kamera pakkasesta ja muovipussi

-kameramies-

elikkäs en tiedä onko tämä oikealla aihelueella mutta kuitenkin... olen hankkinut uuden kameran ja olen ajatellut kuvaavani sillä myös ulkona pakkasessa. olen kuullut että kun kameran laittaa ulkona muovipussiin, sinne ei pääse kosteutta tiivistymään kameran sisään koska kylmässä ulkoilmassa ei ole kosteutta niin paljoa kuin lämpimässä sisäilmassa. olen selaillut foorumeita missä on väitetty sitä sun tätä ja asioita jäänyt epäselväksi ja muutama kysymys jäänyt mieleeni. pitäisikö pussin sisällä olla mahdollisimman paljon ilmaa jotta lämpeneminen ei tapahtuisi niin nopeasti vai pitäisikö sieltä ottaa kaikki ilma pois jotta kameran lämpenisi nopeammin? voiko pussista ottaa vaikka kaikki ilmat pois ja pistää esim. uunin päälle lämpenemään vai pitäisikö siellä olla ilmaa mahdollisimman paljon ja antaa kameran lämmitä mahdollisimman hitaasti? ja kelpaako tavallinen roskapussi kameran pitämiseen? ja kuinka kauan kameran pitäisi antaa olla pussissa? puoli tuntia vai 5 tuntia? entä mikä on lämpötilaraja missä lämpötilassa kamera kannattaa pistää pussiin ja missä sitä ei tarvitse tehdä?

8

574

  Vastaukset

  • Mitä vähemmän ilmaa, sitä nopeammin kamera lämpenee. Kameran ja huoneen lämpötilaerosta on vaikea sanoa mitään. Sisäilman kosteus saattaa vaihdella paljonkin. Jos ei ole mihinkään kiire, jätä vaikka yöksi lämpenemään.
   Piti jo tuohon alkuun sanoa vastaanväittäjille, että fysiikan lakeja ei kannata musta-tuntuu-menetelmällä yrittää kumota. Muovipussin käyttö kameran suojaamisessa on varma keino.

   • entä uskaltaako kameraa lämmittää nopeasti pistämällä se muovipussissa vaikkapa uunin päälle vai onko pelkoa että kameraan tulisi silti kosteutta jos lämpenee liian nopeasti tjsp?


   • -kameramies- kirjoitti:

    entä uskaltaako kameraa lämmittää nopeasti pistämällä se muovipussissa vaikkapa uunin päälle vai onko pelkoa että kameraan tulisi silti kosteutta jos lämpenee liian nopeasti tjsp?

    Katso ohjekirjasta kameran säilytyslämpötila-alue. Niissä rajoissa on turvallista valita lämmin paikka.


  • Nyt en jotenkin käsittänyt. Eihän sisälämpötilasta kameran ulos viemisessä tule mitään ongelmaa, ellei siinä sitten ole mekaniikkaa joka alkaa tökkiä oltuaan liian kauan kylmässä. Sekä tietenkin kylmenneet akut, joiden jännite on huomattavan pieni. Kosteuden kanssa ei tule ongelmia.

   Ongelma kosteudesta tulee vasta, kun tuot kylmenneen kameran sisälle. Silloin kosteus tiivistyy kameran pinnoille. Tästä selviää parhaiten antamalla kameran lämmetä hiljakseen väljässä ilmassa huoneenlämpöiseksi. Itsellänikin on linssit huurussa kun tulen pakkasesta sisälle, ei päinvastoin.

   Nyt siis puhutaan lähinnä lämpötilasta, tai sama se vaikka puhuttaisiin roiskevedestäkin. Silloinkin auttaa parhaiten kun kameran antaa lämmetä rauhassa väljässä ilmassa.

   Kyllä nuo muovipussit ovat aikasten huuhaatiedettä, koska mahdollinen vaikutus on niin marginaalinen, ettei sillä ole paskankaan merkitystä. Kameralla voi kuvata ulkonakin vaikka hernerokkasumussa (jolloin ilman suhteellinen kosteus on lähes 100%).

   Pistetään hei kamera pussiin vasta silloin kun mennään kuvaamaan todella vetiseen paikkaan, kuten veden pinnan alle tai paikkaan jossa vesi roiskuu. Silloinkin kannattaa käyttää mieluummin siihen tarkoitettuja pusseja ja käytön jälkeen kamera pois ilmatiiviistä ja pussi kans kuivatukseen. Kosteudella kun on tapana tunkeutua pienimmistäkin koloista sisälle, mutta ulos se ei vaan halua tulla samaa tietä vaan jää tekemään pahojaan.

   • Tuo ei ole huu haata.
    Kamera tosiaan sisääntultaessa muovipussiin.
    Kamera ei kostu, koska siihen ei pääse sisäilman kosteutta.
    Ulkonahan kosteus pakasella on jäätynyt ja kuivunut.


  • ...ja kun kamera on lämmennyt ja otat pussin pois, kameran sisällä olevan ilman kosteus tasoittuu samaksi kuin huoneen ilmankosteus. Mikä tässä oli se hyötypointti?

   Parhaimmillaan tuosta voisi olla jotain iloa jos haluat kuvata sisällä HETI ulkoa tultuasi (siis kun kamera on vielä kylmä). Tai jos menet saunaan kuvaamaan.

  • Entäs järjestelmäkamerat ? ei sisälle tuomisessa ongelmaa ,mutta objektiivin kuvakenno huurustuu kun kovaan pakkaseen kameran kanssa yhtäkkiä hyppää ? vai onko vika käyttäjässä ?

  • Ei ole mikään 100% varma tieto mutta tietääkseni normaaliin huoneilmaan normaalista pakkasesta (kovastakin) tuodessa ei ole ongelmaa, kosteus on niin olematon että elektroniikkapiirejä se tuskin haittaa ja jos varmuuden haluaa niin akku pois sisääntuodessa niin ei vahingoita mitään, ellei kamerassa ole herkkää optiikkaa. Elektroniikasta on koulutus optiikan kestävyydestä en tiedä. Mutta LÄHES kaikissa tapauksissa vesi ei vahingoita mitään komponentteja jos laitteessa ei ole jännitettä. Eli ei johdosta,ei akusta eikä edes kondensaattoreista. Poikkeustapauksiakin kyllä löytyy, esim. kaiuttimet tai nykyään harvoin käytetyt paperieristeet sekä joissain tapauksissa huonolaatuiset liimaukset.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuolleisuus onkin kääntynyt päinvastoin laskuun korona kriisissä

   Kokonaiskuolleisuus kääntyikin koronan vuoksi kovaan laskuun USA:ssa USA:n kokonaiskuolleisuuteen koronaviruksella on sen sijaan ollut päinvastainen
   Pandemiat
   149
   12750
  2. Pitääkö yhteiskunnan elättää 5 lapsinen perhe?

   Kouluttamaton pariskunta, jossa mies käy töissä ja tienaa 2000 euroa kuussa, tekee putkeen 5 lasta ja perheen äiti sitten on kotiäitinä 20 vuotta. O
   Köyhyys
   183
   8281
  3. Stockmann konkurssiin ?

   Korona vei asiakkaat. Ensin kuitenkin hakeudutaan yrityssaneeraukseen. Viimeinen sammuttaa valot.
   Maailman menoa
   202
   6073
  4. Kiuruvesi 12 koronatartuntaa!

   Määrä kasvaa. Kuinka tehokkaasti testaavat?
   Kiuruvesi
   37
   882
  5. Järkyttävä koronakylä

   21 jo. Enemmän kuin esim porissa !. Eikö hygieniasta ole kukaan kuullut vai onko lehmänhaju ainoa hygieniahaju. Semmoista kun käsidesiä saa kaupoista.
   Kiuruvesi
   29
   699