Voiko avioero laukaista adhd.n

ETÄISÄ KYSYY..

Eron jälkeen pojallani todettiinn adhd ja olen miettinyt,laukesiko se eron myötä.Poika oli kyllä erittäin vilkas jo ennen eroammekin,mutta koulun alettua ja uuden miehen tullessa taloon oireet pahenivat.Koulussa hän konttaili kesken tunnin,häiriten muita ja opettajakin kertoi jo,kuinka häneltä loppuu keinot pojan kuriin saamiseksi.Ex vaimoni ei pärjännyt pojalle ilman voimakeinoja,ja siitä tehtiin jopa lastensuojelu ilmoitus.Poikani äiti oli istunut pojan päällä,mutta kun asiaa setvittiin lastensuojelussa,asia oli keksitty niin että äiti oli käärinyt pojan pyyheliinaan.Olin huolissani pojastani,sillä tiedän että lastenvalvoja neuvoi pojan äitiä keksimään tuon pyyheliina homman.Nyt kun olen miettinyt asiaa tarkemmin,saattaa mielestäni syynä olla uusi isäpuoli.Hän tuli nimittäin pojan elämään vähän ennen diagnoosia.En syytä ketään,mutta koska olen etäisä,ei exvaimoni anna mitään tietoja minulle pojan nykytilasta.Lääkityksenä pojalla oli pari vuotta sitten concerta.En muista vahvuutta.Poika on vähän yli 10v.

66

4320

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ADHD-lapsen isä

      Minun käsitykseni mukaan ADHD ei ole piilevä sairaus. Tottakai lapsen elämäntilanne vaikuttaa lapsen käytökseen. ADHD:tä on lievempiä ja vaikeampia muotoja. Lapsen reagoiminen elämäntilanteen muutokseen voi olla silloin erilainen.

    • 1144879

      adhd on synnynnäinen ja 80% periytyvä.

    • erosta

      , mutta jos mietit ns. tavallista lasta, niin varmasti ero aiheuttaa lapsessa surua, masennusta tai levottomuutta. Olisi hirveän tärkeää, että poika saisi apua ja että hänen elämä olisi tasaista ja rutiinit joista pidetään kiinni. Jos välit ex:ään on poikki, niin vaikea sitä tietysti on lapsen elämään puuttua, mutta jos asia huolestuttaa sinua, niin voisit varmaan jutella jonkun asiantuntijan kanssa. Tuolla adhd-liiton sivuillakin on jonkinlainen kysymyspalsta...

      http://www.adhd-liitto.fi/index.htm

    • olet ex-isä

      Joo tuo se on nykytila suomessa. Jos sinä olisit hipaissutkaan lasta olisit joutunut vankilaan ja ikuisen merkinnän sosiaalimafian papereihin. Oli miten oli. Et voi tehdä mitään, lopputulos on sama, sinulla ei ole lasta. Parempi kun etsit jonkun vähemmän huorahtavan naisen ja suhtaudut tilanteeseen siten kuin se on. Sinulla on ex-vaimo ja ex-lapsi.

      Niin ja tuohon kysymykseen. Totta helvetissä se vaikuttaa lapsen adhd:n. Mitä enemmän sinne kuuppaan tungetaan stressitekijöitä, niin sitä kovemmilla kierroksilla lapsi käy. Ukot vaihtuu, siideriä virtaa ja välillä rauhotellaan istumalla päällä niin veikkaan että lapsi pyörii tällä hetkellä kuin helikopterin propelli.

    • avioerolapsi

      Mikä ihme teitä vanhempia vaivaa kun heti erotaan ja pilataan lapsen koko tulevaisuus! Miettikääpä asiaa omalle kohdallenne miten lapsi vihaa teitä ja teidän tekemisiänne aikuistuttuaan. Te pilaatte hänen elämänsä!!! Poika kaipaa molempia vanhempiaan.

      • jdjsjfs

        kyllä saa sen kuvan että hän on katkera ja mustasukkainen ja yrittää vierittää aika vakavankin sairauden isäpuolen niskaan... Viestistä ei selviä kuka jätti ja kenet mutta anteeksi vaan, tuollainen kuva tulee.


      • kyllä minun

        mielestä on kamalaa katseltavaa,jos ollaan aviossa vain lasten takia.lapset kärsii siitä eniten ja oppivat kieron mallin suhteessa elämisestä.se myös tuo turvattomuutta hyvin usein,koska tunteet ovat aina läsnä,ja tuollaisissa tapauksissa ne tunteet eivät yleensä ole positiivisia


      • Nasu~92

        Itse olen saanut kärsiä siitä kun vanhempani olivat vielä yhdessä. Aamulla kuuden aikaan huutoa, poliisilla uhkailuja, itkua ja hammasten kiristystä. Paljon parempi oli kun isäni muutti pois eikä heidän avioeronsa todellakaan ole pilannut elämääni tai tulevaisuuttani. Valmistun kohta lukiosta ja aion jatkaa ammattikorkeakouluun ja tulla sairaanhoitajaksi.
        Joten omien kokemusteni perusteella, lapsi voi kasvaa aivan normaalisti ja tasapainoisesti vaikka olisi vain toisen vanhemman kanssa.


      • uusio-poikamies

        taidat itse olla se liian tiukka pyhimyksen kehä pääsi ympärillä kulkeva tekopyhä pelle, joka ei itse uskalla erota. Ja koettaa selitellä itselleen, että kun aikanaan on sen tahdon sanonut niin siitä sitten pidetään kiinni kynsin ja hampain eikä erota kirveelläkään. Mietipä ihan omassa pienessä kuupassasi, josko sellaiseen marttyyriuttasi enää kykenet, onko lapsen kehityksen kannalta parempi, että vanhemmat eroavat ja kenties suht koht sovussa, vai kenties että he lasta välikappaleena käyttäen sinnittelevät kiville menneessä liitossaan riidellen tai kyräillen tai jopa molempia. Kyllä lapsi vaistoaa ja jopa todella hyvin sen kun vanhemmilla ei enää ole sitä yhteistä säveltä. Vaikka he eivä varsinaista riitelyä kuulisikaan niin silti he sen tietävät ja vaistoavat että jompikumpi tai molemmat vanhemmat voivat pahoin toisen lähellä. Minä itse aikanani n olisi halunnut erota, mutta minkäs mahdoin kun lasteni äiti lähti toisen matkaan. Jälkeenpäin olen huomannut että se oli kaikkien kannalta paras ratkaisu kun ei siitä yhteiselosta olis kuitenkaan mitään tullut. Eipähän ole lapset tarvinnu kuulla riitelyä. Hyvinpä nuo olosuhteisiin nähden sain kasvatettua yhteiskuntakelpoisiksi ja maailman tuuliin ovat lentäneet jo. Enkä ole heissä katkeruutta huomannut ainakaan itseäni kohtaan. Eikä ole acdc:t eikä muut hinkuyskät vaivanneet. Eivätkä nuo ole mielestäni muutenkaan pilalle menneet eromme vuoksi.


      • EX-isä myös

        Äläs nyt yleistä, vaan sano ihan reilusti, että mikä teitä ÄMMIÄ vaivaa, kun nykyiset perhe arvot on kerran nyky-naisille ihan paskanhailee. Jos joku mopoileva kalju soutaja tulee kuiskaileen korvaan jotain, niin heti ollaan pillu märkänä kuolaamassa sen kaljun perään ja unohdetaan jopa omien lapsien hyvinvointi.


      • niinpätoijustois
        EX-isä myös kirjoitti:

        Äläs nyt yleistä, vaan sano ihan reilusti, että mikä teitä ÄMMIÄ vaivaa, kun nykyiset perhe arvot on kerran nyky-naisille ihan paskanhailee. Jos joku mopoileva kalju soutaja tulee kuiskaileen korvaan jotain, niin heti ollaan pillu märkänä kuolaamassa sen kaljun perään ja unohdetaan jopa omien lapsien hyvinvointi.

        Ja toi just,ettei oikealla ja biologisella isällä ole kuin maksuvelvollisuus,siis oikeesti,lapsen asiat eivät kuulu hänelle mitenkään,ainakaan exeukon ja hänen uuden miehensä ja sossun mielestä kans.He-hee!


      • assss
        kyllä minun kirjoitti:

        mielestä on kamalaa katseltavaa,jos ollaan aviossa vain lasten takia.lapset kärsii siitä eniten ja oppivat kieron mallin suhteessa elämisestä.se myös tuo turvattomuutta hyvin usein,koska tunteet ovat aina läsnä,ja tuollaisissa tapauksissa ne tunteet eivät yleensä ole positiivisia

        avioliitoista olisi nykyisten itsekkäiden ja sopeutumiskyvyttöminen vanhempien takia sellaisia, että pitäisi erota. Pitäisikö tuollaisilta aikuisilta ottaa jo heti vehkeet pois että eivät pääse äpäröitä tekemään tähän maailmaan.


      • Seurannut

        Etkö tiedä? Nehän eroavat ihan huvikseen, kun ei ole aina kivaa, ja kun toisetkin eroaa. Näin selitti eräs
        piloille hemmoteltu pikkurouva. Laskun tästä huvista maksavat viattomat lapset. Ei ole kivaa jos on aina
        kivaa.


      • voi muksu parat
        Seurannut kirjoitti:

        Etkö tiedä? Nehän eroavat ihan huvikseen, kun ei ole aina kivaa, ja kun toisetkin eroaa. Näin selitti eräs
        piloille hemmoteltu pikkurouva. Laskun tästä huvista maksavat viattomat lapset. Ei ole kivaa jos on aina
        kivaa.

        kuullut vastaavan kommentin veljeni vaimolta(tosin kiertotietä),enkä voinu uskoa korviani.Onneks asuu eri paikkakunnalla..mitähän oppia näin toimiessa hän antaakaan lapsilleen..se jää nähtäväksi.


      • tiituska10

        olen itsekkin avioerolapsi enkä vihaa vanhempiani!!!! minun mielestäni ei ole mitään järkeä olla yhdessä jos itse kokee ettei avo/avioliitto toimi!! Ja jos ei ole hyvä olla itsellään ja lapsetkin siinä kärsii jos vanhemmilla ei mene hyvin...itse erosin jokin aika sitten ja meillä on exän kanssa 2 yhteistä lasta, tottakai he ottivat eron raskaasti varsinkin vanhempi lapsi mut parempi näin! Lasten nyt hyvä olla nyt ( minkä itsekin todenneet), ei tartte kuunnella ainaista riitaa ja muuta...ja kerroimme lapsille että vaikka eroamme siitä huolimatta äiti ja isi rakastaa ja välittää heistä ja että ero ei johdu heistä jne....ja edelleenkin lapset tulevat näkemään kumpaakin vanhempaa!! Kyllä lapsella täytyy olla molemmat vanhemmat ja se onnistuu vaikka asuisivat eriosoitteessa....ja vaikka exien välit olisi kuin huonot niin täytyisi heidän pystyä järjestämään ja hoitamaan lasten asiat asialliseen sävyyn ja toimimaan lasten aikaan haukkumatta toista vanhempaa jne!!!


    • Minun ja kahden pikkusiskoni (olemme syntyneet vuosina 1991,1993 ja 1998 ja minä olen vanhin) äiti ja isä erosivat joskus 2000-luvun alussa itse ollessani n. 9-10-vuotias ja siskojen ollessa myöskin aika nuoria,eikä kellekään meille ole diagnosoitu ennen ja jälkeen eron ADHD:ta,joten tuskin nyt ero on syynä lapsellesi todettuun ADHD:hen.

      Ja seuraavalla sivustolla on vähän enemmän tietoa ADHD:sta,mitä nyt löysin googlettamalla,joten toivottavasti on apua edes vähän: http://www.janssen-cilag.fi/?product=adhd&gclid=COaFk4DOt6YCFci-zAod7msRHg

      Muussa tapauksessa sinähän voisit jutella jonkun lääkärin kanssa asiasta,jos asia huolettaa,koska luulisi nyt lääkärin luo pystyy menemään juttelemaan,jos joku asia mietityttämään. :)

    • miguel77

      Olen mies 33v. Äitini oli hieman tuon tyylinen (YH). Minusta tuli erittäin agressiivinen aina siihen päivään asti kun olin noin 30v.
      Naiset olivat kaikki huoria ja miehiä saa lyödä niin paljon kuin tahtoo.
      Onneksi en ole istumaan joutunut niistä paristakymmenestä pahoinpitelystä yms rikoksista ja nyt olenkin ihan hyvässä ammatissa.

      • Mies 34v

        KAIKKI NAISET OVAT HUORIA, PAITSI ÄITINI, HÄN ON PYHIMYS!!!!!


    • Apu on lähellä!

      Voin sanoa,että ei tämä isäpuolesta johtuvaa ole,jos muksu on ollut jo aiemmin vilkas,niinkuin sanoit.Veikkaan,että joku koulussa on laukaissut "ADHD":n? Ja minulla on paljon kokemusta siskoni pojasta.lopulta siskoni lähetti pojan jonnekkin terapiaan muutamaksi viikoksi,kun tilanne tuli ihan mahdottomaksi....haukkui isovanhempiaan ja halus,et ne kuolis???...nyt poika rakastaa isäpuoltaan ja on hillitty ja tekee kaikkea kotona,mitä ei ennen tehnyt ja toki rakastaa myös isovanhempiaan....poika on muuttunut todella paljon ja on hienoa,että siskoni laittoi pojan sinne terapiaan,vaikka olin aiemmin sitä vastaan!Toivottavasti saat voimia ja isäpuolelle myös voimia....ahdistaa jos noin nuorille lapsille täytyy antaa concerta lääkitystä,mutta kokeilkaa jotain terapiaa??? se muuttaa ihan varmasti poikaa!!!Siskon poika oli 6 viikkoa hoidossa ja kyllä kannatti viedä se sinne!!Haluan teille molemmille vaan paremman elämän ja varmaan saattekin ja toivon sitä:)))

    • F90

      Muistaakseni ADHD diagnoosia ei tehdä aivan pienille lapsille. Suuret muutokset poikasi elämässä ovat sattuneet juuri samaan ikäkauteen, kun diagnoosi tehdään. Oireiden voimakkuus voi toki johtua suurista muutoksista.

    • 3xyh-isäHyvätLapset

      Voi kilin vattu!!

      Miettikää nyt oikeesti mitä sanotte! Avioero laukaisee jotakin? Ai niinku että papin aamen aiheuttaa hedelmöittymisen. Vanhempien käyttäytyminen avioeroprosessissa se enintään voi jotakin laukaista eikä se ole mikään lottoarvonta, että mikähän reaktio sieltä nyt tulee. Jokainen voi valita käyttäytymismallinsa niin siinä kuin muissakin tilanteissa. Vanhempien käyttäytyminen toimimattomassa parisuhteessa haittaa lasta taatusti paljon enemmän kuin heidän käyttäytymisensä toimivassa erossa. Opetelkaa eroamaan!

      • AC/DC

        Niin mikä?

        Lapsi kun lapsi rauhoittuu kun saa
        tarpeeksi liikuntaa, siis tarpeeksi.

        Pelikonsolit, TV, Internet valvontaan: tunti päivässä riittää.

        Lisäaineet ruuasta pois, varsinkin E621 NATRIUMGLUTAMAATTI.
        sokeri minimiin ja hedelmäsokeria tietysti.
        Limsat pois ei ainakaan aspartaami myrkkyjä, karkit pois.

        Tilalle hiljaisuutta, rauhaa ja rakkautta.


      • errooekk
        AC/DC kirjoitti:

        Niin mikä?

        Lapsi kun lapsi rauhoittuu kun saa
        tarpeeksi liikuntaa, siis tarpeeksi.

        Pelikonsolit, TV, Internet valvontaan: tunti päivässä riittää.

        Lisäaineet ruuasta pois, varsinkin E621 NATRIUMGLUTAMAATTI.
        sokeri minimiin ja hedelmäsokeria tietysti.
        Limsat pois ei ainakaan aspartaami myrkkyjä, karkit pois.

        Tilalle hiljaisuutta, rauhaa ja rakkautta.

        kaverilla tossa ja lisäisin kokakolan kanssa veke se ja muut sokerituotteet
        kersa ulos ja ennen iltapalaa sisään ja sit maatex.
        kerssi voi käytöksellään yrittää ohjailla sinua koska ei halua isänkorviketta taloonsa ja ei kestä kuunnella öisiä voihkinoita ja sängyn narinaa kun tietää että se loppuu kohta kuitenkin.


      • 20sokeripalaa
        AC/DC kirjoitti:

        Niin mikä?

        Lapsi kun lapsi rauhoittuu kun saa
        tarpeeksi liikuntaa, siis tarpeeksi.

        Pelikonsolit, TV, Internet valvontaan: tunti päivässä riittää.

        Lisäaineet ruuasta pois, varsinkin E621 NATRIUMGLUTAMAATTI.
        sokeri minimiin ja hedelmäsokeria tietysti.
        Limsat pois ei ainakaan aspartaami myrkkyjä, karkit pois.

        Tilalle hiljaisuutta, rauhaa ja rakkautta.

        samaa mieltä kuin acdc olen huomannut omissa
        lapsenlapsissa kun saavat sen viikottaisen karkki
        limsa sipsi annokksen kerran viikossa
        kyllä sen jälkeen lapset ovat ylivilkkaita eron huomaa
        eikö voisi karkit sun muut vaihtaa esim.pähkinoihin
        kuivahedelmiin,rusinoihin,joku trippimehu ja erilaisia
        pilkottuja hedelmia kauniisti aseteltuna lautaselle jne.


      • *vink vink

        vaan opetelkaa hoitamaan PARISUHDETTA.Ei varmasti olis niin paljon eroja,jos ei oltais niin itsekkäitä,vaan hoidettais sitä parisuhdetta,eikä pidetä toista itsestään selvyytenä.


    • jhyjuhjuhy

      Miks ylläpito sanoi sun pojan olevan 10- vuotias, kun etusivulleen sönkötyksesi nosti? Mulla alkaa laittaa vihaksi, että tällaista moraalitonta paskafoorumia tukee jotut Kelatkin ja muut, esiintymällä tällaisilla. Vitut mikään lastensuojelu mitään mihinkään laittomuuksiin taviksia - eikä edes typerysosaakaan niistä, kannusta. Eikä tollasta termiä ole olemassakaan, kuin "lastenvalvoja". Ja sä ihan tasan saat tavata lastasi, jollet ole lakia rikkonut ja sikäli ole jokin tosi harvinainen tapaus: en koskaan ole tuntenut yhtäkään tyyppiä, jolla olisi ollut sellainen ero, että eivät tule puolisot eron jälkeen toimeen, eli sikäli olen aivan eri maailmasta, kuin tän foorumin juttujen kirjoittelijat.

      Miikä on syy, jos et muka saa "tavata" omaa lastasi? Et maksa elatusmaksuja, vai mitä? Juridisesti sulle huoltajana kuuluu kaikki tieto omasta lapsestasi ja siten myös mahdollisen tämän terveydentila, siihen asti, kun lapsesi on 18- vuotias, eli tulee täysi-ikäiseksi. Yksinhuoltajuusratkaisukaan ei evää huoltajuutta lapsen toiselta kasvattajaosapuolelta.

      En tiedä käytöshäiriöistä mitään, mutta mun käsittääkseni adhd on biologinen aivokemiallinen juttu ja lisäksi persoonaan sidonnainen jossakin määrin - vertaa vaikka introvertit versus ekstrovertit, eli ei todellakaan ns. ainakaan "traumaperäisesti" kukaan tule adhd:si. Erikseen on varmaan esim. lapsen sosiaalinen ahdistuneisuus, mikä se voisi joskus johtua ulkoisista seikoista, mutta sellaseen tuskin hullukaan määrää adhd-lääkitystä pikkulapselle.

      • adhd:n äiti

        eivät voi laukaista adhd:ta, mutta voivat kyllä pahentaa oireita. Varsinkin kaikki negatiiviset kokemukset.

        Meillä on 9 vuotias poika, jolla on diagnosoitu adhd eskari iässä, eli 6 vuotiaana, 7 vuotiaana aloitimme conserta lääkityksen.

        Meillä todellakin huomaa pojan käytöksestä heti, jos jotain negariivista on tapahtunut. Esim. isän pitkä työkomennus sai pojan aivan holtittomaksi. Riehui, koulu ei sujunut, opettajat olivat ihmeissään. Ja käytös oli häiriköivää, vaikka lääkitys oli käytössä tuonakin aikana. Ainakin meidän lasten psykiatrin mukaan tällainen käytös adhd lapsella, varsinkin tilanteissa joissa elämä muuttuu, aiheuttaa selkeästi lapselle selkeämmät oireet. Jos normaali lapsi oireilee erossa, niin mikäpä ihme on että adhd lapsi kokee myös asian raskaana ja oirehtii sen mukaisesti.

        Lapselle nimenomaan pitäisi antaa aikaa sopeutua tilanteeseen, ei liian nopeasti ja jatkuvasti muutoksia elämässä.

        Lisäksi tuli mieleeni kysäistä, eikö poika saa terapiaa tai esim. henkilökohtaista avustajaa kouluun? Ainakin meidän kunnassa nämä asiat järjestyi todella helposti ja on helpottanut lapsen elämää.


      • 1/2 osa isä

        No puoli isähän se siellä mesoo!


    • opiskelija678456

      kysykää lääkäreiltä eikä mistään suomi24.fi sivustolta

    • on nähty

      Joo, tuo on täysin normaalia että eron jälkeen keksitään ulkopuolisia syitä lasten häiriökäyttäytymiselle, kun ei voida myöntää että se johtuu vanhempien toiminnasta.

    • mallintamista

      Lapsi häpeää avioeroa. Lapsi kokee syyllisyyttä, lapsi kuvittelee, että ero johtuu hänestä. Lapsi kokee tulleensa hylätyksi ja hyljeksityksi, sillä on kauaskantoisia seurauksia. Lapsi ei osaa luottaa kehenkään, hänelle jää pelko hyljätyksi tulemisesta. Aiksuisena hänen suhteensa tulevat olemaan oman isän ja äidin kopiointia.

      Lapsilla ilmeneesyömishäiriöitä, masennusta, läheisriippuvuutta, kastelua. Vanhemmilla lapsilla varastelua, päihteitä, väkivaltaa ym.ym.

      Poikkeuksena avioerolapset, joiden vanhempien välisiä on oikeastin yritetty ratkaista yhteenpysymiseksi. Niissä tapauksissa lapsi ymmärtää johtuneen tilanteen eikä oireile. Eli, mitä suurempana yllätyksenä ero tulee lapselle, sen vaikeampi oireisto hänelle jää.

      Joten, miettikääpä pettäjät ja jättäjät mitä teette lapsillenne!

      • Hulluutta!!!

        Kyllä sääliksi käy nämä ero lapset. Monesti ne jäävät syrjään vaille huomiota, kun äiti ja isä ovat löytäneet
        uudet ihanat kaverit. Heille on seurustelu tärkeämpää kuin lasten hyvinvointi. Pennuile annetaan rahaa
        kouraan jotta saadaan pois jalosta, ja voidaa olla rauhassa.


    • ADHD-pojan äippä

      Hei "Etäisä"!
      Kuulostaapa tutulta!! Meinaan tuo pojan käytös, eli itsellänikin on ADHD-poika (13v.).
      Ja meilläkin on "uusioperhe" -tapaus. En usko että ero on laukaissut sairautta. Mutta kun tietää että ADHD-lapsi tarvitsee säännölliset rutiinit ja kuria tietenkin, niin luulen että tässä äidin uudessa tilanteessa ote on saattanut vähän "löystyä" ja toki voi olla että poika hakee nyt erityisesti huomiota kun on tämä uusi mieskin äidin kodissa!! Näin ainakin minä koin tuon tilanteen!! Ja isommissa ryhmissä/porukoissa ADHD nostaa päänsä tosi voimakkaasti esille!! Eli kun meilläkin tavallaan "kasvoi" perhe yht´äkkiä suuremmaksi. Mutta usko pois kyllä tilanne siitä taas tasaantuu..tai ainakin toivoisin niin!! Meidän poikakin käytti tuota samaa lääkettä ekana lievempänä, mutta vaikutus oli liian pieni joten sitä suurennettiin. Nykyisin poikani ei enää omasta mielestä tarvitse sitä joten se on nyt tauolla. Mutta voidaan ottaa taas käyttöön jos siltä tuntuu!! Eikä olla kaivattu sitä ainakaan vielä =)
      Kokeilkaa koulussa "ilmatyynyä" ,eli sellainen rengas joka laitetaan penkkiin. Sinitarramöykky, niin poika voi "muovailla" sitä käsissä ja keskittyä kuuntelemaan!! =)) Eli käsille tekemistä!!
      Toivottavasti sait jotain irti tästä =))
      Kärsivällisyyttä ja jaksamista!!

