkeen niiden satelliittien, jotka saavat korjatun signaalin, voimakkuuspalkin pällä on D-kirjain, minä sain odotella ensimmäistä puoli tuntia

        Testasin taannoin Trimblen navigaattoria, joka käytti kaupallisen palvelun differentiaalikorjausta VRSNet.fi:n kautta, ilman mastoannia Se kertoi tarkkuudekseen 10 cm jopa taimikossa, oikein vanhassa ikimetsässä tarkkuus oli 0.5-1m. Mutta sen hinnalla olisikin ostanut 100 eTrexejä, joista kaikki olisivat olleet 15 metriä pielessä ja samaan suuntaan ;-p


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2833
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2400
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2170
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1982
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1826
    6. 166
      1820
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1777
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1726
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      132
      1513
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe