Millainen avioehto olisi hyvä?

Talvimorsian

Olemme menossa naimisiin ja nyt puheeksi noussut avioehto. Olemme olleet yhdessä 4vuotta, (perheeseemme kuuluu yhteinen 1,5v poika) ja siitä lähtien olen asunut avopuolisoni omistamassa talossa (velkaa on vielä) Yhdessä olemme ostaneet 2 autoa, ovatte kummankin nimissä ja suunnilleen puoliksi olemme ne maksaneet. Tulevaisuudessa avomieheni tulee siirtymään "jatkajaksi" vanhempiensa maalaistilaan, ei enää elukoita, mutta peltohommia ja metsätöitä on.
Nyt minua mietityttää että millainen avioehto olisi hyvä tehdä. Esim. nykyisessä talossahan ei ole minun nimeä missään, maksan kuluja muuten ja tuon rahaa perheeseen sen mukaan minkä pystyn. Mieheni palkka on huomattavsti isompi kuin minulla, mutta oman osuuteni olen elämiseen parhaani mukaan tuonut. Mitenkäs sitten kun siirrymme mieheni kotitilalle...kuinka asia täytyisi hoitaa että minullakin olisi joku oikeus taloon. Metsien enkä minkään muun omaisuuden perään ole, mutta sen haluaisin jotenkin saada näkyviin että ainakin taloihin joku osuus tulisi. Koska tuonhan minä oman osuuteni elämiseen. Entäpä jos kuolemantapaus sattuisi, joutuisinko lähtemään talosta kuin leppäkeihäs vai miten olisi?Poikanihan tietysti perii isänsä, mutta miten on minun laita?

Avioehto on mielestäni hyvä juttu kun toiselle on omaisuutta todennäköisesti tulossa huomattavasti enemmän kuin minulle. Mutta apua kaipaan siihen etten menisi kirjoittamaan ihan hölmöä sopimusta ja huomaisinkin joskus että eihän minulla ole mihinkään mitään oikeutta?

Tälläisiä ajatuksia näin häiden alla. Toivottavasti liittomme kestää eikä asiaa tarvitse koskaan pohtia, mutta kun tästä elämästä ei koskaan tiedä mitä heittää eteen.

Kiitos, olisi kiva jos auttaisitte :)

6

1199

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • joutavia

   tehtiin aikalailla tiukka avioehto. Itsella myös maatila ja eron sattuessa se myös minulle jää sellaisena kun ennen avioliittookin.
   Yhdessä maksetut maapalstat yms menee tietysti sitten puoliksi.
   Vaimo käy muualla töissä.
   Jos haluat jonkun oikeuden taloon niin ostat siitä osan mutta sillon talo täytyy lohkoo muusta tilasta pois ja käytännössä meinaa rajapyykkejä talon nurkalle.
   Kannattaa käudä lakimiehen juttusilla.
   Mutta noin käytännössä jos sulla ei mitään omaisuutta ole niin et mitään eron sattuessa saakkaan.

  • räpsypäpsy

   Otsikkosi kysymykseen vastaan, että sinun asemasi heikkenee avioehdolla. Jos kuitenkin haluat pedata eron varalle lähtöäsi tyhjinkäsin, ehkä lapsen kanssa sentään, niin pane siinä tapauksessa nimesi avioehtoon. Varaudu myös siihen, että keskinäisistä sopimisistanne poiketen miehesi voi saada perintönsä testamentilla, jossa avio-oikeutesi on poistettu tulevan perinnön osalta.
   Miehesi kuoltua sinulla on elinikäinen hallintaoikeus yhteisenä kotina olleeseen asuntoon ja koti-irtaimistoon, vaikka avio-oikeutesi olisi poistettu avioehdolla myös asunnon osalta.

  • 2

   Ei kai se että osallistut perheen päivittäiseen elämiseen tuloillasi oikeuta mitenkään osuuteen toisen omaisuuteen? Eri juttu jos osallistuisit jotenkin sen omaisuuden hankintaan. Tehkää vain reilusti avioehto minkä mukaan molemmat saa pitää oman omaisuutensa, se o kaikkein oikeudenmukaisin vaihtoehto.

   • talvimorsian

    Avioehto kirjoitettu ja selväksi tuli monikin asia. Minulla ei ole oikeutta taloon mitenkään ja jatkossa katsotaan sitten miten Isännän kotitilalle mennään. Nyt eikun naimisiin ja toivoa että kaikki menee liitossa hyvin.


   • 2
    talvimorsian kirjoitti:

    Avioehto kirjoitettu ja selväksi tuli monikin asia. Minulla ei ole oikeutta taloon mitenkään ja jatkossa katsotaan sitten miten Isännän kotitilalle mennään. Nyt eikun naimisiin ja toivoa että kaikki menee liitossa hyvin.

    Nyt kun avioehto suojaa miehesi omaisuutta, niin sinun kannattaa yrittää laittaa tuloistasi vähän syrjään, jotta sinullakin on vähän pesämunaa jos huonosti käy. Säästäminen luulisi onnistuvan kun kerran olette velattomia.


   • asianajaja NN
    2 kirjoitti:

    Nyt kun avioehto suojaa miehesi omaisuutta, niin sinun kannattaa yrittää laittaa tuloistasi vähän syrjään, jotta sinullakin on vähän pesämunaa jos huonosti käy. Säästäminen luulisi onnistuvan kun kerran olette velattomia.

    Tämä on juuri sellainen tilanne, että ap:n olisi viisainta käydä lakimiehen juttusilla ennen häitä. Älä allekirjoita ennen. Lakimies selostaa asemasi, kun ja jos ja sitten kun tilanne tulee ajankohtaiseksi.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina Aitolehti poseeraa rakkaansa kanssa - Somessa kuitti:"Oletko lainannut Haaviston Antoniota?"

   Hmmm, onhan noissa miehissä yhdennäköisyyttä täytyy myöntää… Vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja katso kuvat: http
   Kotimaiset julkkisjuorut
   210
   3030
  2. Miksi itsenäisyyspäivää vietetään...

   ...kun itsenäisyys menetettiin 4.4.2023 kun meidät liitettiin NATOon? Päätäntävaltamme siittettiin UsaNatolle tuona suru
   Maailman menoa
   518
   1591
  3. En ole kiinnostunut sinusta ikävä

   Ikämies, olet ilmaa luuseri olet.
   Ikävä
   128
   1355
  4. No joko susta on nainen tullut johtaja

   Kun sä olet opiskellut niin paljon, ja olet niin terävä?
   Ikävä
   76
   1233
  5. Hyvästi, vaalea nainen

   Edelleen pyörit päivittäin mielessäni. Mitä teitkään minulle. Niin tuttu, vaikka tutkimaton. Kaipuu ja polttava tunne si
   Ikävä
   38
   1083
  6. Pystytkö puhumaan seksistä?

   Tai onko se maailman luonnollisin ja parhaimmillaan kauneimpiakin asioita mistä et pysty puhumaan kokematta seksuaalista
   Sinkut
   150
   1040
  7. Lempinimi kaivatulle

   Minkä lempinimen olet antanut ikäväsi kohteelle mielessäsi häntä ikövöidessä? Hän kulkee aatteissa mukana lempinimellä
   Ikävä
   40
   996
  8. MIKSI IHMEESSÄ Suomi uhoaa Venäjälle?

   Tätä tahtia ollaan sodassa ja vakavissa ongelmissa! Ei meillä ole mitään saumaa Venäjää vastaan. Ymmärtäkää nyt jo hyv
   NATO
   303
   986
  9. Seuraan sinua.

   Muistathan tämän.
   Ikävä
   107
   982
  10. Olenko tehnyt sulle jotain

   Ikävää?
   Ikävä
   39
   929
  Aihe