    • Itsekin ADHD

      ADHD on tai ei ole. Kriisi saa vaan oireet selvemmin esille. Normaalille lapsellekin tulee avioeron ym. jälkeen tarkkaavaisuus ja muita ongelmia. Kyse ei ole silloin ADHD: stä vaan tila on väliaikainen. Addit reagoi kaikkiin muutoksiin voimakkaasti ja oireet pahenevat silloin.

    • jaaho

      Ero EI laukaise adhd:tä mutta kaikki uudet asiat ja tilanteet saattavat pahentaa oireita. Eikä se silti tarkoita sitä että kukaan aiheuttaisi mitään tai olisi syyllinen vaan muuttunut tilanne itsessään aiheuttaa stressiä ja sitä kautta pahentaa oireita. Oirehdinta ei aina ole huomionhakuisuutta eikä lapsi niille mahda mitään.

      Adhd sinällään on synnynnäinen ja periytyvä ja sille on tyypillistä että sen oireet ja niiden voimakkuus vaihtelee vuosien aikana. Joskus ei mitään vaivaa joskus taas kaikki ongelmat pahoina! Tätä vaihtelua on ilman mitään näkyviä elämänmuutoksiakin koska lapsi kasvaa ja elimistä muuttuu. Lääkityksen arviointi ja terapian tarveharkinta aiheellista!

    • jokainen normaali lapsi ja usseimiten pojat on vilkkaita, ja todellakin voivat kontata koulussa,
      tunnilla ja tunnin jälkeenki, ei mitään ihmeellistä, etenkään pojalta.

      Mutta jos nämä aikuiset sähläävät ja tekevät siitä ongelman, veikkaan että sitten sun lapselle
      käy huonommin ja voi todella oireilla oikeasti, joka ei lapsen vika edes ole.
      tyhmät aikuiset.

    • safd fsda

      Lapsille vaan enemmän liikuntaa ja tekemistä, pillerit vain sekoittaa elämää! Kuria kuitenkin pitää olla, ettei ihan miten tahansa pompi.

    • WannaN

      ADHD:han johtuu pääasiassa välittäjäaineiden epätasapainosta joka taas on synnynnäistä. On mahdollista että äidin uusi puoliso laukaisee lapsessa ahdistuneisuutta joka johtuu epävarmuudesta tms. ja purkautuu häiritsevänä käyttäytymisenä ja agressiivisuutena. Vastaavanlaista käyttäytymistä olisi voinut ilmetä jonkun muunkin elämänkriisin yhteydessä (kuten muutto, uusi vauva). Ahdistus siis vain korostaa ADHDn tiettyjä oireita.

    • ¨¨

      Ihan oikeasti.

    • ADD--

      Ero ei laukaise ADHD:ta eikä ole sinun syysi. ADHD on vahvasti perinnöllinen ja alkaa hyvin varhaisessa iässä. Lapsen sopeutumista näihin muutoksiin ADHD kyllä pahentaa ja kaikenlainen painostaminen minkä poika kokee epäoikeudenmukaisena kyllä pistää nuo oireet syöksykiertoon.

      Suomessa ADHD:n tutkimus ja erityisesti hoito on lapsen kengissä joten hyvän asiantuntijan löytäminen ei ehkä ole helppoa, mutta jos sellaisen voisi taikoa jostain niin tekisi kyllä hyvää kaikille osapuolille.

    • TULE!
    • kovalla kädellä vaan

      Vedä sitä korville.

      Onhan tuo jo nähty mitä penikoista tulee, kun mitään ei saa sanoa, tehdä ettei vaan murunen traumatisoidu.

      Selkäsaunojen antaminen kun kiellettiin vuonna 1986 kun kiellettiin, lähti teinirikollisuus nousuun.

      Kohtele vaan hellällä kädellä ja vie terapiaan.

      Sinulla on parin vuoden päästä joku narkkaripentu käsissäsi ja kyllä sitten voivotellaan, että mitä tein väärin..

      • -------------

        Taisit olla kuriton penikka johon tuo isän käsi toimi.


      • ,,,,,,,,,,,.......
        ------------- kirjoitti:

        Taisit olla kuriton penikka johon tuo isän käsi toimi.

        iälkeen olisi syytä rauhoittua elämään jonkin ajan vain lapsille jos niitä on hankittua tullut. Ongelmia tulee jos nopeasti siihen lapselle outo mies esim taalataan asumaan. 3-5 vuotta ihan perhepiirissä ja sitten voi alkaa uutta kaveria kotiinsa tuomaan, varsinkin jos pienistä lapsista on kyse.


      • kovalla kädellä vaan
        ------------- kirjoitti:

        Taisit olla kuriton penikka johon tuo isän käsi toimi.

        Itse asiassa varsin kunnollinen ja kiltti kakara. Kerran sain selkääni kun naapurin pennulta läväytin huulen halki. Mutta kun selitykset kuultiin, niin naapurin penska sai sen haljenneen huulen lisäksi selkäänsä ja minulta isä pyysi hätiköintiään anteeksi. Eikä omia lapsia ole koskaan tarvinnut lyödä, ne kun tottelee vain sanomisesta.


      • äiti 47 vee

        Olen samaa mieltä kanssasi. Vitopäitä nykyisistä pennuista tulee kun niitä ei saa kurittaa.


    • ...

      Ei ADHD:ta laukaise mikään se on jo syntyessä. Tulee ihan mieleen ettei vaan ole tehty väärää diagnoosia, mikä ei olisi mikään ihme. Onko pojalle tehty neuropsykologiset testit? Jotenkin vaan tuntuu et tuo käyttäytyminen saattaisi johtua avioerosta ja sitten joku neropattilääkäri vaan lätäissyt concerta-lääkityksen, että on saanut asian käsistään. Jos neuropsykologisia testejä ei ole tehty kannattaisi diagnoosi varmistaa asiantuntijalla.

      • asiassa.

        Adhd:n kaltaiset oireet loppuvat,kun lapsi nukkuu riittävän pitkät yöunet ja vähennetään television katselua ja tietokonepelien pelaamista.


    • yks monista

      Vasta 12-v lasta kuunnellaan, mutta teidän pitää keskustella lapsen kanssa ja sopia uudet pelisäännöt elämään. Tuo voi olla eräänlaista huomion hakemista. Oma vaimoni syyttää minua lastemme ongelmista. Mutta ei onnetonta liittoa voi jatkaa lasten takia. Uusien puolisoiden kanssa pitää olla varovainen, eli ei joka yö uutta.

    • manu08

      en usko että avioero olisi syynä siihen koska se voi olla myös perinnöllistä.

      • Pistä se häpeämään

        Pistä kakara lastensuojelulaitokseen. Aikoinaan annettiin remmiä tuollaisille ADHD lapsille ja johan oireet hävisivät. Itse huutaisin samalla tavalla kuin kakara ja antaisin kuunnella miltä tuntuu. Tai rikkoisin astioita ja kääntäisin kakaran sängyn nurin. Katsottaisiin kumpi saa huomiota. Kakaran kavereille puhuisin hulluja niin että saisi pentu hävetä. Uhkaisin myös tulla koululle sekoilemaan ja sanomaan vaikka että pennun isä on homo. jos huuto ja muu ei lopu.


      • ...
        Pistä se häpeämään kirjoitti:

        Pistä kakara lastensuojelulaitokseen. Aikoinaan annettiin remmiä tuollaisille ADHD lapsille ja johan oireet hävisivät. Itse huutaisin samalla tavalla kuin kakara ja antaisin kuunnella miltä tuntuu. Tai rikkoisin astioita ja kääntäisin kakaran sängyn nurin. Katsottaisiin kumpi saa huomiota. Kakaran kavereille puhuisin hulluja niin että saisi pentu hävetä. Uhkaisin myös tulla koululle sekoilemaan ja sanomaan vaikka että pennun isä on homo. jos huuto ja muu ei lopu.

        Kuules huoran äpärä, jos olisit tavoitettavissa laittaisin sinut elävänä hautaan häpeämään. Minua vituttaa niin paljon tuollaiset trollit, että voi olla etten pystyisi toteuttamaan uhkaustani, vaan olisit kilon kappaleina saman tien kun tavattaisiin. Ehkä olet itse sama kusipäinen kakara joka ketjun on avannut, mutta älä jumalauta huutele tuollaisia nimettömänä paskahousuna, olet helvetin säälittävä luuseri. Itse tiedän ADHD:sta sen verran, että se on totisinta totta, ja koko ADHD-lapsen suku joutuu kärsimään ilman sinun kaltaisiesi kasvatusta vailla olevien kakaroiden vittuilua! Olet tosiaan säälittävä, et yhtään mitään muuta! Yritä nyt helvetin runkkari sit vielä provota lisää, mutta siinä et onnistu, vaan joudut tyydyttämään tyhjyytesi runkkaamalla. Mene peilin eteen ja katso itseäsi sieltä ja mieti mitä muuta olet kuin säälittävä finninaamainen runkkari!


      • Paska, isäänsä tullu

        Ilmeisesti minullakin on tuollainen "lapsi". 12v, huutaa ja käyttää kovaa ääntä. Olisi saanut jäädä tekemättä kyllä. Isänsä käyttää kovaa ääntä, siitä varmaan tarttunut. Ei usko mitään vaikka kuinka sanoisi. Heti kun koulut loppuu niin saa kyllä lähteä. Tuollaista joutuu vielä elättämään.


      • että aika

        moni sitä mieltä että adhd kaipaa kovasti liikuntaa purkaakseen touhukkuuttaan..... EI EI JA EI. päin vastoin, adhdlle pitää opettaa rauhottumista ja keskittymistä. koskapa näin lyhyesti selitettynä se impulsiivisuus tulee aivoista, ei jäsenistä jotka siis liikunnalla väsyy, liikunta ja liika show lisää oireistoa.

        ja joku sanoi että makeat pois ja ymsyms nii paranee....höpsis, adhdstä EI parane.


      • reikä täyteen heti
        Paska, isäänsä tullu kirjoitti:

        Ilmeisesti minullakin on tuollainen "lapsi". 12v, huutaa ja käyttää kovaa ääntä. Olisi saanut jäädä tekemättä kyllä. Isänsä käyttää kovaa ääntä, siitä varmaan tarttunut. Ei usko mitään vaikka kuinka sanoisi. Heti kun koulut loppuu niin saa kyllä lähteä. Tuollaista joutuu vielä elättämään.

        yhteiskunta elättää sen lapsesi aika pitkälle luulen? Tuollainen asenne jos omaan lapseen on, ei ole ihme jos on häiriintynyt. Taitaa olla sinussakin runsaasti vikaa, eikä tuossa exässä vain.
        Naisillakin on se usein nykyään, että se uusi sussu on heti oltava jalkovälissä, ennenkuin entisen tuoksu sieltä tuuherosta on kunnolla hälvennyt, mutta se on ajan henki!


    • erolpsi

      Helpointahan se varmasti kaikille on jos eron traumatisoiman lapsen voi ADHD-diagnoosilla lääkitä rauhalliseksi.

    • HNiii

      mite ero vaikuttaa?? no se muuttaa kokoelämän..

      jos poika oli normaali ennen avieroa niin en suosittele lääkityksen käyttämistä.. se ei poista ongelmaa..

      t.avioerolapsi

      • ...

        En tiedä mutta voisiko hämmennys tilanteesta aiheuttaa lapselle "adhd-oireita". Pienen lapsen on mielestäni varmasti todella vaikea sisäistää vanhempien eroa. Kymmenen vuotias "luulisi" olevan jo tarpeeksi vanha ymmärtämään ja käsittelemään, mutta EI ole! Luulen että se on aikuisikään asti ulottuva prosessi ja aikuisikäisenäkin asiaa tulee käytyä taas läpi omalla tavallaan. Vaikka lapselle kuinka selitetään ettei lapsi ole mitenkään aiheuttanut eroa ja että molemmat vanhemmat rakastavat yhä lasta niin voi olla että lapsi tuntee silti että hänet on hylätty. Lapsen pitäisi tuntea vahvasti ettei häntä ole hylätty ja lasta kuunnellaan ja huomioidaan. Lapsen luottamus vanhempiin pitäisi saada pysymään erittäin hyvänä jatkossa, jotta näistä ei koituisi nuoruuden ja aikuisiän kynnyksellä ongelmia ihmissuhteissa. En tiedä mutta puhun nyt omasta kokemuksesta...olen joutunut käymään näitä kysymyksiä kovastikin läpi. Antakaa lapselle paaaaljon rakkautta, teoin ja sanoin :)


      • ...
        ... kirjoitti:

        En tiedä mutta voisiko hämmennys tilanteesta aiheuttaa lapselle "adhd-oireita". Pienen lapsen on mielestäni varmasti todella vaikea sisäistää vanhempien eroa. Kymmenen vuotias "luulisi" olevan jo tarpeeksi vanha ymmärtämään ja käsittelemään, mutta EI ole! Luulen että se on aikuisikään asti ulottuva prosessi ja aikuisikäisenäkin asiaa tulee käytyä taas läpi omalla tavallaan. Vaikka lapselle kuinka selitetään ettei lapsi ole mitenkään aiheuttanut eroa ja että molemmat vanhemmat rakastavat yhä lasta niin voi olla että lapsi tuntee silti että hänet on hylätty. Lapsen pitäisi tuntea vahvasti ettei häntä ole hylätty ja lasta kuunnellaan ja huomioidaan. Lapsen luottamus vanhempiin pitäisi saada pysymään erittäin hyvänä jatkossa, jotta näistä ei koituisi nuoruuden ja aikuisiän kynnyksellä ongelmia ihmissuhteissa. En tiedä mutta puhun nyt omasta kokemuksesta...olen joutunut käymään näitä kysymyksiä kovastikin läpi. Antakaa lapselle paaaaljon rakkautta, teoin ja sanoin :)

        Omasta kokemuksesta olin todella pettynyt kun vanhempani löysivät eronsa jälkeen uuden kumppanit. Siinä heidän rakastuessa ja oman huomionkaipuunsa sivussa tunsin etten saa tarpeeksi huomiota kuin ennen. Olin neljävuotias. Nyt kun muistelen niin taisin olla jollain tasolla masentunutkin n. kuudenvuoden iässä. Kummankaan uuden kumppanit eivät miellyttänyt minua...ja toiseksi he eivät ottaneet minua huomioon niin kuin äidin tai isän kuuluisi ottaa. Ne uuden kumppanit kuitenkin pitäisi toimia yhtälailla isä/äitihahmona, ja pitää lasta kuin omanaan. Jos "varavanhemmaksi" lähtee, siihen pitää sitoutua tosissaan! Aikuisen on kuitenkin edettävä rauhassa ja antaa lapsen tulla tykö ja kasvattaa luottamusta pikkuhiljaa "uuteen" vanhempaan.


    • Hyvä Isä

      Perhe on yksi yksikkö, joka muodostuu, Isästä, Äiidistä, Lapsista ja Kodista. Ja he kaikki rakastavat toisiaan sydämmestään ja ovat kiintyneitä toisiinsa, jos näin ei ole niin perhe on hengellisen avun tarpeessa.

      Tai jos toinen aviopuoliso on narsista ja ylimielinen, pöyhkeä, röyhkeä eikä suostu puhumaan, sopimaan jne. on hän perheen rikkoja, joka aiheuttaa miehelleen tai vaimolleen ja lapsilleen suunnatonta tuskaa ja henkisiä kärsimyksiä.
      Usein vain on niin, että tämä rikkoja osapuoli on niin sokaistunut omasta typeryydestään, ettei edes tajua tekevänsä mitään väärin, mutta on itsestään selvää, että lapsiin ja aviopuolisoon sattuu suunnattomasti se, että toinen asettaa oman ylimielisyytensä rakkauden ja perheen edelle.

      Jos toinen hakee avioeroa niin se kertoo, jo siitä, että perheessä ei ole hakija osapuolelta omaa perhettään kohtaan minkäänlaista rakkautta eikä hän osaa rakastaa sillä rakkaus peittää paljon syntejä ( 1. Korinttilaisille 13:4-7). Ja saa aviopuolisot sopimaan tunteistaan, asioistaan ja peittämään ne toisen synnit eli loukkaukset ja siten myös etsii toisesta niitä hyviä puolia, joita voi kehua.

      Se joka hakee avioeroa ei useinkaan ymmärrä, että lapset ovat ne, jotka avioerosta kärsivät kaikkein eniten. Ero ja usein Isän rakkauden, huolenpidon ja avun puuttuminen saa perheessä lapset voimaan pahoin ja äidin työmäärän lisääntyminen saa siten äidistä joka usein on sen avioeron hakija entistä kiukkuisemman ja siten lapsista tulee entistä hankalampia, kiukkuisempia ja niin äiti sitten useinmiten voi lasten kanssa entistä huonommin.

      Avioliitto on alunperin Jumalan asettama järjestely, jossa mies ja nainen vannovat vihkivalan Jumalalle ja lupaavat rakastaa toisiaan kunnes kuolema heidät erottaa, joten avioliitosta ei Jumalan Sanan Ramaatun perusteella voi erota, kuin yhdestä syystä ja se on toisen tai kummankin aviopuolison uskottomuus ja haureudenteot (Matteus 19:9, Heprealaisille 13:4).
      Aviopuoliso on myös vapaa menemään uudelleen naimisiin, jos puoliso on kuollut (1. Korinttilaisille 7:39).

      Mikäli puoliso on väkivaltainen, juoppo, laiska tms. niin Jumalan Sanan Raamatun mukaan se ei ole avioeroon syy, mutta siinä tapauksessa tämä huono puoliso voi asua asumus erossa (1. Korinttilaisille 7:10-17).

      Hyvät ihmiset onko teistä noin hienoa saada valehtelijan maine itsellenne? Sillä olettehan itse vannoneet valan, jossa olette luvanneet rakastaa puolisoanne kunnes kuolema teidät erottaa. Ja sitten menette vastoin valaanne hakemaan avioeroa, jo tuollainen tekohan kertoo ihmisen olevan itsekäs, epä empaattinen ja ihminen, joka ei pysty osoittamaan normaalia kiintymystä rakastamaansa aviopuolisoa eikä lapsia kohtaan sillä useinhan siinä äiti diktatuurimaisesti erottaa lapset isästään ja siitä sitten seuraa se henkinenpahoinvointi, joka näkyy lasten kaikenlaisina oireiluina ja hankaluutena.

      Haloo herätkää jo älkääkä olko itsekkäitä, omahyväisiä, narsistisia diktaattoreita. Sillä ei kukaan halua elää sellaisen ihmisen kanssa. Vaan nöyrtykää omasta ylpeydestänne ja rakastakaa toisianne niin, kuin Jumala alunperin meille ohjeen antoi (1. Korinttilaisille 13:4-7)

      • Lilleborg

        Näen päivittäin avioeron/avoeron lapsia, teidän rakkauden jälkeläisiä. Ja olen surullinen joissakin tapauksissa tai sanotaan useissa. Ne itkut minä kuulen päiväkodissa, ne halit ja sylit annan teidän puolestanne ja vakuutan kaikesta, joskus valehtelen puolestanne. En nosta itseäni ylemmäksi teitä, mutta olen surullinen jostakin siitä, miksi pitäisi sitä perhettä ylläpitää tai miksi alle 10-vuotias ei sitä ymmärrä koskaan miksi vanhemmat eroavat, he puolustavat teitä, rakastavat teitä eivät ajattele pahaa...voi hyvä Jumala tai jokin joka tätä maailamaa pyörittää, jos te jotka hetkeäkään mietitte lapsen hankintaa, miettisitte miten pitkäaikainen projekti se on ja onko teistä siihen, pyydän miettikää ja kirjatkaa ylös ja sitoutukaa siihen lapseenne.. itsekkyyden määrää ei voi ajatella, teillä joilla se työ on ylijumala muka ette voi hoitaa lastanne 3-vuotiaaksi kotona, haistakaa huilu, sitä hylätyksi tulemisen tuskaa lapset itkevät isoissa ylisuurissa lapsiryhmissä, he korjailevat itseään jo alle kymmen vuotiaina... miksi te haluatte leikkiä omilla lapsillanne kuin tunteettomilla nukeilla ja jätätte ne sitten yhteiskunnan huostaan.. onneksi on se pieni prosentti eronneista, jotka ovat osanneet jotenkin asiansa hoitaa, mutta silti heidän lapsensa kärsii, minä näen sen joka päivä ja kuulen, ja otan syliin ja annan halauksen vieraana, ja olen tosi surullinen


    • ........

      ADHD lapset reagoivat voimakkaammin eroon, kun ns. "normaalit" lapset.
      Ns. "normaaleissa" lapsilla voi esiintyä ADHD:n liittyviä oireita eron jälkeen, jotka häviävät, mutta ADHD:ta ei ero tee.

      ADHD:n lapsella pitäisi olla säännölliset tapaamiset isän kanssa, joista ei lipsuta.
      Niin, että lapsella on kalenteri, josta hän voi nähdä milloin menee isälle ja milloin on äidin luona.
      Yhteiset sovitut pelisäännöt.

      Ero aiheuttaa voimakkaita reaktioita ADHD lapseen vallankin, jos ero on yllättävä lapselle. Ja ei lapset tykkää eroista.
      Itse en pärjännyt ADHD-lapsen kanssa eron jälkeen, vaan apua oli haettava, mutta sitä oli todella vaikea saada ja vierähti yli vuosi, kun sain apua ja ensin vääränlaista. Tilanne oli todella hankala, josta kärsivät muutkin lapset, jopa vaarallisiakin tilanteita. Koulussa tietysti näkyi. Rauhoittumaan oli todella vaikea häntä saada. Vaikeutena oli myös se, kun isä ei pitänyt sovituista tapaamisista kiinni, vaan antoi lapsen päättää. Taistelua tapaamisista 5-vuotta ja sitten en enää jaksanut ja enää lapsi ei käy isällä ollenkaan.

      Sain sen reilun vuoden jälkeen apua, mutta sitä ennen lapseni potkii auton lommolle, pakastinta ym. tavaroita särky. Hän oli 10 v. ja voimaa, kun pienessä pitäjässä.
      Ikinä en lyönyt lastani, koska tiesin sen pahentavan tilannetta, mutta sairaalassa hänet käärittiin mattoon ja kaksi hoitajaa istui päällä, jota saivat rauhoittumaan. Lapseni kertoi, että meinasi tukehtua. Pyysivät sitä anteeksi, kun otettiin asia esille lapseni kertomana.
      Lapseni sai sieltä kuitenkin sen verran apua, että puolen vuoden jälkeen aloin jotenkin pärjäämään hänen kanssaan ilman lääkitystä.

      Erot on kamalia ja tervejärkinen ei niitä halua. Kyllä niissä aina lapset kärsii, että jätetty puoliso, kun pitää vielä yksin kampailla asioiden kanssa.
      Jaksamista sinulle ja toivon, että poikasi pysyy oikealla tiellä. ADHD-lapset ovat tavallista herkempiä kaikenlaisiin houkutuksiin. Tasotuvat hekin jonkin verran, kun yli kolmekymppiseksi pääsevät, kun vaan saa lapsena perille oikean ja väärän. Siksi onkin tärkeää, että ADHD-lapset jäisivät heti kiinni kaikesta väärästä ja että asiat otetaan käsittelyyn.
      Teidän tilanne on erilainen, kun kotona on toinen mies ja aina jokaisen tilanne on erilainen, että miten sitten toimia, että asiat olisivat lapsen parhaaksi. En osaa tapaukseesi sanoa.

      Lastensuojelussa ja psykiatrisessa sairaalassa neuvotaan käärimään pyyheliinaan tai mattoon, että ei lapsi vahingoita itseään riehuessaan.

      • eräs yh-äityliini

        Minulla 13-v.poika ja rankka avioero takana, josta poika todella kärsi/kärsii osittain vieläkin, vaikka erosta jo jonkun verran aikaa.
        Hän haluaisi tavata useammin isäänsä,mutta isä tapaa poikaa silloin kun itse haluaa.
        Monet kerrat luvannut ottaa pojan luokseen ja sitten milloin milläkin syyllä perunut. Sääliksi käy lapsen puolesta ja suututtaa niin kun isä ei tajua mitä pojalleen tekee!!

        Apua ei voi häneltä pyytää, koska alkaa ilkkuminen, etkö pojan kanssa pärjää jne..

        Niinpä lähdinkin apua pojalle hakemaan ammattiauttajilta ja olen onnekseni sitä saanut, hyvä tukiverkosto on ja testeissä hänellä todettiin keskittymiskyvyn puutetta ja hahmottamishäiriöitä tietyiila oppimisen osa-alueilla.
        Koulussa ollut ongelmia vaikka kuinka, etenkin syksypyolella, toki siirt.yläkouluun aiheutti osan niistä.

        Lääkitys aloitettu, että jaksaisi keskittyä koulussa tunneilla ja on siitä apua ollut, vaan ei niin paljoa kuin toivoin. Pinna palaa helposti ja sen seurauksena tavaroita rikkoutunut (kotona), tappeluita kavereiden kanssa ym.
        Tähänkin saimme apua, hän käy keskustelemassa as.tuntijan luona miten näitä vihan/turhautumisen tunteita pystyisi hallitsemaan/hillitsemään.

        Tiukat rajat täytyisi hänellä olla ja myönnän, etten valitettavasti ole jaksanut enkä pystynyt niitä riittävän hyvin pitämään. Jaksettava kuitenkin on ja luotettava että asiat järjestyy eikä missään nimessä voi antaa periksi, omasta lapsesta kuitenkin kysymys, ja parastahan sitä äitinä lapsilleen toivoo ja haluaa.

        Lapsesta asti hänellä on ollut vilkkautta ym. ja elämän tilanteemme oli liian kauan huono, mikä osa sillä on hänen käytökselleen,vaikea sanoa. Tietenkin osa käyttäytymisestä menee murkkuiän piikkiin, mutta vain osa.
        Siitä olen hyvilläni, että apua hain ja sitä myöskin saimme ja saamme edelleenkin.


      • .........
        eräs yh-äityliini kirjoitti:

        Minulla 13-v.poika ja rankka avioero takana, josta poika todella kärsi/kärsii osittain vieläkin, vaikka erosta jo jonkun verran aikaa.
        Hän haluaisi tavata useammin isäänsä,mutta isä tapaa poikaa silloin kun itse haluaa.
        Monet kerrat luvannut ottaa pojan luokseen ja sitten milloin milläkin syyllä perunut. Sääliksi käy lapsen puolesta ja suututtaa niin kun isä ei tajua mitä pojalleen tekee!!

        Apua ei voi häneltä pyytää, koska alkaa ilkkuminen, etkö pojan kanssa pärjää jne..

        Niinpä lähdinkin apua pojalle hakemaan ammattiauttajilta ja olen onnekseni sitä saanut, hyvä tukiverkosto on ja testeissä hänellä todettiin keskittymiskyvyn puutetta ja hahmottamishäiriöitä tietyiila oppimisen osa-alueilla.
        Koulussa ollut ongelmia vaikka kuinka, etenkin syksypyolella, toki siirt.yläkouluun aiheutti osan niistä.

        Lääkitys aloitettu, että jaksaisi keskittyä koulussa tunneilla ja on siitä apua ollut, vaan ei niin paljoa kuin toivoin. Pinna palaa helposti ja sen seurauksena tavaroita rikkoutunut (kotona), tappeluita kavereiden kanssa ym.
        Tähänkin saimme apua, hän käy keskustelemassa as.tuntijan luona miten näitä vihan/turhautumisen tunteita pystyisi hallitsemaan/hillitsemään.

        Tiukat rajat täytyisi hänellä olla ja myönnän, etten valitettavasti ole jaksanut enkä pystynyt niitä riittävän hyvin pitämään. Jaksettava kuitenkin on ja luotettava että asiat järjestyy eikä missään nimessä voi antaa periksi, omasta lapsesta kuitenkin kysymys, ja parastahan sitä äitinä lapsilleen toivoo ja haluaa.

        Lapsesta asti hänellä on ollut vilkkautta ym. ja elämän tilanteemme oli liian kauan huono, mikä osa sillä on hänen käytökselleen,vaikea sanoa. Tietenkin osa käyttäytymisestä menee murkkuiän piikkiin, mutta vain osa.
        Siitä olen hyvilläni, että apua hain ja sitä myöskin saimme ja saamme edelleenkin.

        että olet saanut tukiverkoston ympärille.

        Kuulostaa aika paljon ADHD:n lapsen oireilulta.

        Minun pojalla on muitakin sisaruksia, että silleen huomasin aika varhaisessa vaiheessa, että on erityislapsi kyseessä. Koulussa lukihäiriö ja tiettyjä hahmotuksen häiriöitä jollain alueella. Sählääminen, vilkkaus, lyhytpinnaisuus, raivarit ym lisäksi.
        Diagnoosin sain kuitenkin vasta sairaalajaksolla (12 v.), mutta erityislasten tukiin en ollut oikeutettu, kun poikani ei halunnut lääkitystä. Joten yritettiin sitten muilla konsteilla pärjätä. Eli koulun kanssa tiivistä yhteistyötä pienryhmässä, joka 7:n luokan jälkeen muuttui normaaliluokkaan ja osassa aineita vaan pienryhmässä, mukautetun opetussuunnitelman mukaan. Se oli todella hankalaa aikaa luokkamuutos.
        Siinä vaiheessa tuli tupakka ja alkoholikokeilu.

        Näitä vastaan lähdin taistelemaan perustamalla pienen ryhmän, joka koostui mukana olleista kahdesta kaverista ja heidän molempien äidistä ja isästä. Kokoonnuttiin pöydän ympärille keskustelemaan asialistasta, jonka olin tehnyt. Siihen kuului tupakka, alkoholi ja huumeet, koulussa käynti (poissa olot). Poikani oli silloin n.15 v. Vanhempien kanssa mietittiin yhdessä pelisäännöt, kotiin tuloajat ja että voimme ottaa toisiimme yhteyttä milloin vain, jos ei lapsi tule kotiin sovituissa kotiintulo ajoissa, että tietääkö joku ryhmästämme, että missä liikkuu tai muu apu ja mitä kun tupakan poltto loppuu. Käytiin asiallisesti lävitse lainsäädäntö ja haittavaikutukset, riippuvuudet ja lasten mielipiteet, mitä he tiesivät asiasta ja millä tavalla he näkivät asian ja millä tavalla vanhemmat ja mikä on oikein. Kolme kertaa kokoonnuttiin ja oma poikani lopetti alta puolenvuoden sisällä tupakoinnin ja yksi niistä kavereista ja myös se kolmas vähän myöhemmin. Koulussa myös palaveerattiin opettajan kanssa ja pidettiin tiivistä yhteyttä.

        Kevät puoli koulusta sujui jo paremmin ja 9-luokka, niin että poikani sai stipendin eniten keskiarvoa kohottavana oppilaana ja pääsi jatko-opintoihin.

        7-luokka ja 8:n syksy oli todella hankalaa aikaa koulussa.
        Psykolokin kanssa ei poikani suostunut tapaamisiin ja se oli sairaalan puolelta virhe, että eivät silloin heti velvoittaneet kuntaa järjestämään terapiaa sen jakson päätteeksi, kun oli siellä. Silloin poikani oli 12 v. ja 10 v. eron tullessa.

        Voimia sinulle taistelussa. Lapsen puolesta todellakin kannattaa taistella, vaikka se on raskasta, hirvittävän raskasta. Jos ei jaksa kannattaa ottaa vaan ne kaikkein tärkeimmät asiat, ei joka pikku nippeliin puuttua. Eli on tämä ja tämä asia, joista pidetään kiinni.
        Ei lapsella ole eväväitä vielä kaikkeen ja usein vilkkaimpia syytetään semmoisesta mitä he eivät ole edes tehneetkään, mikä tuo katkeruutta lapsen mieleen.

        ADHD:n lapsen kanssa ei oikein pelitä epäsäännölliset tapaamiset isän kanssa, koska he eivät sitä oikein hahmota ja äkkinäisistä muutoksista tulee kiukun puuskia ja myös se, että hän alkaa itse määrätä tai ajattelee, että häntä ei kukaan halua, ei äiti, kun haluaa, että isälle olisi mentävä ja ei isä, kun ilmoittaa yhtä-äkkisesti, että ei sovikaan tulo. Äidille olisi hetkellinen lepo tarpeen jaksamisen kannalta ja lapselle isän kanssa touhuilu, miesten juttuja ja isän rakkaus.

        Siksi, jos suinkin mahdollista niin ehdottaisin, että otatte kalenterin esiin ja käytte kaikki kolme ne vuorot lävitse milloin ollaan isän ja milloin ollaan äidin luona. Ainakin puoleksi vuodeksi eteenpäin, jos muutoksia niin niistä hyvissä ajoin tieto lapselle, että miksi. Ei mitään viime tipassa. Erityisen tärkeää on isän läsnä olo ADHD-lapselle.

        Muitten lasteni kohdalla äkkinäiset muutokset sujuivat huomattavasti helpommin, vaikka mielipahaa se tietysti heillekin aiheutti, että miksi isä ei haluakkaan heitä luokseen. Tosin vanhinta lasta ei isä huolinut, kun oli jo 17 v. Ei hänelle kaikki mahdu.
        Kehenkä lapsi purkaa kiukkunsa? Tietysti siihen vanhempaan, joka on läsnä, johonka hän luottaa, että ei hylkää. Siksi se on erityisen raskasta ADHD:n lapsen kanssa, joka jo muutenkin räjähtää salamannopeasti.


      • eräs yh-aityliini
        ......... kirjoitti:

        että olet saanut tukiverkoston ympärille.

        Kuulostaa aika paljon ADHD:n lapsen oireilulta.

        Minun pojalla on muitakin sisaruksia, että silleen huomasin aika varhaisessa vaiheessa, että on erityislapsi kyseessä. Koulussa lukihäiriö ja tiettyjä hahmotuksen häiriöitä jollain alueella. Sählääminen, vilkkaus, lyhytpinnaisuus, raivarit ym lisäksi.
        Diagnoosin sain kuitenkin vasta sairaalajaksolla (12 v.), mutta erityislasten tukiin en ollut oikeutettu, kun poikani ei halunnut lääkitystä. Joten yritettiin sitten muilla konsteilla pärjätä. Eli koulun kanssa tiivistä yhteistyötä pienryhmässä, joka 7:n luokan jälkeen muuttui normaaliluokkaan ja osassa aineita vaan pienryhmässä, mukautetun opetussuunnitelman mukaan. Se oli todella hankalaa aikaa luokkamuutos.
        Siinä vaiheessa tuli tupakka ja alkoholikokeilu.

        Näitä vastaan lähdin taistelemaan perustamalla pienen ryhmän, joka koostui mukana olleista kahdesta kaverista ja heidän molempien äidistä ja isästä. Kokoonnuttiin pöydän ympärille keskustelemaan asialistasta, jonka olin tehnyt. Siihen kuului tupakka, alkoholi ja huumeet, koulussa käynti (poissa olot). Poikani oli silloin n.15 v. Vanhempien kanssa mietittiin yhdessä pelisäännöt, kotiin tuloajat ja että voimme ottaa toisiimme yhteyttä milloin vain, jos ei lapsi tule kotiin sovituissa kotiintulo ajoissa, että tietääkö joku ryhmästämme, että missä liikkuu tai muu apu ja mitä kun tupakan poltto loppuu. Käytiin asiallisesti lävitse lainsäädäntö ja haittavaikutukset, riippuvuudet ja lasten mielipiteet, mitä he tiesivät asiasta ja millä tavalla he näkivät asian ja millä tavalla vanhemmat ja mikä on oikein. Kolme kertaa kokoonnuttiin ja oma poikani lopetti alta puolenvuoden sisällä tupakoinnin ja yksi niistä kavereista ja myös se kolmas vähän myöhemmin. Koulussa myös palaveerattiin opettajan kanssa ja pidettiin tiivistä yhteyttä.

        Kevät puoli koulusta sujui jo paremmin ja 9-luokka, niin että poikani sai stipendin eniten keskiarvoa kohottavana oppilaana ja pääsi jatko-opintoihin.

        7-luokka ja 8:n syksy oli todella hankalaa aikaa koulussa.
        Psykolokin kanssa ei poikani suostunut tapaamisiin ja se oli sairaalan puolelta virhe, että eivät silloin heti velvoittaneet kuntaa järjestämään terapiaa sen jakson päätteeksi, kun oli siellä. Silloin poikani oli 12 v. ja 10 v. eron tullessa.

        Voimia sinulle taistelussa. Lapsen puolesta todellakin kannattaa taistella, vaikka se on raskasta, hirvittävän raskasta. Jos ei jaksa kannattaa ottaa vaan ne kaikkein tärkeimmät asiat, ei joka pikku nippeliin puuttua. Eli on tämä ja tämä asia, joista pidetään kiinni.
        Ei lapsella ole eväväitä vielä kaikkeen ja usein vilkkaimpia syytetään semmoisesta mitä he eivät ole edes tehneetkään, mikä tuo katkeruutta lapsen mieleen.

        ADHD:n lapsen kanssa ei oikein pelitä epäsäännölliset tapaamiset isän kanssa, koska he eivät sitä oikein hahmota ja äkkinäisistä muutoksista tulee kiukun puuskia ja myös se, että hän alkaa itse määrätä tai ajattelee, että häntä ei kukaan halua, ei äiti, kun haluaa, että isälle olisi mentävä ja ei isä, kun ilmoittaa yhtä-äkkisesti, että ei sovikaan tulo. Äidille olisi hetkellinen lepo tarpeen jaksamisen kannalta ja lapselle isän kanssa touhuilu, miesten juttuja ja isän rakkaus.

        Siksi, jos suinkin mahdollista niin ehdottaisin, että otatte kalenterin esiin ja käytte kaikki kolme ne vuorot lävitse milloin ollaan isän ja milloin ollaan äidin luona. Ainakin puoleksi vuodeksi eteenpäin, jos muutoksia niin niistä hyvissä ajoin tieto lapselle, että miksi. Ei mitään viime tipassa. Erityisen tärkeää on isän läsnä olo ADHD-lapselle.

        Muitten lasteni kohdalla äkkinäiset muutokset sujuivat huomattavasti helpommin, vaikka mielipahaa se tietysti heillekin aiheutti, että miksi isä ei haluakkaan heitä luokseen. Tosin vanhinta lasta ei isä huolinut, kun oli jo 17 v. Ei hänelle kaikki mahdu.
        Kehenkä lapsi purkaa kiukkunsa? Tietysti siihen vanhempaan, joka on läsnä, johonka hän luottaa, että ei hylkää. Siksi se on erityisen raskasta ADHD:n lapsen kanssa, joka jo muutenkin räjähtää salamannopeasti.

        Kiitos sinulle,hyvältä kuulostaa,ymmärryksestä ja kannustuksesta.Myös meillä tupakointi tuli kuvioihin , välillä oli jo hyvin pääsemässä eroon siitä, mutta sitten taas sortui, "kun kaveritkin polttavat"-kommentein.
        Isän kanssa ei voi sopia tapaamisista, liikaa katkeruutta edelleenkin eron takia ja lisäksi alkoholin kanssa ongelmia.

        Koulussa meillä ollut ja on jatkossakin palavereja säännöllisesti.


    • Kohtalotoveri

      Lapsi voi juuri yhtä hyvin kuin Äitinsä voi. Se vain on perin kummallista, ettei voida käydä läpi eroa itseksensä...eheytyä ja voimistua. Ei toinen (uusi mies) ole onnen tae...Onni löytyy omasta itsestään.
      Poika on mustasukkainen uudesta suhteesta, ei saa sitäkään vähää huomiota äidiltään, joka kuuluisi.

      Käytöshäiriön juuret ovat äidin lapsuudessa asti -läheisriippuvuus?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1827
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1524
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1213
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1192
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1146
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1129
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe